5 Voor- en 2 Nadelen van Engelse Pond (GBP) + Koers EUR/GBP
Je hebt zojuist een artikel over beleggen aangeklikt, dus er is een grote kans dat je hierin geïnteresseerd bent. Wie weet speel je al enige tijd met het idee speelt om hier zelf aan te beginnen. Uiteindelijk ben je er nog niet mee begonnen, omdat het misschien te ingewikkeld leek. Dit is jammer, want ook niet-ingewijden kunnen leren beleggen.
Een onderwerp waar een hele hoop verwarring over bestaat, is beleggen in valuta (ook wel munteenheden genoemd). Geld is natuurlijk in de eerste plaats een betaalmiddel, en geen beleggingsmiddel. Hoe kun je zoiets dan toch gebruiken om te beleggen en meer geld te verdienen, en in welke munteenheid kan ik dan het beste gaan handelen? Dat vertel ik je in dit artikel!
In dit artikel zoom ik in op één specifieke munteenheid: de Britse/Engelse pond (GBP). Hoe kun je precies geld verdienen met een munteenheid zoals de pond, en is de pond hier de geschikte valuta voor of niet? Het antwoord op deze en meer vragen kun je in dit artikel lezen.
Ik zal dit artikel structureren aan de hand van de volgende punten:
Beleggen met geld: hoe werkt dat precies?
Het doel van dit artikel is natuurlijk vooral om jou meer informatie te geven over de Britse pond, en hoe je daar geld mee kan verdienen, maar daarvoor moet je natuurlijk wel weten hoe handelen in geld precies werkt. Als je überhaupt niet snapt waarom het kopen en verkopen van munteenheden winstgevend kan zijn, dan ga je namelijk niets van dit artikel begrijpen.
De principes van beleggen zijn eigenlijk bij elk product wel ongeveer hetzelfde. Je verdient hierbij geld met handelen in een bepaald financieel product. Als je het goed doet, koop je een product op een moment dat het relatief weinig waard is. Je verkoopt het vervolgens weer op het moment dat dit product veel waard is. Zo kun je winst maken.
Producten als aandelen hebben een bepaalde waarde, die ook wel de koers wordt genoemd. Eigenlijk is dit niets anders dan de hoeveelheid geld die beleggers op dat moment willen neertellen voor dat product. Het is de prijs waartegen je zo’n product kan kopen, en de prijs waartegen je het later ook weer kan verkopen, hopelijk met winst.
Hoe zit het dan met investeren in valuta?
Bij geld werkt dit iets anders. Munteenheden hebben namelijk niet één koers, maar veel verschillende koersen: één voor elke andere munteenheid. Zo is er een koers die je vertelt hoeveel de Britse pond waard is in euro’s, maar ook een koers die je vertelt wat zo’n pond waard is in dollars. Deze koersen voor munteenheden worden ook wel wisselkoersen genoemd.
Je kunt bijvoorbeeld een aantal eenheden Britse pond te kopen voor een bedrag in euro’s. Wanneer je deze later weer verkopen als de Britse pond ten opzichte van de euro meer waard is geworden. Uiteindelijk heb je dus meer euro’s dan die je had ingelegd. Dit is hoe je winst kan maken door te investeren in de munteenheden van andere landen, via de koers EUR/GBP in dit geval.
Investeren in geld lijkt dus misschien iets heel ingewikkelds, maar eigenlijk lijkt het heel erg op het soort beleggen dat je al kent.
Algemene informatie over de Britse pond
Ik geef altijd iedereen die aan beleggen wil beginnen hetzelfde advies: verdiep je in het product waarin je wil gaan beleggen. Voordat je je geld ergens in gaat stoppen, wil je toch zeker wel in grote lijnen weten wat zo’n product precies is? Om je hierbij te helpen, zal ik je eerst even wat algemene informatie over de Engelse pond geven, zodat je wat beter weet wat je eigenlijk koopt.
Als jij dingen koopt waarvan je niet weet wat ze zijn, dan hoop ik voor jou dat je nooit een verkoper aan de deur krijgt.
Het pond sterling, vaker Engelse of Britse pond of gewoon pond genoemd, is de nationale munteenheid van het Verenigd Koninkrijk (het koninkrijk dat bestaat uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland). Het officiële teken van de pond is £. Dit teken is afgeleid van de letter L, en staat voor het Latijnse woord libra, wat gewoon pond betekent.
Vroeger werd de pond verdeeld in 20 shillings, die elk weer uit 12 pence bestonden. Dit was een erg ingewikkeld systeem, dus vanaf 1971 zijn de Britten overgestapt op een simpelere verdeling. Sindsdien bestaat één pound gewoon uit 100 pence, vergelijkbaar met hoe de euro is onderverdeeld in 100 cent. Dit maakt het zeker voor ons een stuk makkelijker om met de pond te rekenen.
Waar komt de naam ‘pond’ vandaan?
De naam “pond” komt van de Middeleeuwse gewichtseenheid “Troy Pound”. Dit was een eenheid waarin het gewicht van edelmetalen, die een bepaalde waarde hadden, werd uitgedrukt. Toen men op een gegeven moment niet meer met edelmetalen betaalde, maar met munten, is de term “pound” gebleven. “Sterling” komt van het Oudfranse woord “esterlin”, wat “sterk” betekent.
Tot 1931 was de wisselkoers van de pond gebonden aan de goudprijs, maar dit is tijdens de Grote Depressie losgelaten. Sindsdien heeft de pond een zogeheten zwevende wisselkoers. Dit is een koers die simpelweg bepaald wordt door hoeveel beleggers bereid zijn voor de Britse pond te betalen. Dit maakte het makkelijker om in de munteenheid te beleggen.
Dit stukje algemene informatie en geschiedenis is natuurlijk leuk, maar heel veel kun je er nog niet uit afleiden. Uiteindelijk wil je natuurlijk weten of de Engelse pond een goede munteenheid is om in te investeren. Die informatie zal ik je dan ook geven in de rest van dit artikel.
Wat is de wisselkoers (geweest) van de Britse pond tegenover de euro (EUR/GBP)?
Aan iedereen die wil gaan beleggen, geef ik altijd het volgende advies: bekijk altijd wat de koers is geweest van het product wat je wil kopen. Dit kan je namelijk een idee geven van de stabiliteit of de groei van een aandeel, en het is dus zonde om die informatie te laten liggen. Omdat jij waarschijnlijk in euro’s zal betalen, is dit de wisselkoers van de Engelse pond tegenover de euro (EUR/GBP).
Zoals je in de onderstaande grafiek kan zien, ligt de wisselkoers EUR/GBP momenteel vrij hoog. Dit betekent dat je voor je euro’s momenteel vrij weinig Britse ponden kan kopen. Dit klinkt misschien negatief, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Het gaat bij beleggen namelijk niet om hoe de koers op dit moment ligt.
Hoe deze zich in de toekomst zal gaan ontwikkelen, dat is waar het om draait.
Op dit plaatje zie je het niet, maar als je wat meer inzoomt, dan zul je zien dat de wisselkoers op dit moment stijgende is. Als dit zich doorzet, en je koopt nu een aantal Britse ponden, dan kun je deze later met winst verkopen. Nou kun je aan de hand van alleen deze grafiek natuurlijk niet zeggen dat deze trend zich zal doorzetten, maar het is alvast een goed teken.
Wat je in de grafiek ook kan zien, is dat de koers van de pond zich meestal erg goed kan herstellen als de koers daalt. In maart 2015 was de koers vrij heftig gedaald, maar in maart 2016 was deze alweer op haar oude niveau. Voor de rest zie je eigenlijk alleen maar vrij kleine dalletjes, waar de koers EUR/GBP meestal snel weer uit opklimt.
Als je gewoon een beetje geduld hebt, en niet in paniek handelt, zul je dus geen verlies hoeven lijden.
Wat zijn de voordelen van handelen in de Engelse pond?
Je weet nu hoe beleggen in geld ongeveer werkt, en je weet in het algemeen iets meer over de Engelse pond en haar koers (EUR/GBP). Daarmee ben je er natuurlijk nog niet, want je belangrijkste vraag heb ik nog niet beantwoord. Als je dit artikel hebt aangeklikt, dan is de kans groot dat jij een antwoord wil op de volgende vraag.
Is het nu wel of niet een goed idee om te beleggen in de Britse pond?
Ik snap dat je hier graag een antwoord op wilt, maar zo’n eenduidig antwoord kan ik je eigenlijk niet geven. Ik kan je namelijk niet met zekerheid zeggen hoe de koers zich zal ontwikkelen. Uiteindelijk zal je zelf moeten afwegen of je het een goed idee vindt om in de pond te beleggen. Hiervoor heb je natuurlijk wel eerst alle relevante informatie nodig.
Hier kan ik je gelukkig wél bij helpen. Ik kan jou de voor- en de nadelen van de Britse pond (EUR/GBP) uitleggen. Zo kun jij deze voor- en nadelen vervolgens tegen elkaar afwegen en zelf een keuze maken. Ik zal je hierna wel een advies geven, maar het is aan jou of je hiernaar luistert. Ik zal beginnen met het behandelen van de volgende voordelen van handelen in de Engelse pond:
Voordeel 1: Engeland heeft een sterke economie
Als je in aandelen belegt, dan wordt de koers van een aandeel vooral bepaald door de prestaties en het functioneren van het bedrijf dat erachter zit. Bij munteenheden is er eenzelfde soort principe, maar dan niet met bedrijven, maar met landen. Hoe beter de prestaties en het functioneren van de economie van het Verenigd Koninkrijk, hoe hoger de wisselkoers EUR/GBP zal zijn.
Het is daarom mooi dat Engeland een sterke en (meestal) groeiende economie heeft. De Britse economie is de laatste tien jaar met gemiddeld 2,7% per jaar gegroeid. Het land exporteert voor honderden miljarden en goederen naar het buitenland.
Eigenlijk is het heel logisch: hoe meer mensen zaken willen doen met Engeland, hoe meer geld mensen over hebben voor de Engelse pond, en hoe hoger de wisselkoers wordt.
Het Verenigd Koninkrijk handelt veel met andere landen, en dan vooral met de Verenigde Staten en met verschillende Europese landen. Nederland is overigens de op drie na belangrijkste handelspartner van Engeland, na de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk. De Britten importeren iets meer dan ze exporteren, maar dit is maar een klein verschil.
Vooral de financiële sector is in Engeland heel erg sterk. Banken en andere financiële instellingen uit Engeland zijn in de hele wereld actief, en hun invloed neemt alleen maar toe. Dit is een reden om aan te nemen dat de Britse economie alleen maar meer zal gaan groeien.
Als je naar de economie van Engeland kijkt, dan geeft deze dus een hoop positieve signalen af. Als de economische groei en ontwikkeling van Engeland zich op deze koers doorzet, dan lijkt het erg waarschijnlijk dat de wisselkoers in de toekomst zal gaan stijgen. Dit biedt voor jou de mogelijkheid om geld te verdienen met de handel in de Engelse pond (EUR/GBP).
Voordeel 2: Experts zijn positief over de pond
Je kan natuurlijk zelf onderzoek doen naar de voor- en nadelen van de Engelse pond, maar je bent waarschijnlijk geen deskundige. Als je wil kijken of iets een goede belegging is, dan kan het absoluut geen kwaad om eens te kijken naar wat financiële experts hierover te zeggen hebben.
Zij hebben immers veel meer onderzoek kunnen doen naar deze specifieke munt dan jij. Daardoor zien en weten zij vaak veel meer dan de meeste mensen.
Op internet is er een heleboel advies te vinden over allerlei munteenheden, maar niet al deze adviezen zijn even betrouwbaar. Ik zou voor betrouwbaar advies vooral kijken naar adviezen van banken en adviesbureaus. Dit heb ik voor de Britse pond alvast voor jou gedaan.
Ik kan je goed nieuws geven: over het algemeen zijn de banken en de adviesbureaus erg positief over de Engelse pond. De meeste van hen bevelen je aan om de Britse pond (EUR/GBP) te kopen. Dit betekent dat ze verwachten dat deze munt in de toekomst in waarde zal gaan toenemen.
Ik zou je niet aanraden om op basis van één advies dit soort beslissingen over beleggen te maken. Maar in dit geval is er niet sprake van één advies, maar van vele verschillende adviezen die allemaal hetzelfde zeggen. Als er zo’n overeenstemming is tussen de verschillende experts, dan mag je dit best zwaar meewegen in je keuzes over beleggen.
Als het aan financiële experts ligt, dan is de pond dus een erg goede belegging. En laat me je vertellen: deze mensen weten echt wel waar ze het over hebben. Dit is dus een tweede factor die erg in het voordeel van de pond spreekt.
Voordeel 3: Beleggers overschatten waarschijnlijk het effect van de Brexit
Het kan je niet ontgaan zijn, tenzij je onder een steen hebt geleefd. Het Verenigd Koninkrijk gaat de Europese Unie verlaten, als eerste lidstaat ooit. Dit werd ook wel de Brexit genoemd (een afkorting voor Britse exit). Er waren destijds veel zorgen bij beleggers over het effect hiervan op de Britse economie, en veel van hen verkochten in paniek hun aandelen.
In de grafiek van de wisselkoers die je eerder in dit artikel vindt, zie je daarvan het effect. De wisselkoers is in korte tijd heel snel gedaald, en bleef vervolgens lange tijd laag. Dit kwam enkel en alleen door het nieuws dat de Britten in de toekomst uit de Unie zouden stappen.
Toen mensen later in de gaten kregen dat de effecten misschien niet zo heftig zouden zijn als ze eerst dachten, ging de koers ineens weer snel omhoog.
De Britse economie is sterk, en die zal zonder de EU echt niet ineens inzakken.
Mijn inschatting is dat dit proces nog steeds aan de gang is. Veel beleggers denken nog steeds dat het effect van de Brexit op de Britse economie erg heftig zal zijn. Zij denken dat je dat terug zal gaan zien in de waarde van de Britse pond. Daardoor is de wisselkoers op dit moment naar mijn idee lager dan hij eigenlijk zou moeten zijn.
Als de Britten het Verenigd Koninkrijk verlaten, verwacht ik opnieuw een flinke daling van de koers van de pond. Maar als vervolgens blijkt dat de effecten wel meevallen, zal de koers waarschijnlijk weer flink stijgen. Dit kan bijvoorbeeld doordat veel landen alsnog veel zullen handelen met Engeland.
Handel met de Verenigde Staten, Engelands grootste handelspartner, zal ook minder beïnvloed worden. Als ik hier gelijk in krijg, kun je hier slim op inspelen. Koop Britse pond als deze gezakt is, en verkoop deze weer als de koers gestegen is.
Voordeel 4: Een daling van de wisselkoers zorgt op den duur vanzelf weer voor een stijging
Stel nou dat al deze eerdergenoemde voordelen niet genoeg blijken, en de wisselkoers van de pond uiteindelijk tegen alle verwachtingen in toch blijkt te gaan dalen. Waarschijnlijk denk je dan dat je goed de sjaak bent, als je veel in de pond hebt geïnvesteerd. Misschien vind je dit risico zelfs wel te groot om überhaupt in de pond te investeren.
Ik snap dat op zich best, maar in de praktijk werkt dit gelukkig toch anders.
Het is namelijk zo dat een lage wisselkoers via economische processen uiteindelijk juist zorgt voor een herstel van de economie en een stijging van de wisselkoers. Zoals je straks zal zien, is dit economisch gezien eigenlijk erg logisch. Dit heeft voornamelijk te maken met de export van het Verenigd Koninkrijk, en ik zal je nu uitleggen hoe dat werkt.
Als de Britse pond minder waard wordt, dan zullen de prijzen van Britse producten lager worden. Dit komt doordat je de prijs in ponden met minder euro’s kan betalen (lagere EUR/GBP koers). Dit zal ervoor zorgen dat de Britse export sterk toeneemt. Op dat moment is het voordeliger is om je producten uit Engeland te halen dan van ergens anders.
Deze toename van de export zorgt natuurlijk voor extra inkomsten voor de Britse economie, waardoor deze economie weer zal aantrekken en weer meer zal produceren. Als dit gebeurt, dan heeft dit tot logisch gevolg dat ook de Britse pond weer zal stijgen, aangezien de waarde van een munteenheid vooral wordt bepaald door de prestaties van het land dat erachter zit.
Zoals je dus kan zien, hoef je eigenlijk helemaal niet bang te zijn als de koers van de Engelse pond toch daalt. Volgens economische principes zal de wisselkoers van EUR/GBP uiteindelijk weer aantrekken, omdat een lage koers zo voordelig is voor de export. Als je dus een beetje geduld hebt, zul je waarschijnlijk altijd wel weer winst kunnen maken op de pond.
Voordeel 5: De Britse overheid zal er alles aan doen om de wisselkoers te laten stijgen
Als je belegt in een privaat financieel product, dan is een daling van de koers erg slecht nieuws. Dit betekent namelijk waarschijnlijk dat het erg slecht gaat met het achterliggende bedrijf. Als de slechte trend blijft doorzetten, kan een bedrijf zelfs failliet gaan.
Bij een land als het Verenigd Koninkrijk en de wisselkoers van de Britse pond ligt dit wel even anders. Als de koers van de Britse pond (EUR/GBP) te laag wordt, dan zal de overheid van het Verenigd Koninkrijk ingrijpen. Via haar beleid zal de overheid alles doen om de wisselkoers weer te doen stijgen. De overheid heeft namelijk redelijk wat invloed op de status van
De inwoners van dit land moeten namelijk al hun inkopen doen met de Britse pond, en veel producten zullen zij willen kopen uit het buitenland. Als de pond niets waard is, dan zullen de Britten steeds meer moeten betalen voor geïmporteerde buitenlandse producten. Hun koopkracht gaat dus achteruit.
Dit is slecht voor de welvaart van de Britse burgers en de economie als geheel. De Britse overheid zal hier iets aan willen doen.
Als jouw ponden hun waarde verliezen, zal een hele overheid haar best doen om je te helpen.
Een overheid van een groot land als het Verenigd Koninkrijk kan hierin erg veel voor elkaar krijgen, via verschillende financiële en economische “trucjes” en maatregelen. Ik zal je niet vervelen met de precieze details (die overigens zelfs voor economen ingewikkeld kunnen zijn). Neem maar van me aan dat de overheid genoeg invloed heeft om de koers van de pond te doen stijgen.
Waar je bij bijvoorbeeld beleggen in aandelen vaak op jezelf aangewezen bent bij een tegenvaller, is dit hier niet het geval. Als je beleggingen hier tegenvallen, dan is het niet alleen in jouw belang dat de wisselkoers weer stijgt, maar ook in het Engelse belang. Daardoor zal je de hele Britse overheid aan jouw kant hebben.
Wat zijn de nadelen/risico’s van beleggen in de Engelse pond?
Tot nu toe heb ik het in dit artikel vooral gehad over de positieve kanten van handelen in de Europese pond. Ik heb je laten zien dat de koers van de Engelse pond erg veelbelovend is. Daarnaast heb ik je laten zien dat de meningen van beleggers en de Engelse economie dit beeld ondersteunen.
Dit klopt natuurlijk allemaal wel, maar je snapt denk ik ook wel dat dit niet het gehele beeld is. Alle munteenheden (en alle andere financiële producten), hebben natuurlijk hun voordelen, maar ook zeker hun nadelen. Het zou mooi zijn als er een soort perfect financieel product zou zijn dat gegarandeerd winst oplevert, maar dat bestaat helaas niet.
Als je een juiste, weloverwogen keuze wil maken, dan is het belangrijk dat je ook de negatieve kanten van de Engelse pond kent. Ik zal je vast verklappen dat de voordelen wat mij betreft wel opwegen tegen de nadelen, maar uiteindelijk moet jij zelf bepalen of je dat ook vindt. Om je daarbij te helpen, zal ik ook nog even de volgende nadelen van de pond (EUR/GBP) kort bespreken:
Nadeel 1: Winst is bij beleggen nooit gegarandeerd
Dit soort waarschuwingen zie je continu langskomen als je op zoek gaat naar beleggingstips, dus misschien vind je het wel heel overbodig om dit te benoemen. Het is gewoonweg heel belangrijk om dit niet te vergeten, dus zal ik het ook in dit artikel nog een keertje herhalen. Bij beleggen is winst nooit gegarandeerd.
Bij beleggen word je betaald omdat je een risico neemt; als je niks kon verliezen, zou je ook geen winst kunnen maken.
Er zijn natuurlijk producten die veiliger of veelbelovender zijn dan andere producten. Je kan het risico op verlies beperken door alleen in die producten te investeren. Wat mij betreft is de Britse pond (EUR/GBP) zeker een van die producten. Ook in dat geval blijft het echter zo dat er nog steeds een kleine kans is dat je je geld verliest. Uiteindelijk is een veilige gok nog steeds een gok.
Om het risico op verlies te beperken, zijn er enkele dingen die je kan doen. Eén van die dingen is om altijd wat spaargeld opzij te zetten. Het kan een goed idee lijken om al je geld in een veelbelovend financieel product te stoppen. Maar als het dan mis gaat, dan ben je ook meteen al je geld kwijt.
Zorg dus dat je altijd wat spaargeld hebt wat je niet belegt, zodat je een vangnet hebt als de beleggingen tegen blijken te vallen.
Iets anders wat je kan doen om het risico wat te beperken, is iets wat diversificatie wordt genoemd. Hierbij investeer je niet alles in één product, maar verdeel je je investeringen over meerdere verschillende producten (dit kunnen munten zijn, maar ook aandelen of obligaties). Zo heb je een vangnet als één product het minder goed doet.
Nadeel 2: De Brexit kan ook tegenvallen
Zoals je eerder in dit artikel hebt kunnen lezen, denk ik persoonlijk dat de gevolgen van de Brexit erg zullen meevallen. De export naar de Europese Unie zal echt niet ineens stil komen te liggen na de Brexit. De handel met de Verenigde Staten zal er nog minder door beïnvloed worden.
Het kan echter zijn dat ik het mis heb. De Brexit kan ook tegenvallen. Ik kan wel theoretisch beredeneren waarom ik denk dat de gevolgen van de Brexit niet enorm zullen zijn, maar zekerheid kan ik je hierin niet bieden.
Er is nog nooit eerder een land uit de Europese Unie gestapt, dus er zijn geen eerdere voorbeelden waar je de Brexit mee kan vergelijken.
Wat hieraan zou kunnen bijdragen, is het stroeve verloop van onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. De hoop was in het begin dat de Britten een gunstige deal met de Unie zouden kunnen sluiten. Zo zou de handel met de Unie zo min mogelijk lijden, maar het lijkt er vooralsnog op dat de partijen elkaars eisen niet willen accepteren. Dat zou ertoe kunnen leiden dat de handel met de EU best wat afneemt.
Let hierbij wel op dat dit niets afdoet aan de dingen die ik bij de voordelen heb gezegd. De grootste handelspartner van het Verenigd Koninkrijk is helemaal geen Unieland, maar de Verenigde Staten. Bovendien zal een daling van de koers van EUR/GBP, zoals eerder uitgelegd, uiteindelijk weer leiden tot een stijging.
Ik denk dus nog steeds dat het met die hele Brexit wel mee zal vallen, en dat je je hier niet al te veel zorgen over hoeft te maken. Ik wilde echter wel even benoemen dat ik het ook bij het verkeerde eind kan hebben. Het kan daarom slim zijn om zelf onderzoek te doen naar de Brexit. Verbind hieraan je eigen conclusies.
Conclusie: is het slim om in de Engelse pond te investeren?
Je hebt nu een flink artikel gelezen, waarin een hoop voordelen van handelen in de Engelse pond naar voren zijn gekomen. Ik heb echter ook benadrukt dat de gevolgen van de Brexit best wel eens heftiger zouden kunnen zijn dan ik denk. Je moet je er sowieso van bewust moet zijn dat beleggen riskant is.
Hoe veilig je investering ook is, er is altijd een kans dat je toch je inleg verliest.
Je zal hieruit je eigen conclusies moeten gaan trekken, maar wat mij betreft wegen de voordelen van de Engelse pond ruimschoots op tegen de nadelen. Als je het mij vraagt, is het dus een goed idee om te beleggen met de Engelse pond. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat dit een veilige investering is, zeker ten opzichte van veel andere beleggingen.