CFD’s zijn complexe instrumenten en lopen een hoog risico om snel geld te verliezen als gevolg van hefboomwerking. 66% van de beleggers in kleine beleggingen verliest geld bij het handelen in CFD’s bij deze aanbieder. U moet overwegen of u begrijpt hoe CFD’s werken en of u het zich kunt veroorloven het hoge risico te nemen uw geld te verliezen. Voor cryptocurrencies geldt: zeer volatiel investeringsproduct. Uw kapitaal loopt risico. 72% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met plus500. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

4 Voor- en 2 Nadelen van AEX Aandelen Kopen + Koers

Beleggen: de meeste mensen weten wel dat je er een hoop geld mee kan verdienen (of verliezen), maar veel verder gaat de kennis hierover vaak niet. Eén onderwerp waar een hele hoop verwarring over bestaat, is de AEX. Genoeg mensen weten dat deze term iets met aandelen te maken heeft, maar wat is het nou precies?

De ene persoon denkt dat het een specifiek aandeel is, de ander is ervan overtuigd dat dit is hoe de Amsterdamse beurs genoemd wordt, en ze hebben het allebei fout. In dit artikel zal ik de verwarring over de AEX weg proberen te nemen, door je haarfijn uit te leggen wat dit precies is, hoe je erin kan handelen, en wat de voor- en nadelen hiervan zijn!

Wat is de AEX precies voor product?

Zoals ik net al heb gezegd, is er bijna geen financieel product waar zo veel verwarring over bestaat als de AEX. Veel mensen weten wel dat het met beleggen te maken heeft, en vaak ook nog wel dat het iets is wat je kan kopen, maar dat is natuurlijk niet genoeg. Je gaat je geld uiteraard niet ergens in investeren als je niet weet wat het precies is.

Dat zal ik je daarom in dit artikel gaan proberen uit te leggen.

De AEX is een zogeheten beursindex, ook wel een aandelenindex genoemd. Dit is eigenlijk niets anders dan een gewogen gemiddelde van enkele (belangrijke) aandelen. De AEX is dus niet één aandeel, maar een aantal aandelen die tot een soort pakket zijn samengevoegd. Hoe deze aandelen worden uitgekozen, verschilt per index.

Bij de AEX is er gekozen voor 25 aandelen. Dit zijn de aandelen die op het moment van samenstelling de grootste marktkapitalisatie (ofwel de hoogste koers) hebben, en dus het meest waard zijn. Twee keer per jaar wordt de samenstelling van de AEX aangepast. Dus als er in die tijd een verandering in de top 25 hoogst gewaardeerde aandelen plaatsvindt, dan wordt dit aangepast.

Je kan de aandelen uit indexen als de AEX natuurlijk gewoon los kopen, maar je kan ze ook als een soort van “pakket” kopen. Je koopt dan een financieel product dat een beleggingsfonds heet. Dit product volgt de waarde van de AEX als geheel. Als de AEX als geheel dus 15% stijgt in waarde, dan zal hetzelfde gebeuren met jouw inleg. Dit wordt wel indexbeleggen genoemd.

Als je een maaltijd wil koken, kun je alle ingrediënten los kopen, maar je kan ook een maaltijdbox met alle ingrediënten halen.

Je weet nu dus wat de AEX ongeveer is, maar daarmee ben je er natuurlijk nog lang niet. Je wil weten of het een goed idee is om in AEX te gaan investeren. Daarvoor heb je meer informatie nodig. Daarom zal ik je in de rest van dit artikel zo uitgebreid mogelijk proberen in te lichten over wat de voor- en nadelen zijn van beleggen in de AEX.

Wat is de koers van de AEX geweest door de jaren heen?

Aan iedereen die in wat voor effect dan ook wil beleggen, geef ik altijd het volgende advies. Kijk altijd wat de koers is geweest door de tijd heen. Je kan aan de hand van een koers natuurlijk niet alles zeggen over een aandeel. Het kan je wel een indicatie geven van of het product een beetje stabiel is. Hierdoor kan het weer omhoog klimmen na tegenslagen.

Zoals je in de onderstaande grafiek kan zien, is de koers van de AEX-index door de tijd heen vrij geleidelijk gestegen en gedaald. Je kan dus zeggen dat dit in het verleden een vrij stabiel en veilig product geweest is. De enige keer dat er in de afgelopen jaren echt een groot verlies geboekt is, was tijdens de bankencrisis in 2008. Laat me je verzekeren: ongeveer ieder aandeel is toen gedaald in waarde.

Als je een product koopt met daarin alleen producten met hoge waarde, dan hoef je natuurlijk geen heftige tegenvallers te verwachten.

Verder kun je zien dat wanneer de koers daalt, deze eigenlijk altijd relatief snel weer begint te stijgen. Als je op de korte termijn verlies maakt, dan kun je er dus wel van uitgaan dat je investering op de lange termijn winstgevend zal gaan zijn. Ook dit zorgt ervoor dat AEX-opties een vrij veilig financieel product zijn, waarbij je dus niet bang hoeft te zijn voor grote verliezen.

Wat ook wel de moeite van het vermelden waard is, is dat de waarde van de AEX sinds 2012 eigenlijk altijd min of meer stijgend is geweest. Er is geen reden om aan te nemen dat dat nu ineens minder zo zal zijn. Als je alleen op de grafiek afgaat (wat overigens niet mijn advies is, maar het helpt wel), dan zal je dus in de toekomst ook zeker winst kunnen maken op AEX.

Al met al kun je aan de hand van de grafiek dus wel zeggen dat investeren in de AEX een vrij veilige en waarschijnlijk winstgevende keuze is. Tot nu toe vooral positieve verhalen dus, maar met alleen een koers ben je er natuurlijk niet. Daarom zal ik verder in dit artikel ook nog enkele specifieke voor- en nadelen bespreken van de AEX, zodat jij een beter oordeel kan vormen.

Op zoek naar een eenvoudig werkende en betrouwbare broker?

Ik handel zelf al enkele jaren met Plus500. Je kan via IDEAL Storten. Dit bedrijf biedt zeer lage tradekosten aan jouw handelingen worden snel verwerkt.

Kijk snel op de actiepagina en begin met handelen via Plus500.

Een paar verzochte waarschuwingen: Plus500 is een CFD service, je kapitaal loopt risico bij handelen (handel verstandig) en Plus500 is geschikt voor ervaren traders en niet voor beginners.

Let op: 72% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Handel in AEX aandelen via een betrouwbaar platform

Op een online handelsplatform kun je gemakkelijk de koersen van aandelen bijhouden, en deze aandelen kopen en verkopen. Helaas is niet elk platform even goed. Een goed platform updatet vaak de koersen, is betrouwbaar en veilig, en natuurlijk gebruiksvriendelijk. Plus500 voldoet aan al deze eisen.

Op Plus500 kun je heel goed handelen in AEX aandelen, via CFD’s. Daarnaast kun je beleggen in andere aandelen, ETF’s, opties, (crypto)valuta, en ga zo maar door. Het platform zorgt dat de koersen altijd up-to-date zijn. Het is betrouwbaar en veilig, getuigende de tienduizenden mensen die wereldwijd het platform gebruiken. Kortom, ik kan je Plus500 aanraden.

Klik hier om te beleggen in AEX aandelen via Plus500 CFD’s.

Let wel op: 72% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Wat zijn de voordelen van handelen in de AEX?

Je weet nu wat de AEX precies voor iets is, dat je hierin kan investeren, en hoe de koers ervan door de jaren heen gelopen is. Maar dat geeft natuurlijk nog geen volledig beeld van de AEX als geheel. Als jij een antwoord wil hebben op de vraag “moet ik in AEX gaan handelen?”, dan heb je meer informatie nodig, en die zal ik je nu gaan geven.

Elk financieel product heeft zo zijn voor- en zijn nadelen, en door deze tegen elkaar af te wegen kun jij voor jezelf bepalen of je erin wil beleggen of niet. Omdat ik optimistisch ingesteld ben (en stiekem ook wel vrij positief over de AEX, hierover verder meer) wil ik graag beginnen met de voordelen. Ik zal de volgende, specifiek voor de AEX geldende voordelen even kort gaan bespreken:

  • Je spreidt met de AEX de risico’s van beleggen
  • De AEX bestaat uit aandelen van erg grote bedrijven
  • De AEX-koers zit nu in een klein dipje – en daar kan jij van profiteren
  • Experts zijn erg positief over de AEX

Voordeel 1: Je spreidt met de AEX de risico’s van beleggen

Zoals je misschien wel weet, kunnen er best flinke risico’s verbonden zijn aan beleggen in aandelen. Je weet nooit helemaal zeker of een aandeel zal gaan stijgen of dalen, en daarom kan je ineens een hoop geld kwijt zijn als een aandeel zijn waarde verliest. Dit is natuurlijk erg vervelend, maar door te beleggen in een beursindex als de AEX kun je dit risico enigszins beperken.

Dit komt doordat je door te beleggen in een index als de AEX doet aan risicospreiding. Doordat je eigenlijk in 25 verschillende aandelen belegt, heeft een flinke daling van één van die aandelen een veel minder groot effect. De andere aandelen kunnen hiervoor compenseren als ze stijgen of gelijk blijven. Hierdoor maak je veel minder snel grote verliezen.

Waarom zou je beleggen risicovoller maken dan nodig is?

Het is natuurlijk in theorie ook mogelijk dat een heel groot deel van die aandelen in één keer zijn waarde verliest, maar de kans hierop is bijzonder klein. De enige momenten waarop zoiets eigenlijk gebeurt, is bij een grootschalige economische crisis, en deze komen zelden voor. Bovendien zie je dit effect bij zo’n crisis ook als je in “gewone” aandelen belegt, dus het is geen reden om niet voor de AEX te kiezen.

Als je dus al langere tijd nadenkt over beleggen, maar het tot nu toe niet hebt gedurfd omdat je te bang was voor de risico’s, dan is de AEX bij uitstek het product voor jou. De bundeling van aandelen zorgt ervoor dat de kans op grote verliezen vele malen kleiner wordt, en dus hoef jij je minder zorgen te maken over wat er met je geld gebeurt. Dit slaapt natuurlijk wel zo lekker.

Voordeel 2: De AEX bestaat uit aandelen van erg grote bedrijven

Een factor die de AEX een veiligere investering maakt dan veel andere producten, is dat dit product is opgebouwd uit aandelen van erg grote bedrijven. Ik wil uiteraard niet suggereren dat grote bedrijven onmogelijk kunnen falen: dat dat niet zo is, hebben we wel gezien tijdens de bankencrisis. Beleggen is nou eenmaal altijd een risico, hoe groot het bedrijf in kwestie ook is.

Dit wil echter niet zeggen dat dat vertrouwen in grote bedrijven al die tijd onzinnig is geweest. Integendeel: we hebben de onfeilbaarheid van dit soort bedrijven misschien ietwat overschat, maar er zijn wel degelijk redenen om grote bedrijven meer te vertrouwen dan kleine bedrijven. Er zijn namelijk enkele redenen waarom het een stukje veiliger is om te beleggen in een groot bedrijf, dan om te beleggen in een kleiner bedrijf.

Eén van die redenen is het feit dat de gemiddelde belegger meer vertrouwen heeft in grote bedrijven. De koers van een aandeel wordt mede (of eigenlijk vooral) bepaald door het vertrouwen dat beleggers erin hebben. Hoe meer mensen vertrouwen in een bedrijf hebben, hoe beter de koers het dus zal doen, en hoe makkelijker jij winst op de aandelen ervan zal kunnen maken.

Een tweede reden hiervoor is iets wat in de economie schaalvoordelen wordt genoemd. Wanneer je een groot bedrijf bent, en dus een groot deel van een bepaalde markt bedient, heb je een betere positie in onderhandelingen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld je grondstoffen voor betere prijzen krijgen.

Ook kun je je werkzaamheden veel beter verdelen als je een groter aantal werknemers hebt, waardoor je een stuk efficiënter produceert. Dit alles zorgt ervoor dat een groot bedrijf makkelijker winst blijft draaien.

Hoewel het dus niet zo is dat grote bedrijven je gegarandeerd winst opleveren, is de kans hierop een stuk groter. Dit geldt al helemaal voor een beursindex als de AEX, omdat je hiermee als het ware een heel pakket aan grote bedrijven koopt.

Als je dus twijfelt of zo’n groot product niet te risicovol is, maak je dan geen zorgen: het tegenovergestelde is waar.

Voordeel 3: De AEX-koers zit nu in een klein dipje – en jij kan hiervan profiteren

Eerder in dit artikel heb je kunnen lezen dat als je over een langere tijd kijkt, dat je dan een stijgende trend ziet in de koers van de AEX. Als je echter wat meer inzoomt, dan zie je dat de waarde van de AEX de afgelopen maand iets is afgenomen: er is sprake van een klein dipje. Dit ziet er misschien ontmoedigend uit, maar in werkelijkheid is dit alleen maar positief.

Zoals je misschien al wel uit dit artikel hebt kunnen afleiden, kun je eigenlijk wel verwachten dat de koers weer zal gaan stijgen. Geld verdienen met beleggen doe je toch vooral door producten voor een lage prijs te kopen, en voor een hoge prijs weer te verkopen.

Dat maakt dat het nu eigenlijk het ideale moment is om voor een lage prijs te kopen, omdat je wel kan verwachten dat je het later weer hoger zal kunnen verkopen.

Als je alleen aandelen koopt die enorm in de lift zitten, zul je meestal te laat zijn om nog veel te verdienen.

Ik snap best dat je graag voorzichtig wil zijn, maar op die manier kun je een hoop winst mislopen. Als je nú je geld investeert, en niet over een paar weken, maak je waarschijnlijk een stuk meer winst. Het zou jammer zijn als je dit misloopt, enkel en alleen omdat je geen risico wil nemen.

Daar komt dus nog eens bij dat dit risico wel meevalt. Zoals je uit dit artikel kan opmaken, zijn er genoeg aanwijzingen dat de koers van de AEX gewoon weer zal gaan stijgen. De meeste experts zijn het hierover eens, zoals je later zult zien. Het is dus niet erg waarschijnlijk dat je je geld verliest door nu in de AEX te investeren: het risico is klein.

Voordeel 4: Experts zijn erg positief over de AEX

Als je wil weten of de AEX een goed product is om in te investeren, dan zul je waarschijnlijk niet alleen op mijn advies willen afgaan. Gelukkig hoeft dat ook niet. Je kan ook gewoon kijken naar de adviezen en meningen van allerlei financiële experts. Het is hun baan om aandelen in de gaten te houden, en daardoor weten ze vaak beter te bepalen wat een goede investering is dan de gemiddelde belegger.

Op internet is veel van dit advies vrij makkelijk te vinden. Als je op zoek bent naar betrouwbaar advies, dan adviseer ik je om vooral te luisteren naar adviezen van banken en financiële adviesbureaus. Dit heb ik gedaan voor de AEX, en het bleek dat experts vrij positief waren.

Als je gaat kijken wat adviesbureaus en banken zeggen, dan geven de meeste het volgende advies: kopen. Enkele andere raden je aan om je AEX-opties te houden. Dit duidt erop dat wordt verwacht dat de waarde van AEX, in de toekomst zal stijgen, en dat er dus winst met dit product te maken is.

Er zijn bijna geen banken of bureaus die je aanraden te verkopen.

Ik zou je absoluut niet aanraden om op je geheel op één advies te baseren, maar als er zoveel experts zijn die positief zijn over een product, dan mag je daar best een hele hoop waarde aan toekennen. Experts weten nu eenmaal meer over beleggen dan jij waarschijnlijk doet, dus investeren in de AEX lijkt op grond hiervan best een goed idee.

Wat zijn de nadelen/risico’s van handelen in de AEX?

Tot nu toe ben ik erg positief geweest over de AEX. Aan de hand van de koers en tal van argumenten heb ik je uitgelegd waarom de AEX zo’n goede investering is. Op zich sta ik hier wel achter, want ik denk ook oprecht dat de AEX een relatief veilige investering is, maar het vertelt natuurlijk niet het hele verhaal. Er is geen enkel aandeel dat alleen maar voordelen heeft.

Daarom zal ik nu ook enkele nadelen van het handelen in AEX-opties bespreken, zodat je een wat vollediger beeld krijgt. Wat mij betreft wegen deze nadelen niet op tegen de voordelen, maar je moet natuurlijk zelf deze afweging kunnen maken. Daarom vind ik het erg belangrijk dat je deze kent. De volgende nadelen zal ik even kort gaan toelichten:

  • Je zal niet supersnel heel veel winst maken
  • Winst is nooit gegarandeerd

Nadeel 1: Je zal niet supersnel heel veel winst maken

Zoals ik eerder in dit artikel heb besproken, is de AEX een vrij veilige investering. Dit heeft natuurlijk heel positieve kanten: de kans is een stuk kleiner dat je veel geld verliest, en hierdoor kun je waarschijnlijk een stuk rustiger slapen. Het heeft echter ook negatieve kanten: de kans dat je ineens heel veel geld verdient, is ook wat kleiner.

Als belegger wordt je eigenlijk betaald voor risico, dus minder risico betekent minder geld.

Doordat de AEX uit zoveel verschillende aandelen bestaat, zal het niet snel zo zijn dat hij heel sterk reageert op stijgingen van enkele van die aandelen. Meestal vinden zeer sterke stijgingen niet in een korte tijd plaats. Snel winst maken is dus eigenlijk niet haalbaar met investeren in de AEX. Het is niet onmogelijk, maar je moet er niet van uitgaan.

Dit is misschien een beetje jammer, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat de AEX ineens een waardeloos aandeel is. Integendeel: het is een relatief betrouwbare manier om je vermogen langzaam te vergroten, en je kans op winst is veel groter dan bij veel aandelen.

Als je morgen graag ineens miljonair wil zijn, dan is dit echter niet het product voor jou. Ik zou overigens ook niet weten wat je dan wel moet kopen, dit soort producten bestaan bijna niet.

Nadeel 2: Winst is nooit gegarandeerd

Dit punt spreekt natuurlijk een beetje voor zich, maar het is wel belangrijk om je hiervan bewust te zijn. Als het om beleggen gaat, is winst nooit gegarandeerd. Er zijn producten die een stuk veiliger zijn dan andere (en de AEX is hier bij uitstek een goed voorbeeld van), maar 100% zekerheid heb je bij beleggen natuurlijk nooit.

Als je gegarandeerd je geld wil behouden, moet je het in de tuin begraven.

Hieruit moet je niet afleiden dat beleggen altijd een slecht idee is. Wat je hier wel uit op kan maken, is dat je nooit al je geld in allerlei bedrijven moet investeren, zodat je niet al je geld ineens kwijt bent bij een tegenvaller. Hou altijd wat spaargeld opzij voor als de beleggingen tegenvallen. Beleggen kan een hoop opleveren, maar zorg altijd voor een klein beetje zekerheid.

Als je wilt gaan beleggen (wat ik je zeker wel aanraad), kies dan ook nooit voor één product. Je kan beter iets minder van meer verschillende producten kopen. Dit wordt diversificatie genoemd, en hiermee spreid je de risico’s een beetje.

Dit doe je natuurlijk al een beetje als je AEX koopt, omdat dit uit 25 verschillende aandelen bestaat, maar dat betekent nog niet dat je daarom maar alles in AEX moet beleggen.

Conclusie: is het slim om in de AEX te investeren?

Als je dit artikel een beetje goed hebt doorgelezen, dan zul je erachter zijn gekomen dat ik erg positief ben over beleggen in de AEX. Er zijn weinig investeringen die zo veilig zijn als deze, dus als je twijfelt of je wel aan dat risicovolle beleggen wil beginnen, is dit echt het product voor jou. Als je een beetje geduld hebt, moet je met de AEX altijd wel winst kunnen maken.

Mijn advies zou dus zeker zijn om in de AEX te beleggen, maar ik wil je wel nogmaals op het hart drukken om een beetje voorzichtig te zijn. Als je wat geld opzij houdt en je investeringen een klein beetje diversifieert, dan vermijd je een hoop onnodig risico, en heb je nog genoeg ruimte om geld te verdienen door te beleggen.

Wat is de beste manier om te beleggen in de AEX? Mijn advies

Je bent er nu dus achter gekomen dat de AEX een vrij zeker en veilig product is om mee te beleggen, maar daarmee weet je natuurlijk nog niet hoe je dat precies moet doet. De makkelijkste manier om te beleggen is via een online platform. Hiervoor is geen voorkennis vereist, en je kan op ieder moment bij je aandelen om ze te verkopen of om meer te kopen.

Maar welk platform kun je hiervoor dan het best gebruiken? Als je je geld aan iemand gaat toevertrouwen, dan wil je wel eerst zeker weten dat je met een betrouwbaar en veilig platform te maken hebt.

Het programma dat wij hiervoor aanbevelen heet Plus500. Dit is een erg betrouwbaar programma, dat bovendien erg goed beveiligd is, waardoor je bijna zeker weet dat er naast jou niemand is die bij jouw geld kan. Ook tegen hackers en cyberaanvallen is het platform goed beveiligd, dus ook daar hoef je je geen zorgen over te maken.

Op internet hebben klanten erg positieve reacties op het platform, en geven ze aan dat ze hun geld altijd erg snel uitbetaald krijgen als zij daarom vragen. Plus500 is bovendien ingeschreven bij een toezichthoudende autoriteit in Engeland, de zogeheten Financial Conduct Authority in Londen (#509909). Dit biedt nog wat extra zekerheid dat Plus500 zich netjes aan de regels houdt.

Je kan dus zeggen dat Plus500 een erg betrouwbaar en veilig platform is. Daarbovenop is het ook nog eens erg makkelijk te gebruiken. Je kunt al je aankopen gewoon makkelijk via iDeal doen. Ik kan dit platform dus van harte aanbevelen voor het kopen en verkopen van AEX-opties, en eigenlijk ook voor andere financiële producten.

Let op: Plus500 werkt met CFD’s. Denk eraan dat CFD’s een hefboomproduct zijn en kunnen leiden tot het verlies van uw volledige kapitaal. Het handelen met CFD’s is mogelijk niet geschikt voor u. Wees er zeker van dat u de bijbehorende risico’s volledig begrijpt.

Let wel op: 72% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Klik hier om te investeren in AEX via Plus500 CFD’s.

Mijn laatste maar belangrijkste tip: handel via een betrouwbare broker

Ik handel zelf al enkele jaren met Plus500. Dit bedrijf is simpel in gebruik, en hanteert lage kosten.

Ik ben niet de enige die dit bedrijf goed en betrouwbaar vindt, want er zijn al miljoenen die dit systeem gebruiken.

In deze markt zie je op dagelijkse en wekelijkse basis grote verschillen in de koers, vandaag zou de koers nog flink kunnen stijgen.

Daarom ben ik erg blij dat Plus500 op korte termijn je acties doorvoert. Na het geven van de opdracht kan je er vertrouwen in hebben dat het snel wordt uitgevoerd.

Bij Plus500 kun je tevens via iDEAL storten.

Kijk op deze actiepagina en begin met handelen via Plus500.

Tot slot wil ik jou wel bewust maken van de volgende vereiste meldingen:

  • Plus500 is een CFD service
  • Jouw kapitaal loopt risico bij handelen (handel verstandig)
  • Plus500 is geschikt voor ervaren traders en niet voor beginners

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *