CFD’s zijn complexe instrumenten en lopen een hoog risico om snel geld te verliezen als gevolg van hefboomwerking. 66% van de beleggers in kleine beleggingen verliest geld bij het handelen in CFD’s bij deze aanbieder. U moet overwegen of u begrijpt hoe CFD’s werken en of u het zich kunt veroorloven het hoge risico te nemen uw geld te verliezen. Voor cryptocurrencies geldt: zeer volatiel investeringsproduct. Uw kapitaal loopt risico. 72% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met plus500. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Zijn Cryptocurrency Illegaal of Worden Ze Gebruikt Door Criminelen?

Cryptocurrency: het is een begrip waar je de afgelopen maanden absoluut niet aan kon ontkomen. Iedereen die zo nu en dan de tv aanzet of een nieuwssite bekijkt, zal wel gehoord hebben dat deze digitale munteenheden de laatste tijd sterk in waarde zijn toegenomen, en dat hier een hele hoop geld aan te verdienen valt.

Wat je echter ook vaak hoort, is meer negatieve verhalen over cryptocurrencies. Zo zouden ze voornamelijk gebruikt worden voor criminele doeleinden, en volgens sommigen zou cryptocurrency zelfs illegaal zijn. Wat klopt er precies van al deze enge verhalen, en wat betekent dit voor jou? Dat leer je in dit artikel.

Wat zijn cryptocurrencies ook alweer precies?

Zoals ik in de inleiding van dit artikel al even benoemde, is de term cryptocurrency iets waar je in de afgelopen tijd maar moeilijk aan kon ontkomen. Waarschijnlijk ken je ook het begrip Bitcoin wel. Dit is namelijk de grootste en meest bekende cryptocurrency die er is. Daarom wordt Bitcoin vaak als voorbeeld genoemd. De kans is echter maar klein dat je écht weet wat cryptocurrencies nou precies zijn.

Dit is jammer, omdat dit voor verwarring kan zorgen. Dit is bijvoorbeeld hoe het kan dat er zoveel onduidelijkheid bestaat over de legaliteit van cryptocurrencies. Voordat ik ga uitleggen of cryptocurrencies illegaal of voor criminelen zijn, leg ik eerst uit wat een cryptocurrency überhaupt is.

Cryptocurrencies worden ook wel cryptovaluta of digitale munteenheden genoemd. Die laatste naam geeft eigenlijk al wel heel mooi aan wat ze zijn. Je kan cryptocurrencies eigenlijk het best zien als munteenheden, net zoals bijvoorbeeld de euro, de Amerikaanse dollar en de Engelse pond, alleen bestaan deze munteenheden alleen digitaal. Er zijn dus geen fysieke munten of biljetten van, en je kan er alleen digitaal mee betalen.

De meeste mensen hebben bijna nooit meer contant geld op zak, dus is het dan nog wel echt nodig?

Hoe worden cryptocurrencies beheerd?

Cryptocurrencies zijn daarnaast vaak munteenheden die geen centrale administratie hebben. Dit wil zeggen dat het niet mogelijk is voor een overheid of een ander orgaan om de geldhoeveelheid aan te passen. Dit is iets wat voor veel mensen aantrekkelijk is, aangezien banken en overheden er nog wel eens een potje van willen maken, zoals we tijdens de kredietcrisis en de Eurocrisis wel hebben gezien.

In plaats van een centrale bank die het geld uitgeeft, wordt de geldhoeveelheid bij cryptocurrencies meestal bepaald door een zogeheten blockchain. Heel kort gezegd zijn dit gewoon een heleboel formules, die door computers moeten worden opgelost. Als een computer hierin slaagt, dan komt er meer van die cryptocurrency in het systeem.

Zo kan de munteenheid reageren op een grotere vraag naar het geld, zonder dat daar een bank of een overheid voor nodig is.

Dit is in de basis wat cryptocurrency is: gewoon een soort digitaal geld, dat steeds meer in opkomst is. De geloofwaardigheid van cryptocurrencies als betaalmiddel neemt alleen maar toe, aangezien je er op steeds meer plekken mee kan betalen. Je kan tegenwoordig zelfs je bestelde pizza betalen met Bitcoin via Thuisbezorgd.nl!

Op zoek naar een eenvoudig werkende en betrouwbare broker?

Ik handel zelf al enkele jaren met Plus500. Je kan via IDEAL Storten. Dit bedrijf biedt zeer lage tradekosten aan jouw handelingen worden snel verwerkt.

Kijk snel op de actiepagina en begin met handelen via Plus500.

Een paar verzochte waarschuwingen: Plus500 is een CFD service, je kapitaal loopt risico bij handelen (handel verstandig) en Plus500 is geschikt voor ervaren traders en niet voor beginners.

Let op: 72% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Zijn cryptocurrencies illegaal?

Nu je weet wat het begrip cryptocurrency precies inhoudt, kun je je bezig gaan houden met deze fundamentele vraag: is cryptocurrency illegaal? Je hoort vaak verhalen over Bitcoin-criminaliteit, en schimmige transacties op het Dark Web met digitale betaalmiddelen. Als je dit allemaal zo hoort, dan is het helemaal niet zo gek om je af te vragen of cryptocurrency wel legaal is.

Wat dat betreft kan ik je gelukkig geruststellen: cryptocurrencies op zich zijn volkomen legaal. Het bezitten, gebruiken of verhandelen van cryptovaluta is totaal niet illegaal in Nederland. Bij mijn weten is dit ook niet in enig ander land (behalve misschien landen als Noord-Korea, waar je helemaal geen bezit mag hebben). Er bestaat geen enkele wet die cryptocurrency verbiedt.

Het klopt wel dat je soms enge verhalen over cryptocurrency hoort, zoals illegale wapenhandel via internet, waarbij cryptocurrencies worden gebruikt. Maar denk nou even goed na: zo’n transactie zou toch nog steeds illegaal zijn als er met cash was betaald, of als er even Tikkie was gestuurd? En contant geld is daardoor toch ook niet op zichzelf illegaal?

Als cryptocurrencies illegaal waren, waarom zouden winkels het dan accepteren?

Voor cryptocurrency geldt dus hetzelfde als voor ongeveer alle andere betaalmiddelen: het middel zelf is volkomen legaal, en het wordt pas illegaal als je het gebruikt om misdaden te verrichten. Het gebruik van Bitcoin voor mensenhandel is natuurlijk illegaal, maar je hoeft geen politie op je dak te verwachten als jij je kapsalon van Thuisbezorgd afrekent met Bitcoin.

Toekomstige wetgeving over cryptocurrency?

Wat wellicht nog wel het vermelden waard is, is dat er wel een discussie bestaat over wat de overheid moet doen met cryptocurrency. Hoewel het voor veel mensen erg aantrekkelijk is dat de overheid niets met cryptovaluta kan doen, vinden veel overheden dit natuurlijk minder. Daarom bestaat er wel een kans dat er in de toekomst meer wetgeving rondom cryptocurrencies zal bestaan.

Dit klinkt misschien niet erg positief, maar wetgeving betekent natuurlijk niet meteen dat iets illegaal wordt. Als de Nederlandse overheid ineens zou bepalen dat Bitcoin illegaal is, dan zouden een heleboel burgers ineens hun geld kwijt zijn. Zoiets kan de economie flink ontwrichten, dus dit zal de overheid echt niet ineens doen.

Ik durf dus wel te stellen dat cryptocurrency ook in de toekomst niet illegaal zal zijn. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je straks ineens al je Bitcoins moet inleveren bij de overheid.

Wordt cryptocurrency veel gebruikt door criminelen?

Je weet nu dat cryptocurrencies niet illegaal zijn, en dat zal waarschijnlijk al een flinke opluchting zijn. Misschien ben je echter nog steeds een beetje sceptisch, aangezien je waarschijnlijk best veel negatieve verhalen hebt gehoord. Die verhalen moeten toch ergens vandaan komen? Misschien dat het niet illegaal is, maar dan zal het wel veel door criminelen gebruikt worden, toch?

Die verhalen heb ik ook wel gehoord, maar ik kan je ook wat dit betreft gelukkig geruststellen. Hoewel het niet zo is dat cryptocurrencies nooit door criminelen worden gebruikt, is het tegenwoordig zo dat dit heel erg meevalt. Cryptovaluta zijn steeds meer een normaal betaalmiddel, dat daarom ook steeds minder met criminelen te maken heeft.

Toen Bitcoin net op de markt was, was het wel degelijk zo dat het voornamelijk door criminelen werd gebruikt. Dit komt vooral doordat veel mensen toen nog niet eens wisten wat cryptovaluta was. Hierdoor was het alleen voor criminelen echt een aantrekkelijk betaalmiddel, aangezien de overheid niet kan zien wat je precies met dit geld doet.

Cryptocurrency is relatief aantrekkelijk voor criminelen, maar dat geldt ook gewoon voor contant geld.

Cryptocurrencies worden juist door ‘normale mensen’ gebruikt

Hoewel je dus zeker nog kan zien waar deze verhalen vandaan komen, is dit vandaag de dag hel anders. Zoals ik eerder al zei, is cryptocurrency steeds meer een normaal betaalmiddel aan het worden. Dit zorgt ervoor dat steeds meer “normale mensen” cryptocurrencies hebben, verhandelen en gebruiken.

Hierdoor is het percentage van cryptocurrency-bezitters dat zich bezig houdt met criminele activiteiten steeds kleiner. Zegt iemand vandaag de dag nog dat cryptovaluta vooral voor criminelen zijn? Dan is dit een achterhaald vooroordeel, dat al heel lang niet meer zo veel met de waarheid te maken heeft.

Cryptocurrency wordt wel nét iets vaker gebruikt door criminelen dan bijvoorbeeld een normale bankrekening. Maar om te zeggen dat het een crimineel hulpmiddel is, is dus gewoon onjuist. Je hoeft ook niet bang te zijn dat deze slechte reputatie ertoe leidt dat cryptocurrencies illegaal worden. Want zoals ik eerder al uitlegde, zou dit een heel slecht idee zijn van de overheid, wat ze in mijn optiek nooit zouden doen.

Bovendien is het voor jou helemaal niet relevant wat anderen met hun cryptocurrency doen. Dat anderen hun geld gebruiken voor criminele doeleinden, maakt niet ineens dat jij daar iets mee te maken hebt. Als dit is wat jou tegenhoudt om in cryptocurrencies te investeren, weet dan dat het onzin is!

Hoe komt het dat cryptocurrency deze slechte reputatie heeft?

Hopelijk heb ik je weten te overtuigen dat er op zich niets crimineels is aan cryptovaluta. Maar hoe komt het dan dat deze verhalen toch bestaan, en dat ze zo hardnekkig zijn dat je ze continu langs hoort komen? Hoe dat precies komt, zal ik je nu gaan uitleggen.

Zoals ik eerder al heb uitgelegd, is de slechte reputatie van cryptocurrency deels gebaseerd op de werkelijkheid. Het was in het begin wel degelijk zo dat cryptocurrencies relatief heel vaak werden gebruikt door criminelen. Dit kwam vooral doordat het grote publiek nog niet wist wat dit precies was. Daarnaast vinden criminelen het wel fijn als de overheid niet over hun schouder meekijkt.

Inmiddels zijn er echter ook een heleboel gewone mensen die dit een fijn idee vinden, en daarom cryptocurrencies zijn gaan gebruiken. Tegenwoordig is cryptocurrency daarom allang geen crimineel product meer. Het is steeds meer een normaal geaccepteerd betaalmiddel, dat voornamelijk wordt gebruikt door brave burgers.

Ondanks dit alles is cryptocrrency nog niet van haar slechte reputatie afgekomen. Misschien vraag je je af hoe dit dan kan. Het is natuurlijk zo dat geruchten erg hardnekkig kunnen zijn, maar dit gerucht is wel héél hardnekkig. Ik kan je niet met zekerheid vertellen hoe dit komt, maar ik heb hier wel zo mijn theorieën over, die ik nu met je zal delen.

Worden de geruchten bewust in leven gehouden?

Als je het mij vraagt, worden deze geruchten bewust in leven gehouden en bevorderd door overheden en banken. Denk er maar eens over na: wie hebben er het meest baat bij dat “normaal” geld gebruikt blijft worden? Dat zijn de banken, die hun geld verdienen met het geld van anderen, en de overheid, die graag inkomsten in de gaten wil houden en inkomsten wil belasten.

Als er een gerucht bestond dat Coca-Cola giftig zou zijn, dan zou je dat toch niet gaan ontkennen als je de baas van Pepsi was?

Het is dus in het belang van de overheid om cryptocurrencies er zo slecht mogelijk uit te laten zien. Een erg makkelijke manier om dit voor elkaar te krijgen, is door negatieve geruchten te verspreiden en te versterken. Overheden en banken zouden dus wel gek zijn om dit niet te doen, maar dat wil nog niet zeggen dat jij erin moet trappen!

Conclusie: Is het een goed idee om te investeren in cryptocurrency?

In het kort: als jij erover na zit te denken om je geld in cryptocurrencies te investeren, dan moet je je hierin niet laten tegenhouden door het idee dat dit iets voor criminelen of zelfs illegaal zou zijn. Dit is simpelweg niet waar. Dus als dit het enige was wat jou tegenhield, dan kun je eigenlijk meteen beginnen met het kopen van cryptocurrencies.

Let hierbij wel op dat winst natuurlijk niet gegarandeerd is. Het kan zo zijn dat de prijs van cryptovaluta weer zakt en jij verlies lijdt. Die kans acht ik echter niet erg groot, aangezien de prijzen van cryptovaluta eigenlijk altijd op de lange termijn stijgend zijn geweest. Mijn advies is dan ook om gewoon te beginnen met handelen in digitale valuta als je daar interesse in hebt.

Mijn laatste maar belangrijkste tip: handel via een betrouwbare broker

Ik handel zelf al enkele jaren met Plus500. Dit bedrijf is simpel in gebruik, en hanteert lage kosten.

Ik ben niet de enige die dit bedrijf goed en betrouwbaar vindt, want er zijn al miljoenen die dit systeem gebruiken.

In deze markt zie je op dagelijkse en wekelijkse basis grote verschillen in de koers, vandaag zou de koers nog flink kunnen stijgen.

Daarom ben ik erg blij dat Plus500 op korte termijn je acties doorvoert. Na het geven van de opdracht kan je er vertrouwen in hebben dat het snel wordt uitgevoerd.

Bij Plus500 kun je tevens via iDEAL storten.

Kijk op deze actiepagina en begin met handelen via Plus500.

Tot slot wil ik jou wel bewust maken van de volgende vereiste meldingen:

  • Plus500 is een CFD service
  • Jouw kapitaal loopt risico bij handelen (handel verstandig)
  • Plus500 is geschikt voor ervaren traders en niet voor beginners

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *