CFD’s zijn complexe instrumenten en lopen een hoog risico om snel geld te verliezen als gevolg van hefboomwerking. 66% van de beleggers in kleine beleggingen verliest geld bij het handelen in CFD’s bij deze aanbieder. U moet overwegen of u begrijpt hoe CFD’s werken en of u het zich kunt veroorloven het hoge risico te nemen uw geld te verliezen. Voor cryptocurrencies geldt: zeer volatiel investeringsproduct. Uw kapitaal loopt risico. 72% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met plus500. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Wat Is de Cryptocurrency Bubbel en Bestaat Hij Echt? Uitleg

Cryptocurrency, het is een fenomeen waar je tegenwoordig nog maar moeilijk aan kan ontkomen. Steeds vaker hoor je nieuwsverhalen over de enorme groei van cryptocurrencies en het geld dat je ermee kan verdienen. Hoewel misschien niet iedereen de term “cryptocurrency” kent, heeft waarschijnlijk zelfs je bejaarde oma wel eens van Bitcoin gehoord.

Dat klinkt natuurlijk allemaal heel positief, maar de laatste tijd hoor je ook steeds meer negatieve verhalen rondom cryptocurrencies. Zo zou er een bubbel bestaan, en hoewel je misschien niet precies weet wat dat inhoudt, heb je vast wel opgepikt dat dat bijzonder slecht nieuws zou zijn. Je hebt echter niet de kennis om hier zelf iets zinnigs over te zeggen. Als dit bij jou het geval is, dan ga ik je in dit artikel helpen.

Wat is cryptocurrency nou precies?

Als je in de afgelopen maanden het nieuws hebt gevolgd, heb je zeker weleens de term cryptocurrency zien langskomen. Waarschijnlijk weet je ook nog wel dat Bitcoin één van die cryptocurrencies is. En dat de koersen van cryptocurrencies vaak erg snel stijgen. Dit laatste is natuurlijk vaak al genoeg om interesse aan te wakkeren.

Toch weten maar weinig mensen écht wat cryptocurrencies nou precies zijn. Dit is erg jammer, want veel mensen denken daarom onterecht dat cryptocurrency iets heel ingewikkelds is. In werkelijkheid valt dat allemaal reuze mee. Laat ik dit artikel daarom beginnen door gewoon uit te leggen wat cryptocurrency is.

Cryptocurrencies worden ook wel cryptovaluta of digitale munteenheden genoemd, en vooral die laatste naam geeft al wel ongeveer aan wat ze zijn. Je kan cryptocurrencies eigenlijk het best zien als munteenheden, net als bijvoorbeeld de euro, de dollar en de pond. Deze munteenheden bestaan echter alleen digitaal; er zijn dus geen fysieke munten of biljetten van.

Als iedereen toch digitaal betaalt, is digitaal geld toch helemaal niet zo’n gek idee?

Hoe worden cryptocurrencies beheerd?

Cryptocurrencies zijn daarnaast munteenheden die geen centrale administratie hebben. Dit wil zeggen dat het niet mogelijk is voor een overheid of een ander orgaan om de geldhoeveelheid aan te passen. Hierdoor kan de prijs van cryptocurrencies niet kunstmatig hoger of lager gemaakt worden.

Ook dit is iets wat voor veel mensen aantrekkelijk is, aangezien banken en overheden er nog wel eens een potje van willen maken. In plaats van een centrale bank die het geld uitgeeft, wordt de geldhoeveelheid bij cryptocurrencies meestal bepaald door een zogeheten blockchain.

Heel kort gezegd bestaat de blockchain uit een heleboel formules, die door computers kunnen worden opgelost. Als dit een computer lukt, dan komt er meer van die cryptocurrency in het systeem. Zo kan de munteenheid reageren op een grotere vraag naar het geld, zonder dat daar een centraal orgaan voor nodig is.

Misschien heb je ook wel het idee dat cryptocurrencies vooral door criminelen gebruikt worden (omdat de overheid er minder zicht op heeft). Dat is al lang niet meer het geval. Tegenwoordig zijn er steeds meer doodnormale winkels en diensten die Bitcoin accepteren als betaalmiddel. Je kan er tegenwoordig zelfs je kapsalon of je pizza mee betalen op Thuisbezorgd.nl! Cryptocurrencies worden dus steeds meer een normaal betaalmiddel.

Op zoek naar een eenvoudig werkende en betrouwbare broker?

Ik handel zelf al enkele jaren met Plus500. Je kan via IDEAL Storten. Dit bedrijf biedt zeer lage tradekosten aan jouw handelingen worden snel verwerkt.

Kijk snel op de actiepagina en begin met handelen via Plus500.

Een paar verzochte waarschuwingen: Plus500 is een CFD service, je kapitaal loopt risico bij handelen (handel verstandig) en Plus500 is geschikt voor ervaren traders en niet voor beginners.

Let op: 72% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Hoe verdien je geld met cryptocurrencies?

Nu snap je dus een beetje wat cryptocurrencies zijn. Wat je misschien nog niet snapt, is hoe het nou kan dat mensen zoveel geld verdienen met cryptovaluta. In beginsel zijn het dus gewoon betaalmiddelen, hoe verdien je daar geld mee? Hoe dat precies zit, zal ik je nu gaan uitleggen.

Geld verdienen met cryptocurrencies gaat op een manier die erg lijkt op beleggen in aandelen. Misschien weet je wel ongeveer hoe dat werkt: je koopt een aandeel tegen een bepaalde prijs, en als die prijs gestegen is, verkoop je het aandeel weer met winst.

Met munteenheden kun je dit ook doen, al zijn die vaak wat waardevaster en dus wat minder geschikt. Cryptocurencies zijn hier echter een uitzondering op, en ik zal uitleggen waarom dat zo is. Omdat cryptovaluta nog iets vrij nieuws is, begint het grote publiek nu pas een beetje door te krijgen wat het nou precies is. Dit zorgt ervoor dat mensen steeds meer interesse in cryptocurrencies krijgen, waardoor de koers (ofwel de prijs) ervan sterk stijgt.

Hier kan jij gebruik van maken door nu een bepaald bedrag aan een cryptocurrency (bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum) te kopen. Dit ga je later weer te verkopen, als de prijs van de cryptocurrency flink gestegen is.

Hoe erg stijgt de koers van cryptocurrencies?

Als je vijf jaar geleden 500 euro aan Bitcoin had uitgegeven, dan was je nu miljonair.

Als jij nu 10 euro aan cryptocurrencies koopt, is er een goede kans dat dit binnen een paar dagen al zo’n 15 euro waard is. Natuurlijk blijft het een beetje gokken, maar in grote lijnen stijgt de koers van cryptovaluta al vanaf het begin. Sinds het begin van 2016 is de waarde van Bitcoin bijvoorbeeld maar liefst 16 keer zo hoog geworden. Wie weet hoe hoog de koers over 2 jaar is…

Tot nu toe heb ik dus allerlei positiefs gezegd over cryptocurrencies, maar hoe zit het dan precies met al die negatievere verhalen over een zogeheten bubbel die je zo nu en dan hoort? Wat dat precies betekent, wat daar de gevolgen van zijn, en wat daar precies van waar is, dat lees je in de rest van dit artikel, dus lees vooral door!

Wat is een bubbel?

Cryptocurrencies zijn dus een middel waar je prima geld mee kan verdienen. Het lijkt er momenteel ook op dat het wat dat betreft nog steeds om erg grote winstmarges kan gaan. Toch zijn er ook mensen die dat tegenspreken, en zeggen dat de hele markt voor cryptovaluta uiteindelijk in elkaar zal gaan klappen. Deze mensen spreken ook wel van een cryptocurrency bubbel.

Maar wat is dit nou precies, een bubbel? De term wordt vaak rondgestrooid, maar niet erg vaak uitgelegd, en dit leidt tot veel verwarring. Dat het niet iets goeds is, dat kun je wel afleiden uit de verhalen van alle doemdenkers. Maar verder is het voor veel mensen maar een moeilijk te bevatten concept. Daarom zal ik eerst even uitleggen wat een bubbel precies is.

Ik zal hiervan als voorbeeld de internetbubbel van eind vorige eeuw nemen. Destijds was het internet pas net in opkomst, en kwamen er een heleboel “internetbedrijfjes” op die hier gebruik van maakten. Dit zorgde voor veel opwinding op de beurs, omdat men het idee had dat het internet de toekomst zou zijn, en dat deze bedrijfjes het dus wel goed moesten gaan doen.

Het gevolg was dat deze internetbedrijfjes een enorme stijging van hun aandelenkoersen zagen. Investeerders hadden er het volste vertrouwen in dat deze bedrijfjes succesvol zouden zijn. Uiteindelijk bleek vooral dat investeerders er maar weinig van begrepen, en daarom de bedrijfjes veel te hoog waardeerden.

Toen men erachter kwam dat deze bedrijfjes vooral een hoop gebakken lucht waren, daalden de koersen weer enorm, en waren de beleggers hun geld kwijt.

Wat is de zogenaamde cryptocurrency bubbel?

Mensen denken dat er nu hetzelfde aan de hand is voor cryptovaluta, en spreken van een cryptocurrency-bubbel. Zij denken dat cryptocurrencies zoals Bitcoin veel te veel “gehyped” zijn, en dat de koers ervan daarom veel te hoog ligt. Zij verwachten dat deze koers uiteindelijk weer zal gaan dalen, waardoor mensen die veel geld geïnvesteerd hebben in Bitcoin grote verliezen lijden.

Dit klinkt natuurlijk allemaal heel eng. Misschien heb je nu wel helemaal niet meer zoveel zin om in digitale valuta te gaan investeren. Maar is er hier wel echt sprake van een bubbel, of is die bubbel helemaal niet aanwezig? Die vraag zal ik in de rest van dit artikel proberen te beantwoorden. Zo weet jij of het een goed idee is om in cryptovaluta te investeren of juist niet.

Is er daadwerkelijk sprake van een cryptocurrency-bubbel?

Op het eerste gezicht lijkt de situatie van nu erg op die van de internetbubbel die ik al eerder noemde. Er is een nieuwe technologie op de markt, en mensen waarderen die technologie heel hoog op de beurs. Hierdoor blijft de koers maar stijgen. Als je alleen daarop afgaat, is het daarom helemaal niet zo’n raar idee om te denken dat er sprake is van een cryptocurrency-bubbel.

Maar is dit wel echt zo? Als je echt wil weten of er sprake is van een bubbel, dan moet je verder kijken dan alleen de oppervlakkige overeenkomsten met een eerdere bubbel. We moeten dan écht kijken naar het product waar we mee te maken hebben.

Dat het lijkt op een bubbel, wil nog niet zeggen dat het ook een bubbel is.

Het is dan belangrijk om te kijken waarom de internetmarkt destijds zo in elkaar klapte. Dit had er mee te maken dat de waarde van internetbedrijfjes zwaar overschat was. Veel van deze bedrijfjes hadden totaal geen plan om uiteindelijk winst te gaan maken, of überhaupt concrete diensten of producten die ze aanboden.

Dit zorgde ervoor dat de bedrijfjes onsuccesvol waren, wat weer een gigantische koersdaling tot gevolg had. De bubbel werd als het ware doorgeprikt. Als je wilt weten of hetzelfde gaat gebeuren met cryptocurrencies, dan moet je dus kijken naar de concrete waarde van cryptovaluta, ofwel: is het ergens goed voor?

De waarde van cryptocurrency

Als mensen in de toekomst ook daadwerkelijk interesse blijven houden in cryptocurrency vanwege het nut ervan, dan zal er dus niet zo snel sprake zijn van een bubbel. En wat dat betreft zit het wel goed met cryptocurrencies.

Steeds meer mensen hebben behoefte aan onafhankelijkheid van banken, en digitale betalingen zijn tegenwoordig eerder de norm dan de uitzondering. Cryptovaluta zijn hier een ideaal antwoord op. Ze worden dan ook steeds breder in het normale betalingsverkeer gebruikt.

Zoals ik eerder al zei: het is tegenwoordig zelfs mogelijk om met Bitcoin te betalen op Thuisbezorgd.nl!

Als je het mij vraagt, is er dus geen sprake van een cryptocurrency-bubbel. 100% zekerheid kan ik je natuurlijk niet geven, omdat ik ook niet in de toekomst kan kijken. Cryptovaluta hebben echter een daadwerkelijk nut, en zullen naar mijn idee in de toekomst alleen maar meer gebruikt worden. Als ze dus al in waarde gaan afnemen, halen ze dat op de lange termijn wel weer in.

Conclusie: is het slim om te investeren in cryptocurrencies?

Je weet nu als het goed is wat cryptocurrencies precies zijn, hoe je er geld mee kan verdienen, en wat een bubbel precies is. Ook weet je dat er naar mijn idee geen sprake zal zijn van een cryptocurrency-bubbel. Je kan volgens mij dus verwachten dat de koers van cryptovaluta op de lange termijn zal blijven stijgen. Dan rest alleen nog de vraag: is het slim om te investeren in cryptovaluta?

Als je de rest van dit artikel hebt gelezen, dan zal het je niet verbazen dat het antwoord op die vraag wat mij betreft een duidelijke ja is. Wat mij betreft zijn cryptocurrencies zeker een goede investering, waarvan je kan verwachten dat je er zowel op de korte als de lange termijn aardige winst mee kan behalen.

Nogmaals, ik kan niet 100% garanderen dat er geen bubbel zal zijn, al ben ik daar zelf wel stellig van overtuigd. Investeren is altijd een risico, en er is altijd de kans dat het fout gaat. Je hoeft je wat cryptocurrencies betreft echter niet meer zorgen te maken dan bij bijvoorbeeld een aandeel.

Mijn advies is dan ook: als je interesse hebt in investeren in cryptovaluta, doe dat dan gewoon. Ik wens je alvast veel succes!

Mijn laatste maar belangrijkste tip: handel via een betrouwbare broker

Ik handel zelf al enkele jaren met Plus500. Dit bedrijf is simpel in gebruik, en hanteert lage kosten.

Ik ben niet de enige die dit bedrijf goed en betrouwbaar vindt, want er zijn al miljoenen die dit systeem gebruiken.

In deze markt zie je op dagelijkse en wekelijkse basis grote verschillen in de koers, vandaag zou de koers nog flink kunnen stijgen.

Daarom ben ik erg blij dat Plus500 op korte termijn je acties doorvoert. Na het geven van de opdracht kan je er vertrouwen in hebben dat het snel wordt uitgevoerd.

Bij Plus500 kun je tevens via iDEAL storten.

Kijk op deze actiepagina en begin met handelen via Plus500.

Tot slot wil ik jou wel bewust maken van de volgende vereiste meldingen:

  • Plus500 is een CFD service
  • Jouw kapitaal loopt risico bij handelen (handel verstandig)
  • Plus500 is geschikt voor ervaren traders en niet voor beginners

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *