5 Betrouwbare Websites om Crypto Koersen te Bekijken
De wereld van crypto valt te omschrijven als een voortdurend veranderend ecosysteem, en deze munteenheden kunnen het ene moment naar markthoogtepunten stijgen en in een flits in waarde kelderen! Of je nu van plan bent om te investeren op de lange termijn of liever een aantal kortlopende trading-strategieën wilt uitproberen, het is altijd een goed idee om regelmatig de koers te controleren van de munten die je op het oog hebt, of je ze nu gekocht hebt of niet.
Ben jij op zoek naar de beste trackers op de markt om de koersen van jouw favoriete crypto’s te checken? In dit artikel geven we je niet alleen een handig overzicht van enkele van de beste sites die je kunt gebruiken voor verschillende doeleinden, maar trappen we eerst af met een aantal handige tips om de technische grafieken uit te lezen en hoe je deze informatie in jouw voordeel kan gebruiken.
Inhoud van dit artikel
Disclaimer: De handel in Bitcoin en andere cryptomunten heeft potentiële voordelen maar kent ook financiële risico’s. Handel is misschien niet geschikt voor alle mensen. Eenieder die wenst te beleggen, dient zijn eigen onafhankelijk financieel of professioneel advies in te winnen.
Waarom is het belangrijk voor cryptohandelaren koersgrafieken te lezen?
Als je van plan bent om crypto’s te kopen, dan is het essentieel om koersgrafieken na te gaan om de beste kansen in de markt te vinden. Middels het combineren van diverse indicatoren kan je een technische analyse opstellen, die je kan helpen om markttrends te begrijpen en toekomstige veranderingen in activaprijzen als kansen aan te pakken.
Middels een goede cryptotracker kom je van alles te weten over de geschiedenis, de prestaties en zelfs de toekomst van een bepaalde munt. Als je een cryptotracker gebruikt, dan kom je middels grafische weergaven meer te weten over historische prijzen, handelsvolumes en tijdframes.
Je kunt deze informatie vervolgens gebruiken om patronen te identificeren uit de vroegere koersbewegingen van digitale munten en om interessante investeringskansen te identificeren. Om te begrijpen hoe je koersgrafieken van een specifieke cryptomunt moet lezen, kun je het beste beginnen met het opdoen van meer basiskennis over het maken van een technische analyse.
Wat is een technische analyse?
Technische analyse is een uiteengezette analyse van statistische trends op basis van verschillende koersindicatoren die over een bepaalde periode worden verzameld, met als doel om beter te begrijpen hoe vraag en aanbod van een cryptomunt de toekomstige prijsbewegingen zullen gaan beïnvloeden. Het lezen van grafieken van een cryptomunt of de markt als geheel kan beleggers helpen om beter geïnformeerd te zijn in het bepalen wanneer bullish en bearish bewegingen eindigen.
Een bullish trend moet je zien als een opwaartse trend in de koersen van een cryptomunt die wordt gekenmerkt door een groot beleggersvertrouwen over een bepaalde periode. Een neerwaartse beweging wordt ook wel omschreven als een bearish trend, waarbij prijsfluctuaties ontstaan door de verkopers van een cryptomunt.
Hoe effectief is een technische analyse eigenlijk? De doeltreffendheid van de technische analyse hangt af van de vraag of een cryptohandelaar rekening houdt met alle informatie die de markt over een cryptomunt kent, wat dus eigenlijk betekent of een cryptomunt op basis van die informatie correct wordt gewaardeerd. Handelaren die technische analyse en marktpsychologie toepassen, geloven dat de geschiedenis zich uiteindelijk zal herhalen en dat zij aan de hand van bepaalde patronen hun winsten kunnen maximaliseren.
Kortom: een goede technische analyse kan je dus een voorsprong geven op de markten. Doorgaans baseert een technische analyse zich op verschillende koersindicatoren die een beter beeld geven van de prijsbewegingen binnen een bepaalde periode. Afhankelijk van jouw handelsstrategie zijn er vele uiteenlopende koersindicatoren die je tot jouw analysearsenaal kan laten behoren.
Het is echter wel belangrijk om te onthouden dat er niet één allesomvattende methode is voor technische analyse van crypto’s. Verschillende handelaren geven de voorkeur aan verschillende indicatoren en zullen ze waarschijnlijk enigszins anders interpreteren. Bovendien moet worden opgemerkt dat geen enkele technische analyse ook maar in de buurt komt van een 100%-kans om de toekomst te voorspellen.
Laten we, nu je beter begrijpt wat het doel is van het maken van een technische analyse, nu eens kijken naar enkele basisindicatoren die zowel door beginnende als gevorderde investeerders en traders worden gebruikt om meer te weten te komen over de prijsactie van een bepaalde cryptomunt. We leggen je de verschillende concepten kort en bondig uit, maar we raden je aan om zelf verder onderzoek te doen.
Candlestick-grafieken
De meeste cryptotrackers beschikken over zogenaamde candlestick-grafieken, een welbekende financiële indicator in de aandelenmarkt. Candlestick-grafieken zijn afkomstig van Japanse rijsthandelaren en werden honderden jaren gelegen al gebruikt om marktprijzen en dagelijkse bewegingen te volgen.
Middels een candlestick-grafiek krijg je meer informatie over de hoogste, laagste, openings- en slotkoersen van een cryptomunt over een bepaalde periode. Traders kiezen vaak voor candlestick-grafieken omdat ze zeer gedetailleerd zijn. Candlesticks presenteren deze informatie in de vorm van een kolom en twee vlakken. De bovenste vleugel is de hoogste prijs, en de onderste vleugel de laagste prijs.
“Traders gebruiken candlestic-kgrafieken om handelsbeslissingen te nemen op basis van regelmatig voorkomende patronen, die helpen de kortetermijnrichting van de koers te voorspellen.”
De candlestick kan zowel in het groen als in het rood worden afgedrukt. Rood betekent dat de prijzen binnen een bepaalde periode lager eindigden dan ze openden, terwijl een groene candlestick aangeeft dat de prijzen hoger eindigden. In het geval van groene candlesticks geeft het bovenste deel de slotkoers aan en het onderste deel de openingskoers. In het geval van rode candlesticks is het net andersom – het bovenste deel geeft de openingsprijs aan en het onderste deel de sluitingsprijs.
Kortom: elke candlestick wordt gelezen in de context van de omliggende datapunten en geeft een gedetailleerd inzicht in hoe beleggers cryptomunten kopen en verkopen in een bepaalde tijdsperiode. Belangrijk om te weten: het beter begrijpen van de candlesticks is een studie op zich. Mocht je serieus zijn wat betreft traden in de cryptomarkt, dan raden we je aan om je verder te verdiepen in de betekenis van verschillende candlesticks voordat je de markt in springt.
Support en Resistance
De Engelse termen ‘support’ en ‘resistance’ verwijzen naar de niveaus waarop de prijzen respectievelijk hun laagste en hoogste peil bereiken. Slimme handelaren kunnen deze niveaus identificeren en ze vervolgens gebruiken om een weloverwogen handelsbeslissing te nemen.
Er zijn verschillende manieren om de niveaus van support en resistance te bepalen. Het kan zo eenvoudig zijn als het bekijken van een koersgrafiek en aangeven waar de prijzen herhaaldelijk zijn teruggevallen (in het geval van resistance) of waar ze hun bodem hebben bereikt (in het geval van support). Op basis van deze prijsniveaus kunnen traders hun strategie bepalen, door bijvoorbeeld stop-loss orders te plaatsen onder de supportniveaus, terwijl verkooporders kunnen worden gebruik om winst te nemen in of boven de resistance.
Relative Strength Index (RSI)
De RSI is een favoriet van zowel nieuwkomers als veteranen. Deze indicator wordt op een koerswebsite weergegeven als een eenvoudige lijngrafiek onder de koersgrafiek. De lijn neemt variaties aan van 0 tot 100, waarbij 50 een neutrale waarde is. Daar waar een hogere waarde wordt beschouwd als een indicator van overgekochte condities, wordt een lagere waarde beschouwd als een indicator van ondergekochte condities.
Zoals vaak aan de orde is met verschillende technische analyse-instrumenten, wordt de RSI het best gebruikt in combinatie met andere indicatoren. Stel je bijvoorbeeld voor dat de prijs van een cryptomunt een vastgesteld supportniveau nadert op hetzelfde moment dat de RSI-indicator een dieptepunt van 20 aangeeft, dan zou de kans op een prijsrally groter zijn dan normaal.
De traditionele interpretatie van de RSI met waarden van 70 of meer, wijst erop dat een effect overgekocht of overgewaardeerd wordt en er een trendommekeer of een correctieve terugval van de koers verwacht kan worden. Een RSI-waarde van 30 of lager wijst op een oververkochte of ondergewaardeerde toestand.
De RSI-waarde verschilt echter per tijdsframe en het komt met goede regelmaat voor dat een cryptomunt op basis van de RSI als ondergekocht of overgekocht wordt gezien. Dit maakt het dus zeer belangrijk om niet alleen te vertrouwen op de RSI en andere koersindicatoren te gebruiken.
Moving Average (MA)
De Moving Average kan worden gebruikt als hulpmiddel om de richting van een trend te bepalen. Je moet deze koersindicator zien als een gemiddelde van een specifieke cryptomunt over een bepaalde tijdsperiode. Over het algemeen wordt een MA op lange termijn beschouwd als een sterkere indicator, omdat deze meer gegevens bevat.
De marktprijzen kunnen echter ook op korte termijn worden gevolgd. Er zijn verschillende soorten gemiddelden en verschillende manieren waarop ze kunnen worden gebruikt om aanwijzingen te geven over de richting van de trend. Een bekende MA gebaseerd op een bullish setup wordt ook wel een “golden cross” genoemd. Dit gebeurt wanneer een korte termijn MA boven een lange termijn MA komt, meestal een 50-daags MA boven een 200-daags MA.
Bollinger Bands
Voordat we doorgaan met de beste websites om de koers van verschillende cryptomunten te analyseren, laten we je kennismaken met nog één interessante technische indicator: Bollinger Bands. Bollinger Bands zijn één van de nuttigste en meest gebruikte instrumenten geworden om kortetermijnprijzen van een cryptomunt op te merken.
Bollinger Bands worden vormgegeven door een centrale lijn en twee prijskanalen (banden), erboven en eronder. De centrale lijn is gewoonlijk een MA, terwijl de prijskanalen de standaardafwijking van de bestudeerde cryptomunt vertegenwoordigen. Het belangrijkste dat je moet weten, is dat Bollinger bands uitzetten en inkrimpen wanneer het koersgedrag van een cryptomunt grillig wordt (waardoor de prijskanalen uitzetten) of vastzit in een strak handelspatroon (waardoor de prijskanalen krimpen).
Het basisconcept van de Bollinger Bands is dat het aantrekkelijk is om te kopen wanneer de aandelenkoersen onder de onderste Bollinger Band komen, wat traders kan helpen om voordeel te halen tijdens oververkochte condities en om uiteindelijk winst te maken wanneer de koers terug naar de middelste MA-lijn beweegt.
1. CoinMarketCap
Of je nu een nieuwkomer of een cryptoveteraan bent, CoinMarketCap is een geweldig platform is om de belangrijkste cryptocurrency-gegevens te krijgen, zoals grafieken van de prijzen ten opzichte van de Amerikaanse dollar of onze euro, handelsvolume, marktkapitalisatie en algemene marktranglijsten. Als je niet zeker weet waar te beginnen, geeft CoinMarketCap ook een handig overzicht van de beste plaatsen om de munten te kopen die jij wilt.
“De missie van CoinMarketCap is om crypto wereldwijd vindbaar en efficiënt te maken door gebruikers te voorzien van onbevooroordeelde, accurate informatie, zodat ze hun eigen weloverwogen conclusies kunnen trekken.”
CoinMarketCap heeft alles in huis, van vlug de koers bekijken tot de middelen voor het uitvoeren van een technische analyse via de TradingView plug-in. Het is bovendien een ideaal platform om in één oogopslag te zien welke cryptomunten populair zijn, welke het meeste winst hebben opgeleverd (en welke het meeste verlies hebben geboekt), en nog veel meer. Wanneer je gebruik maakt van CoinMarketCap, beschik je over real-time gegevens die zeer gedetailleerd zijn en je voorzien van een schat aan informatie.
2. CoinGecko
CoinGecko staat bekend als een onafhankelijke cryptocurrency data aggregator die meer dan 9.000 crypto’s volgt en je real-time, nuttige informatie weet te bieden. Dit platform is een geweldige manier om jouw interesse in verschillende cryptomunten te identificeren, meer te leren over de wereld van DeFi (Dencentralized Finance) en jouw crypto-portfolio te diversifiëren.
Als je dus op zoek bent naar een betrouwbare en uitgebreide bron voor het controleren van statistieken en trends voor honderden verschillende munten, dan ben je bij CoinGecko aan het juiste adres. CoinGecko biedt onder meer prijsgrafieken, marktstatistieken, historische gegevens en veel verschillende grafieken voor alle grote munten, maar ook nieuwere of minder bekende munten. En net als bij CoinMarketCap, heb je bij CoinGecko de beschikking over een handige TradingView plug-in om jouw technische analyse naar wens uit te voeren.
3. Coinbase
Coinbase is niet alleen een populaire cryptomunten-exchange en digitale wallet om je munten veilig te stellen, maar het biedt ook belangrijke informatie over honderden verschillende cryptomunten. Coinbase is een eenvoudig, gebruiksvriendelijk platform dat perfect is voor nieuwkomers om toegang te krijgen tot een schat aan gegevens over de cryptomunt van jouw keuze, waaronder koersgrafieken, populariteit en handelsactiviteit.
Daarnaast biedt Coinbase een korte en nuttige beschrijving van elke cryptomunt, waarin helder wordt uitgelegd hoe deze werkt en waarin belangrijke informatie staat die geïnteresseerden in gedachten moeten houden. Natuurlijk kun je ook meer te weten komen over de huidige waarde van jouw gekozen munt in verschillende niet-monetaire of wereldvaluta’s.
Kortom: Coinbase is een bekende in de wereld van crypto en maakt het makkelijk om cryptomunten te kopen, verkopen en ruilen zonder teveel poespas. Coinbase biedt een veilige manier om de koerst te bekijken, te investeren en handelen in cryptocurrencies, hoewel het minder opties biedt om tradingstrategieën op de korte termijn uit te voeren, vanwege de hogere commissies in vergelijking met andere handelsplatforms.
4. CoinDesk
CoinDesk is niet alleen een handig platform om de koers te bekijken, maar ook een uitstekende informatiebron over alles wat met cryptocurrency te maken heeft. Deze website biedt een verscheidenheid aan verschillende real-time statistieken om je te informeren over de cryptomunten waarin je geïnteresseerd bent. Dat betekent dat je hier altijd op de hoogte bent van de laatste koers van de munt die je wilt hebben en van eerdere koersschommelingen, zodat je het gedrag van de munt in de gaten kunt houden.
Met CoinDesk beschik je over de belangrijkste gegevens om de koers te controleren, hoewel je beter naar CoinMarketCap of CoinGecko kunt gaan als je een technische analyse wilt uitvoeren. CoinDesk geeft je duidelijk inzicht in de huidige marktwaarde, het totale aanbod en het 24-uursvolume van elke cryptomunt, evenals een korte marktanalyse om je te helpen de huidige marktpositie of de impact ervan te begrijpen.
5. CoinStats
Met CoinStats kun je in een handomdraai de huidige prijs en historische fluctuaties van jouw favoriete munten controleren en de prestaties vergelijken met onder meer Bitcoin en Ethereum. Bovendien beschik je over de marktkapitalisatie van elke munt en de uitstaande muntaandelen en kun je het handelsvolume op elke markt bekijken. Daarnaast beschikt CoinStats over een handige mobiele applicatie die je notificaties kan versturen over de prijsacties van de cryptomunten die jij op het oog hebt. Op die manier kan jij direct handelen zodra de prijs van een cryptomunt naar jouw wens is!
CoinStats biedt de laatste informatie over jouw favoriete cryptomunten en geeft een samenvatting van de problemen die een specifieke cryptomunt wil oplossen en meer informatie over de oprichters. Een ander handige tool van CoinStats, is dat je door middel van de investeringscalculator gemakkelijk kunt inzien hoeveel je zou terugkrijgen als de waarde van de door jou gekozen cryptomunt met een bepaald bedrag zou stijgen. Het is een geweldige manier om te zien waar je geld heen kan als je investeert!