5 Gouden Tips Voor Geld Verdienen met een Boek Schrijven
Heb je er al eens over nagedacht om een boek te schrijven, maar weet je niet zeker of het de tijd en moeite wel waard is? Misschien heb je al een boek geschreven om je merk en/ of kredietwaardigheid te vergroten en vraag je je af hoe je het meeste uit je inspanningen kunt halen.
In dit artikel geven we je een idee over hoe je geld kunt verdienen met het schrijven van een boek. Het is op een instapniveau geschreven, dus je hoeft helemaal geen ervaring te hebben. Dit artikel is geschreven om je te laten nadenken en brainstormen over hoe je het beste geld kunt verdienen met het schrijven van een boek.
De laatste tijd wordt er niet meer alleen van je verwacht dat je goed kunt schrijven en een boek levert binnen een bepaalde tijd. Tegenwoordig gaan steeds meer schrijvers zelf hun boeken uitgeven en op de markt brengen. Boeken schrijven is dus niet voor iedereen. Lees in dit artikel hoe je geld kunt verdienen door een boek te schrijven!
Kan iedereen een boek schrijven?
Het antwoord op deze vraag is natuurlijk heel simpel. Ja, iedereen kan een boek schrijven. Of dat boek ook een goed boek wordt, dat is natuurlijk de vraag. Als je denkt dat je niet goed genoeg kunt schrijven om een goed boek te kunnen schrijven, dan heb je waarschijnlijk gelijk.
Maar de meeste grote schrijvers schrijven niet zomaar even een goed boek. Deze boeken worden door verscheidene mensen nog nagelezen en bestudeerd voordat het boek uitgegeven wordt. Je wordt nu eenmaal niet geboren als schrijver. Een betere of goede schrijver word je met de tijd.
Als je echter doorzettingsvermogen hebt, een harde werker bent en je doel voor ogen houdt, moet het schrijven je wel lukken. Je ontdekt alleen of je een goede schrijver kunt worden, als je het een keer probeert.
Dat er maar zo weinig goede schrijvers zijn, komt uiteraard ook doordat de helft van de mensen die potentie heeft, het niet aandurft.
Schrijven kun je leren. Het is natuurlijk fijn als je er al aanleg voor hebt, maar ook al heb je die aanleg betekent het niet meteen dat je ook goede verhalen kunt schrijven. Tenslotte zijn mensen die al aanleg hebben voor het vak vaak lui en overschatten zij zichzelf regelmatig. Je moet kritisch je eigen stukken kunnen lezen, maar ook weten wanneer een boek goed genoeg is en je het eindelijk kunt gaan uitbrengen.
Wanneer je je eerste boek hebt geschreven zal je ontzettend trots zijn!
Hoe Jacko met 1-2 uur per week duizenden euro’s per maand verdient
Ontdek het beste verdienmodel om een passief inkomen op te bouwen op het internet en dat:
- Zonder technische kennis
- Zonder product
- Zonder opstartkosten
- Zonder te adverteren
- Zonder vooropleidingen
5 Gouden Tips Voor Geld Verdienen door een Boek Schrijven
Tip 1: Ga er niet vanuit dat je miljoenen gaat verdienen
De meeste mensen gaan ervan uit dat er twee soorten auteurs zijn als het gaat om geld. Allereerst de bestverkopende auteurs die genoeg verdienen om van te leven. Daarnaast is er de worstelende auteur die alleen inkomsten krijgt als hij een gezin omkoopt om een exemplaar aan te schaffen.
De waarheid is echter dat er geen vast inkomen is dat je kunt schatten, omdat er zoveel factoren zijn die van invloed zijn op het potentiële inkomen van een auteur. Er zijn natuurlijk een aantal nationale en internationale auteurs die miljoenen verdienen, maar er zijn er ook duizenden die de grens van €500 euro niet eens bereiken en zelfs geld verliezen.
Zeker bij een eerste boek, moet je er niet te veel van verwachten.
Het kan zijn dat je meteen een geweldig boek schrijft en vele fans krijgt. Maar de kans bestaat ook dat dit helemaal niet gebeurt. Als auteur is het aan jou om te bepalen of je profiteert van je harde werk. Voor sommige mensen is alleen het publiceren van een boek voldoende. De meeste auteurs zouden het echter niet erg vinden om wat geld te verdienen voor hun woorden.
Je eerste stap is om te leren hoe je dat geld kunt krijgen. Als auteur zijn er twee basis manieren waarop je geld kunt verdienen. Ten eerste van boekverkoop, of ten tweede van dingen die je verkoopt op basis van de inhoud van je boek.
Tip 2: Boekverkoop
Auteurs verdienen op twee manieren geld aan de boekverkoop, royalties of een voorschot. Een voorschot is geld dat aan een auteur van een uitgeverij wordt gegeven al voordat het boek uit is gekomen. Meestal worden voorschotten gegeven aan auteurs die een goede staat van dienst hebben bij het publiceren van bestverkopende boeken of die al een zeer goede reputatie hebben.
Alleen auteurs met een publicatiecontract kunnen voorschotten verdienen.
Zowel zelf gepubliceerde als traditioneel gepubliceerde (auteurs die werken met een uitgeverij) kunnen royalties verdienen. Royalties zijn bedragen die aan een auteur worden gegeven nadat een boek is gepubliceerd. Auteurs ontvangen dan een percentage van de verkoop, afhankelijk van hoe ze het boek hebben gepubliceerd.
Als je met een uitgeverij werkt, moet een deel van de royalties naar de uitgever, een agent en vervolgens naar jou. Als je een zelf gepubliceerde auteur bent, moet je nog steeds het bedrijf betalen dat jouw boek heeft helpen publiceren. Je krijgt wel een hoger percentage terug.
Nog een andere manier om geld te verdienen aan directe boekverkoop is om je boek in verscheidene versies uit te brengen. Je kunt hierbij denken aan je boek publiceren als e-book, paperback, audio, harde kaft etc. Dit zal je helpen een groter publiek te bereiken vanuit een format waarmee zij zelf meer vertrouwd mee zijn.
Tip 3: Verkoop op basis van de inhoud van je boek
Auteurs zoeken vaak naar inkomstenkansen die verder gaan dan alleen de boekverkoop. De belangrijkste reden is de beperkte verkoopcapaciteit van een boek. Nadat iemand een boek heeft gekocht, is de transactie direct afgelopen totdat de auteur weer een ander boek schrijft dat iemand koopt.
Als een auteur echter dingen gaat verkopen op basis van de inhoud van een boek, heeft hij/zij bijna een onbeperkt aantal manieren om geld te kunnen verdienen. Voorbeelden van dingen die je kunt verkopen op basis van je boek zijn:
Als je dus het liefst zo lang mogelijk geld wil blijven verdienen met je geschreven boek, ga dan kijken naar wat je nog kunt met de inhoud ervan!
Tip 4: Kies een niche
Als je graag geld wilt verdienen met het schrijven van een boek kun je het beste kiezen voor een niche. Iets waar niet ontzettend veel mensen al over hebben geschreven en wat voor de boeklezers spannend en nieuw is. Dat geldt overigens niet alleen voor een boek, maar voor ieder bedrijf dat je opzet. Als ergens al veel van bestaat, voeg je niets toe. Door een niche te kiezen onderscheid je jezelf van anderen.
Natuurlijk heb je dit al vaak genoeg gehoord, maar het is redelijk moeilijk. Over heel veel is er al geschreven. Het gaat om jou als auteur: waar sta je voor en waar geloof je in? Als je dit laat blijken in je boek, dan kiezen mensen voor jou omdat ze graag met je zouden willen werken. Zo kun je je eigen niche worden!
Tip 5: Promotie van je boek
Je kunt nog zo’n geweldig boek hebben geschreven; een boek waar al je naasten helemaal wild van zijn, maar zonder promotie van je boek zullen anderen het niet snel lezen. Een boek promoten kan op verschillende manieren en deze manieren moet je zoveel mogelijk benutten.
De pers
Er zijn verschillende mediaplatformen die je kan inzetten voor de marketing van jouw boek. Welke je inzet, is natuurlijk ook wel afhankelijk van het budget dat je hebt voor de promotie van je bek. Je kunt uitpakken met een prachtige televisiecommercial of radiocommercial, maar als je een klein budget hebt zal dit hoogstwaarschijnlijk niet lukken.
Een voor de hand liggen medium is natuurlijk de pers. Je kunt ervoor kiezen om de televisie-, radiozenders en de regionale krant inlichten. Je kan het ook nog veel groter aanpakken en de landelijke pers van je nieuwe boek op de hoogte brengen. Of je hiervoor kiest is afhankelijk van het onderwerp van je boek.
Als je gebruik wilt maken van de pers kun je dat op verschillende manieren doen. Zo kun je bijvoorbeeld een persbericht schrijven, een recensie laten schrijven door een krant, een advertentie plaatsen in de krant, je laten interviewen of een televisie- of radiocommercial maken. Het hangt wederom weer af van het budget dat je hebt voor de promotie van je boek.
Online boekmarketing
Het internet is een medium dat tegenwoordig heel veel wordt gebruikt voor promotie van verschillende producten. Je moet dus met je boek wel makkelijk vindbaar en aanwezig zijn op het internet. Hier kun je op verschillende manieren voor zorgen.
Zo kun je speciaal voor je boek een website aanmaken. Als er dan gezocht wordt op de titel van je boek, zal deze website bovenaan staan in de zoekmachines. Ook heb je direct een platform om naar te verwijzen op andere sociale media. Je kunt op je website bijvoorbeeld ook een hoofdstuk van je boek publiceren om de mensen alvast nieuwsgierig te maken.
Je kunt er ook voor kiezen om speciale mediakanalen aan te maken voor je boek of voor jou als schrijver. Het is belangrijk om vindbaar te zijn op sociale media. Maak bijvoorbeeld een Facebookpagina aan. Zo kun je ook meteen een fanbase opbouwen. Je kunt communiceren met je fans en een band met hen opbouwen.
Stel bijvoorbeeld vragen aan je fans, vertel alvast wat over je boek of plaats wat recensies die je al hebt gehad!
Een LinkedIn-kanaal kun je ook heel goed gebruiken. Binnen je netwerk kun je op zoek gaan naar mensen die je mogelijk kunnen helpen. Dit kun je al meteen doen in het beginstadium. Wacht hier vooral niet mee voordat je boek gedrukt is. Hoe sneller reclame voor je boek wordt gemaakt, hoe beter.
Flyers
Je kunt ook met een ontwerper mooie flyers laten maken en deze verspreiden. Misschien willen kennissen en vrienden je hierbij wel helpen. Op een drukke middag op een marktplein of midden in de stad is natuurlijk de perfecte plek om dit te gaan doen. Zorg er wel voor dat de essentiële informatie op de flyer vermeld staat (titel boek, schrijver boek, informatie over inhoud van het boek).
Ludieke actie
Een ludieke actie is bedoeld als een soort stunt. Je maakt vaak alleen kosten om de actie voor te bereiden, want als de actie eenmaal is gelukt zal je alleen maar geld verdienen. Een ludieke actie vereist wel wat meer creativiteit, maar kan dus heel veel effect hebben op je boekverkoop. Met een dergelijke actie zorg je ervoor dat mensen nieuwsgierig worden naar hetgeen dat jij te bieden hebt; je boek. Je kunt hierbij denken aan dat je mensen een scène uit je boek laat naspelen of iets in die richting.
Boekpresentatie
Tot slot kun je ook nog een boekpresentatie organiseren. Er is uiteraard niemand die beter iets over jouw boek kan vertellen dan jijzelf. Je kunt zo’n boekpresentatie organiseren in de lokale bibliotheek, in een café of op een beurs. Tijdens de presentatie kun je wat over je boek vertellen, maar ook een stuk voorlezen uit je boek.