Beleggen Voor Beginners? De Verschillende Methoden. De Voor- & Nadelen + 5 Cruciale Regels

Beleggen is niet makkelijk, vooral niet voor beginners. Je hoeft geen doorgewinterde professional te zijn om succesvol te beleggen. Maar je zal het wel opnemen tegen de doorgewinterde professional! Dus wees niet bang wat informatie op te doen voor je begint. Je vermogen loopt namelijk risico.

Geloof het vooral niet als mensen je vertellen dat het makkelijk, of voor iedereen is. Er zijn dagelijks mensen die het geld waar ze hun hele leven voor hebben gespaard in één keer verliezen.

In dit artikel zal ik je beginnersinfo geven. Ik zal over de populairste vormen van beleggen vertellen. Ik zal je alle voor- & nadelen geven die je moet weten als beginnend belegger. Tot slot zal ik je nog VEREISTE beginners regels geven.  Als je deze regels niet weet dan is de kans groot dat je faalt.

Welkom bij het grootste kat-en-muis spel ter wereld

Bij veel belegvormen is het zo dat als jij een euro verdient,  er iemand ergens een euro verliest.

Als je al het geld dat in aandelen wordt verhandeld, de valutahandel, obligaties, opties of wat dan ook voor je zou zien. Dan zou 90% van dit geld door professionals bestuurd worden. Want het meeste geld is van beleggingsfondsen en banken afkomstig, niet van de amateur die op zijn zolder af en toe een belegging doet.

Zelfs als de euro die zij verdienen niet uit jouw spaarpot komt, maken ze het moeilijker. Dit kan zijn bij belegvormen zoals obligaties, of zelfs iets alternatiefs als wijn of kunst. Een goede obligatie zouden professionals namelijk sneller herkennen. Hierdoor is de obligatie sneller weg, of stijgt hij sneller in prijs.

Dat klinkt misschien als hocus pocus. Maar het feit is dat hoe je je beleggingen ook doet, er zijn altijd vele professionals waar je het tegen opneemt.

Het is moeilijk als beginner om professionals te verslaan.

Dit zijn wat voordelen die professionals hebben ten op zichtte van de beginner:

  • Ze hebben jaren en jaren full time ervaring
  • Ze hebben grote en dure opleidingen gevolgd
  • Ze hebben contact met succesvolle & professionele handelaren
  • Ze worden ondersteund door het bedrijf waar ze in werken
  • Jij kan waarschijnlijk niet de hele dag bezig zijn met beleggen

Niet te vergeten dat je vaak enkel handelaar wordt bij een bank of fonds als je boven gemiddeld intelligent en opgeleid bent. De professionals zijn zonder de ervaring genomen dus vaak al erg intelligente mensen.

Ik probeer je niet te ontmoedigen, mijn punt is dat beleggen niet zo makkelijk is als sommigen doen geloven

Dit zijn een paar voordelen die de beginner heeft ten op zichtte van de professionals:

  • Jij kan je focussen op een paar beleggingen tegelijk (vele professionals mogen van hun werkgever vaak maximaal 5, 2,5% of zelfs minder van hun portfolio op specifieke beleggingen focussen)
  • Je bent niet bang om afgekeurd te worden door de regels of de visie van je baas of klanten
  • Jij weet ergens wat vanaf, waar de professionals niet vanaf weten
  • Jij bent niet de hele dag bezig met beleggen
  • Jij kan beleggen in wat je interessant vindt(waardoor je betere en langere focus kan hebben)
  • Het gaat bij jou om kleinere bedragen, dus heb je meer opties

Ik zal hieronder deze punten extra verklaren.

Veel professionals die voor fondsen, verzekeringen of banken werken hebben zich te houden aan vele regels. Dit zijn geschreven regels van de organisatie’s, maar ook de ongeschreven regels. Als ze bijvoorbeeld een belegging doen in een heel groot merk zoals coca cola of google, dan worden ze daar niet raar op aangekeken. Zelfs als één van deze bedrijven plotseling failliet gaat.  Dan zeggen mensen dat het heel onverwachts was, dat het ze niet kwalijk wordt genomen, en kunnen ze rustig verder handelen.

Maar als ze de belegging in een ongebruikelijke aandeel of valuta doen, dan kunnen ze er erg op worden aangekeken als het mis gaat. Dan kunnen ze ontslagen worden. Dit zorgt ervoor dat ze vaker populaire beleggingen doen dan slim is. Hierdoor laten ze vaak goede beleggingen liggen en kunnen ze te dure beleggingen doen.

Veel professionals weten enkel af van beleggen, jij weet (mogelijk) meer. Als ik mezelf als voorbeeld neem: Ik weet veel van content(artikelen,magazines etc) en van technische dingen af. Als een bedrijf heel veel potentie zou hebben vanwege de content, dan zou ik een veel betere inschatting kunnen maken over of dat klopt. De meeste professionele handelaren kunnen dit niet.

Warren buffet en de legendarische record zettende belegger Peter Lynch zeggen het. Maar vooral ik zeg het.

Investeer in wat je kent en je verslaat de mensen die dat niet doen.

Dit zegt niet dat als je geen kennis van bepaalde zaken hebt je kansloos bent, zeker niet. Je kan je altijd specialiseren op een bepaald gebied, toespitsen op een bepaalde belegvorm, of zoals bijna alle traders, kijken naar de cijfertjes, de grafieken, de fundamenten, en daarop je beslissing maken.

Vergeet niet dat de persoonlijkheid van een belegger doorslaggevend is.

Wat betreft niet de hele dag bezig zijn met beleggen: 

Dit kan je op twee manieren bekijken. Veel mensen die lang en veel ergens mee bezig zijn, raken vastgeroest aan een denkwijze. Ze kunnen ook makkelijk creativiteit en focus verliezen. Natuurlijk hebben ze wel veel meer ervaring.

Het gaat bij jou om kleinere bedragen, dit geeft jou meer opties:

Bij professionals gaat het heel vaak over grote bedragen. Omdat jij(schat ik) maximaal enkele tienduizenden euro’s te beleggen hebt geeft dat je meer opties.

Laat ik warren buffet eens als extreem voorbeeld nemen, hij heeft meer dan 50 miljard in aandelen. Als een bedrijf 10% van zijn aandelen verkoopt en het bedrijf 10 miljoen waard is.  Dan zou warren buffet als hij wilt investeren in het bedrijf maximaal een miljoen kunnen investeren. Het percentage dat dat van Warren’s vermogen is (heel wat nullen achter de komma) maakt dat zwaar oninteressant als belegging voor hem.

Geloof me dat je geen warren buffet hoeft te zijn als fondsbeheerder om beleggingen te vinden die te klein zijn.

Ook moet je je bedenken dat als een fonds een groot gedeelte van een aandeel of iets dergelijks koopt, zij te veel invloed hebben op de waarde ervan. Zoveel dat ze alleen kunnen profiteren van beursschommelingen als ze investeren in hele grote bedrijven.

Met obligaties en vele andere  zaken werkt het ook zo. Als jouw belegging voor €50.000 of minder verkocht wordt, dan is het voor veel fondsen al niet meer interessant. Met dit soort beleggingen kan jij grote winsten maken, veel meer dan bij bedrijven zoals coca cola, disney, macdonalds, of wat dan ook. Want denk hier eens over na: Wat is de kans dat zo’n extreem groot bedrijf verdubbelt in waarde?

De professionals beleggen om verschillende bovenstaande redenen veel vaker in hele populaire beleggingen, jij hoeft dit niet te doen, dit is één van jouw allergrootste voordelen.

Hoe je het dan ook bekijkt, de professional heeft over het algemeen veel voordelen, maar dat betekent niet dat je ze niet kan verslaan, als je het slim doet.

Een succesvol belegger is dat door zijn persoonlijkheid

Een belegger is niet succesvol door zijn vaardigheden of kennis.

Begrijp me niet verkeerd, vaardigheden of kennis zijn erg belangrijk. Maar wat doorslaggevend is, is de persoonlijkheid van de belegger.

Hier ben ik erg blij om. Wat betreft beleggen ben ik gezegend met geduld en een rationele kijk op zaken.

Het vermogen om geduld te hebben en rationeel beslissingen te blijven maken zijn de twee belangrijkste invloeden op je succes als belegger.

Dit geldt voor de meeste belegvormen. Rationeel beslissingen maken is cruciaal in alle belegvormen. Maar voor sommige belegvormen hoef je niet veel geduld te hebben.

Als valuta daghandelaar bijvoorbeeld, daar kan het slim zijn om te kopen en te verkopen binnen een uur tijd. Maar als je een huis of aandeel koopt met het idee dat het meer waard is in tien jaar, dan schiet je vaak jezelf in je voet als je het binnen een half jaar verkoopt. Dan heb je hoog waarschijnlijk enkel de aankoop en verkoopkosten gehad, en niet de winst.

Als je een actief belegger wordt is het goed mogelijk dat je grove dalingen in de waarde van je beleggingen zal zien. De krachten die je op dit soort momenten moet hebben zijn rationeel blijven denken en de kracht om niet emotie gestuurde beslissingen te nemen. Training of ervaring maakt dit verschil niet, persoonlijkheid wel. Zo werkt dat ook als je beleggingen hard in waarde zijn gestegen. Ben jij rationeel genoeg om niet te snel te verkopen, of rationeel genoeg om je niet te laten meeslepen door dromen over nog hogere rendementen?

Lange termijn of korte termijn: inflexibiliteit en geduld of veel tijd en kosten?

Voor ik alle voordelen en nadelen van de belegvormen opnoem, raad ik aan na te denken over het volgende.  Wil je een lange of korte termijn belegger worden?

Een daytrader is iemand die doorgaans binnen een dag na het openen van een positie, deze weer sluit. je koopt en verkoopt je belegging dezelfde dag nog. Mensen zouden dit doen omdat er meer winst in te behalen valt, of omdat het meer hun stijl is.

Het tegenovergestelde heb je ook, beleggers die mikken op het doen van een belegging die voor de komende 20 jaar is, of de rest van hun leven. Natuurlijk heb je ook de middenweg, mensen die hun belegging bijvoorbeeld een jaar vasthouden. Er zitten voordelen en nadelen aan elke stijl. Het hangt ook erg af van de belegingsvorm die je doet natuurlijk. Een huis kopen en dezelfde dag weer verkopen brengt zoveel kosten met zich mee, dat je er nooit winst uit kan halen.

Bij zowat elke beleggingsvorm heb je kosten voor het doen van de belegging. Als je heel veel beleggingen doet, dan heb je deze kosten dus vaak. Over het algemeen brengen lange termijn investeringen dus minder kosten met zich mee.

Des te langer je beleghorizon is, des te meer geduld je moet hebben. Als je 0,0 geduld hebt, dan kan je beter daytrader worden. Voor daytrading heb je over het algemeen wel meer tijd nodig, je moet immers continu alert zijn over wanneer je koopt of verkoopt. Aan de andere kant kan je zelf veel beter bepalen wanneer je gaat handelen. Als je een dag of nacht geen zin hebt dan is dat prima.

Als lange termijn handelaar dan zit je geld dag en nacht ergens in. Als je geld in een aandeel zit dan kan je de volgende dag wakker worden en te horen krijgen dat het bedrijf failliet is. Maar dat is natuurlijk op z’n ergst genomen.

De spectaculairste koersverschillen en fluctuaties vind je bij de echte day trading dingen zoals forex(valutahandel),goud, olie of zoiets omstreden als binaire opties. Dit komt omdat vaak een hefboom wordt gebruikt bij het handelen, dit noemen ze bij aandelen vaak een turbo, speeder of sprinter. Het kan behoorlijk zenuwslopend zijn. Ik weet niet wat je startinvesteringskapitaal is, maar als je beleggingen goed gaan en je op een gegeven moment €100 000 belegd hebt, dan kunnen de fluctuaties bij day trading erg vervelend worden ervaren. Natuurlijk kan jij een persoon zijn die hier prima mee om kan gaan.

Elke maand nieuwe beleggingen doen heeft natuurlijk ook wel iets leuks en spannends. Zelf leg ik gedeeltelijk graag mijn geld vast voor jaren achter elkaar. Ik vind het heel leuk om me te verdiepen en bezig te houden met beleggen. Maar niet elke dag, het gros van mijn geld verdien ik met ondernemen. Beleggen is voor mij een supplement op mijn inkomen, en een manier om mijn geld niet in waarde te doen dalen. Als je je geld niet belegt, kunnen rente en inflatie ervoor zorgen dat je geld ieder jaar krimpt.

Een nadeel van korte termijn beleggingen is dat het over het algemeen meer tijd en meer geld kost. Het voordeel is dat je flexibeler bent en dat het wat spectaculairder kan zijn dan voor lange tijden je geld vast zetten. Daarom besteed ik elke week ook tijd in forex daytrading.

De belangrijke vragen voor de beginners zijn: Wat voor persoon ben jij? Wat zijn jouw doelen, wat wil jij? Als jij de antwoorden op deze vragen hebt, dan kan jij bepalen wat de belegvorm(en) en tactiek zal zijn waar jij je op kan focussen.

Belegvormenlijst: de voordelen en nadelen besproken

Er zijn heel veel verschillende manieren om je geld te beleggen, veel verschillende plekken om je geld te laten liggen. Hieronder zal ik de populairste met je delen en daarbij de voordelen en nadelen.

Sommigen onder ons zouden bepaalde vormen niet beleggen noemen maar speculeren,handelen of investeren. Of ze zouden bepaalde vormen onder één kop omschrijven. Het onderstaande vond ik het duidelijkste voor beginners.

Vorm 1: Het geld onder je kussen verstoppen

Veel mensen zullen betwijfelen of dit wel onder beleggingen te scharen valt. Maar voor de compleetheid kon deze niet ontbreken.

Het komt niet veel voor maar er zijn momenten waar het het slimste is om je geld contant bij je te houden.

Dit is de onwaarschijnlijke situatie van deflatie. Door inflatie wordt je geld minder waard, maar door deflatie meer. Als het een laag deflatie percentage  betreft dan zou het nog beter zijn om je geld in aandelen te stoppen. De aandelen markt groeit de afgelopen honderd jaar in de meeste jaren wel een paar procent, dus kom je zelfs bij deflatie vaak beter uit met aandelen in je zak dan contant geld.

Een ander moment waarbij het mogelijk beter is om je geld contant bij je te houden is als overal om je heen alle beleggingsvormen door de grond heen kelderen. De beursen, de valuta, de obligaties, de banken vallen, alles in de wereld gaat mis. Misschien ontploffen er her en der ook nog wat bommen.

Als je belasting wilt ontduiken dan is dat ook makkelijker als je je geld contant hebt. Zo kan je vermogensbelasting van 1,2% voorkomen. Ik raad dit niet aan, het is strafbaar.

Als laatst is contant geld bij je houden wel handig als je snel bij je geld wilt kunnen komen, het ligt immers in je huis.

  • Voordelen:

  • Nadelen:

  • Dichtbij, altijd bereikbaar
  • Het valt te stelen
  • In geval van catastrofe mogelijk nuttig
  • Het wordt minder waard
  • Makkelijk en stressvrij

Mijn advies:

Hou het geld dat je in je huis houdt tot een minimum, zo kan het niet gestolen worden en verliest het geen waarde door inflatie. Natuurlijk maakt een paar honderd euro geen groot verschil uit. Dat kan nuttig zijn voor boodschappen of iets dergelijks.

%100 via deze wijze beginnen met beleggen is voor jou geschikt indien:

  • Je erg bang bent dat beleggen op andere manieren fout zal gaan.
  • Je denkt dat grote problemen in de wereld dichtbij zijn en je geen enkele financiele instantie vertrouwt
  • Je je geld dichtbij wilt houden
  • Geen probleem hebt met krimpend geld door inflatie
  • Je lui bent
  • Je te weinig geld hebt om geld te verdienen via beleggen

Vorm 2: Het op de bank laten staan(spaarrekening)

Aangezien je met een paar minuten werk je geld van je betaalrekening naar je spaarrekening kan overmaken, ga ik hierbij enkel uit van het geld op je spaarrekening hebben staan.

Het geld op je spaarrekening laten staan komt op veel manieren overéén met het onder je kussen stoppen. Je kan snel bij je geld komen het bied meer veiligheid maar minder rendement door inflatie en vermogensbelasting. Het is veiliger dan de onderstaande belegvormen, zolang de bank waar je je geld op hebt staan overeind blijft.

Misschien wordt de rente ooit weer zo hoog dat je geld meer waard wordt door het op de bank te laten staan, maar tot zover groeit je vermogen niet door het op je spaarrekening te zetten.

  • Voordelen:

  • Nadelen:

  • snel bereikbaar
    Het daalt in waarde
  • Minder risico
  • Makkelijk en stressvrij

Mijn advies:

Houd wat geld op je spaarrekening, je weet nooit wanneer je wasmachine of je auto stuk gaat. Ook is het goed om het risico te beperken van je andere beleggingen. Als het misgaat heb je altijd nog het geld op je spaarrekening. Als je een groot vermogen hebt zorg er dan wel voor dat er maar een klein percentage op je rekening blijft staan. Het blijft een “belegvorm” waar je geen vermogensgroei uit haalt.

%100 via deze wijze beginnen met beleggen is voor jou mogelijk geschikt indien:

  • Je erg bang bent dat beleggen op andere manieren fout zal gaan.
  • Je je geld dichtbij wilt houden
  • Geen probleem hebt met krimpend geld door inflatie
  • Je geen tijd wilt besteden aan onderzoek
  • Je te weinig geld hebt om geld te verdienen via beleggen

Vorm 3: Aandelen

Ik heb het hier over de klassieke aandelen die op de beurs verhandeld worden. Precies waar jij waarschijnlijk aan denkt als ik zeg aandelen. Aandelen van apple, google, co co cola, heineken, etc.

Aandelen zijn al heel lang één van de populairste vormen van beleggen. Dat is om een reden: Het is leuk, je weet wat je kan verwachten, de meeste jaren wordt er winst gemaakt en bijna iedereen doet het.

Theoretisch gezien koop je bij aandelen een deel van een bedrijf over. Maar op de beurs en met het gebruikelijke investeerkapitaal is dit praktisch gezien zo klein, dat je 0,0 zeggenschap over het bedrijf hebt. Als de winst of verwachte winst van een bedrijf stijgt dan heeft dit invloed op hoeveel mensen het bedrijf of een aandeel waard schatten. Beginnen mensen de waarde van een aandeel hoger te schatten dan hij nu is, dan zijn ze bereid er meer voor neer te leggen. Zo zal de waarde van een aandeel omhoog gaan.

Dus stel je voor dat jij een coca cola aandeel voor 10 euro koopt en coca cola bedenkt een nieuw drankje dat gigantisch aanslaat waardoor de wint stijgt. Door deze winststijging bieden mensen meer voor een aandeel waardoor jij jouw aandeel voor 12 euro kan verkopen in de plaats van 10. Dit heeft er voor gezorgd dat je 2 euro winst hebt, dan is een rendement van 20%.

Lees op wikipedia meer over wat aandelen zijn en hoe ze werken.

  • Voordelen:

  • Nadelen:

  • Makkelijk mee te beginnen
  • Kan ingewikkeld zijn
  • Veel verschillende stijlen mogelijk
  • Je neemt het op tegen professionals
  • Mogelijk dividend
  • Vaak geduld en discipline nodig
  • Veel winst mogelijk
  • Veel verlies mogelijk

%100 via deze wijze beginnen met beleggen is voor jou geschikt indien:

  • Je veel keuze wilt hebben wat betreft risico’s, en het bedrijf waarin je investeert
  • Je denkt dat je iets hebt dat de professionals niet hebben
  • Je tijd wilt investeren in onderzoek
  • Je goede rendementen wilt

Goed platform om mee te beginnen met aandelen handel:

Dit is een goed platform om te beginnen met aandelen te verhandelen. de kosten zijn erg laag, de klantenservice is goed en ze zijn erg betrouwbaar.

De volgende notities zijn vereist om te vermelden:

Het is een CFD service. Jouw kapitaal kan risico lopen (Handel verstandig). Het is geschikt voor ervaren traders en niet voor beginners.

Vorm 4: Sprinters, speeders, turbo’s etc (hefbomen op aandelen)

Turbo’s, speeders, en futures zijn uiteindelijk hetzelfde. Je hebt vast nog wel meerdere benamingen hiervoor, maar het komt er op neer dat je een hefboom gebruikt waardoor winst meer winst is. En verlies meer verlies. Je kan ervoor zorgen dat als een aandeel 10% omhooggaat, hij bij jou 60% omhooggaat. Helaas werkt dit andersom ook hetzelfde. Je maakt veel sneller verlies. Het is kortgezegd een manier om je aandelen veel volatieler te maken.

Naast dat het veel risicovoller is, moet je ook extra betalen om deze hefboom te gebruiken. Dit maakt het moeilijker winst te maken.

  • Voordelen:

  • Nadelen:

  • Sneller meer winst mogelijk
  • Sneller je geld kwijt
  • Je neemt het op tegen professionals
  • Extra kosten

Mijn advies:

Dit is niet de meest verstandige manier van beleggen, vooral niet als beginner. Je kan dit succesvol doen, maar als je een beginner bent dan is het verstandig deze extra kosten en risico’s te vermijden.

%100 via deze wijze beleggen is voor jou geschikt indien:

  • Je risico wilt nemen
  • Je geen beginner bent en erg zeker bent van je zaak
  • Hoge rendementen wilt
  • Hoge verliezen kan incasseren

Vorm 5 om te beleggen voor beginners: Indexfondsen/indextrackers/ETF’s

Bij deze belegvorm(wiki), kan je in één aankoop inzetten op het idee dat een bepaalde beurs(of specifiek gebied daarvan) omhoog gaat. Als je denkt dat de aex dit jaar omhoog gaat, dan kan je een aex ETF kopen. Het is een fonds, het is (meestal) een verzameling van alle aandelen van één bepaalde beursindex. Een etf koopt en volgt automatisch alle koersen uit een beursindex.

Dus als je een aex etf aandeel koopt dan heb je dus eigenlijk een klein aandeel in alle bedrijven van de aex. Denk je dat de aex omhoog gaat, dan kan een aex etf een goede keuze zijn. Je hebt ook specifiekere ETF’s, die niet simpelweg één beursindex volgen maar een bepaald segment ervan.

Het mooie aan een etf is dat er weinig of geen fondsmanagers nodig zijn om deze te beheren. Deze belegvorm volgt simpelweg wat er op een bepaalde beursindex gebeurt namelijk. Dit zorgt ervoor dat de kosten veel lager zijn dan bij een normale fonds.

Een ander mooi voordeel is dat de kans extreem klein is dat een hele beursindex failiet gaat. Dat zou enkel kunnen bij rampen van kolossale vormen. Je geld kan dus wel een stuk minder waard worden, maar de kans dat het verdwijnt is te verwaarlozen.

Tot slot vind ik mooi dat je weinig kennis en omkijk voor deze vorm van beleggen nodig hebt.  Het is een belegvorm voor mensen die echt op lange termijn rendement mikken en risico’s willen beperken.

Deze vorm van beleggen is vanwege de lage kosten, de simpliciteit en stabiliteit een veilige en simpele vorm van beleggen voor beginners.

Als groot minpunt kan ik wel vertellen dat je hier niet rijk mee wordt. Je kan geen spectaculaire rendementen verwachten. Als je je geld bijvoorbeeld op een dow jones index hebt, dan kan je maximaal de gemiddelde groei van de index behalen. Je zou dus nevernooit een rendement hebben die gelijk staat aan de toppers uit de index.

Natuurlijk is het wel mogelijk dat je geld een lange tijd minder waard wordt. kijk maar naar de beurscrash in 2000 of 2008. Als je vlak daarvoor een etf had gekocht dan was je zeker niet blij geweest.

  • Voordelen:

  • Nadelen:

  • Lage kosten vergeleken fondsen
  • Niks spectaculairs
  • Weinig nadenk en onderzoekwerk
  • Altijd gemiddelde resultaten
  • Lager risico
  • Weinig tot geen stress

 

Vorm 6: Fondsen (en hedge fondsen)

Er zijn veel verschillende soorten beleggingsfondsen(wiki uitleg). Maar over het algemeen is een fonds een groep beleggingen die iemand gedaan heeft waar jij in kan investeren. Als dit een goede belegger is waar jij in vertrouwt dan kan dit je een hoog rendement geven en kan het je een hoop stress en tijd schelen. Deze beleggingen worden door een specifieke groep personen gedaan die denken dat een bepaalde strategie werkt, je moet deze mensen dus echt vertrouwen op hun kunnen.

Maar om realistisch te zijn moeten we kijken naar de werkelijke cijfers. Bijna alle fondsen presteren onder de gemiddelde beursindex waar het in belegt. Het werkt vrij simpel: fondsen beheren zo’n groot gedeelte van de belegmarkt dat ze eigenlijk de belegmarkt te noemen zijn. Dit zorgt ervoor dat de gemiddelde fonds even hoge rendementen haalt als een beursindex. Maar het resultaat is lager. Dat komt door de hoge kosten van een fondsaandeel kopen.

Bijna alle fondsen presteren dus onder de beursindexen ondanks dat ze beheerd worden door professionals. Een etf is dan een veel betere investering. Bij een etf heb je gemiddeld genomen hetzelfde resultaat, maar dan zonder de zorgen en met minder kosten. Met een ETF ben je meestal beter uit.

Als een fonds het de afgelopen paar jaar het goed heeft gedaan, dan is dat vaak om de reden/belegingstrategie dat er ook voor zorgt dat het de komende jaren minder doet.

Betreft hedge fondsen:

hedge fondsen lijken veel op normale fondsen. Het grote verschil zit hem vooral in dat hedge fondsen zich aan minder regels dienen te houden wat betreft beleggingsstrategieën. Dit betekent meestal dat er meer risico’s worden genomen. De kosten zijn ook meestal hoger. Ik adviseer om dit te laten, vooral als je een beginner bent.

  • Voordelen:

  • Nadelen:

  • Weinig nadenk en onderzoekwerk
  • Risicovol: Je kan alles verliezen
  • Goede verdiensten mogelijk
  • Zelf geen controle
  • Hoge kosten

Mijn advies:

Doe het niet. Je weet niet aan wie je je geld geeft, het kost veel en je loopt risico. Op deze wijze kan je beter zelf beleggen, of een etf kopen.

In mijn ogen blijft een fonds in de meeste gevallen een grote gok.

%100 via deze wijze beginnen met beleggen is voor jou geschikt indien:

  • Je graag de massa volgt
  • Niet zelf wilt nadenken
  • Hoge kosten niet erg vindt
  • Wilt gokken op hoge rendementen

Vorm 7: pennystocks

Eigenlijk zijn dit gewoon aandelen. Maar vanwege het grote verschil in strategie en effect op je belegging, wil ik het een aparte vermelding geven.

Pennystocks zijn in de kern gewoon hele goedkope aandelen. Wel zijn ze VEEL risicovoller, maar je kan ook bij succes meer verdienen.  Aandelen die heel goedkoop zijn(2 euro of minder voor een aandeel bijv) zijn meestal van bedrijven die op het randje van de afgrond balanceren, of nog 0,0 euro verdienen.  Je begrijpt hopelijk wel dat dit erg risicovolle beleggingen zijn.

  • Voordelen:

  • Nadelen:

  • Meer verdiensten mogelijk
  • Waarschijnlijk verlies je al je geld
  • spectaculair
  • erg stressvol

Mijn advies:

Begin hier niet aan.  De meeste bedrijven gaan binnen 7 jaar failliet. Door in deze bedrijven (via pennystocks) te investeren ga je hoogstwaarschijnlijk zelf ook failliet. Daar in tegen kan een pennystock van 2 euro naar 20 euro gaan en kan je veel winst maken. Maar de kans is veel en veel groter dat het bedrijf failliet gaat. Dus raad ik dit af.

%100 via deze wijze beleggen is voor jou geschikt indien:

  • Je ver gevorderd bent
  • Het risico wilt lopen al je geld te verliezen

Vorm 8: opties

Bij een optie koop je het recht om een bepaalde belegging (meestal aandelen) te kopen of te verkopen voor een van te voren vastgestelde prijs.

Stel dat je aandeel X hebt dat voor 10 euro verkocht wordt.  Stel je koopt de optie om dit aandeel voor 11 euro te kopen. Als aandeel X tot een waarde van 12 euro stijgt dan wordt jouw optie meer waard. je kan namelijk het aandeel  goedkoper krijgen dan hoeveel hij waard is. Als je de optie gebruikt kan je dus geld verdienen, maar ook als je de optie verkoopt.

Met een optie kan je ook wedden dat de waarde van een aandeel omlaag gaat. Als je het recht hebt gekocht een aandeel voor 10 euro te kunnen verkopen, en het aandeel zakt naar 7 euro. Dan stijgt de waarde van de optie en kan jij deze met winst verkopen.

Opties kopen en verkopen brengt net als andere “aparte” belegmethoden extra kosten met zich mee

Mijn advies:

Blijf hier van weg, het is voor de meeste beleggers(vooral de beginners) een overbodige manier. Je kan net zo goed gewoon bij aandelen blijven,  Daar heb je minder kosten en is het simpeler.

%100 via deze wijze beleggen is voor jou geschikt indien:

  • Je ver gevorderd bent en je dit leuk vindt

Vorm 9: Binaire opties

Binaire opties is over het algemeen het meest gokken.  Dit is een uitgebreid artikel over de onzin van binaire opties. Ook vind je er de uitleg over wat binaire opties zijn en tips om het succesvol te doen.

  • Voordelen:

  • Nadelen:

  • je kan goed gokken
  • Je kan verkeerd gokken
  • Het is eigenlijk geen beleggen
  • Je hebt altijd kosten

Zoals ik in dit artikel over eztrader vertel zijn er vele valkuilen wat betreft brokers. Als je de verkeerde broker kiest dan kan je gegarandeerd fluiten naar je geld.Een hele belangrijke regel voor binaire opties is dat je de goede broker gebruikt.

Er zijn vele bedrijven die moeilijk doen met je geld terug storten, je geld opeens laten verdwijnen, of de bonussen die ze je beloven nooit echt aan je geven.

Het is dus belangrijk een goede en betrouwbare broker te kiezen als je begint aan binaire opties.

Mijn advies:

Doe aan binaire opties als je houdt van een gokje. Je kan er goed geld mee verdienen maar ook makkelijk veel geld mee verliezen. Doe het niet als je serieus wilt beginnen met beleggen met een groot kapitaal.

%100 via deze wijze beginnen met beleggen is voor jou geschikt indien:

  • Je beleggen ziet als iets dat je voor je plezier doet.
  • Veel risico wilt nemen
  • Je niet veel geld om te beleggen hebt

Vorm 10: Obligaties

Obligaties kopen komt theoretisch gezien neer op leningen uitgeven. Je geeft bijvoorbeeld €10.000 aan een bedrijf, je krijgt hier tien jaar lang 5% rente over en na tien jaar krijg je je €10.000 terug. Dus je hebt na 10 jaar je €10.000 omgetoverd in €15.000.

Zoals je ziet is het niks spectaculairs. De reden dat mensen obligaties kopen is vanwege veiligheid. Zolang een bedrijf staat of zijn leningen kan betalen loop je geen risico.

Bedrijven die het moeilijk hebben, onzeker zijn over hun bestaan of iets dergelijks kunnen ook obligaties verkopen. Omdat zij een risicovollere belegging hebben geven ze vaak hogere rente percentages. Zo kan een obligatie bijvoorbeeld 10% per jaar aan rente geven. Dat verdubbelt je geld in tien jaar tijd.

Bij deze berekeningen is overigens geen compounding meegerekend. dat is dat je verdient geld direct weer herinvesteert waardoor je daar ook geld op verdient. Als je met 10% rente in vijf jaar €5000 hebt verdient en dat ook in een obligatie stopt. Dan pak je niet 1000euro per jaar over je 10.000 maar 1500 over je 15.000 euro. Des te langer je succesvol bezig bent met beleggen, des te sneller het gaat.

Als je 10% rendement per jaar met aandelen zou verdienen en alle groei in je aandeel zou houden dan heb je in 7 jaar tijd je waarde verdubbeld.

Goed, terug naar obligaties. Omdat risicovolle obligaties meestal meer rente geven geldt over het algemeen: des te hoger rente percentage des te meer risico. Maar als je bij redelijke rentepercentages blijft(laten we zeggen 4%) en bij de juiste bedrijven obligaties koopt, dan zijn obligaties een redelijk veilige manier om beleggingen te doen. Een goed alternatief voor de spaarrekening, als je het mij vraagt.

Tenzij je in obligatiefondsen belegt moet je meer dan €10.000 hebben om ze direct te kopen.

  • Voordelen:

  • Nadelen:

  • Redelijk veilig
  • Geen spectaculaire rendementen
  • Redelijk simpel
  • Saai

Mijn advies:

Obligaties zijn een goed plan als je weinig risico wilt nemen en het geen probleem vindt om lage rendementen te halen. Je kan in obligatiefondsen investeren via de meeste aandelen brokers.

%100 via deze wijze beginnen met beleggen is voor jou geschikt indien:

  • Je in obligatiefondsen wilt investeren, of meer dan €10.000 hebt
  • Geen risico wilt lopen
  • Geen spectaculaire verdiensten wilt of verwacht
  • Je anders toch je geld maar op je spaarrekening zou laten liggen

%100 via hoge risico obligaties beginnen met beleggen is voor jou geschikt indien:

  • Je in obligatiefondsen wilt investeren, of meer dan €10.000 hebt
  • Obligaties interessanter vindt of betere verwachtingen hebt van obligaties tegenover andere belegvormen

Vorm 11: Wijn & whisky

Om eerlijk te zijn weet ik weinig over deze belegvormen af.

Als je veel van wijn of whisky weet en het je leuk lijkt er geld mee te verdienen, dan is dat mogelijk.

Omdat je het tegen echte kenners opneemt raad ik je aan dit alleen te doen als je er echt iets van af weet.

Als het je interesse is dan is het voordeel dat je iets doet dat je leuk vindt. Het nadeel is dat als je geen discipline hebt, je beleggingen opdrinkt.

Als je niet echt kennis over wijn en whisky hebt dan is het grootste nadeel dat je enorm aan het gokken bent.

Vorm 12: Kunst

Net als bij wijn & whisky raad ik aan enkel er in te beleggen als het al een grote hobby van je is, en je er al veel van af weet.

Anders is de kans klein dat je slaagt.

Vorm 13: Grondstoffen of edelmetalen

Grondstoffen en edelmetalen plaats ik onder hetzelfde kopje omdat het verhandelen daarvan ongeveer hetzelfde gaat.

Goud, zilver, koper, olie, rijst,suiker, gas, dit valt onder grondstoffen en edelmetalen. Je verhandelt ze op dezelfde manier, via dezelfde broker en vaak is een soortgelijke tactiek nuttig.

De prestaties hiervan zijn meestal minder afhankelijk van specifieke delen van de wereld.. Dit zit anders met andere belegvormen, dat maakt grondstoffen interessant. Als Amerika failliet gaat dan eet de rest van de wereld nog steeds suiker. Als China failliet gaat dan koopt de rest van de wereld nog steeds goud.  Al je geld verliezen door in grondstoffen te handelen is dus behoorlijk knap.

Natuurlijk hoef je het goud, olie of suiker niet thuis op te slaan. De broker regelt het bezit van de grondstoffen zonder deze te verplaatsen. Net zoals geld op je bankrekening staat, kan bij deze brokers ook goud of suiker op je rekening staan.

Er zijn vele tactieken mogelijk voor deze beleggingen:

  • Je kan op korte of lange termijn mikken.
  • Veel of weinig verhandelen
  • Je kan wedden op een koersstijging of daling
  • Je kan een grote of helemaal geen hefboom gebruiken, etc.
  • Voordelen:

  • Nadelen:

  • Vele mogelijkheden
  • Bij vele trades hoge kosten
  • Hoge rendementen mogelijk

Mijn advies:

Doe het, sommige grondstoffen zijn de laatste tijd gigantisch gegroeid. Ze groeien nog steeds en hier kan jij van meeprofiteren.

Vorm 14: Vastgoed

Het huis waarin je woont, heb je dat gekocht of huur je het? Als je het huurt dan kan het mogelijk nuttiger zijn om een huis te gaan kopen. Iedereen kent het verhaal wel: als je huurt dan gooi je je geld eigenlijk weg. Als je koopt dan groeit je vermogen.

De laatste honderd jaar is de waarde van vastgoed flink gestegen. Veel mensen doen je daarom denken dat vastgoed alleen maar kan stijgen, maar dat is onzin. Kijk maar naar de crash van 2008, weet je hoe gigantisch veel mensen op straat kwamen te staan of sindsdien in de schulden zitten?  De banken wilden ons graag permanent laten geloven in een sprookje dat huizenwaarde enkel kon stijgen. Nou, het bleek onzin te zijn.

Mocht je de crash en de banken met hun sprookjes interessant vinden, dan raad ik je de film The Big Short aan. Ik heb hem vorige week gezien, hij is geniaal.

Weer terug bij huizen: Een huis kopen in de plaats van huren is in veel gevallen een slim plan. Alleen het blijft een erg grote investering. Een aandeel kan je voor €1000 kopen. Koop je een huis waar je tevreden over bent, dan ben je makkelijk 300 keer zoveel kwijt: €300.000. Een gigantische belegging vind je niet?

Of dit beleggen voor beginners is kan je daarom op twee manieren bekijken. Huur is weggegooid geld dus kan kan het op de lange termijn zo effe een paar ton in vermogen schelen.  Maar als je een huis koopt van €300.000 die binnen een jaar zakt naar €200.000 in waarde dan ben je wel effe €100.000 kwijtgeraakt. Dat gebeurt niet zo snel als je aandelen koopt voor bijvoorbeeld €10.000.

Een crash of daling in de huizenmarkt is mogelijk. Dus even een worst case scenario in vier stappen: 1 Je koopt een huis die binnen een jaar een ton minder waard wordt. 2 Je verliest je baan om één of andere reden. Want er kan van alles gebeuren met de sector of het bedrijf van je baan waar je niet bewust van bent. 3 je kan je huis niet meer betalen en deze wordt gedwongen verkocht met een verlies van een ton. 4 Je zit met een schuld van €100.000 waar je de rest van je leven over kan doen om af te betalen.

Om deze reden vind ik een huis kopen een enorm risicovolle investering. Niet per se door de kansdat het mis gaat, maar om hoe erg het mis kan gaan. Daarom kan ik je hoe dan ook aanraden om vooral niet een te groot huis te kopen. Als een huis van 2 ton voldoende is, koop er dan niet één van drie ton.

  • Voordelen:

  • Nadelen:

  • Permanent geen geld meer weggooien
  • Een zware lening waar je aan vast zit
  • Hoge rendementen mogelijk
  • Enorme verliezen mogelijk.

Mijn advies:

Als je nog geen eigen huis hebt is dit zeker een interessante investering. Je hele leven lang huur van bijvoorbeeld €1000 per maand is namelijk een hoop “weggegooid” geld. Maar je moet wel zeker van je zaak zijn, je kan potentieel namelijk erg veel verliezen.  Er is niks met huren, je hebt meer vrijheid als je huurt en minder verantwoordelijkheid.

Als je al een eigen huis hebt gekocht en je denkt aan vastgoed investeringen voor het rendement dan raad ik dit af. Zoals eerder verteld zijn de investeringen heel hoog waardoor spreiding heel beperkt mogelijk is. Hierdoor zijn de risico’s direct ook erg hoog. Het verhuren alleen lijkt me niet voldoende om dit risico te dekken.

In het geval je al een eigen koophuis hebt en niet een heel groot vermogen om te beleggen hebt raad ik dit dus af voor de beginners.

%100 via deze wijze beginnen met beleggen is voor jou geschikt indien:

  • Je nog geen koophuis hebt
  • Vrij zeker bent dat je in worst case scenario je huis nog kan betalen.

Vorm 15: Startup investeringen

Startup investeringen zijn leuk, je kan ergens deel van uitmaken en potentieel veel winst maken, maar de kans is vooral heel groot dat je verlies maakt.

Een startup is een bedrijf dat net begonnen is. Het heeft geen of nauwelijks winst en het heeft geld nodig om te groeien. Dit geld wordt vaak gebruikt om de werknemers, productie of de marketing te betalen. In ruil voor het geld krijg je een aandeel.

Het klinkt geweldig, maar de statistieken laten zien dat verreweg de meeste startups failliet gaan, vooral de bedrijven met zogenaamd innovatieve ideeën. In de praktijk zijn de ideeën simpelweg niet goed genoeg, zijn ze onmogelijk om uit te voeren of er is een concurrent die al iets ongeveer hetzelfde doet of gaat doen waardoor deze bedrijven nooit van de grond komen.

Het droom scenario is natuurlijk dat je toevallig in de nieuwe apple hebt geïnvesteerd(hint: er zijn miljoenen bedrijven, en maar één ervan is apple).

Een investering in een startup is voor de meeste mensen een groot gedeelte van hun vermogen. Deze investering is niet te spreiden en is erg risicovol. dus beleggen voor beginners? Nee, dit is iets voor gevorderde mensen die risico willen nemen.

  • Voordelen:

  • Nadelen:

  • Leuk
  • Groot percentage startups faalt
  • Hoge rendementen mogelijk
  • Als je faalt verlies je vaak alles

Mijn advies:

Doe dit alleen als je veel geld hebt, geen beginner bent, en klaar bent om met je meeste investeringen geld te verliezen.

Om dit goed te doen is er veel onderzoek nodig naar het idee, de markt, de oprichters van de startup, etc.

%100 via deze wijze beleggen is voor jou geschikt indien:

  • Je echt veel geld hebt
  • Je ver gevorderd bent
  • Je veel tijd wilt investeren
  • Risico’s geen probleem vindt
  • Start-ups je oprecht interesseren

Vorm 16: Kosten besparende investeringen

Dit is niet echt en belegging te noemen, maar wel een investering waarvan het nuttig is om over na te denken.

Als je door een investering te doen van €10.000 bijvoorbeeld €2000 per jaar kan besparen, dan heb je aan het einde van het jaar €2000 extra over om  te investeren. Zo bereik je precies hetzelfde doel als je zou doen bij het kopen van een aandeel.

Kosten besparende investeringen zijn bijvoorbeeld:

  • Zonnepanelen om goedkoop stroom te krijgen
  • Zuinigere auto
  • etc

Vorm 17: Werk investeringen

Dit is ook niet echt een belegging te noemen, maar ook een goede manier om je geld te doen groeien.

Dit is overigens wel alleen als je ondernemend bent of invloed hebt op je eigen verdiensten.

Voorbeelden van werk investeringen:

  • Een training volgen waardoor je je werk beter of winstgevender kan doen
  • Een tweede computerscherm kopen, want onderzoeken hebben aangetoond dat twee schermen naast elkaar gebruiken de productiviteit vergroot
  • Een beter bed, waardoor je uitgeruster en productiever op je werk verschijnt
  • etc

Als je een ondernemer bent dan zijn er vaak investeringen te bedenken die je meer op kunnen leveren dan investeringen in aandelen, obligaties, of wat dan ook. Maar natuurlijk zit bijna al je waarde in je bedrijf en kan het vanwege het spreidingsprincipe ook nuttig zijn om geld te investeren in andere zaken.

Vorm 18: Forex

Forex is mijn persoonlijke favoriet.

Forex is het verhandelen van valuta voor ander soort valuta. Het staat voor Foreign Exchange. Als je denkt dat de waarde van de dollar omhoog gaat ten op zichte van de euro dan kan je je euro’s online inwisselen voor dollars. Als blijkt dat de dollars meer waard zijn geworden dan wissel je ze weer terug voor euro’s. Je krijgt er dan meer euro’s voor terug dan dat je ervoor hebt betaald, zo verdien je geld.

Verschillende soorten valuta zijn bijvoorbeeld: dollars, euro’s, ponden, yen, Zwitserse franken, Australische dollars, Canadese dollars, het zijn er een hele hoop.

De waarde van valuta kan positief of negatief worden beïnvloedt door onder andere de volgende cijfers:

  • Werkloosheidscijfers
  • Bruto nationaal product
  • Handelsbalans (het verschil tussen export en import)
  • Koopkracht
  • Kredietwaardigheid

Maar ook andere factoren kunnen de waarde van valuta beïnvloeden. Zo daalde de waarde van de Amerikaanse dollar sterk omdat de republikeinen en democraten geen akkoord konden vormen rondom de bezuinigingen. Dit is een belegvorm waarbij het extra belangrijk is het nieuws in de gaten te houden.

Het is wel zo dat veel handelaren op de korte termijn gericht handelen, maar dat is niet nodig. Je kan een valuta een lange tijd vasthouden. Op deze wijze kan je de korte “daytraders” voorbij spelen en door de lage kosten per trade hoge winsten halen.

  • Voordelen:

  • Nadelen:

  • Hoge winsten mogelijk
  • Valt risico in te nemen
  • Lage kosten per trade

Mijn advies:

Doe dit als je wat tijd hebt om het nieuws en de nieuwste trends te volgen. Dit is een leuke manier om als beginner te beginnen met beleggen. Je hebt geen groot startkapitaal nodig, je kan beginnen met bijvoorbeeld €800.

Dit is een actiepagina van een goede broker waarmee je direct kan beginnen.

De volgende notities zijn vereist om te vermelden: Het is een CFD service, Jouw kapitaal kan risico lopen (Handel verstandig), Het is geschikt voor ervaren traders en niet voor beginners

%100 via deze wijze beleggen voor beginners is voor jou geschikt indien:

  • Je niet veel geld hebt om te beginnen
  • Je wat tijd over hebt om te besteden aan forex
  • Je niet veel geld hebt(maar met veel geld kan het ook)

Vorm 19? Weet jij nog alternatieve vormen van beleggen (voor beginners) ?

Er zijn gigantisch veel manieren om te beleggen. Als jij er één weet die nog tussen dit rijtje hoort vermeld het dan in een reactie. Plaats geen links.

Bijna alles dat voor een hogere waarde verkocht kan worden dan waarvoor je het hebt gekocht, kan een belegging zijn.

Als je naar alternatieve belegvormen gaat zoeken dan raad ik je wel aan enkel te blijven bij zaken waar je wat vanaf weet.

Poll 2: Welke twee beleg/investeer vormen vind jij het interessantste?

Alle opties staan hierboven beschreven.

[poll id=”3″]

Het geld gewoon uitgeven is ook een optie voor beginners

Als je beleggen te ingewikkeld vindt klinken of je geld liever uitgeeft,  dan kan dat gewoon.

Als je het geld uitgeeft weet je dat je sowieso iets terugkrijgt voor je geld. Je weet zeker dat je geld niet door een foute beslissing opeens helemaal verdwijnt.

Maar helaas weet je ook zeker dat je vermogen krimpt door het uitgeven van geld. Als je goed belegt dan kan je je geld uiteindelijk wel meer dan verdriedubbelen. Als je dit lukt dan kan je dus ook drie keer zoveel uitgeven.

Ook als beginner en met weinig risico kan je je vermogen laten groeien.

5 cruciale belegging regels voor beginners

Mijn initiële intentie was om een hele lijst regels samen te stellen waar je je verplicht aan moet houden om succesvol te zijn met beleggen. Maar ik kwam er achter dat er zoveel verschillende tactieken zijn en zoveel verschillende goeroe’s zijn die elkaar tegenspreken, dat zo’n lijst zijn nut zou verliezen.

Dat gezegd te hebben zijn er wel bepaalde regels waar bijna alle guru’s het over eens zijn. Beleggen voor beginners begint met de onderstaande regels:

Regel 1: Bepaal een tactiek en wijk niet af

Zoals gezegd bestaan er gigantisch veel manieren om te beleggen. En zelfs per belegvorm bestaan er veel verschillende manieren om dit te doen en daarbij ook tactieken.

Veel beleggers doen dat op één of twee manieren. Door de focus zijn ze beter in deze vormen. Tegen deze mensen zal je het altijd opnemen. Als jij van alles een klein beetje weet dan is de kans groot dat deze mensen je verslaan. Daarom is het nuttig om je te focussen op 1 of maximaal 2 belegvormen.

Als jij je specialiseert dan kan jij je meten aan mensen die dit ook doen, en dan kan je de mensen verslaan die zich niet gespecialiseerd hebben in deze belegvorm.

Om dezelfde reden moet je jezelf ook focussen op één  of twee bepaalde tactieken in de belegvorm.

  • Ga je echt beleggen, of ga je meer speculeren (sommigen zouden bepaalde vormen hierboven geen beleggen noemen)?
  • Analyseer je je beleggingen op een fundamentele of een technische manier?
  • Ga je beleggingen doen voor korte of lange perioden?
  • Ga je spreiden of niet?
  • Ga je zelf je beleggingen doen of laat je iemand deze doen?

Het belangrijkste is dat je een tactiek bepaald en deze een tijd aanhoudt om te testen. Pas als je deze goed hebt getest en je zeker weet dat het je niet ligt zou ik er pas van af wijken.

Regel 2: Handel alleen in waar je wat van af weet

Professionals en goeroe’s zijn het hier niet allemaal over eens. Je kan namelijk puur op basis van cijfertjes ook een goede belegging doen. Maar het wordt een stuk makkelijker als jij ergens wat van af weet. Waar weet jij wat van af?

Natuurlijk is het ook mogelijk om ergens kennis van op te doen, dus nogmaals specialiseer jezelf in een belegvorm en een strategie binnen deze belegvorm.

Hoe dan ook is dit een harde regel als je ervoor wilt zorgen dat je qua kennis je tegenstanders voorbij streeft. Het is in ieder geval de enige manier om als beginner je tegenstanders te verslaan.

Dus:

  • Weet je veel van marketing? Dan ben je beter dan anderen in het inschatten van marketingtactiek van een bedrijf
  • Weet je veel van japan? Dan kan je beter inschattingen maken over de koersverloop van de yen.
  • Weet je veel van bier, kijk dan naar aandelen omtrent bier.
  • Weet je veel over wat er speelt op het gebied van social media en wat de trends zijn, dan kan jij hier beter inschattingen over maken
  • Weet je veel over kinderen, en wat daarbij speelt. Dan kan jij beter inschattingen maken over bedrijven die deze bedienen.
  • Sta je heel dicht de Nederlandse bevolking en hun kijk of verwachtingen omtrent de economie, dan kan je dit gebruiken bij Nederlandse aandelen.

Het komt er op neer dat er een hoop mensen zijn die alleenmaar naar cijfertjes kijken, vooral mensen uit de grote bedrijven. Als jij de kennis hebt om het menselijke aspect te bekijken, dan is dat erg nuttig.

Regel 3: spreiden of niet?

Hier zijn de beleggingsgoeroe’s het OOK niet 100% over eens. Maar het grootste gedeelte zegt wel dat het slim is om niet al je geld op één belegging te doen.

Des te meer beleggingen je hebt, des te meer je je geld verspreid hebt, des te minder je op korte termijn kan verliezen en des te minder van je beleggingen neerkomen op geluk maar op vaardigheden. Je geld spreiden is over het algemeen veel veiliger.

De reden waarom je wel al je geld op minder beleggingen zou focussen is zodat je meer tijd hebt om deze beleggingen te onderzoeken. Ook kan je veel zekerder over deze beleggingen dan andere beleggingen zijn. Als je maar 10 uur hebt om onderzoek te doen dan is het mogelijk wijzer om de beste belegging te kiezen ipv dat je je geld spreid over 10 beleggingen .

Persoonlijk zou ik aanraden om veel tijd te steken in onderzoek en je geld te spreiden. Maar wat uiteindelijk dan ook bij je past, het belangrijkste is om te kiezen wat je doet, en je hier aan te houden.

Dus bepaal hoeveel je gaat spreiden en houd je hieraan.

Ik heb hier een interessant artikel over geschreven, al zeg ik het zelf 😉

Dus klik op deze link om meer te filosoferen of theorie te lezen:

Al je eieren in één mandje of niet: Waarom deze guru’s het niet met elkaar eens zijn.

Regel 4: handel via vertrouwelijke platvormen

Zoals ik in dit artikel over Eztrader, een binaire opties broker deel, zijn er veel slechte handel platvormen.

Er zijn broker programma’s die traag je beleggingen verwerken, brokers die data geven die niet up to date zijn, brokers die zeggen dat ze je bonussen geven maar het niet echt doen, brokers die moeilijk of niet je geld uit betalen. Kortom: Veel platvormen zijn niet te vertrouwen.

Regel 5: Begin en wees niet bang

Gemiddeld is de inflatie per jaar zo’n 2% schat ik. Rente op je vermogen boven de €20.000 wordt belast met 1,2% per jaar. Je vermogen boven de €20.000 krimpt dus ieder jaar met 3,2%. Het is heel zonde als je geld hebt liggen en er niks mee doet. Je kan er namelijk voor zorgen dat je vermogen flink groeit.

De grootste fout die je kan maken is nooit beginnen met beleggen.

Een excuus vandaag is waarschijnlijk ook een excuus morgen, en ook volgend jaar. Terwijl als je nu je geld belegt het over een paar jaar verdrievoudigd kan zijn.

Poll 3: vond je dit artikel nuttig?

Vertel aub in je reactie wat je denkt dat een leuke toevoeging is op dit artikel.

Mis je nog een stuk informatie over een bepaald thema? Of ben ik iets belangrijks vergeten te vermelden?

Vertel het alsjeblieft, want ik breid dit artikel graag uit. Met text of met links. Geef geen suggesties qua links, deze worden verwijderd. De links zoek ik zelf uit.

Alex Hartman

23 Reacties op "Beleggen Voor Beginners? De Verschillende Methoden. De Voor- & Nadelen + 5 Cruciale Regels"

  1. Chris

    says:

    Mooi uitgebreid artikel! Mijn favoriete markt is de aandelenmarkt, omdat ik daarbij het beste weet waar ik precies in beleg. Bovendien is het leuk om je in een bedrijf te verdiepen. :)

  2. Henk

    says:

    Graag meer info

  3. Harry

    says:

    Heb wel eens een gokje gewaagd bij Optie24.
    Door de grafieken goed te bestuderen en op de juiste momenten in te zetten, viel er best iets mee te verdienen.
    Echter de winst bij goed gokken is kleiner dan het verlies bij missen.
    Zodoende moet je minstens 60% goed hebben om winst te maken.
    Het is bijzonder spannend om te doen, maar uiteindelijk levert het gemiddeld, als het niet te vaak fout gaat, slechts enkele euro's winst op per dag.
    Toen ik er mee wilde stoppen en de resterende 150 euro wilde laten uitbetalen, deden ze bijzonder moeilijk. Dus heb ik alles maar in 1 keer ingezet, en verloor... OK volgende keer maar weer naar het gewone casino, is ook nog eens gezelliger!

    • Frank Sanders says:

      Dat klopt inderdaad Harry. Op veel van dit soort sites moet je vaker goed dan fout gokken, wil je er wat leuks aan overhouden. In dat opzicht is een casino misschien gezelliger. Maar kijk ook naar de andere mogelijkheden uit dit artikel! Of kijk eens naar ons GeldGorilla Geheimen programma!

  4. in10jaarfo

    says:

    Een helder uitgebreid artikel. Ik wil, zodra wij onze woning afgelost hebben, mij gaan richten op beleggen. Nu is het vooral veel lezen om meer kennis pp te doen.

  5. Van Druuten

    says:

    Goed en uitgebreid artikel met veel informatie en nuttige tips. Hulde!

  6. Hans Bonjé

    says:

    Beste,

    Ik heb een aantal jaren geleden een korte carrière gehad in de aandelen. Ik was echter een vrij onervaren meneer op dat moment en ik wist niet zo goed waar ik mee bezig was. Ik was voornamelijk begonnen omdat een goede vriend van mij een aardig centje verdiend had in de aandelen. Aangezien mijn pensioen al naderde, dacht ik: waarom ook niet?

    Dus ik investeerde een deel van het spaargeld van mij en Tineke in een bepaald aandeel, ik zal niet verder ingaan op welke. Aan het begin ging het ook prima. Dat is ook waar het misging; ik werd laks. Ik deed niet meer zo goed onderzoek als voorheen, was er minder mee bezig en dacht dat het geld zichzelf wel zou verdienen. Nou, niet dus. Plots bleek het bedrijf waarin ik aandelen had hartstikke failliet te gaan. Vanzelfsprekend daalde mijn aandelen keihard in waarde en hield ik niets meer over.

    Moraal van het verhaal: weet waar je aan begint, word niet laks en weet dat je tegen mensen speelt die hoe dan ook meer ervaring dan jij hebben. Ik vond het leuk om te doen maar let dus op de risico's!

    Vriendelijke groet,

    Hans Bonjé

  7. Dennis

    says:

    Bedankt voor deze tips Alex! Geweldig voor beginnende beleggers zoals ik!

  8. Clemens

    says:

    Beste Alex,

    Ik ben een amateuristisch wijnkenner, die naar eigen zeggen toch wel aardig wat kennis heeft vergaard over wijn. Naast wijn drinken en verzamelen lijkt het me nu ook interessant om geld te investeren in wijn. Met mijn kennis van zaken en mijn netwerk moet het goed lukken om geld te verdienen met deze investering. Hiermee kan ik dan meer wijn kopen en beter investeren.

    Mijn vraag aan jou is: wat is een verstandig bedrag om mee te beginnen? Ik heb nog geen benul van hoe de wijnmarkt werkt en hoe ik hierin moet investeren. Ik zou graag meer informatie krijgen over investeren in wijn en hier geld mee verdienen. Ik heb altijd al van mijn hobby iets lucratiefs willen maken!

    Vriendelijke groet,

    Clemens

  9. Wietse

    says:

    Die professionals hebben meer ervaring en kennis ja. Maar hoe hebben ze die opgedaan? Juist, door gewoon te beleggen. het is net als dat eeuwenoude kat-en-muis spelletje van een baan vinden om werkervaring op te doen zodat je een baan kunt vinden, enzovoorts. Je moet beleggen om ervaring op te doen, zodat je beter kunt beleggen en meer ervaring krijg, enzovoorts.

    Daarnaast is een persoonlijkheid echt niet alles. ja het helpt als je een ondernemende persoonlijkheid hebt en alles graag tot de bodem uitzoekt. Je moet heel enthousiast en gemotiveerd zijn om geld te kunnen verdienen met beleggen. Maar kennis en ervaring zijn net zo belangrijk. Als jij geen snars weet van de markt waar je in belegt, zeg dan maar doei tegen je kansen. Een persoonlijkheid heb je niet voor het kiezen, hoe veel ervaring en kennis je hebt wel.

  10. Ronald

    says:

    Ik heb een aardige bankrekening over en wil graag investeren in een start-up. Heeft u tips bij het kiezen van een start-up? Welke start-ups hebben meer kans om te slagen dan andere, en hoe kan ik dat zien?

    Bij voorbaat dank,

    Ronald

    • Joris

      says:

      Mijn advies zou zijn om met de ondernemers zelf af te spreken en eens goed met ze te praten. Je weet dan beter wat voor vlees je in de kuip hebt en wat voor ondernemers ze zijn. Het kan ook verstandig zijn om een sector te kiezen waar je zelf al verstand van hebt, dan weet je eerder het kaf van het koren te onderscheiden.

  11. Mick

    says:

    Persoonlijkheid.. ja is vast belangrijk. Maar zonder kennis en ervaring ben je toch nergens. Je moet wel echt weten waar je het over hebt zeker bij beleggen. Anders ga je alsnog keihard af en ben je al je geld kwijt.

    • Alex Hartman

      says:

      Klopt als een bus, maar ik heb ook genoeg mensen gezien die begonnen met beleggen en best aardig bezig waren. Maar doordat ze niet de juiste drive hadden deden ze er niet genoeg voor en vielen ze toch door de mand. Dus het is een combinatie van beiden.

    • Pieter

      says:

      Precies wat Alex zegt, beleggen vereist een hoop concentratie en je moet bereid zijn er veel tijd in te stoppen, daarvoor moet je gewoon de juiste persoonlijkheid hebben.

  12. Geert

    says:

    Pff, ik wilde beginnen met beleggen. Toen kwam ik jouw super uitgebreide artikel tegen (heel goed trouwens). Maar nu ben ik alleen maar meer in de war... Ik wilde met aandelen beginnen maar daar ben ik nu een beetje terughoudend in. Ik zie zoveel mogelijkheden voor beleggen maar nu heb ik geen idee meer waar ik moet beginnen.

    Even voor de achtergrond: ik heb nog nooit belegd in mijn leven. Maar ik las op internet dat steeds meer mensen dat doen. Dus ik wilde het ook proberen. Ik heb wel een paar honderd euro in de maand om mee te beleggen. Ik weet niet of dat genoeg is. Wat ik dus wil vragen is, wat is de beste manier om te beleggen voor beginners? Dat wordt me nog niet zo duidelijk uit het artikel.

    Groet,

    Geert

    • Alex Hartman

      says:

      Tsja Geert, beleggen is nu eenmaal een risico... Als je veilig wil beginnen, zou ik je aanraden om staatsobligaties te kopen. De rente daarop is weliswaar laag, maar nog altijd veel hoger dan de rente op je spaarrekening, en de kans dat je er geen winst op maakt is bij deze producten zeer klein. Succes!

  13. Frans

    says:

    Wauw, wat een mooi artikel, heel duidelijk en uitgebreid, heb echt het idee dat ik beleggen nu beter begrijp! Heb er zin in gekregen. Ik hoorde trouwens dat olie nu een hele slimme investering is, klopt dat? Hoorde dat dat uiteindelijk wel omhoog moet gaan in waarde.

    • Alex Hartman

      says:

      Hee Frans,

      Bedankt voor je aardige woorden! Wat olie betreft kan ik daar op de korte termijn geen betekenisvolle uitspraken over doen, maar op de lange termijn zal je altijd verdienen aan olie. Olie is een middel dat maar beperkt op aarde beschikbaar is, en dus steeds zeldzamer wordt, en hoe zeldzamer een goed, hoe duurder het is! Hiervoor zul je echter wel geduld moeten hebben...

      Mvg, Alex

  14. Reinout

    says:

    Ben zo blij dat het hier allemaal even onder elkaar staat... Beleggen lijkt zo ingewikkeld van een afstandje! Ik wouhet al bijna gewoon maar niet aan beginnen, maar met deze tips zal ik wss wel dapper genoeg zijn om het eens te proberen! Dank!

  15. Vincent Munnik

    says:

    Aflossen van je hypotheek mis ik onder het kopje ‘Vastgoed beleggen’.

    Ik ben zelf ondernemer, dus op het moment dat ik geld uit mijn bedrijf haal betaal ik 1,2% vermogensbelasting. Tel dit op bij mijn hypotheekrente dan moet ik behoorlijk wat rendement behalen op mijn belegging om dit meer rendabel te maken dan risicovrij mijn hypotheek te aflossen.

    Tegenwoordig is het vaak mogelijk om tot 20% van je hypotheek af te lossen per jaar.

    Mijn advies zou zijn indien je een koophuis bezit eerst je hypotheek af te lossen en dan pas naar alternatieven te kijken.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *