CFD’s zijn complexe instrumenten en lopen een hoog risico om snel geld te verliezen als gevolg van hefboomwerking. 66% van de beleggers in kleine beleggingen verliest geld bij het handelen in CFD’s bij deze aanbieder. U moet overwegen of u begrijpt hoe CFD’s werken en of u het zich kunt veroorloven het hoge risico te nemen uw geld te verliezen. Voor cryptocurrencies geldt: zeer volatiel investeringsproduct. Uw kapitaal loopt risico. 72% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met plus500. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Hoe Kan Ik Duurzaam Beleggen? 7 Manieren van Groen Beleggen

Er zijn heel veel mensen die willen beleggen, maar dan wel op hun eigen voorwaarden. Veel grote bedrijven doen namelijk dingen die helemaal niet goed zijn voor onze planeet. Als je rekening wilt houden met de planeet of de toekomst van je eigen kinderen niet in gevaar wilt brengen dan is duurzaam beleggen of groen beleggen wel iets voor je.

In dit artikel bespreek ik 7 verschillende manieren van duurzaam of groen beleggen. Middels dit artikel wil ik laten zien dat het wel degelijk mogelijk is om geld te verdienen met beleggen terwijl dit tegelijkertijd niet op kosten van onze planeet hoeft te gebeuren. Heb jij zelf interesse in duurzaam beleggen? Lees dan snel verder!

Wat is duurzaam beleggen?

Voordat ik een heel artikel over duurzaam beleggen schrijf, wil ik kort toelichten wat er nu precies met duurzaam beleggen bedoeld wordt. Een duurzame belegging wordt vaak ook wel aangeduid als een groene belegging. Bij een duurzame belegging gaat het om beleggen in bedrijven die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid duidelijk nemen.

Als je duurzaam belegt, kijk je dus niet alleen naar het groeipotentieel en de winstcijfers, maar let je ook sterk op het beleid omtrent duurzaamheid en milieu. Het effect dat het handelen van het bedrijf heeft op mens, milieu en maatschappij staat daarbij op plek één in de afweging en is dus erg belangrijk. Hoe dan ook, je moet in ieder geval goed voorbereid zijn.

7 manieren van duurzaam / groen beleggen

Er zijn dus verschillende manieren om groen te beleggen. Sommige manieren lijken erg op elkaar, daarom zal ik mijn best doen om de verschillen duidelijk uit te leggen. Na het lezen van dit artikel kom je in ieder geval goed beslagen ten ijs als het gaat om duurzaam beleggen.

Op zoek naar een eenvoudig werkende en betrouwbare broker?

Ik handel zelf al enkele jaren met Plus500. Je kan via IDEAL Storten. Dit bedrijf biedt zeer lage tradekosten aan jouw handelingen worden snel verwerkt.

Kijk snel op de actiepagina en begin met handelen via Plus500.

Een paar verzochte waarschuwingen: Plus500 is een CFD service, je kapitaal loopt risico bij handelen (handel verstandig) en Plus500 is geschikt voor ervaren traders en niet voor beginners.

Let op: 72% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Manier #1: Groen beleggen door middel van uitsluiten

Groen of duurzaam beleggen wordt door veruit de meeste mensen gedaan door middel van uitsluiting. Hoewel dit een ietwat negatieve benadering is, is het wel een heel erg duidelijke aanpak. Bij uitsluiting worden bepaalde aandelen gewoon niet opgenomen in fondsen of in beleggingen. Vaak is dit vanwege verwerpelijke, afkeurenswaardige of moreel onverantwoorde activiteiten van het bedrijf in kwestie.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Wapenproducenten: op een mooiere en betere planeet is er geen plek voor nog meer wapens.
  • De tabaksindustrie: sigaretten zijn niet alleen slecht voor de mens, ook de aanbouw ervan vergt veel van het land.
  • Alcoholproducenten: alcohol maakt meer kapot dan je lief is.
  • Kolenindustrie: Als er iets symbool staat voor vervuiling dan is het wel de kolenindustrie.
  • Bedrijven die gebruik maken van dierproeven: duurzaamheid en diervriendelijkheid gaan hand-in-hand.

Overigens wordt deze methode dikwijls wordt toegepast in combinatie met een of meerdere van de volgende methoden.

Manier #2: Groen beleggen door middel van normatieve selectie

Een tweede manier om duurzaam te beleggen is door te beleggen door middel van normatieve selectie. Bij beleggen middels normatieve selectie worden zowel bedrijven als gehele sectoren langs de meetlat gelegd van de ESG-normen. Als de bedrijven of sectoren dan te slecht scoren en niet voldoen aan de minimumeisen, worden ze uit het fonds verstoten.

Dit kan twee gevolgen hebben:

  • Als er een grote vermogensbeheerder besluit te stoppen met het investeren in een bepaald aandeel, kan dit zomaar tot gevolg hebben dat er een flinke koersval optreedt.
  • De tweede mogelijkheid is dat het bedrijf in kwestie in gesprek gaat met de vermogensbeheerder om te kijken wat er gedaan kan worden om de vermogensbeheerder binnenboord te houden.

Manier #3: Groen beleggen door middel de best in class-benadering

In tegenstelling tot de eerste manier die hierboven genoemd werd, kent de best in class-benadering juist een positieve insteek. Hier wordt namelijk gekeken naar de bedrijven of sectoren die juist het beste scoren op zaken die terugkomen in de ESG-index.

Beleggen door middel van de best in class-benadering is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt.

Er zijn namelijk een aantal maatstaven die continu getoetst worden en die zeer overzichtelijk worden weergegeven in verschillende databases. Hier wordt eigenlijk constant een soort van tussenstand gepubliceerd. Dit heeft tot voordeel dat bedrijven en sectoren continu een spiegel voorgehouden krijgen, wat ze weleens tot verandering van beleid zou kunnen dwingen.

De best in class-benadering werkt ook heel goed om problemen in de algehele sector aan te pakken. De bedrijven worden namelijk vergeleken met hun sectorgenoten. De grote toegevoegde waarde van deze benadering is te zien, doordat veel beleggingsfondsen hoge rendementen halen met bedrijven die het relatief goed doen op die ESG-richtlijnen.

Natuurlijk verschilt het ook per fondsbeheerder hoe streng de richtlijnen worden toegepast. Zo kan men ervoor kiezen alleen de slechtst scorende aandelen uit de portefeuille te gooien. Maar men zou het ook compleet kunnen omgooien en alleen investeren in de bedrijven die het allerbeste scoren binnen hun eigen sector. Er is dus ruimte voor wat eigen invulling.

Manier #4: Groen beleggen door gethematiseerd beleggen

Gethematiseerd beleggen is eigenlijk heel simpel. Bij gethematiseerd beleggen worden er gewoon bepaalde ideeën, innovaties of technieken gekozen die passen in een duurzame toekomst. Denk hierbij aan zonneparken, windenergie, CO2-reductie of bedrijven die zich inzetten voor duurzame landbouwmethodes.

Manier #5: Groen beleggen door middel van ESG-integratie

Een andere manier die de ESG-richtlijnen ook mogelijk maken, is de combinatiebeoordeling waarin zowel de ESG- als de financiële maatstaven worden meegenomen. Hierbij moet wel worden aangemerkt dat de manier waarop deze berekening precies tot stand komt een beetje verschilt per aanbieder.

Toch zal dit waarschijnlijk in de toekomst veel vaker voorkomen. Dit komt doordat steeds meer vermogensbeheerders en beleggingsconglomeraten de ESG-integratie leren kennen en daar ook de vruchten van plukken. Nu er steeds meer draagvlak voor duurzaam beleggen komt, wordt het ook steeds gewoner de combinatie van duurzame factoren de doorslag te laten geven bij een investering.

Manier #6: Groen beleggen door middel van actief eigenaarschap

Als je als aandeelhouder aandelen in een bedrijf hebt ben je mede-eigenaar. Als mede-eigenaar mag je ook meebeslissen over de koers die er gevaren gaat worden binnen een bedrijf. Wanneer je van die rechten actief gebruik maakt om een duurzamere koers te gaan varen, dan is er sprake van actief eigenaarschap.

Als individuele belegger sla je echter nog geen deuk in een pakje boter.

In het geval dat er meerdere beleggers en vermogensfondsen met je voorstellen instemmen, dan kun je zomaar de sneeuwbal aan het rollen brengen. Mede doordat er dan wel eens ophef kan ontstaan, kan dit ervoor zorgen dat er een breakthrough wordt gerealiseerd. Hiermee kunnen ook passieve beleggers en fondsen aan het wankelen gebracht worden: be the force for good.

Manier #7: Groen beleggen door impactbeleggen

Een ietwat nieuwere term in de wereld van de beleggingen is de term impactbeleggen. Deze manier van beleggen krijgt weliswaar veel aandacht, maar veel mensen hebben eigenlijk geen flauw benul wat de term precies inhoudt. Bij impactbeleggen gaat het erom dat de beheerder van de portefeuille daadwerkelijk kan zien dat de maatschappelijke winst minimaal gelijk is aan de persoonlijke winst.

Daarbij moet wel worden opgemerkt dat dit op dit moment vooral een manier van beleggen voor de happy few is. Dit heeft ermee te maken dat zij zo ongelooflijk rijk zijn, dat ze zich met deze nieuwe vorm van beleggen bezig kunnen houden.

Voor de individuele belegger is dit wellicht hartstikke interessant, maar ook erg onhaalbaar.

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er ruimschoots voldoende mogelijkheden om groen of duurzaam te gaan beleggen. Welke optie (of combinatie van opties) je kiest is natuurlijk ook sterk afhankelijk van je eigen financiële positie, insteek en doelen.

Waar kun je niet in beleggen als je duurzaam wilt beleggen? 3 voorbeelden

Er worden wereldwijd ook scores bijgehouden als het gaat om CO2-uitstoot. Er zijn namelijk pakweg 100 bedrijven die samen voor meer dan 70 procent van de uitstoot van CO2 verantwoordelijk zijn. Omdat er in de industrie dus nog de grootste winst te behalen is, moet je in elk geval niet in deze bedrijven investeren. Tenminste, niet als je duurzaam wilt beleggen.

Daarom heb ik hieronder 3 voorbeelden van bedrijven gegeven waar je beter niet in kunt investeren als de toekomst van onze planeet belangrijk voor je is. Wat zal opvallen is dat het allemaal energieproducenten zijn. Natuurlijk zijn er ook nog andere bedrijven en sectoren die sterk bijdragen aan de wereldwijde CO2-uitstoot. Maar investeer vooral niet in de volgende bedrijven.

Beter niet beleggen in #1: Shell

Shell valt misschien wel op in dit lijstje, maar verdient er zeker een plekje. Shell doet al jarenlang zijn best om als het beste jongetje van de klas gezien te worden als het om duurzaamheid gaat. Maar dit is een prachtig (en treurig tegelijkertijd) voorbeeld van links lullen en rechts vullen. Het waren nota bene de aandeelhouders van Shell die ervoor moesten zorgen dat de ambities ook concreet werden.

Dit is overigens wel een mooi voorbeeld van wat beleggers niet zoal kunnen bereiken, zelfs bij multinationals zoals Shell. In 2035 moet de CO2-uitstoot met 20 procent verminderd zijn, in 2050 zelfs met 50 procent. Mocht je geïnteresseerd zijn in welke afwegingen je nog meer zou kunnen maken bij het al dan wel niet kopen van aandelen Shell? Lees dan dit artikel.

Beter niet beleggen in #2: Gazprom

Waar Europese energiebedrijven nog enigszins hun best doen om de CO2-uitstoot te verlagen, is het echt beschamend wat Gazprom doet (of juist niet doet). Door de slechte financiële situatie van de Russische staat, wordt er nauwelijks geïnvesteerd in de reductie van CO2-emissies.

Daarnaast lijkt het bedrijf het sowieso niet zo nauw te nemen met de reductie van CO2. Waar Europese energiebedrijven nog gemiddeld 7% van hun totale uitgaven spenderen aan de verlaging van de uitstoot, komt dit buiten Europa niet boven de 1,3%. Het moge duidelijk zijn dat Gazprom dus niet hoog op de verlanglijst staat van duurzame beleggers.

Beter niet beleggen in #3: Chinese kolenindustrie

Dat kolencentrales slecht voor het milieu zijn, dat zal ondertussen iedereen wel duidelijk zijn. Wat bij veel minder mensen bekend is, is dat deze in China nog steeds als paddenstoelen uit de grond schieten.

De Chinese bouw van kolencentrales zorgt er eigenhandig voor dat alle CO2-reducties in heel Europa teniet worden gedaan.

Dat neemt overigens niet weg dat er ook in China heel mooie initiatieven voor de duurzame belegger te vinden zijn. Zo investeerde het stadsbestuur van de Chinese stad Shenzhen onlangs nog in een vloot van 16359 elektrische bussen. De aanbesteding en realisatie vond plaats in 3 maanden; dat is dus de vervanging van alle Nederlandse bussen (maal twee) in drie maanden.

De Chinezen willen dus wel aan de CO2-reductie, maar ze doen soms nogal tegenstrijdige dingen. Daarmee zijn ze overigens bij lange na niet de enige. Ook in Duitsland wordt er op grote schaal gekozen voor zonne- en windenergie. Men heeft zelfs alle kerncentrales gesloten na Fukushima. Helaas heeft dit ervoor gezorgd dat er weer meer kolencentrales (en mijnen) geopend moesten worden.

Dit alles om de continuïteit van de stroomvoorziening te kunnen garanderen. Dus hoe goed alle intenties ook zijn, een duurzame belegger doet er goed aan om niet alleen naar de intenties te kijken. Hij of zij moet vooral kijken naar de effecten op de korte en de (middel)lange termijn. Soms is klimaatpolitiek namelijk dweilen met de kraan open: investeren met een gat in je hand.

Mijn laatste maar belangrijkste tip: handel via een betrouwbare broker

Ik handel zelf al enkele jaren met Plus500. Dit bedrijf is simpel in gebruik, en hanteert lage kosten.

Ik ben niet de enige die dit bedrijf goed en betrouwbaar vindt, want er zijn al miljoenen die dit systeem gebruiken.

In deze markt zie je op dagelijkse en wekelijkse basis grote verschillen in de koers, vandaag zou de koers nog flink kunnen stijgen.

Daarom ben ik erg blij dat Plus500 op korte termijn je acties doorvoert. Na het geven van de opdracht kan je er vertrouwen in hebben dat het snel wordt uitgevoerd.

Bij Plus500 kun je tevens via iDEAL storten.

Kijk op deze actiepagina en begin met handelen via Plus500.

Tot slot wil ik jou wel bewust maken van de volgende vereiste meldingen:

  • Plus500 is een CFD service
  • Jouw kapitaal loopt risico bij handelen (handel verstandig)
  • Plus500 is geschikt voor ervaren traders en niet voor beginners

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *