Bier Brouwen Naast Een Baan: 13 Tips voor Geld Verdienen met Bier
Geld verdienen met bier, wie wil dat nou niet? Naast je baan een extraatje verdienen met bier. Voor mensen met een passie voor bier klinkt dit vast als muziek in de oren. Misschien denk je dat het niet mogelijk is, maar dan heb je het mis.
Het klopt, een professionele bierbrouwer word je niet zomaar. Toch is geld verdienen met bier goed te doen voor iedereen die een grote liefde heeft voor bier en misschien zelfs al zelf bier brouwt. Dit artikel zal je op weg helpen door 13 tips te geven over hoe jij geld kan verdienen met bier!
Tip 1: Is het jouw levensstijl?
Werken als ambachtelijke bierbrouwer is niet alleen een hobby, het is voornamelijk een levensstijl. Het is belangrijk om jezelf af te vragen of dit voor jou ook het geval is. Als je echt de brouwindustrie in wilt, is het namelijk belangrijk om te beseffen dat het vaak fysiek veeleisend werk is met lange uren.
Daarom het belangrijk om jezelf af te vragen of je echt deze industrie in wilt. Maar als gepassioneerd bent over bier is deze keuze natuurlijk makkelijk gemaakt. Dan is het zeker de moeite waard en kun je beginnen met geld verdienen met bier brouwen!
Hoe Jacko met 1-2 uur per week duizenden euro’s per maand verdient
Ontdek het beste verdienmodel om een passief inkomen op te bouwen op het internet en dat:
- Zonder technische kennis
- Zonder product
- Zonder opstartkosten
- Zonder te adverteren
- Zonder vooropleidingen
Tip 2: Brouw bier thuis
Dit spreekt natuurlijk voor zich; waarschijnlijk doe je dit al als je eraan denkt om geld te verdienen met bier brouwen. Door je aan te sluiten bij een club mensen die het ook leuk vindt om thuis bier te brouwen, kan je een hoop leren. Zo’n club kan je bijvoorbeeld vinden via https://www.hobbybrouwen.nl/clubs.html.
Vaak brouwen clubs een grote partij van een bepaalde stijl en verdelen het bier vervolgens in kleinere flessen die op verschillende manieren behandeld worden.
Dit levert natuurlijk veel meer kennis op over het brouwen van bier dan alleen een enkele batch die op één manier is behandeld.
Daarnaast zul je op deze manier relaties opbouwen. Ook kan je elke batch als een potentieel visitekaartje beschouwen. Zorg wel dat je de flessen labelt met je naam, telefoonnummer en wat voor soort bier het is voordat je het uitdeelt.
Tip 3: Word vrijwilliger
Je zult je wel afvragen: vrijwilligerswerk? Ik wil juist geld verdienen met bier! Natuurlijk snappen we dat, maar vrijwilligerswerk is een goede manier om een voet tussen de deur van de brouwwereld te krijgen.
Vrijwilligerswerk kun je doen door lokale brouwerijen te bezoeken en te vragen of ze hulp nodig hebben met taken als het vat schoonmaken, het bottelen of het inblikken. Op deze manier kun je communiceren met medewerkers en netwerken binnen de branche.
Tip 4: Proef zoveel mogelijk bier
Ja, echt! Dit is een cruciale stap om je kennis over brouwen uit te breiden. Noteer hierbij wat je proeft en vergelijk de smaken met stijlrichtingen. Deze kun je vinden in allerlei brouwboeken. Hierdoor zal je leren wat er achter het brouwsel zit en leer je de kunst van het brouwen begrijpen.
Tip 5: Volg een formele opleiding
Een opleiding in chemie, microbiologie of zelfs engineering kan een geweldige start zijn als je brouwer wilt worden. Natuurlijk kom je met alleen zo’n opleiding er niet, daar is veel meer voor nodig. Wel is het handig om algemene kennis te hebben van bijvoorbeeld:
Ligt dit buiten je bereik, begin dan met het schoonmaken van de vaten! Naarmate je meer manueel brouwwerk doet, zal je de basisbeginselen van het brouwen vanzelf leren.
Tip 6: Professioneel aanpakken
Het is belangrijk om je eigen brouwerij professioneel aan te pakken. Zo hoef je je geen zorgen te maken dat je boetes moet betalen. Het is namelijk verboden om zelfgemaakte drank te verkopen. Dit is wel mogelijk als je een bedrijf opricht.
Even inschrijven bij de Kamer van Koophandel dus!
Houd ook rekening met de regelgeving, het etiket, de voedselveiligheid en de accijnzen. Dit zal ik wat verder uitleggen.
Denk aan de regelgeving
Als je met jouw brouwerij geld wil verdienen, dan moet het aan bepaalde regelgeving voldoen. Brouw je je bier in de schuur? Dan moet de gemeente akkoord geven voor deze schuur als de plek waar jij jouw bier wilt produceren.
Het moet passen binnen het bestemmingsplan van de gemeente. Nadat de gemeente akkoord heeft gegeven kun je in je eigen schuur, of natuurlijk een andere plek, gaan produceren voor de verkoop!
Etiket
Als brouwer is het etiket heel belangrijk. Hierdoor kun je je bier van de buitenkant onderscheiden van andere soorten bier. Daarnaast zitten er ook verplichte kanten aan een etiket.
Zo is het verplicht om te vermelden welke ingrediënten er in het bier zitten. Hierbij hoef je niet volledig je recept weg te geven.
Je moet bijvoorbeeld aangeven dat er hop in je bier zit; maar welk type hop dat is, mag je geheimhouden.
Verder moet op het etiket uiteraard staan dat het bier is. Ook moeten de gegevens van de producent en productiepartij vermeld worden, de hoeveelheid, de houdbaarheidsdatum en ten slotte het alcoholpercentage.
Voedselveiligheid
De brouwer moet zich ook houden aan de regels van voedselveiligheid. Deze voedselveiligheid gaat uit van een wettelijk minimumvereiste. Dit houdt in dat je als brouwer je eigen bier moet testen op microbiologische-, chemische- en fysische voedselveiligheid.
Dit is dus iets anders dan de kwaliteit van het bier! Deze kwaliteit mag als brouwer zelf beslissen. Natuurlijk is deze kwaliteit óók erg belangrijk als je je bier aan mensen wilt verkopen.
Accijnzen
Ook is het helaas verplicht om accijnzen af te dragen als he bier gaat brouwen en verkopen. Dit moet je zelf doen als je vanuit je eigen plek, zoals die schuur, je bier brouwt en verkoopt. Als echter bij een bestaande brouwerij gaat brouwen dan worden de accijnzen vaak door de brouwerij afgedragen. Dat scheelt!
Tip 7: Stel doelen
Het is erg belangrijk om doelen te stellen als je begint in de bierbrouwindustrie! Definieer dus je bedrijfsdoelstellingen. Voor sommige mensen is het doel de vrijheid om te doen wat ze willen wanneer ze willen, zonder dat iemand hen anders vertelt. Voor anderen is het doel financiële zekerheid.
Zorg er bij het stellen van doelen voor dat deze specifiek, optimistisch en tegelijkertijd realistisch zijn. Ook is het handig om zowel korte- als langetermijnplannen te noteren. Zo kun je je voortgang evalueren en is kans op succes (geld verdienen met bier) groter.
Tip 8: Verkoop je recepten
Je eigen bier verkopen is natuurlijk een hele leuke manier om je geld te verdienen! Toch kun je ook op andere manieren geld verdienen met jouw kennis over bierbrouwen. Ben je een goede thuisbrouwer en heb je een talent voor het produceren van geweldige bierrecepten? Dan kun je een behoorlijk inkomen verdienen door deze recepten aan andere thuisbrouwers te verkopen.
Nu denk je misschien dat als je recept eenmaal is vrijgegeven, dat deze zomaar ergens gratis geplaatst kan worden. Als je hier bang voor bent, is het aan te raden om met een advocaat te praten over intellectuele eigendomsrechten.
Hij of zij helpt je met een koopcontract op te stellen om je te beschermen tegen diefstal.
Daarnaast kunnen mensen natuurlijk veel recepten vinden in boeken en online. Als je echter denkt dat je een zeer speciaal recept hebt, dan zou het de moeite waard kunnen zijn om je recept aan de wereld vrij te geven.
Het mooie van het verkopen van een recept is dat als al het harde werk is gedaan om het te ontwikkelen, je het recept steeds opnieuw kunt verkopen. Je zou zelfs bij de verkoop een instructievideo kunnen maken of aanvullende opmerkingen toe kunnen voegen. Zo kun je ervoor zorgen dat de klant het gevoel krijgt dat ze waar voor hun geld krijgen.
Tip 9: Geef een lokale brouwcursus
Als je niet al je geheimen direct wilt weggeven, kun je ook een brouwcursus bedenken. Vervolgens kun je deze brouwcursus lokaal voor mensen houden. Je zou bijvoorbeeld bij studenten kunnen beginnen, deze lussen wel een biertje en zouden vast en zeker geïnteresseerd zijn in een bierbrouwcursus.
Daarnaast kun je met je plaatselijke brouwerij praten, zo kun je in contact komen met nieuwe klanten. Misschien kun je zelfs een deal sluiten met ze en hun brouwingrediënten in grotere hoeveelheden kopen. Dit kan erg handig zijn voor de brouwcursus en wellicht heeft de plaatselijke brouwerij zelfs tips voor het geven van een cursus.
Persoonlijk lesgeven kan echter wel veel tijd kosten. Steeds dezelfde lessen in de cursussen herhalen en de cursussen leuk en entertainend houden kan een hele uitdaging zijn. Wellicht is de volgende manier om geld te verdienen met je kennis over bierbrouwen daarom een goed idee.
Tip 10: Maak een online cursus
Door een online cursus te maken kun je meer klanten bereiken. Daarnaast hoef je het cursusmateriaal maar één keer te maken. Udemy.com is een voorbeeld van een site waar je je eigen gecreëerde cursus kunt verkopen.
Een beetje tijd en geld te investeren in het produceren van een goede cursus kan je veel opleveren. Zo kan je tot ver in de toekomst geld verdienen met bier brouwen!
Tip 11: Start een YouTube-kanaal
Als je niet genoeg tijd hebt om regelmatig les te geven, zoals met een cursus, kun je ook je eigen YouTube-kanaal lanceren! Hier hoef je alleen eventuele angst voor de camera te overwinnen.
Het voordeel van een YouTube-kanaal is dat als je eenmaal een les of tip filmt, je het niet nog een keer hoeft te doen.
Hoewel er een aantal grote en zeer informatieve YouTube-kanalen zijn, is er altijd ruimte op de markt, vooral als je unieke filmpjes maakt. Daarnaast kun je advertenties op je video’s krijgen en betaald worden. Dit geldt zodra je 1.000 abonnees bereikt hebt en er meer dan 4.000 minuten van je filmpjes zijn bekeken.
Dit klinkt misschien als een te grote uitdaging, maar dit is veel gemakkelijker te bereiken dan je denkt. Bovendien is YouTube niet alleen een geweldige manier om advertentie-inkomsten te krijgen, maar je kunt het ook gebruiken als een platform om andere producten te verkopen.
Tip 12: Schrijf een e-boek
Een andere goede manier om je kennis over bierbrouwen over te brengen, is door middel van het schrijven van een e-book. E-boeken zijn meestal 60.000 woorden lang en je zou dat gemakkelijk kunnen schrijven in een maand door slechts 2.000 woorden per dag te tikken.
Nadat je een e-boek hebt gemaakt, kunt je het bijvoorbeeld verkopen via Amazon.com, de grootste e-commerce-winkel ter wereld. Er zijn ook andere bedrijven die een vergelijkbare service aanbieden. Daarnaast zou je met een YouTube-kanaal reclame kunnen maken voor je E-boek.
Tip 13: Maak een website
Ten slotte zou je een eigen website kunnen maken. Hiervoor zou je niet per se op camera te hoeven komen als je dit liever niet wilt. Wel is het sterk aan te raden om hiernaast toch filmpjes te maken, die je bijvoorbeeld op de site zou kunnen plaatsen.
Ook zou je via een You-Tube kanaal naar de site kunnen verwijzen. Daarnaast kan je op je website artikelen schrijven over de kunst van het bierbrouwen. Ook kunt je via deze website uw eigen producten aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan eigen gebrouwen bier, maar ook je e-boek kun je via je eigen website verkopen.
Een geweldige manier om mensen kennis te laten maken met jouw producten en kennis over bier. Dit is dus een goede manier om geld te kunnen verdienen met het brouwen van bier!