Review Bol Masterclass 2.0: Goede Investering of Scam?

Je bent niet zonder reden op deze pagina aanbeland denk ik. Als ik mag raden dan denk ik dat je overweegt om je in te schrijven voor de Bol Masterclass van Jia Ruan. De Bol Masterclass is een behoorlijke investering en het daarom goed om eerst de ervaringen van anderen te lezen voordat je besluit om wel of niet deel te nemen.

Nu staan er veel reviews over de Bol Masterclass op internet. Ik heb ze zelf ook gelezen. Ik las wel erg veel positieve berichten en verhalen en dat maakt me altijd een beetje achterdochtig. Heeft Jia Ruan zelf die positieve berichten en verhalen de wereld in geholpen en heeft hij er misschien zelfs voor betaald? Voor mij reden genoeg om er in te duiken en hier mijn kritische en ongezouten mening te geven.

Waarom deze review?

De mensen die GeldGorilla volgen weten dat we verstand hebben van geld verdienen vanuit huis. Ongeveer iedere mogelijkheid om vanuit huis geld te verdienen heeft hier al de revue gepasseerd. Sommige mogelijkheden hebben we helemaal afgekraakt en over andere zijn we positief geweest. Voor ons staat waarheidsvinding altijd voorop.

Voor iedereen die op zoek is naar een inkomen vanuit huis zijn er volop mogelijkheden. Zo kan je je eigen website beginnen en geld verdienen door als affiliate klanten door te sturen naar webshops. Over iedere verkoop ontvang je dan een commissie die een klein percentage is van de verkoopprijs.

Bij de Bol Masterclass verkoop je echter zelf de producten waardoor je veel meer winst over iedere verkoop kan pakken. En omdat de verkopen via Bol.com gaan hoef je zelf niet eens te investeren in een webshop. Het is dan niet voor niets dat veel mensen geïnteresseerd zijn in de Bol Masterclass en we hebben er dan al veel vragen over gehad.

Na aanleiding van de vele vragen had ik me 5 maanden geleden aangemeld voor de Bol Masterclass.

Ik heb nu genoeg informatie verzameld om mijn oprechte mening hier te delen.

Laten we bij het begin beginnen; de vraag die de meeste mensen hebben is wie Jia Ruan is en of het oplichter is?

Wie is Jia Ruan?

Jia Ruan is het gezicht van de Bol Masterclass en is tevens de oprichter en eigenaar. Hij heeft een populaire podcast, YouTube kanaal en Instagram account.

Jia Ruan is nou niet bepaald het type ondernemer wat kan leunen op tientallen jaren ervaring. Hij is pas 22 jaar en pas 2 jaar serieus actief met e-commerce. Hij is echter wel succesvol en groot motivator.

Wie de YouTube video’s van Jia Ruan kent weet dat hij graag showt en verteld dat hij succes heeft. Sommige mensen vinden hem daardoor patserig terwijl anderen dit juist geweldig vinden. Hij speelt in ieder geval geen verstoppertje en doorbreekt het taboe over veel geld verdienen. Veel mensen vinden dat je bescheiden moet zijn over je inkomen en je succes. Jia Ruan heeft daar duidelijk geen boodschap aan.

Sommige mensen verdenken Jia Ruan ervan dat hij zijn succes in scene zet; dat hij doet alsof hij geld en succes heeft om zo klanten te krijgen voor zijn Bol Masterclass. Gelukkig zijn er in Nederland manieren om daar achter te komen. Jia Ruan heeft namelijk een B.V. (Unstoppable Lifestyle B.V.).

In Nederland is het fiscaal pas interessant om een B.V. te beginnen als je meer dan 110.000 euro per jaar winst maakt (anders ben je dief van eigen portemonnee). We kunnen dus aannemen dat hij minimaal 110.000 euro per jaar winst maakt.

Via de website van de Kamer van Koophandel vroegen we de jaarrekening van zijn B.V. op. Deze gaan we hier niet met je delen maar we kunnen je vertellen dat zijn bedrijf inderdaad veel omzet draait (meer dan 600.000 euro in een half jaar in 2018) en dat hij zijn vermogen vooral heeft weten op te bouwen met de verkopen van producten op Bol.com

We kunnen hieruit concluderen dat Jia Ruan inderdaad succesvol is met de verkoop van producten via Bol.com (en Amazon) en wel degelijk weet waar hij over praat.

Wat is de Bol Masterclass?

Waarschijnlijk ben je al bekend met het concept; je koopt goedkoop producten in China en verkoopt deze met (grote) winst aan Nederlandse consumenten via de webwinkel van Bol. Dat klinkt natuurlijk makkelijk, maar de praktijk leert dat er genoeg mensen veel geld hebben verloren door een gebrek aan kennis en voorbereiding.

Op het internet lees je vooral de succesverhalen van mensen die via Bol.com zijn gaan verkopen. Ik heb echter een aantal mensen gesproken die me vertelde dat ze duizenden euro’s verlies hebben gemaakt met hun verkopen via Bol.com

Belangrijkste redenen voor het verlies waren:

 • Er werden producten verkocht van te lage kwaliteit waardoor men teveel retourzendingen kreeg (dit zijn kosten).
 • Er was teveel concurrentie in hun productcategorie
 • Er was onvoldoende vraag naar hun producten
 • Ze kregen aansprakelijkheidsclaims
 • Slechte reviews
 • De maten van de Chinese kleding klopte niet waardoor er veel retourzendingen waren
 • Veel retourzendingen met kapotte verpakkingen waardoor producten onverkoopbaar werden

En dit zijn nog maar de belangrijkste redenen. Na een aantal mensen gesproken te hebben werd me al snel duidelijk dat er erg veel mis kan gaan. Je maakt gebruik van een service van Bol.com, ze nemen het gehele logistieke proces voor je over. Dit betekend dat je wel extra kosten in rekening gebracht krijgt bij retourzending. Zo kan het gebeuren dat je in de min eindigt, ondanks de winstmarge op je artikelen. De kunst is dan ook om het aantal retourzendingen tot een absoluut minimum te beperken.

Met de Bol Masterclass behoed je jezelf van alle denkbare fouten. Je leert stap voor stap wat je precies moet doen om jou kansen op winst te maximaliseren. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je er achter kunt komen welke producten op Bol goed lopen en welke niet. Besef dat dit soort informatie gigantisch waardevol is en je kan maken of breken.

De Bol Masterclass is best een investering maar als je bedenkt dat de kosten veel hoger kunnen oplopen, als je op eigen houtje aan de slag gaat en fouten maakt, dan is het een goede investering.

Ik heb volg zelf ook de Bol Masterclass en kan je vertellen dat deze erg uitgebreid is. Ik geef je hier een samenvatting van de stappen die je gaat leren zodat je een beetje een idee krijgt over wat je kunt verwachten.

Stap 1. Het zoeken naar een geschikt product

Het belangrijkste is natuurlijk dat je een geschikt product vindt wat je kunt gaan verkopen. Een geschikt product is een product waar veel vraag naar is en wat nog niet op Bol.com wordt verkocht.

Producten goedkoop inkopen doe je in China. Hiervoor hoef je geen Chinees te leren en duizenden Chinese bedrijven te gaan benaderen. Dit doe je gewoon via aliexpress.com. Met de Masterclass leer je op aliexpress.com de top bestsellers te vinden.

Stap 2. Check je concurrentie

Heb je in China een geschikt product gevonden dan ga je op Bol.com checken wat je concurrentie is. Wordt exact hetzelfde product al aangeboden? Worden gelijkwaardige producten aangeboden? Kan je het product op een onderscheidende manier aanbieden? In andere hoeveelheden of een andere verpakking?

Met de Bol Masterclass leer je exact hoe je de concurrentie gaat verslaan.

Wordt je product nog niet via Bol.com verkocht dan kan dit natuurlijk erg gunstig zijn. Maar er kan een reden zijn waarom dit product niet via Bol.com wordt verkocht, bijvoorbeeld omdat er geen vraag naar is in Nederland. In de Masterclass leer je hoe je er achter kunt komen waarom een product niet wordt aangeboden en of je product kans van slagen heeft.

Stap 3. Goedkoper inkopen

Het doel is uiteraard om je winst te maximaliseren. Dit doe je enerzijds door een zo hoog mogelijke verkoopprijs te vragen en anderzijds door zo goedkoop mogelijk in te kopen. In de Masterclass leer je hoe je in China de juiste groothandel voor jou producten kunt vinden en hoe je kunt onderhandelen over je prijs.

Stap 4: Laat Bol het werk doen

Het is doel is dat je zorgeloos je inkomen verdient en dat je dit (in ieder geval tijdens de opstart) naast je huidige baan kunt doen. Een half uur tot een uur werk per dag mag je kwijt zijn aan het runnen van je eigen e-commerce business. Dit doe je door de vervellende en tijdrovende zaken uit te besteden aan Bol. Thuis hoef je geen voorraden aan te houden zodat je zelf niet tussen je producten hoeft te leven.

In de Bol Masterclass leer je exact hoe de diensten van Bol.com werken en wat ze allemaal voor je uit handen nemen en wat je zelf moet doen. Bol doet voor jou de betalingen, de verzendingen, de retourzendingen en zelfs het beantwoorden van vragen en klachten. Iedere maand ontvang je van Bol.com het verdiende geld op je rekening en via het Bol.com dashboard heb je real-time inzicht in je verkopen.

De voordelen van de Bol Masterclass

De Bol.com Masterclass heeft zo zijn voor- en nadelen. Gelukkig meer voordelen dan nadelen, maar we zullen ze hier zo volledig benoemen zodat je je eigen oordeel kan vormen.

De voordelen van de Bol Masterclass:

 • The Tribe. The Tribe is de besloten Facebook groep voor iedereen die zich heeft aangemeld voor de Bol Masterclass. Deze Facebook groep is inmiddels uitgegroeid tot meer dan 3.400 actieve leden die met elkaar delen wat ze hebben geleerd en ervaren. Niet alleen de successen maar ook de dingen die niet werkten. In de besloten Facebook groep kan je ook terecht met je vragen over je eigen business. Niets is natuurlijk zo waardevol als de feedback van mensen in dezelfde business zitten als jij.
 • Motiverende training. Jia Ruan is een motivator en dat zie je dan ook terug in zijn Masterclass. De eerste module van de Masterclass is dan ook bedoeld om je in de juiste mindset te krijgen (voor zover je dat nog niet was). Je leert groot denken en de lat voor jezelf hoog te leggen, want alleen wie de lat hoog legt zal hoog springen. In de module wordt dit de 100k mindset genoemd, en ja, die 100k staat voor 100.000 euro!
 • Je leert alleen wat je nodig hebt. Alles wat je gaat leren in de Masterclass heeft een functie zodat je niet wordt overladen met overbodige ballast. Dit wil niet zeggen dat de Masterclass bondig en kort is: integendeel, alles wat je moet weten wordt tot in detail uitgelegd en besproken zodat je na het volgen van de Masterclass gerust kunt stellen dat je een ware e-commerce expert bent.
 • Geen voorkennis nodig. Het mooie van de Masterclass is dat je geen voorkennis nodig hebt. Geen ervaring met e-commerce of internet marketing? Geen probleem, alles wordt op een toegankelijke manier uitgelegd.
 • Geen kennis van techniek nodig. Omdat je gebruik gaat maken van de webwinkel van Bol.com heb je zelf geen enkele technische kennis nodig. Geen eigen webshop met ingewikkelde betaalmodules. In de Masterclass leer je precies hoe je je eigen productpagina’s op Bol.com plaatst waarna je al begint te verkopen.
 • Van A tot Z. Geen ervaring als ondernemer? Geen probleem. In de Bol Masterclass leer je van A tot Z wat er allemaal bij komt kijken. Je bedrijf inschrijven bij de kamer van koophandel, het aanvragen van een BTW nummer, het openen van een zakelijke rekening enz. Aan alles is gedacht, het enige wat je hoeft te doen is de stappen volgen.
 • Niet goed geld terug. Jia Ruan is zo overtuigd van zijn Bol Masterclass dat hij een ‘14-dagen niet goed, geld terug’ regeling heeft. Ben je niet tevreden dan worden er geen vragen gesteld en krijg je gewoon je geld terug gestort. Voor producten is het wettelijk geregeld dat je 14 dagen bedenktijd hebt als je ze online hebt gekocht. Voor diensten, zoals deze Masterclass, is deze wettelijke regeling echter niet van toepassing (je kunt immers het lesmateriaal al tot je nemen). Het is daarom best wel bijzonder dat deze ‘14-dagen niet goed, geld terug’ door Jia in het leven is geroepen en zeker een teken dat hij echt achter zijn dienst staat.

 De nadelen van de Bol Masterclass

De Masterclass heeft ook een paar nadelen. Het zijn eigenlijk niet echt nadelen maar wel punten waarvan het goed is dat je hier rekening mee houdt, dit om teleurstellingen te voorkomen.

 • Omzet is geen winst. Waar in de Masterclass wordt gesproken over, bijvoorbeeld 10.000 euro per maand draaien dan wordt er gesproken over omzet. Je werkelijke winst zal een stuk lager zijn dan je omzet. Je winst is wat overblijft nadat je alle kosten hebt afgetrokken van de omzet. Zo kan je 10.000 euro per maand ‘draaien’ terwijl je daar maar 2.000 euro aan overhoudt. Hoeveel je precies overhoudt is voor iedereen verschillend en hangt af van je marge en hoeveel geld je uitgeeft aan advertenties. Ook in The Tribe bedoelt men omzet als er over bedragen wordt gesproken.
 • Kosten gaan uit voor de baten. Realiseer je dat je eerst zult moeten investeren voordat je kan gaan verdienen. Op de eerste plaats heb je natuurlijk de investering in de Bol Masterclass maar je hebt ook een investering in je (eerste) voorraad en eventuele advertenties. In de Masterclass leer je overigens wel hoe je de eerste investering op je voorraad op een slimme manier tot een minimum kunt beperken. Nadat je gaat verkopen op Bol duurt het 30 dagen voordat je van Bol je eerste geld op je rekening krijgt bijgeschreven. Heb je gelijk veel verkopen dan zul je dus al moeten investeren in nieuwe voorraden terwijl je het eerste geld nog moet binnen krijgen. Het is daarom goed om een paar duizend euro achter de hand te hebben voordat je begint met je onderneming.
 • De opstart kost veel tijd. Het uiteindelijke doel is dat je misschien maar een uurtje per dag kwijt ben aan je e-commerce bedrijf zodat je kunt genieten van het leven dankzij je passieve inkomen. In de opstartfase zal je echter wel tijd moeten investeren voordat alles op rolletjes loopt. Zo zal je veel tijd moeten stoppen in het zoeken van een geschikt product en het uitproberen van advertenties. Op zich zijn dit allemaal dingen die je naast school of je baan kunt doen. Maar hou er rekening mee dat je jezelf een aantal weekenden achter de PC zal moeten opsluiten. Zodra je business loopt kan je gaan overwegen om je baan op te gaan zeggen.

Conclusies

Aan de hand van mijn persoonlijke ervaring en van de mensen uit The Tribe kunnen de volgende conclusies worden getrokken:

 • Jia Ruan is geen oplichter; je krijgt echt wat beloofd wordt.
 • Bol Masterclass is geen scam; je krijgt echt een hoogwaardige Masterclass en gaat veel leren.
 • De Bol Masterclass is een behoorlijke investering maar wel eentje die je terug verdiend.
 • De Bol Masterclass is duidelijk en praktisch, geen zweverige theorieën maar echt hands-on aan de slag gaan.
 • Je moet wel gemotiveerd zijn om alle stappen van de Masterclass door te lopen en op te volgen wil je succes hebben.

Kosteloos uitproberen?

Twijfel je nog over de Bol Masterclass? Dan heb ik goed nieuws voor je! Je kunt nu kosteloos een training van Jia Ruan volgen zodat je zelf kunt ervaren wat het niveau en kwaliteit van zijn Masterclass zal zijn. Je leert in deze training hoe Jia winstgevende webshops heeft opgezet. Je leert tevens hoe je het volledige proces kunt automatiseren zodat je zelf geen omkijken meer hebt naar je online business.

Via deze link kan je je opgeven voor de kosteloze training. Er zijn voor vandaag nog een paar plekken vrij dus wees er snel bij.

Alex Hartman

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *