Geld Verdienen met Google AdSense: Hoe Doe Je Dat?
Bijbaantjes bij de supermarkt of de bakker worden langzamerhand echt iets uit het verleden. De toekomst bevindt zich online. Naarmate de technologische ontwikkelingen toenemen, verschuiven ook de (geld)zaken van mensen steeds meer richting het internet. Mensen zijn erg innovatief: door de nieuwe mogelijkheden bedenken ze steeds creatievere manieren om aan hun geld te komen.
Voorbeelden hiervan zijn YouTubers die hun brood verdienen door het plaatsen van filmpjes van zichzelf op het internet. Anderen plukken de vruchten van het feit dat zoveel sociale interacties plaatsvinden via Twitter, en besluiten hier hun geld mee te verdienen. Maar er is nog een andere optie: AdSense. Wat dit precies is en hoe je hier geld mee kunt verdienen, lees je hier!
Wat is AdSense?
Misschien heb je er al eens van gehoord, maar toch zal eerst nog even uitgelegd worden wat het is. Kort gezegd is Google AdSense is een van de meest handige manieren om extra geld te verdienen met je eigen website. Het enige wat je hoeft te doen is één bepaalde code te kopiëren op je website om advertenties te tonen. Iedere keer dat iemand vervolgens op de advertentie klikt, krijg jij betaald.
Hoewel Google AdSense ontworpen is voor website- en bloguitgevers in het achterhoofd, kan eigenlijk iedereen die een eigen blog of website creëert gebruik maken van deze mogelijkheid. Of je nou een fulltimebaan hebt of in je vrije tijd een website runt; als jij goed weet hoe je inkomsten kunt genereren met Google AdSense, kan je elke maand een lekker extra geldbedrag binnenslepen.
Hoe werkt AdSense precies?
AdSense werkt via een programma genaamd AdWords. Dit is een marketingsysteem dat mensen laat betalen per klik, en waarbij aanbieders kunnen bieden op bepaalde trefwoorden. Bijvoorbeeld: jij wilt graag zelfgemaakte armbanden verkopen, dan biedt je op het trefwoord ‘’zelfgemaakte armbanden’’ en op basis van de hoogte van jouw bod, plaatst Google jouw advertentie als zoekresultaat.
AdSense is het bedrag dat jij toegedeeld krijgt van de AdWords opbrengsten. Als iemand op de advertentie klikt, verdien jij zo’n 68% procent van ‘de klik’, terwijl de rest naar Google gaat. En hierbij geldt: hoe meer inhoud jouw site heeft, hoe beter Google kan bepalen waar jouw site over gaat. Op basis van deze informatie kan het vervolgens gelijksoortige advertenties aan jouw site matchen.
Maar waar mensen nogal eens de mist in gaan wanneer ze horen over AdSense, is in het denken dat het een manier is waarop ze gemakkelijk en snel rijk kunnen worden. In werkelijkheid kost het juist een hoop werk om geld te verdienen. Het is je niet gegarandeerd dat je veel geld zult verdienen als je je aanmeldt voor AdSense!
Hoeveel geld kan je verdienen met AdSense?
Hoeveel geld je verdient per klik is uiteraard wel afhankelijk van een aantal externe factoren. Zo speelt de hoeveelheid geld die adverteerders aan Google betalen voor de advertentie in kwestie een rol. Jij zal uiteindelijk een deel krijgen van dat bedrag. Dit ligt ergens tussen de €0,02 en de €14,-. Houd er rekening mee dat dit bedrag vaak lager uitvalt dan gehoopt.
Ook is het bedrag dat je zult verdienen afhankelijk van de hoeveelheid bezoekers die jouw site trekt. En waar dit publiek uit bestaat. De advertenties moeten namelijk afgestemd worden op de interesses van jouw publiek. Gebeurt dat niet, is de kans dat mensen op de advertentie klikken, en daarmee de kans dat jij inkomsten genereert via AdSense, een stuk kleiner.
Je kunt zelf gemakkelijk bijhouden hoeveel je (per dag) verdiend hebt.
Het is echter moeilijk om een exacte schatting te geven. Enkel Google zal jou het antwoord kunnen geven op de vraag hoeveel je zult verdienen. Voor iedere advertentie wordt namelijk een ander bedrag gevraagd, en iedere adverteerder betaalt weer een andere prijs.
Maar er is wel enige sprake van speling hierin: op sommige trefwoorden wordt vaker gezocht dan andere, dus je kunt zelf ook alvast inschatten waar je het meeste mee zult verdienen. Naar zaken als ‘’seks’’ of ‘’hulp bij liefde’’ wordt bijvoorbeeld over het algemeen veel gezocht. En: hoe populairder het trefwoord, hoe meer adverteerders willen betalen, en hoe meer jij verdient als AdSense uitgever.
Een eigen website creëren voor AdSense
Allemaal leuk en aardig, maar dan moet je natuurlijk wel een eigen website (of blog) hebben. Belangrijk hierbij is dat je een onderwerp voor je site kiest waar je veel over weet en dus veel over kunt schrijven (content). En hoe meer je weet te melden, hoe meer publiek je trek, en hoe groter de kans dat je er geld mee kunt verdienen. Maar hoe creëer je eigenlijk je eigen website of blog?
Stap #1 Koop een domein
Het eerste wat je moet doen als je een eigen site wilt creëren, is een domein aanschaffen. Een domein is simpelweg denaamvanjouwsite.com of .nl. Het is dus de naam die je zal geven aan jouw website. Denk van tevoren goed na over de naam die je kiest; je wilt immers dat mensen een positieve associatie krijgen bij de naam. Maar let op: je moet hier wel een jaarlijks bedrag voor betalen!
Stap #2 Kies een web host
Nadat je een domein hebt aangeschaft, kan je je een account aanmaken bij een web host. Dit is eigenlijk een soort ‘gastheer’ die de basis vormt voor jouw website. Het levert jou de tools om je site verder op te bouwen, waaronder e-mailaccounts, beveiliging, databases en support.
Een goede optie is WordPress. Dit is een heel handig content managementsysteem om je website of blog mee te creëren. Je kunt het gemakkelijk installeren op je domein en daarna hoef je eigenlijk enkel een thema te kiezen, je tekst toe te voegen en je website is klaar om de lucht in te gaan!
WordPress: een site opbouwen
Stap #3 Ontwerp je webpagina’s
Het eerste wat de bezoekers van jouw site zien, is de uiterlijke verzorging. Het is dus heel belangrijk dat jouw site in de eerste plaats visueel aantrekkelijk is, maar ook dat het goed aansluit op hetgeen jij wilt vertellen. Als je een meer serieuze boodschap hebt, loont het ook om voor een meer zakelijk thema te kiezen, terwijl je bij een amusementssite beter voor een speels, vrolijk thema kunt kiezen.
Er zijn vele soorten webdesgin software, waaronder MAGIX Web Designer, Adobe Dreamweaver en Coffeecup. WordPress is zoals genoemd ook een manier om een site mee op te bouwen, maar het is in essentie geen webdesign software. Het is eigenlijk meer een soort software die betrekking heeft op het beheer van de site.
Stap #4 Weet wie je publiek is
Het is heel belangrijk dat je goed in je achterhoofd houdt voor wie je schrijft; voor wie je de site gebouwd hebt. Je moet dus een doelpubliek hebben. Het kan handig zijn om je een soort ijkpersoon in te denken, een (fictieve) figuur aan wie jij schrijft. Dan weet je zeker dat jouw teksten en berichten op een lijn zitten en dat het een bepaald soort publiek kan aantrekken. Alleen zo zal je adverteerders trekken en uiteindelijk geld verdienen met je site.
Stap #5 Genereer bekendheid voor je site
Dit is uiteraard logisch: je moet nog genoeg publiek en daarmee adverteerders trekken. In essentie moet je dus reclame maken voor je eigen domein. Dit kan je doen door bijvoorbeeld de link(s) naar je site in zoekmachines als Google en Bing te zetten. Of zorg ervoor dat andere websites naar jouw site gaan linken (eventueel tegen betaling).
Andere opties zijn: advertenties in kranten, mond-tot-mond reclame, et cetera. Of ga op zoek naar bedrijven op het internet die jou kunnen helpen bij het schrijven van persberichten, die overgenomen kunnen worden door nieuwssites en -blogs.
Door je site te promoten op Facebook en Twitter genereer je ook meer ‘verkeer’.
Stap #6 Meld je aan bij AdSense
En als je dan eenmaal 20-30 pagina’s op je site hebt, wordt het tijd om je aan te melden bij AdSense. Dit kan je doen via de volgende link: http://adsense.google.com/. Als je geaccepteerd bent, kan je gewoon de HTML-code op elke pagina plaatsen waarop jij de advertentie(s) wilt tonen.
Tips voor een succesvol gebruik van AdSense
- Zorg voor genoeg ‘verkeer’ op jouw site. Je gaat natuurlijk geen geld verdienen met AdSense als jouw site geen bezoekers trekt en interactie genereert. En dit vergt veel werk, onderschat dit niet! Het betekent namelijk ook dat je regelmatig nieuwe content plaatst.
- Probeer verschillende soorten grootten advertenties uit, plaats zowel tekst als afbeeldingen, speel met kleuren, enzovoort. Kortom, experimenteer met visuele effecten, en kijk wat het prettigst voor jou (en je publiek) is.
- Gebruik goede trefwoorden. Het lijkt voor zich te spreken, maar het is heel erg belangrijk dat je de juiste trefwoorden gebruikt. Dit zal namelijk uiteindelijk bepalen hoeveel geld je verdient met AdSense. Doe goed onderzoek welke trefwoorden weinig competitie zullen hebben, dan zal jouw site sneller op de eerste (paar) pagina’s zoekresultaten belanden.
- Denk goed na over de positie van de advertentie(s). De positie van een advertentie op je site speelt een grote rol in het aantal keer dat er op de advertentie geklikt wordt. Een bezoeker zal bijvoorbeeld eerst de koppen scannen van je teksten om te zien of er relevante informatie te vinden is. Plaats de advertentie daarom juist bovenaan (of onderaan). En bedenk je ook: je wilt niet dat de advertentie te veel opvallen; je wilt juist dat ze eruitzien als onderdeel van je site.
- Plaats niet te veel advertenties. Je kunt het ook te gek maken door tevéél advertenties op je site te plaatsen. Dan kan het juist een averechts effect hebben: lezers zullen hierdoor bijvoorbeeld denken dat je spam plaatst en zullen jouw site sneller verlaten. En hierdoor loop jij inkomsten mis.
Een voorbeeld van iemand die 2000 euro heeft verdient in één maand – toch een lekker bedrag!
Alternatieven
AdSense kan dus werken als inkomstenbron, maar het kost je wel wat werk. Eventueel kun je er nog voor kiezen om alternatieve programma’s te gebruiken. Voorbeelden zijn:
Let wel op dat AdSense het meest uitgewerkte programma is en ook het meest gebruikt wordt.
Hans van den Heuij
says:daar was ik mee bezig, maar die mensen die je in dienst hebt, zijn niet bereid dingen zo uit te leggen dat ook ik dat kan snappen, de uitroepen die je doet zijn niet geheel duidelijk, dus als je dan een blog gemaakt hebt , vraagt om een oordeel , moet je je url insturen! wat is dat???
antwoordt , zoek op internet!!!!!
waar moet ik dan naar zoeken?
dus gaat er weer wat mis , jammer, want even een telefoontje doen niet!!!!!!
Annelies
says:Hoe vaak moet je ongeveer nieuwe content toevoegen aan je site?