CFD’s zijn complexe instrumenten en lopen een hoog risico om snel geld te verliezen als gevolg van hefboomwerking. 66% van de beleggers in kleine beleggingen verliest geld bij het handelen in CFD’s bij deze aanbieder. U moet overwegen of u begrijpt hoe CFD’s werken en of u het zich kunt veroorloven het hoge risico te nemen uw geld te verliezen. Voor cryptocurrencies geldt: zeer volatiel investeringsproduct. Uw kapitaal loopt risico. 72% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met plus500. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

5 Voordelen en 5 Nadelen van Beleggen in Suiker + Koers

Vroeger was suiker alleen iets wat de rijken zich konden veroorloven. Toen suikerbieten en suikerriet op grote schaal geplant werden, werd suiker iets wat voor iedereen bereikbaarder en betaalbaarder werd.

Suiker is wereldwijd één van de meest gebruikte grondstoffen ter wereld. In bijna elk product dat je je kunt voorstellen zit suiker. Daarnaast wordt suiker natuurlijk ook gewoon gebruikt om het ergens overheen te strooien (pannenkoeken en oliebollen) of om een bepaald drankje wat zoeter te maken (een kopje koffie of  thee). Als je op een rijtje zet hoeveel suiker je binnenkrijgt, zul je schrikken.

Maar dat je schrikt van je eigen suikerconsumptie is in dit geval een goed teken! Je bent namelijk niet de enige die zoveel suiker consumeert: bijna iedereen maakt namelijk gebruik van veel suiker. Dit is dan ook de reden waarom suiker een grondstof is waar je veel geld mee kan verdienen als je erin gaat beleggen: er is wereldwijd een enorme vraag naar de grondstof suiker.

In dit artikel wordt ingegaan op de vraag wat de voor- en nadelen van beleggen in suiker zijn. Daarbij zullen er ook nog enkele opmerkingen over de koers van suiker gemaakt worden om geïnteresseerden op weg te helpen naar een succesvolle belegging in suiker.

Hoe wordt suiker gemaakt?

Suiker wordt gemaakt van suikerbieten. Uit één enkele suikerbiet kunnen vaak meer dan 65 suikerklontjes worden gemaakt. Nadat de suikerbieten zijn schoongemaakt, worden ze in kleine reepjes gesneden en opgewarmd in water van 70 graden. Hierdoor wordt de suiker langzaam losgeweekt en met behulp van centrifuges worden de suikerkristallen in korreltjes omgezet.

Dit zijn de korreltjes waar wij mee strooien als we suiker over onze pannenkoeken of oliebollen strooien. Suiker kan echter ook gemaakt worden van suikerriet. Terwijl de EU en Oekraïne de grootste producenten zijn van suikerbieten, zijn Brazilië en Indonesië de grootste producenten van suikerriet.

Ongeveer 30% van de wereldwijde suikerproductie bestaat uit suiker gemaakt van suikerbieten. Meer dan 70% van de suiker komt echter voort uit suikerriet. Het feit dat suiker één van de meest gebruikte grondstoffen ter wereld is, maakt suiker (en de handel daarin) deels vergelijkbaar met koffie.

Beleggen in suiker

De populariteit van beleggen in suiker is enorm gestegen de afgelopen jaren. Doordat het steeds makkelijker wordt om te beleggen in suiker, zijn er ook steeds meer particulieren die de sprong in het diepe wagen en starten met het beleggen in suiker. Bij verschillende online brokers kun je, voordat je met eigen geld gaat beleggen, eerst oefenen met demogeld, zo raak je ermee vertrouwd.

Beleggen in suiker kan zowel op de korte als op de lange termijn enorm winstgevend zijn, dit heeft te maken met het feit dat suiker een zogenaamde volatiele grondstof is. Dit betekent dat er heel regelmatig echt flinke schommelingen in de koers plaatsvinden. Dit klinkt beleggers als muziek in de oren, het betekent namelijk dat je op korte termijn veel geld kunt verdienen.

Een grote misvatting onder beginnende beleggers is dat je een heel grote opslag nodig hebt om de suiker, waarin je handelt, op te slaan. Beleggen in suiker gaat namelijk via contracten, en die contracten vertegenwoordigen een bepaalde waarde. Met die contracten ga je vervolgens handelen.

Op zoek naar een eenvoudig werkende en betrouwbare broker?

Ik handel zelf al enkele jaren met Plus500. Je kan via IDEAL Storten. Dit bedrijf biedt zeer lage tradekosten aan jouw handelingen worden snel verwerkt.

Kijk snel op de actiepagina en begin met handelen via Plus500.

Een paar verzochte waarschuwingen: Plus500 is een CFD service, je kapitaal loopt risico bij handelen (handel verstandig) en Plus500 is geschikt voor ervaren traders en niet voor beginners.

Let op: 72% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Belangrijke termen bij beleggen in suiker

Bij beleggen zijn er verschillende termen heel belangrijk. Als je handelt via een online broker is het belangrijk om te weten wat de meest gebruikte termen eigenlijk betekenen, daarom hierbij een kort overzicht van de belangrijke termen:

 • Long: Als je bij een online broker voor een longpositie kiest, dan betekent dit dat je aan het speculeren bent op een stijging van de koers van suiker.
 • Short: Als je bij een online broker voor een shortpositie kiest, dan betekent dit dat je aan het speculeren bent op een daling van de koers van suiker.
 • Stop loss: Met een stop loss kun je je maximale verlies bij het beleggen in suiker beperken. Dit is zeker een aanrader als je gaat beleggen.

Dit neemt echter niet weg dat je ook in suiker kunt handelen als bulkgoed. Suiker kun je op de Inter Continental Exchange (ICE) kopen. Het is hier te koop als “SB”. De wereldwijde standaard voor suiker wordt ook wel ‘wereldsuiker’ genoemd en wordt als “Sugar No. 11”  aangeboden.

Met een suikercontract koop je maar liefst 112.000 pond suiker.

Zoals de naam ‘bulkgoederen’ al zegt, is dit een enorme hoeveelheid suiker. Omdat je zoveel suiker bezit, kan een stijging van 0,01 cent al een enorm verschil maken. Als er bijvoorbeeld 0,01 cent meer betaald moet worden, vertaald zich dit in een prijsverschuiving naar boven van meer dan 11 Amerikaanse dollars per contract.

Beginnende beleggers zou ik echter aanraden om eerst aan de slag te gaan met een demo-account en in het begin vooral nog ver weg te blijven van het kopen van suiker in de vorm van een bulkgoed. Ook kan het verstandig zijn om dit artikel over beginnen met beleggen goed door te lezen.

De vijf voordelen van beleggen in suiker

Voordeel van beleggen in suiker #1: De prijs van suiker is de afgelopen jaren steeds gestegen

Als je naar het koersverloop van de suikerprijs kijkt, dan valt één ding onmiddellijk op: de prijs van suiker zit echt al een tijdje in de lift. De groei is misschien niet bijzonder spectaculair, maar er is sprake van aanhoudende groei. Er zijn op dit moment ook weinig redenen om aan te nemen dat de prijs van deze grondstof op korte termijn zal instorten of afremmen.

Voordeel van beleggen in suiker #2: De prijs van bulkgoederen kan niet door de producenten beïnvloed worden

Het grote voordeel van bulkgoederen is dat deze goederen op een dergelijk grote schaal geproduceerd worden, dat er weinig tot geen producenten zijn die zelf grote invloed uit kunnen oefenen op bulkgoederen. Hiermee ben je dus voor de prijsstelling niet afhankelijk van de producent. Dit is voor de belegger zeer belangrijk: hoe minder partijen invloed hebben, hoe beter.

Voordeel van beleggen in suiker #3: Suiker is een onmisbaar product in de hedendaagse samenleving

Suiker is wereldwijd een onmisbaar product. De vraag naar suiker is dan ook enorm. Er is dus niet alleen sprake van een grote vraag, maar ook naar een stabiele vraag, een vraag die niet zomaar zal verdwijnen. Veel Nederlanders zijn zich er niet eens van bewust hoeveel suiker ze eigenlijk consumeren, maar als men kijkt naar de cijfers is er één conclusie: we eten echt heel veel suiker.

Per dag eet de gemiddelde Nederlander namelijk maar liefst 65 gram (!) suiker per dag.

Dit komt neer op ongeveer 24 kilo per jaar.

Om nog iets verder in te zoomen, de suikerconsumptie in Nederland ziet er als volgt uit:

 • Mannen (19-69 jaar) consumeren tussen de 52 en 67 gram suiker per dag
 • Vrouwen (19-69 jaar) consumeren tussen de 45 en 55 gram suiker per dag
 • Jongens (7-18 jaar) consumeren tussen de 84 en 85 gram suiker per dag
 • Meisjes (7-18 jaar) consumeren tussen de 70 en 82 gram suiker per dag

Voordeel van beleggen in suiker #4: Het beleggen in suiker kan uw beleggingsportefeuille een stuk diverser maken

Veel mensen die met beleggen beginnen, hebben een aantal bedrijven in hun hoofd die ze geweldig vinden en waarin ze graag zouden willen investeren. Grondstoffen horen vaak niet bij deze gedroomde investeringsopties: geheel onterecht!

Er zijn namelijk mooie resultaten te boeken met het handelen in suiker.

Daarnaast is het dus een mooie kans om de eigen beleggingsportefeuille een stuk diverser te maken. Door verschillende aandelen/opties/futures in je pakket te hebben, spreid je het risico. Een goed voorbeeld wat er kan gebeuren als je dit niet doet, is de bankencrisis. Deze werd ingeleid doordat veel verzekeraars en banken vrijwel alleen hypotheken in de portefeuille hadden.

Toen deze hypotheken onder water kwamen te staan (de tegenwaarde van het object waarvoor de hypotheek is aangevraagd zakt onder de totale som aan uitgeleend geld) werden de aandelenportefeuilles van banken in rap tempo minder waard, waardoor sommige banken zelfs omvielen en vele andere dreigden om te vallen. Een diverse portefeuille is dus een aanrader!

Voordeel van beleggen in suiker #5: Er kunnen hoge rendementen verbonden zijn aan het beleggen in suiker

Het laatste, en misschien wel grootste voordeel van beleggen in suiker is de winst die je ermee kunt maken: er kunnen namelijk erg hoge rendementen verbonden zijn aan het beleggen in suiker. Dit heeft met een aantal verschillende zaken te maken:

 • De koers van suiker staat momenteel al op een hoog niveau, maar men verwacht dat koers nog verder zal stijgen. Beleggen in suiker is dus ook rendabel als u op dit moment pas instapt.
 • De stijging van de koers wordt verder versterkt door de vele mislukte oogsten. Door de vele mislukte oogsten wereldwijd is het aanbod van suiker simpelweg kleiner.
 • De vraag naar suiker blijft nog steeds hard stijgen. Dit is te wijten aan de explosieve groei van de wereldbevolking. In combinatie met het feit dat er minder suiker beschikbaar is, leert de wet van vraag en aanbod de belegger dat een prijsstijging niet te vermijden is.

De vijf nadelen van beleggen in suiker

Nadeel van beleggen in suiker #1: Er is geen sprake van rente of dividend

Omdat suiker een goed is en geen bedrijf, is er dus ook geen sprake van rendementen of dividenden. Je verdient er pas iets aan als je longs of shorts goed uitpakken of als je je bezit weer verkoopt. Zolang je dus suiker ‘bezit’, kun je het niet te gelde maken.

Nadeel van beleggen in suiker #2: Het beleggen is in het begin best moeilijk te begrijpen

Hierboven heb ik in vogelvlucht uitgelegd hoe het beleggen in suiker ongeveer in elkaar zit en welke verschillende mogelijkheden er zijn voor de (beginnende) belegger. Toch is het beleggen in suiker voor sommige mensen enorm ingewikkeld. Het is dan ook aan te raden om jezelf goed in te lezen voor je geld uitgeeft aan beleggingen.

Nadeel van beleggen in suiker #3: Er kunnen ethische, morele of religieuze bedenkingen zijn tegen het handelen in suiker

Suiker wordt niet overal ter wereld onder de juiste arbeidsomstandigheden gepubliceerd. Dit kan voor sommige beleggers een reden zijn om niet te investeren in suiker. De vraag is wel of je van andere producten zeker weet dat er ook geen misstanden plaatsvinden. De vraag is dan ook of je je hierdoor moet laten tegenhouden, of gewoon vast moet houden aan je beleggingsplan.

Nadeel van beleggen in suiker #4: Suiker wordt als een ‘slecht’ product gezien

Je kunt tegenwoordig de radio of televisie niet meer aanzetten zonder dat het gaat over berichten als overgewicht, diëten, gezonde levensstijlen, kortom: we leven in een maatschappij waar onze persoonlijke gezondheid als enorm belangrijk wordt ervaren. Suiker wordt vaak (ook vaak ten onrechte) afgeschilderd als een ‘slecht’ product.

Op de korte termijn zou dat in landen als Nederland kunnen leiden tot een kleine afname in de consumptie van suiker. Deze afname wordt overigens ruimschoots overschaduwd door de toename in ontwikkelingslanden en opkomende economieën, waar de bevolkingsgroei, zoals eerder aangegeven, enorme proporties aanneemt.

Nadeel van beleggen in suiker #5: De suikerindustrie wordt scherp in de gaten gehouden door de Europese Commissie

De suikerindustrie wordt scherp in de gaten gehouden door de Europese Commissie. De Europese Commissie verdenkt een aantal grote suikerfabrikanten er namelijk van misbruik maken van het systeem, het creëren van kunstmatige schaarste en het misbruiken van landbouwsubsidies.

Daardoor is suiker in Europa veel duurder dan elders op de wereld.

Als belegger of eigenaar van suiker klinkt dit eigenlijk heel positief. Maar als je er beter over nadenkt dan realiseer je je dat de suikerprijs wel eens last zou kunnen hebben van een zogenaamde bubbel. Als deze mogelijke bubbel zou barsten, dan zal ook de suikerprijs enorm dalen.

Daarnaast is de Europese Commissie in het verleden niet terughoudend gebleken met het uitdelen van heel erg grote boetes. Als je belegt in suiker maar er valt een grote producent weg door een miljardenboete van de Europese Commissie, dan kan dit, afhankelijk van op welk koersverloop je hebt ingezet, desastreuse gevolgen hebben voor de waarde van je bezittingen.

Denk dus goed na voordat je in de suiker stapt. Het biedt mooie kansen, maar er zijn ook een paar potentiële valkuilen, zeker voor de belegger die zich niet goed inleest. Een goede voorbereiding is namelijk altijd het halve werk, ook bij beleggen in suiker.

Mijn laatste maar belangrijkste tip: handel via een betrouwbare broker

Ik handel zelf al enkele jaren met Plus500. Dit bedrijf is simpel in gebruik, en hanteert lage kosten.

Ik ben niet de enige die dit bedrijf goed en betrouwbaar vindt, want er zijn al miljoenen die dit systeem gebruiken.

In deze markt zie je op dagelijkse en wekelijkse basis grote verschillen in de koers, vandaag zou de koers nog flink kunnen stijgen.

Daarom ben ik erg blij dat Plus500 op korte termijn je acties doorvoert. Na het geven van de opdracht kan je er vertrouwen in hebben dat het snel wordt uitgevoerd.

Bij Plus500 kun je tevens via iDEAL storten.

Kijk op deze actiepagina en begin met handelen via Plus500.

Tot slot wil ik jou wel bewust maken van de volgende vereiste meldingen:

 • Plus500 is een CFD service
 • Jouw kapitaal loopt risico bij handelen (handel verstandig)
 • Plus500 is geschikt voor ervaren traders en niet voor beginners

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *