6 Voor- en 3 Nadelen van Beleggen in ETF’s + Koers

Wanneer je van plan bent om voor het eerst te gaan beleggen, is dit best spannend. Je hebt waarschijnlijk van elke vorm van beleggen al gehoord, maar je keuze is gevallen op beleggen in ETF’s. Toch weet je nog niet precies wat het inhoudt en wil je hier wat meer over weten. Hier kun je het allemaal vinden!

In dit artikel lees je wat beleggen in het algemeen is en wat een ETF precies inhoudt. Bovendien krijg je ook nog informatie over hoe je kunt gaan beleggen in ETF’s en over de koers hiervan. Tot slot kun je in dit artikel de voor- en nadelen van het beleggen in ETF’s vinden!

Beleggen

In de eerste plaats is het belangrijk om te weten wat beleggen precies inhoudt. Beleggen kan je omschrijven als: het kopen van producten, waarvan je hoopt dat je op een later moment winst vangt. Wat je koopt en wanneer je je product weer wilt verkopen, hangt helemaal af van jou, de belegger.

Voorbeelden van producten waarin je kunt beleggen zijn bijvoorbeeld grondstoffen, staatsobligaties en aandelen van een bedrijf. Bij elk product werkt het hetzelfde, de belegger verwacht dat hetgeen waarin hij investeert meer waard zal worden in de toekomst.

Uiteindelijk wil je als belegger je product weer verkopen met winst.

Hetgeen waarin je hebt geïnvesteerd kun je binnen een jaar verkopen, maar ook al binnen een dag of een uur. Jij bepaalt dit helemaal zelf. Wanneer je product dus meer waar wordt kun je het verkopen.

Waarom beleggen?

Beleggen is uiteraard niet risicoloos, maar meestal vallen de risico’s best mee. Mensen beleggen, omdat de rente vaak veel hoger ligt vergeleken met een spaarrekening. Je kunt dus zelf het heft in handen nemen en beleggen om een extra pensioen op te bouwen, of investeren om een extra potje te hebben voor je kinderen. Er zijn natuurlijk ook mensen die beleggen, gewoon omdat zij dit leuk vinden!

In de grafiek hiernaast zie je het verschil tussen je geld bij het sparen en bij het beleggen. In de grafiek is de blauwe lijn het beleggen en de rode het sparen. Je ziet dat de blauwe lijn dus veel sneller omhoogloopt en de rode lijn eigenlijk constant blijft.

Je zou dus kunnen zeggen dat, aan de hand van deze grafiek, je geld met beleggen veel meer waard wordt. Het is dus logisch dat mensen kiezen voor een vorm van beleggen.

Wat is een ETF?

Nu je een beetje weet wat beleggen inhoudt, kunnen we verder in gaan op het specifieke. Je wil tenslotte weten of beleggen in ETF’s iets voor jou is. Dan moet je natuurlijk wel eerst weten wat een ETF precies is!

Een ETF wordt ook wel een tracker of indextracker genoemd. Een ETF is een beursgenoteerd fonds dat een index volgt. Dit zegt je natuurlijk niks, maar dit betekent dat je met een ETF in een keer alle aandelen uit een index koopt.

Je koopt in één keer een mix van obligaties, vastgoed en aandelen.

Deze zijn wereldwijd verspreid en worden zorgvuldig beheert.

ETF is een afkorting voor: Exchange Traded Fund; een fonds dat aan de beurs verhandeld wordt dus. ‘Exchange Traded’, omdat het constant verhandelbaar is op de markt en dus net zo flexibel is als een aandeel. ‘Fund’, omdat het evenveel spreiding geeft als een beleggingsfonds. Je hebt dus eigenlijk the best of both worlds en dat ook nog eens tegen lage kosten.

Een ETF is een beleggingsfonds met als doel hetzelfde beleggingsresultaat te behalen als een bepaalde beursindex. Een index is een samenstelling van aandelen en obligaties. Deze samenstelling dient als een maatstaaf voor de ontwikkelingen op de beurs. Met een ETF koop je dus de index en de koers van je ETF heeft dan bijna hetzelfde verloop als de koers van de index.

Je hoeft als belegger dus niet meer alle aparte aandelen uit een index te kopen, maar je kunt nu gemakkelijk met één transactie de index volgen. Beleggen in een ETF is erg gemakkelijk en ook heel transparant. Toch is het beleggen in ETF’s niet zonder risico’s. Wanneer de index stijgt, stijgt de waarde van ETF ook. Daalt de index, dan daalt de waarde van je ETF dus ook.

Het indexbeleggen krijgt steeds meer populariteit, omdat de kosten behoorlijk wat lager zijn dan die van beleggingsfondsen. Je hoeft namelijk geen fondsbeheerders en analisten in dienst te nemen. Dit betekent dus dat er voor jou veel meer overblijft!

Hoe kan ik beleggen in ETF’s?

Je hebt ETF’s op traditionele beleggingen. Dit zijn bijvoorbeeld investeringen in AEX, op specifieke sectoren en bepaalde regio’s, maar tegenwoordig ook steeds vaker in hedgefunds, grondstoffen, obligaties en edelmetalen. Je kunt met ETF’s anticiperen op een stijgende, maar ook op een dalende markt door het kopen van ETF-short.

Door short te gaan verwacht je een daling en dek je jezelf dus in voor tegenslagen.

Doordat er zoveel diversiteit is bij het beleggen in ETF’s en omdat je het heel snel weer kunt verkopen, is het beleggen in ETF’s een goede optie voor de actieve belegger. Voor de passievere belegger zijn indexfondsen een betere optie.

Je kunt een ETF kopen bij een broker. Een broker is een beurshandelaar, dit kan in effecten, goederen of waren zijn. Tegenwoordig is het aanbod van ETF’s echter zo groot dat je vaak niet meer weet bij wie je er dan het beste een ETF kunt kopen.

Het advies zou dan zijn om te kijken naar het land van herkomst. Niet elk land heeft namelijk een even strenge wetgeving op financiële producten. Vaak zie je dan dus ook dat een ETF-verkoper zich vaak in een bepaald gebied of een bepaalde omgeving bevindt. Dit is dus niet zomaar, let hierop!

Ook is het advies om te kijken naar hoe groot een ETF-aanbieder is. Het is beter om te kopen van een grote partij dan een hele kleine. Je kunt natuurlijk wel investeren in een kleine ETF-aanbieder als de aanbieder zich focust op één gebied en hier veel verstand en kennis van heeft. Dan is deze eventueel zelfs meer te vertrouwen.

Tot slot is het goed om te kijken naar hoe lang een ETF op de markt is. Is deze net op de markt en ben je een beginnende belegger, dan is het misschien handig om niet de eerste te zijn die in deze ETF gaat investeren. Je kunt eventueel een lijstje voor jezelf opstellen met de ETF-aanbieders die je vertrouwt, dan kun je hier altijd op terugvallen!

6 Voordelen van Beleggen in ETF’s.

1.      Lage kosten

Zoals eerder al gezegd is het beleggen in ETF’s met lage kosten. ETF’s zijn een stuk goedkoper dan de traditionele beleggingsfondsen. Natuurlijk is het, om succesvol te zijn in het beleggen, belangrijk om de kosten zo laag mogelijk te houden. Dit wordt bij het investeren in ETF’s dus niet heel erg moeilijk!

De kosten zijn zo laag, omdat ETF’s passief beheerde producten zijn. Er komen dus geen dure fondsmanagers, fondsbeheerders en analisten aan te pas!

2.      Transparantie

ETF’s zijn erg transparant. Omdat jouw ETF een bepaalde index volgt, weet je precies waarin je belegt. Daarnaast kun je de beursnotering op ieder moment van de dag bekijken en kun je zien hoe het met jouw beleggingen gaat.

Deze voordelen zie je veel minder terug bij beleggingsfondsen.

Deze producten kennen veel minder transparantie over de samenstelling en prestaties van hetgeen waarin je belegt.

In de tabel hieronder zie je een goede vergelijking tussen ETF’s en bijvoorbeeld de beleggingsfondsen. De lage kosten komen weer naar voren, er is een hoge spreiding en ook de transparantie is hoog. Tot slot is je product ook nog eens de hele dag verhandelbaar.

3.      Flexibiliteit

Zoals je in de tabel hierboven al hebt gezien zijn ETF’s de hele dag verhandelbaar. Een belangrijk voordeel is dus dat je gedurende de gehele dag in en uit kunt stappen. Wanneer er iets gebeurt wat je niet aan staat, of juist wel, dan kun je hier meteen op inspelen. Bij veel fondsen kun je, in tegenstelling tot de ETF’s maar één keer per dag in- of uitstappen.

ETF’s combineren de voordelen van zowel aandelen als beleggingsfondsen. Zo kun je continu handelen op de beurs van een aandeel en heb je de brede spreiding van een beleggingsfonds. Dit alles gebeurt in één transactie, erg gemakkelijk dus!

4.      Brede spreiding

Zoals eerdergenoemd is de spreiding bij een ETF ook erg breed. Bij de fondsen betaal je hier extra voor, bij een ETF is dit weer niet het geval! Bij ETF’s betaal je helemaal niets extra voor de brede spreiding.

Een ETF heeft dus automatisch al een goede risicospreiding, omdat er onder een ETF een groepje aandelen valt.

Wanneer je het risico nog beter wilt verspreiden, kun je ook beleggen in meerdere en verschillende ETF’s. Het voordeel is dat er bij ETF’s zoveel verschillende soorten zijn en ook voor verscheidene markten. Dit maakt het spreiden heel gemakkelijk! Spreiding zorgt voor rendement, dus dit is een heel belangrijk voordeel!

5.      Gemakkelijk wereldwijd beleggen

Wanneer je aandelen wil kopen in een ander land, moet je letten op de valuta van dat land. Dit maakt het beleggen in landen buiten Europa minder gemakkelijk en hebben mensen hier vaak niet veel zin in. Met ETF’s is dit probleem echter opgelost!

De uitgever van een ETF profiteert namelijk van de grootschaligheid en kan daarom de wisselkoers kosten heel wat lager houden. Een ETF-uitgever kan een synthetische ETF maken waardoor vreemde valuta geen probleem meer zal zijn. Je koopt je ETF dan gewoon in euro’s op de Europese beurs via een broker!

6.      Geen minimumvereiste

Wanneer je gaat beleggen in ETF heb je, net als bij veel andere fondsen, geen minimumvereiste. Hiermee wordt bedoeld dat je dus niet een bepaald bedrag móet inleggen om te kunnen investeren in ETF’s.

Je kunt bij wijze van spreken al met 1 euro gaan beleggen.

Iedereen kan dus beleggen, hoe klein of groot je ook bent als belegger! Wel is het natuurlijk de bedoeling dat er minimaal 1 ETF gekocht wordt. Hier zitten dan wel transactiekosten aan verbonden, maar dit is uiteraard niets vergeleken met de kosten die je bij sommige fondsen verplicht in moet leggen. Je zou even uit moeten zoeken hoeveel jouw broker of bank vraagt voor de transactiekosten.

3 Nadelen van beleggen in ETF’s

1.      Marktrisico

Veel mensen beseffen zich het misschien niet, maar zoals er eerder al gezegd is, zitten er ook risico’s aan het beleggen in ETF’s. Eén van die risico’s is het marktrisico. Een ETF volgt een bepaalde index of sector. Als die index omhooggaat, dan profiteer jij daar als belegger van. De waarde van je ETF gaat dan namelijk ook omhoog. Maar wanneer de index daalt, dan wordt je ETF dus ook weer minder waard.

Gelukkig is er het voordeel dat je het ieder moment kunt verkopen. Dus als je bang bent dat de index zal dalen, kun je je ETF meteen gaan verkopen. Dit risico is bovendien een algemeen risico, het maakt niet uit in wat je belegt, dit risico hou je altijd!

2.      Sluitingsrisico

Als er aan een bepaalde ETF té weinig verdiend wordt, dan wordt deze gesloten. Wanneer deze gesloten wordt, wordt het restbedrag uitgekeerd aan de aandeelhouders. Daar ben jij er dus een van. Dit gebeurt dan in cash. Maar als je de ETF gekocht hebt toen het niveau hoger was dan het niveau wanneer de ETF wordt gesloten, dan verlies je geld.

Het advies zou zijn om je ETF zo snel mogelijk te verkopen wanneer je hoort dat de ETF wordt geliquideerd.

3.      Sommige ETF’s binnen een sector gelijker dan andere

Je zou denken dat ETF’s binnen dezelfde sector allemaal ongeveer gelijkliggen, omdat ze allemaal de markt volgen. Dit is echter niet waar. Uit een onderzoek is gebleken dat ETF’s uit dezelfde sector behoorlijk uiteen kunnen liggen.

Het is dus een goed idee, om verder te kijken dan alleen het label van een bepaald product. Kijk naar de onderliggende waarden, en kies per sector de ETF die jouw visie op de markt het beste representeert.

Conclusie en Advies

Zoals je hebt gelezen zitten er veel voordelen aan het beleggen in ETF’s. Het is een van de goedkoopste manieren om te beleggen en je hoeft ook niet een bepaald bedrag in te leggen om te kunnen beginnen. Bovendien kun je makkelijk wereldwijd beleggen, wat bij veel andere fondsen veel problemen met zich meebrengt, en kun je breed spreiden met je investeringen.

Daarnaast is het beleggen in ETF’s heel erg flexibel, omdat je je producten ieder moment kunt verkopen, letterlijk heel de dag voor. Als je ervan af wil kan dat dus meteen, maar ook wanneer je juist ETF’s wil kopen. Tot slot is de transparantie ook nog eens hoog.

Echter zit er aan elke vorm van beleggen natuurlijk ook nadelen. Zo heb je gelezen over het marktrisico, wat iedere belegging met zich mee brengt. Maar ook over het sluitingsrisico, waarbij het mogelijk is dat je verlies lijdt. Hier moet je dus goed rekening mee houden. Ook zijn niet alle ETF’s in een sector gelijk aan elkaar, wat je misschien in de eerste plaats wel zou verwachten.

Het advies is om je nog meer te gaan verdiepen in het beleggen in ETF’s en goed onderzoek te gaan doen naar in welke ETF je eventueel wilt gaan investeren. De risico’s zijn te overzien en er zitten veel voordelen aan het beleggen in ETF’s. Als je je goed verdiept in het onderwerp, kom je er wel uit en vind je welke ETF precies bij jou past. Probeer te spreiden in ETF’s, dit verlaagt je risico!

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *