12 Voor- en 3 Nadelen van Beleggen in Vastgoed + Tips

Veel mensen in Nederland hebben een eigen huis. Hiervoor hebben ze jarenlang voor gewerkt en nu hebben ze eindelijk hun eigen felbegeerde huisje. Ook zijn er veel mensen in Nederland die een huis huren. Vooral studenten, mensen die in hun eentje wonen en ouderen vallen in de categorie van mensen die vaak huren.

Wanneer je een huis huurt betaal je maandelijks een bedrag aan de huisbaas. De huisbaas kan iemands vader zijn, een grote corporatie of een andere instelling van wie jouw huurhuis eigenlijk is. Al deze mensen aan wie jij maandelijks huur betaalt, hebben op de een of andere manier belegt in dat huis. Ze doen aan vastgoedbelegging.

Mensen die beleggen in vastgoed zijn simpelweg mensen die naast hun eigen huis ook andere panden bezitten. Deze panden verhuren zij door aan een student of iemand anders en zo verdienen zij maandelijks een bedrag op het pand dat zij verhuren.

Je raadt het waarschijnlijk al: als jouw pand op een gewilde plek staat, kun je er natuurlijk meer geld mee verdienen dan wanneer deze op een ongewilde plek staat. Het draait dus allemaal om locatie en in wat voor staat je pand is die je wilt verhuren. Zo’n gewilde plek is bijvoorbeeld Amsterdam. Hier is de gemiddelde huurprijs een van de hoogste van Nederland, zie grafiek.

Niet gek dat hier dus ook veel mensen hebben geïnvesteerd. De volgende mensen, waaronder de inmiddels overleden Prins Bernhard, hebben meer dan 100 Amsterdamse panden in privébezit: 21 personen hebben meer dan honderd Amsterdamse adressen in privébezit:

  • Johannes Cornelis Martinus Veldhuijzen (512)
  • Johannes Rappange (449)
  • Marianne Allegonda Pon (393)
  • Alphonsus Petrus van Eijsden (269)
  • Dick van de Oudeweetering (268)
  • Hendrikus Wouter van Driel (245)
  • Gerrit van de Poppe (208)
  • Nicolaas Petrus Johannes Sandmann (207)
  • Berend Boersema (206)
  • Harrie van Zijl (185)
  • Boris Otte (176)
  • Elisabeth Geertruida Dijkhuis (171)
  • Robbert Paul Rappange (135)
  • Pieter Maarten Feenstra (131)
  • Maarten Post (108)
  • Leonardus Maria de Lange (106)
  • Adrianus Gijsbertus van Riet (103)
  • Robert Gerald Henry van Tuin (102)
  • Zijne Hoogheid Bernhard Lucas Emmanuel van Oranje-Nassau, van Vollenhoven (102)
  • Anthonie Mans (100)

In dit artikel wordt uitgelegd wat beleggen in vastgoed precies is en zal worden uitgelegd hoe je hieraan moet beginnen. Daarna zullen de voor- en nadelen van het beleggen in vastgoed besproken worden. Als laatste wordt uitgelegd hoe je het verstandigst en veiligst kunt investeren in vastgoed zonder dat je opeens al je geld kwijt bent. Ondanks dat investeren altijd risico’s met zich meebrengt, proberen we jou met dit artikel goed en veilig op weg te helpen naar jouw eventuele investering in vastgoed!

Wat is beleggen in vastgoed precies?

Vastgoed bestaat in allerlei soorten vormen: huizen, winkels, kantoorpanden, restaurants, stadions noem maar op. Het karakter van vastgoed is dat het onverplaatsbaar goed is. Een huis kan je niet simpelweg houden terwijl je het huis verplaatst van A naar B.

Wanneer je vastgoed koopt, koop je in wezen dus een stuk grond.

Veel mensen investeren in vastgoed omdat zij naast hun baan nog een extra inkomen willen genereren. Dat werkt als volgt. Allereerst moet degene die besluit te investeren in vastgoed het kunnen veroorloven om naast zijn eigen woning een steede stuk grond met daarop een huis, kantoorpand of iets dergelijks te kunnen aanschaffen. Wanneer dit kan, is het pand van hem.

Hij kan nu twee dingen doen:

  • Hij kan het zijn eigen huis maken en op deze manier heeft de koper twee panden voor hemzelf
  • Hij kan het verhuren aan een derde persoon.

Wanneer mensen investeren in vastgoed zullen ze altijd voor optie 2 gaan: het verhuren aan een derde persoon of partij. De huurder betaalt maandelijks een bedrag aan de eigenaar en zo genereert de eigenaar naast zijn primaire inkomensstroom (zijn baan), nog een een secundaire inkomensstroom (de maandelijkse huur).

Panden doorverkopen

Het tweede gedachtegoed achter het beleggen in vastgoed is het doorverkopen van panden. Sommige mensen zijn heel handig en kunnen snel en slim klussen in huizen om deze vervolgens door te verkopen. Je kunt het vergeleken met de een handige fietsenmaker. Deze kan fietsen opkopen, opknappen en ze voor een veel hogere prijs weer verkopen.

Dit doen mensen die beleggen in vastgoed ook.

Deze klussen een tijd aan een pand om ze zo vervolgens weer door te verkopen. Let wel op, want dit kost natuurlijk veel meer moeite en energie dan het enkel verhuren van huizen. Het voordeel is wel dat zodra je het pand weer verkocht hebt, je er geen omkijken meer aan hebt. Dit is natuurlijk wel het geval bij de mensen die hun vastgoed onderverhuren.

Daarnaast is het hebben van een tweede pand belastingtechnisch gezien gunstig. Dan hoeft je de werkelijke inkomsten, bijvoorbeeld de rente op uw spaargeld, het dividend op uw aandelen of de huuropbrengst, niet aan te geven. Maar let wel op de kosten; je mag bijvoorbeeld rente weer niet aftrekken.

Vastgoed in Nederland

Zoals allemaal wel bekend is, zijn de huizen in Amsterdam ontzettend kostbaar.  Wanneer je hier een pand beheert, zul je veel geld verdienen. Daarnaast ligt de vastgoedprijs het hoogst in Wijdemeren, Bergen, Wassenaar en Bloemendaal. Het is natuurlijk leuk als jouw opa daar een pand heeft gekocht, dan ben je nu spekkoper.

Maar als je dit artikel leest, ben je waarschijnlijk een nieuwkomer in de wereld van het vastgoed. Hoe weet je dan waar je moet beginnen in Nederland? Je moet de vastgoedmarkt eigenlijk een beetje zien als de normale beurs. Wanneer prijzen heel hoog zijn, is het niet handig om daar een huis te kopen.

Daarom zul je moeten analyseren waar je denkt dat de huis prijs in de komende jaren omhoog zal gaan. Een goed voorbeeld is Rotterdam. Waar 20 jaar geleden niemand wat gaf om deze havenstad, is het nu een hele populaire en wereldwijd bekende stad geworden. Dit zorgt natuurlijk voor ontzettend veel aantrekkingskracht van investeerders en mensen die hier willen komen wonen.

Zo stijgt de huizenprijs van Rotterdam nu bijna even hard als die van Amsterdam.

Waar moet ik investeren in vastgoed?

Het draait allemaal om timing en natuurlijk ook een beetje geluk. Wordt de wijk waarin je net een huis hebt gekocht opeens helemaal opgeknapt door de gemeente en komt er een hotspot in de buurt, dan zal jouw pand veel meer waard worden dan dat deze in een minder mooie buurt staat.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een willekeurig huis in Nederland op te kopen en deze te verbouwen om vervolgens weer te verkopen. Dan maakt het iets minder uit waar dit huis dan staat. Omdat je het op een korte termijn weer kwijt doet dan wanneer je dat pand zou verhuren.

Bekijk dus de wijk, stad en provincie waarin je je nieuwe pand koopt. Zo kan je beter inspelen op de vraag die in de desbetreffende regio aanwezig is. Het is altijd handig om te kijken of er wellicht nog nieuwe bedrijven zich in de nabije toekomst gaan vestigen, of er een nieuwe attractie in de buurt komt (van dierentuin tot museum) of dat er meer aan de nabije natuur gedaan wordt.

Op deze manier analyseer je de regio en kom je voor minder verrassingen te staan.

Voorbereiding voor investeringen in vastgoed?

Voordat je gaat investeren in vastgoed is het belangrijk dat je mogelijkheden analyseert:

  • Hoeveel geld kan ik besteden aan een nieuw pand?
  • Kan ik het gemakkelijk opknappen?
  • Kan ik de huurprijs op de lange termijn verhogen?
  • Heb ik voldoende tijd om me, naast mijn eigen huis, met mijn nieuwe pand bezig te houden?

Het is zeer belangrijk dat je weet waaraan je begint, want een nieuw pand erbij is niet zomaar iets. Het eist voldoende aandacht en tijd om er winst mee te behalen. Wanneer je zeker bent van je beslissing en je hebt vertrouwen in je project dan kan jouw investering flink wat opleveren.

Of je moet via een indirecte manier willen investeren in vastgoed. Op deze wijze geef je al het werk uit handen aan een betrouwbare professionele partij die weet wat ze doen. Je krijgt 5 tot wel 9% per jaar terug van je investering. Natuurlijk kan je ook weer het gehele bedrag laten uitkeren. Deze ben je niet kwijt.

Wat zijn de voordelen van investeren in vastgoed?

Elk jaar verandert de huizenmarkt weer en het is zaak daarin juist in te handelen. Door veel externe factoren kan grond op bepaalde plekken flink in waarde schommelen. Dit heeft gevolgen voor je investeringen. Wanneer je het op de juiste manier aanpakt, kun je flink veel voordeel halen uit je investering.  Hieronder volgen 12 voordelen waarom investeren in vastgoed een goede zet is.

1) Secundaire inkomensstroom

Wanneer je een in vastgoed investeert, kan je je pand verhuren aan een derde persoon en dit levert geld op. Zo kun je naast je baan prima een pand beheren, mits deze goed is onderhouden, en kost dit niet heel veel tijd. Veel mensen die in vastgoed investeren, verdienen zo naast hun eigen baan geld met inkomsten aan de huur van het pand.

Daarnaast zijn er ook bedrijven of mensen die fulltime alleen maar investeren in vastgoed en deze vervolgens weer verhuren. Zo ben je constant aan het handelen in vastgoed en verdien je eigenlijk door te kopen en verkopen!

2) Bescherming tegen inflatie

Investeren in vastgoed is minder inflatie gevoelig. Historisch gezien heeft vastgoed een veel sterkere correlatie met inflatie dan aandelen of obligaties.

Dit houdt eigenlijk in dat de huuropbrengsten, net als de waarde van vastgoed, meestijgen met de inflatie.

Op het moment dat inflatie aantrekt, zullen de inkomsten uit vastgoed mee stijgen en op deze manier ben je eigenlijk altijd beschermd tegen inflatie. Vastgoed verliest immers maar nauwelijks aan waarde.

3) Harde activa

Investeren in een kantoorpand of in een huis is anders dan investeren in bijvoorbeeld de Bitcoin. Een bitcoin is niet tastbaar en kun je niet vasthouden. In pand kan je zien, ruiken en erin zitten allerlei tastbare ‘producten’ en grondstoffen. Op deze manier zal een huis altijd iets van waarde hebben. Gezien de historie zal vastgoed altijd wel iets van waarde hebben ‘no matter what happens’.

4) Belastingvoordelen

U kunt belastingaftrek krijgen op:

  • Hypotheekrente
  • Kasstroom uit vastgoedbeleggingen
  • Bedrijfskosten en kosten
  • Onroerend goed belastingen
  • Verzekeringen en afschrijvingen (zelfs als het onroerend goed waarde heeft)
  • Het hebben van vastgoed heeft nog vele andere voordelen.

Niet voor niets is het einde van het jaar altijd heel druk voor vastgoedhandelaren. Ze willen namelijk profiteren van de vele belastingvoordelen die het hebben van vastgoed met zich meebrengt.

5) Optimaal rendement

Investeringen in vastgoed behalen een vrij hoog rendement doordat ze op twee manieren geld opleveren. Ten eerste de huuropbrengsten, die iedere maand een vast bedrag opleveren dat kan worden gebruikt om de hypotheek te betalen. Of om natuurlijk nieuwe investeringen te doen.

Wanneer je genoeg verdiend hebt uit huurinkomsten, kun je eventueel een tweede pand kopen. Hier verdien je weer huur en zo kun je dit langzaam opbouwen.

Ten tweede levert de meerwaarde van jouw pand rendement op de lange termijn. Vastgoed wordt vaak meer waard in de loop der jaren. Vooral op plaatsen waar vastgoed schaars is, blijft de waarde toenemen omdat de vraag hoger ligt dan het aanbod.

6) Lage drempel om te beginnen in vastgoed investeringen

Aan de slag als vastgoedbelegger is niet zo moeilijk als het klinkt. Je hoeft geen miljonair te zijn om te beginnen met investeren. Er zijn ontzettend veel financieringsmogelijkheden beschikbaar en hiervan weten te profiteren is het geheim van veel vastgoedbeleggers.

Je hoeft geen honderdduizenden euro’s bij de hand te hebben om je eerste investering te doen.

Om aan de slag te gaan met beleggen in onroerend goed, hoef je misschien maar 20% minder op een woning te storten en de rest te financieren met een hypotheek met lage rente. Als je geen hypotheek kunt krijgen, zijn er ook andere opties. Het begrijpen van financieringsopties is essentieel om je vastgoedinvesteringen optimaal te benutten.

7) 100% controle over je investering

Als je investeert in een aandeel ben je afhankelijk van vele factoren en kun je niet 100% jouw aandeel beïnvloeden, bij de investering in vastgoed is dit wel het geval. Je kunt het zo gek maken als je wilt, maar jij bent de baas over jouw pand. Mits je je houdt aan de regels van de gemeente en je je hypotheek aflost, ben je vrij om te doen en laten wat je wilt.

En dat is een enorm krachtig iets, want het betekent dat je zowel de waarde van de activa (door het toevoegen van waarde) en de cashflow (bijvoorbeeld door het verhogen van de huur) rechtstreeks kunt beïnvloeden. Dit is bijna onmogelijk met aandelen in een bedrijf.

8) Je verbetert je financiële kennis

De eenvoudige daad van sparen voor een aanbetaling leert financiële discipline; Het is van essentieel belang om de aantallen in termen van betaalbaarheid voorafgaand aan de aankoop te weten, en als een investering eenmaal is gedaan moet je kunnen omgaan met onderhoudskosten, huurinkomsten en belastingvoordelen.

Dit kost zeker wat monetaire behendigheid, maar oefening baart kunst. Heb je dit onder de knie, dan kan je zoveel mogelijk uit elke cent halen!

9) Je hoeft niet het vieze werk te doen

Als het idee van vastgoedjachten, renoveren, ontwikkelen, omgaan met huurders of een van de bijbehorende taken die samengaan met beleggen in onroerend goed je niet aanspreekt, dan hoef je ze niet te doen.

De vastgoedsector is goed ingeburgerd, met de mogelijkheid om vrijwel elke taak uit te besteden aan een enthousiaste – en competente – serviceprovider. Denk bijvoorbaald aan kopersagenten, bouwers, property managers enzovoort. Natuurlijk kan dit je veel kosten, maar de beste providers bieden ook een concurrentievoordeel.

Als je pand mooi is opgeknapt en in een goede staat is, kun jij de huur verhogen. Win-win!

10) Je mag het vieze werk wel doen!

Aan de andere kant, als je het proces wel wilt volgen – of het nu gaat om de muur te schilderen, het zijn van een actieve huisbaas of het renoveren – dan houdt niets je tegen. Omdat jij de controle over uw investering hebt, kun je zo betrokken zijn als je wilt of praktisch is voor jouw levensstijl.

Maar voordat je jezelf in de ellende helpt, is het waarschijnlijk verstandig om ervoor te zorgen dat je eerst het nodige onderzoek en de voorbereiding hebt gedaan!

11) Je kan je investering gemakkelijk verspreiden

Je kan investeren in verschillende huizen en hierdoor houd je alle mogelijkheden open om succes te halen uit je investering. Al je geld stoppen in een huis, waar over 2 jaar opeens een stadion naast komt te liggen, zal je investering niet ten goede komen.

Daarom is het belangrijk, mits je de financiële mogelijkheden hebt, om je investeringen te spreiden. Ben je net beginnend? Geen probleem, maar zorg dat je voldoende kennis over de markt hebt opgedaan om weloverwogen een beslissing te maken.

12) Niet lastig om markt te analyseren

Anders dan bij aandelen in een bedrijf of bij cryptocurrency, is het niet heel lastig om de huizenmarkt te analyseren. Effectieve markttiming (laag kopen / hoog verkopen) is een cruciaal onderdeel van succesvol beleggen in onroerend goed. De timing van vastgoedmarkten is geen exacte wetenschap, maar er zijn verschillende belangrijke indicatoren die we gebruiken om te bepalen waar een markt zich in zijn levenscyclus bevindt.

Een aantal factoren, waaronder motivatie van de verkoper, vraag en aanbod, rentetarieven, werkgelegenheid trends en bevolkingsgroei, kunnen allemaal aanzienlijke gevolgen hebben voor de timing van de markt. Het ontwikkelen van een goed begrip van de vastgoedcyclus, het uitvoeren van substantieel marktonderzoek en de vastberadenheid om op de markt te komen kan leiden tot een juiste investering.

Wat zijn de nadelen van investeren in vastgoed?

Investeren in vastgoed is dus heel aantrekkelijk, met wat belangrijke voordelen. Er zijn echter ook wat dingen die je moet overwegen, voor je besluit te investeren in vastgoed.

1) Kosten

Bedenk even wat je nu allemaal kwijt ben aan je huis en onvoorziene kosten. Doe dat minstens keer twee als je gaat investeren in vastgoed. Het is niet voor niets dat mensen het al moeilijk en druk zat hebben met hun eigen huis, dus laat staan een tweede huis.

Het hebben van vastgoed is gewoon ontzettend kostbaar en er komen vaak onvoorziene kosten bij kijken.

Wees er dus van bewust dat het veel geld kost en schat de risico’s van je investering goed in voordat je hieraan begint.

2) Moeilijk je vastgoed te onderhouden

Heb je vijf aandelen in een bedrijf, dan kunt je deze met een klik op de knop bekijken en in de gaten houden. Maar heb je een of meerdere panden, dan is het een stuk lastiger om te controleren of ze nog wel in goede staat zijn. Bedenk hier dus iets voor of maak er tijd voor vrij.

Het is erg lastig om je panden op dagelijkse basis te ‘inspecteren’, maar je blijft er verantwoordelijk voor. Wanneer er iets mis blijkt te zijn kan dit grote financiële gevolgen hebben.

3) Langzame groei

Onroerend goed is niet de snelst groeiende investering. Dus als je voor een snel genererende investering kiest, moet je misschien niet in onroerend goed investeren. Onroerend goed kan alleen maar groeien met aanzienlijke kapitaalinvesteringen – of als je heel veel geduld hebt.

Soms moet je jouw inkomstenstromen gebruiken om te beleggen in andere vastgoedactiviteiten om contanten te blijven genereren. In een notendop, het gaat tijd kosten om te komen waar je van plan bent te komen, en om de gewenste inkomsten te maken.

Waar kan ik vastgoed kopen en verkopen?

Als je ergens in investeert is het belangrijk dat je bij een betrouwbaar iemand of website je aandelen/product koopt. Daarom is het allereerst belangrijk dat je goed onderzoek doet voordat je naar iemand je geld overmaakt. Lees discussiefora en probeer de markt eerst voor een tijdje te analyseren voordat je daadwerkelijk gaat investeren.

Je kan via ontzettend veel manieren in vastgoed investeren, het is alleen belangrijk dat je zeker weet dat je bij een betrouwbare persoon of instantie je vastgoed koopt.

Waar kan ik me meer verdiepen in de wereld van het vastgoed?

In Nederland zijn er diverse hogescholen die een professionele bacheloropleiding Vastgoedkunde (bouwtechnische bedrijfskunde) aanbieden, waaronder:

De opleiding Vastgoed & Makelaardij aan de hogeschool voor de MER, Fontys, te Eindhoven, houdt een meer (bedrijfs)economisch-juridische studie in. Hier wordt men opgeleid tot vastgoeddeskundige. Aan het Van Hall Larenstein te Velp kan men als onderdeel van de hbo-opleiding Bos & Natuurbeheer afstuderen in de richting van Vastgoed en grondtransacties (Rentmeestersopleiding).

Aan de Rijksuniversiteit Groningen kan een Master of Science Vastgoed gevolgd worden aan de Faculteit der Ruimtelijke Wetenschappen. Ook zijn er diverse aanbieders van professionele Masteropleidingen, zoals de Amsterdam School of Real Estate (ASRE) en TiasNimbas Business School.

Conclusie

Investeren in vastgoed vereist veel tijd, geld en management. Heb je voldoende kennis en beschik je over de juiste middelen, dan is investeren in vastgoed een goed idee. Je kan er geld naast je baan mee verdienen en je hebt 100% controle over jouw investering. Je zal op de korte termijn niet heel veel geld verdienen, maar deze investering kun je wel heel je leven bij je houden!

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *