CFD’s zijn complexe instrumenten en lopen een hoog risico om snel geld te verliezen als gevolg van hefboomwerking. 66% van de beleggers in kleine beleggingen verliest geld bij het handelen in CFD’s bij deze aanbieder. U moet overwegen of u begrijpt hoe CFD’s werken en of u het zich kunt veroorloven het hoge risico te nemen uw geld te verliezen. Voor cryptocurrencies geldt: zeer volatiel investeringsproduct. Uw kapitaal loopt risico. 72% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met plus500. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

3 Voordelen en 3 Nadelen van Beleggen in Koffie + Koers/ Advies

Bijna iedereen drinkt meerdere koppen koffie per dag. Of je nu cappuccino, espresso of Wiener café drinkt, de basis van deze dranken is hetzelfde: de koffieboon. Daarmee is koffie een van de meest gewilde en verkochte producten ter wereld. In dit artikel zal ik je uitleggen hoe je geld kunt verdienen met het beleggen in koffie.

Er zijn veel verschillende redenen waarom het beleggen in koffie erg interessant en rendabel kan zijn, ook voor de beginnende belegger. Het is echter wel belangrijk dat je, voordat je begint, weet wat beleggen inhoudt. Als je namelijk niet weet wat je doet, kun je je geld heel snel kwijtraken – en dat wil je natuurlijk voorkomen. Leer hier hoe je kunt beleggen in koffie!

Waarom is beleggen in koffie zo interessant?

Koffie behoort tot de zogenaamde basisproducten. Dit betekent dat het product veel afnemers weet te vinden. Andere basisproducten zijn bijvoorbeeld goud, zilver en sojabonen. Deze producten zijn maar in een beperkte mate beschikbaar en er is voortdurend vraag naar. Koffie is binnen deze categorie een bijzonder product: zelfs als het economisch minder gaat, zal de vraag nauwelijks afnemen.

Omdat veel mensen het kopje koffie, ook als het budget ooit wat krapper zou mogen worden, niet kunnen laten staan, is beleggen in koffie bijzonder interessant. Daarnaast is er in opkomende economieën (zoals China en India bijvoorbeeld) sprake van een steeds grotere middenklasse die ook steeds meer koffie drinkt. De groei in de vraag naar koffie is wereldwijd merkbaar.

Grofweg stijgt de wereldwijde koffieconsumptie met ongeveer 2 procent per jaar. Dit heeft een groot effect gehad op de prijs. De prijs van koffie is namelijk de laatste tien jaar verdrievoudigd. Koffie is dus drie keer zo duur als tien jaar geleden. Er is dus sprake van een enorme prijsstijging. De koffiemarkt biedt dus meer dan voldoende kansen om flink geld te verdienen.

Niet alleen is er meer vraag naar koffie in opkomende economieën, ook koffieproducerende landen consumeren meer koffie, waardoor het aanbod daalt. En een lager aanbod bij een stijgende vraag staat gelijk aan een flinke stijging van de prijs, iets waar je als belegger blij mee bent. Als je toen in de grondstof koffie had geïnvesteerd, had je nu een heel goed rendement behaald.

Welke soorten koffie zijn er?

Er zijn verschillende soorten koffie en het is goed daar rekening mee te houden als je van plan bent om geld te verdienen door te investeren in koffie. De grootste koffiesoort is Arabica-koffie. 70% van de wereldwijde koffiehandel bestaat uit de handel in deze koffie. Voor je gaat beleggen moet je een keuze maken: ga je handelen in ‘normale’ koffie (Arabica-koffie) of in koffiespecialiteiten?

Hoewel er meer dan 100 verschillende soorten koffiebonen bestaan, bestaat het gros van de overige 30% uit Robusta-koffiebonen. Deze bonen zijn vaak goedkoper om te produceren. Ze worden, in tegenstelling tot Arabica-koffiebonen, ongewassen (droog) verwerkt. Lees hier verder als je meer te weten komen over de productie van koffiebonen.

Op zoek naar een eenvoudig werkende en betrouwbare broker?

Ik handel zelf al enkele jaren met Plus500. Je kan via IDEAL Storten. Dit bedrijf biedt zeer lage tradekosten aan jouw handelingen worden snel verwerkt.

Kijk snel op de actiepagina en begin met handelen via Plus500.

Een paar verzochte waarschuwingen: Plus500 is een CFD service, je kapitaal loopt risico bij handelen (handel verstandig) en Plus500 is geschikt voor ervaren traders en niet voor beginners.

Let op: 72% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Hoe kan ik beginnen met beleggen in koffie?

Je hebt geen grote opslaghallen nodig om te kunnen beleggen in koffie. De koffie waarin je investeert zul je namelijk nooit daadwerkelijk zien. De handel in koffiebonen gaat namelijk meestal via derivaten. Als je handelt in derivaten, handel je niet met de grondstof (in dit geval dus koffie) zelf, maar handel je alleen in de onderliggende prijs. Meer over aandelen lees je hier.

Handelen in de onderliggende prijs is vrij ingewikkeld en het is van belang je goed in te lezen voordat je eraan begint. Je kunt er echter ontzettend veel geld mee verdienen als je goed te werk gaat. Lees er hier meer over. Enkele andere voordelen van handelen op de prijs (via contracts for difference, kortweg CFD’s):

 • Je betaalt geen commissies
 • De online CFD-platforms bieden goede ondersteuning
 • Je kunt oefenen met een demorekening
 • Je kunt al beleggen met een kleine inleg

Let op: CFD’s zijn complexe instrumenten en gaan gepaard met een hoog risico op verlies door de hefboomwerking. Tussen de 74 en 89% van investeerders verliest geld wanneer ze handelen in CFD’s. Overweeg of u de werking van CFD’s begrijpt en of u zich dit hoge risico kunt veroorloven. 

Wat bepaalt de prijs van koffie?

Voordat je echter gaat beginnen met beleggen in koffie, moet je weten welke factoren van invloed zijn op de prijs van koffie. Het is ook belangrijk om je te realiseren dat je als (kleine) belegger niet werkelijk een invloed kunt uitoefenen op de prijs van koffie zelf. Je kunt er echter wel goed op inspelen. De prijs van koffie wordt onder andere door de volgende factoren bepaald:

 • Vraag en aanbod van bonen op de koffiemarkt: er is momenteel al veel vraag naar koffiebonen en er wordt ook al flink gespeculeerd op de prijs van koffie. De verwachting is dat de vraag alleen nog maar zal toenemen, waardoor koffie een steeds schaarser (en dus ook duurder) goed zal worden. Ook kan de oogstopbrengst van jaar tot jaar verschillen.
 • De ontwikkeling van de wisselkoersen: Koffie wordt verhandeld op de beurs in Londen (waar men met ponden betaalt) of op de beurs in New York (waar men met dollars betaalt). Als de wisselkoers gunstig is, krijg je veel koffie voor je euro’s. Is deze koers minder gunstig, dan zul je ook minder koffie voor je geld kunnen krijgen.
 • De kwaliteit van de koffie: De kwaliteit van de koffie wordt meegerekend in iets wat de ‘differential’ wordt genoemd. Het is een soort premie die je moet betalen bij het inkopen van koffie. Daarmee heeft de differential dus ook invloed op de uiteindelijke prijs van koffie.

Wat zijn de grootste valkuilen als je gaat beleggen in koffie?

Er zijn een groot aantal valkuilen als je gaat beginnen met beleggen in koffie. Ik heb de vier grootste valkuilen op een rijtje gezet, zodat je deze fouten niet hoeft te maken. Neem deze tips ter harte; ze kunnen je ontzettend veel onnodig verlies besparen.

1. Te lang vasthouden aan een aandeel waarop je verlies lijdt

Dit is een klassieke beleggingsfout. Stel je hebt derivaten koffie gekocht. Maar toen is de prijs ontzettend gekelderd. Dan is het verleidelijk om te wachten tot de prijs weer omhoog gaat zodat je geen verlies hoeft te pakken. Zolang je nog niet verkocht hebt, heb je immers ook geen ‘echt’ verlies geleden.

Dit is echter niet de juiste manier van denken als je op de juiste manier wilt beleggen. Men zegt wel eens: geld creëert geld. Dat doe je met beleggen ook: van een beetje geld maak je veel meer geld. Mijn advies is: pak je verlies. Dan heb je weer geld om verder te investeren, een proactieve belegger die inspeelt op kansen verdient namelijk over het algemeen meer geld.

2. Laat je niet te veel afleiden door andere handelaren

Het is heel verleidelijk met andere handelaren over je nieuwe passie voor koffie (en het beleggen daarin) te discussiëren. Je moet er echter wel rekening mee houden dat die andere handelaren ook allemaal een eigen belang hebben. Misschien hebben zij bij het aanschaffen van derivaten wel ingezet op een koersdaling. Ze zullen je altijd informatie geven die hen het beste uitkomt.

3. Jouw smaak is niet belangrijk

Veel mensen die beleggen in koffie zijn ook echte koffieliefhebbers. Vaak drinken mensen al jarenlang koffie en kennen ze veel verschillende soorten koffie, de ene soort nog duurder dan de andere. Als je echter veel geld wil verdienen met investeren in koffie, moet je inspelen op de markt, niet op je eigen smaak. Uiteraard kan je blijven genieten van de meest uiteenlopende soorten koffie.

4. Een beleggingsportefeuille met alleen maar koffie.

Je bent handelaar in koffie. Dan moet je weten dat de koers van koffie best wel hard kan schommelen. Het is daarom verstandig om bij het beleggen te investeren in meer dan één aandeel, derivaat of basisproduct. Het spreiden van investeringen zorgt over het algemeen voor een stabielere portefeuille. Op den duur je portefeuille verbreden is dus verstandig.

3 voordelen van beleggen in koffie

Voordeel #1: Koffie blijft wereldwijd een gewild product, ook als de economie tegenzit

Koffie is niet alleen een basisproduct (zie voordeel #4), maar ook een product wat mensen blijven consumeren als ze even iets minder te besteden hebben. Mensen hebben nou eenmaal behoefte aan een lekkere kop koffie om de dag mee te beginnen. Daardoor blijft er veel koffie verkocht worden, ook als het economisch klimaat tegenzit.

Voordeel #2: De prijs van koffie zit enorm in de lift

Wereldwijd wordt er steeds meer koffie gedronken. Niet alleen in opkomende economieën, maar ook in landen waar koffie geproduceerd wordt. Hierdoor is een kleiner deel van de koffieoogst voor de export, wat leidt tot een kleiner exportvolume. Koppelen we een grote vraag aan een geringer aanbod, dan stijgen de prijzen automatisch. Kijk maar naar de prijsontwikkeling de laatste 10 jaar.

Voordeel #3: In onzekere tijden gaan de prijzen van basisproducten enorm omhoog

Zoals hierboven al aangegeven is koffie een basisproduct. Als er onzekere tijden aanbreken in het wereldwijde economische en/of financiële verkeer ‘vluchten’ veel beleggers in basisproducten. Een voorbeeld daarvan is de enorme stijging van de goudprijs na de financiële crisis in 2009.

3 nadelen van beleggen in koffie

Nadeel #1: Je kunt zelf nauwelijks invloed uitoefenen op de prijs van koffie

Sommige koersen, zoals de koers van koffie, zijn gebaseerd op een groot handelsvolume. Met de hoeveelheden die jij als particuliere belegger koopt en verkoopt, heb je niet tot nauwelijks invloed op de prijs van koffie, in tegenstelling tot investeringen in veel kleinere markten.

Nadeel #2: Basisproducten kunnen flink schommelen in prijs, het zijn volatiele beleggingen

Hoewel basisproducten altijd gevraagd zijn, zijn het ook producten waarvan de prijzen nogal sterk op en neer kunnen schommelen. Zeker op de korte termijn kan je hierdoor flink geld verliezen. Om dit tegen te gaan is het goed om het prijsverloop van koffie eerst heel goed te bestuderen voordat je gaat beleggen.

Nadeel #3: Grondstoffen zijn een fysieke belegging

Dit nadeel is alleen van toepassing als je daadwerkelijk koffie koopt en niet alleen speculeert op de prijs. Als je handelt in een fysiek product, is het namelijk van groot belang hoe je met het product omgaat. Koffie moet bijvoorbeeld goed opgeslagen worden, omdat de kwaliteit van de bonen anders snel achteruit gaat. Dit kan kosten met zich meebrengen, hetgeen een nadeel is.

Advies over de koers van koffie

Ik heb eerder al een aantal valkuilen voor het handelen in koffie genoemd. Toch heb ik ook nog wat advies over de koers van koffie, of nog specifieker: hoe je koers van koffie goed kunt leren beoordelen. Er is online veel informatie te vinden over het koersverloop van koffie. Als je op zoek gaat naar de prijs van koffie, word je zelfs helemaal doodgegooid met verschillende grafieken.

Als je geen daytrader van koffie wil zijn (iemand die iedere dag zijn hele portefeuille koopt en verkoopt), is het een goed idee om het koersverloop over langere tijd te bestuderen. Zo kun je ook eventuele ondergrenzen van het aandeel leren herkennen. Zo kun je ook voortschrijdende gemiddelden of keerpunten leren herkennen: zo herken je het moment om winst te maken.

Er zijn verschillende partijen die rapporten, analyses of newsfeeds over bepaalde sectoren of aandelen aanbieden. Dit kan een goede manier zijn om meer actuele informatie over de markt (en de verwachtingen) te verzamelen. Een goed geïnformeerde belegger gaat namelijk beter met zijn of haar geld om.

Ja! Ik wil beleggen in koffie, wat nu?

Om te kunnen handelen in koffie zul je gebruik maken van een broker. Dat is een online platform waar je een beleggingsrekening kunt openen en transacties kunt afsluiten. Er zijn veel verschillende brokers. Hieronder noem ik een broker die mij ontzettend goed bevallen is en waar je eenvoudig op kunt handelen in koffie via CFD’s.

De broker die ik aanraad, heet Plus500. Plus500 kenmerkt zich door een zeer goede ondersteuning. Het platform is erg gebruiksvriendelijk en het wordt regelmatig geüpdatet. Daarnaast is het een heel betrouwbaar platform. Hier kun je ook een demorekening aanmaken. Zodoende kun je alvast oefenen met beleggen.

Let op: 80.6% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Mijn laatste maar belangrijkste tip: handel via een betrouwbare broker

Ik handel zelf al enkele jaren met Plus500. Dit bedrijf is simpel in gebruik, en hanteert lage kosten.

Ik ben niet de enige die dit bedrijf goed en betrouwbaar vindt, want er zijn al miljoenen die dit systeem gebruiken.

In deze markt zie je op dagelijkse en wekelijkse basis grote verschillen in de koers, vandaag zou de koers nog flink kunnen stijgen.

Daarom ben ik erg blij dat Plus500 op korte termijn je acties doorvoert. Na het geven van de opdracht kan je er vertrouwen in hebben dat het snel wordt uitgevoerd.

Bij Plus500 kun je tevens via iDEAL storten.

Kijk op deze actiepagina en begin met handelen via Plus500.

Tot slot wil ik jou wel bewust maken van de volgende vereiste meldingen:

 • Plus500 is een CFD service
 • Jouw kapitaal loopt risico bij handelen (handel verstandig)
 • Plus500 is geschikt voor ervaren traders en niet voor beginners

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

1 Reactie op "3 Voordelen en 3 Nadelen van Beleggen in Koffie + Koers/ Advies"

 1. Paul wittockx

  says:

  Graag wil ik beginen in belegen wat moet er verder nog gebeuren ??

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *