5 Leukste Banen om Geld te Verdienen als Jobstudent + 3 Online Geld Verdienen Alternatieven
Studenten staan erom bekend dat ze geen cent te makken hebben, en hier zit ook wel een waarheid achter. Zeker wanneer je veel tijd kwijt bent aan je studie, kan het lastig zijn om daarnaast ook nog genoeg geld bij elkaar te sprokkelen om je huur te kunnen betalen, eten te kunnen kopen en – laten we eerlijk zijn – af en toe een biertje te drinken. En dat terwijl studeren best duur is; alleen aan studieboeken zijn studenten in Nederland gemiddeld 57 euro per jaar kwijt.
Als jij maar wat graag wat extra geld zou willen verdienen naast je studie, dan is dit hét artikel voor jou. Hierin zet ik namelijk de leukste bijbaantjes voor jobstudenten op een rijtje, waarmee jij ervoor kan gaan zorgen dat je aan het eind van de maand nét iets minder krap zit. Ook zal ik enkele alternatieve manieren bespreken waarmee je online geld kan verdienen. Dit artikel is als volgt ingedeeld:
Hoe verdien je als student geld bij? De 5 beste bijbaantjes
Dat je met een bijbaantje wat makkelijker rond zal kunnen komen aan het eind van de maand, zal vast geen verrassing voor je zijn. Maar welke bijbaantjes zijn nou leuk voor studenten, en goed te combineren met je studie-activiteiten? Die vraag zal ik gaan proberen te beantwoorden. Ik zal de volgende jobstudent bijbaantjes bespreken:
Hoe Jacko met 1-2 uur per week duizenden euro’s per maand verdient
Ontdek het beste verdienmodel om een passief inkomen op te bouwen op het internet en dat:
- Zonder technische kennis
- Zonder product
- Zonder opstartkosten
- Zonder te adverteren
- Zonder vooropleidingen
Bijbaantje 1: Werken in de horeca
Een baantje dat al sinds jaar en dag erg populair is onder studenten, is een bijbaantje in de horeca. Dit heeft vooral te maken met de flexibiliteit die een bijbaan in de horeca vaak met zich meebrengt. Je hebt als jobstudent op het ene moment nu eenmaal meer tijd om te werken dan op een ander moment, en vaak kan daar in de (kleine) horeca wel rekening mee worden gehouden; zeker als je in een kroeg werkt waar veel andere studenten werken.
Een ander voordeel van dit baantje is dat het doorgaans erg goed verdient. Het loon zelf mag dan vaak wat aan de lage kant zijn, maar de fooien die hier bovenop komen, maken dat je in de horeca gemiddeld een stuk meer verdient dan bij veel andere jobstudent bijbaantjes. Vaak worden alle fooien gepot en verdeeld over het hele personeel, maar er zijn ook horecagelegenheden waar je je eigen fooien volledig mag houden.
Daarnaast is het ook gewoon erg leuk werk. Je hebt een hele hoop interactie met collega’s en klanten, en daarom voelt het voor veel mensen een stuk minder geestdodend dan een baan achter een bureautje waarbij je de hele dag niemand ziet. Ook zul je waarschijnlijk veel buiten werken, vooral in de zomer, en ook dat is iets waar veel mensen erg blij van worden.
Voor een baantje in de horeca moet je wel bereid zijn om hard te werken, anders zal er niet veel van terecht komen. Je zal natuurlijk drukke en rustige momenten hebben, maar hou er rekening mee dat je op drukke momenten continu heen en weer zal lopen met drankjes in je handen, en geen tijd hebt om even uit te rusten. Hier moet je wel toe bereid zijn, anders zul je al snel worden ontslagen. Aan de andere kant zul je op die drukke momenten ook weer meer fooien ontvangen ;).
“In de horeca word je ook écht extra beloond als je even harder moet werken.”
Bijbaantje 2: Promotiemedewerker
Je hebt ze vast wel eens zien staan; van die mensen in gekleurde hesjes, die in een drukke winkelstraat mensen aanspreken om ze een abonnement op een krant, een energiecontract of een loterijlot aan te smeren. Waarschijnlijk zucht je al diep wanneer je deze mensen ziet staan, maar heb je je wel eens afgevraagd waaróm zij dit werk doen?
Werken als promotiemedewerker is een erg lucratieve manier om als jobstudent wat extra bij te verdienen. Het uurloon van promotiemedewerkers ligt vaak heel laag, maar bijna overal krijg je bonussen uitgekeerd per persoon die je weet te strikken, en nog eens een extra bonus bij het halen van bepaalde targets. Je wordt dus beloond voor de successen die je behaalt, en als je een beetje goed bent in dit werk, dan kan dat nogal oplopen.
“Als je hier slecht in bent, verdien je niks, maar als je hier goed in bent, verdien je bakken met geld.”
Je kan promotiemedewerker zijn voor een bepaald bedrijf, maar de meeste promotiemedewerkers werken voor een bureau dat voor meerdere bedrijven werkt. Hierdoor is je werk erg afwisselend, aangezien je iedere keer weer iets anders staat aan te prijzen. Bovendien werk je de hele dag in de buitenlucht; iets wat veel kantoormedewerkers maar wat graag zouden willen!
Je moet echter wel met afwijzing kunnen omgaan. De meeste mensen lopen met een grote boog om je heen zodra ze zien dat je ze iets wilt verkopen, en je zal meer dan eens een sneer van een chagrijnige voorbijganger naar je hoofd geworpen krijgen. Je moet je hier overheen kunnen zetten, en gewoon met een glimlach verder kunnen gaan met je werk. Deels leer je dit tijdens het werk vanzelf, maar het is ook een eigenschap die je gewoon enigszins in je moet hebben.
Bijbaantje 3: Bijlesdocent
Als jij studeert, dan heb je per definitie een zekere kennis. Als het jou leuk lijkt om deze kennis over te brengen op andere scholieren, dan moet je er eens over nadenken om bijles te gaan geven. Waarschijnlijk zijn er middelbareschoolvakken die jij nu met twee vingers in je neus kunt doen, maar waar nieuwe scholieren enorm veel moeite mee hebben. De ouders van die scholieren zijn bereid om jou te betalen voor je bijlessen.
Bijlesdocenten werken vaak via een bedrijf dat de docenten uitzendt naar ouders en scholieren. Jij geeft dan bijlessen voor een bepaald bedrag per uur, waarvan er een deel naar het bedrijf gaat, en de rest voor jou is. Het is natuurlijk beter voor jouw portemonnee om zelfstandig bijlessen te verzorgen, want dan mag je al je geld zelf houden, maar je moet maar net de juiste contacten hebben als je dat wilt gaan doen.
Hoe het ook zij, bijles geven is een baantje dat erg lekker verdient. Het is voor jou waarschijnlijk weinig moeite, omdat je nu zelf een opleiding volgt die op een veel hoger niveau ligt dan hetgeen je aan je bijlesleerling moet leren, en ouders zijn vaak bereid om veel geld te betalen als dat betekent dat hun lieve zoontje of dochtertje door mag naar de volgende klas.
“Er zijn maar weinig dingen die ouders zoveel waard vinden als de opleiding van hun kind.”
Daarnaast is ook het sociale contact dat je als bijlesdocent hebt voor velen een pré. Les geven kan bovendien ook een heel goed gevoel geven, als jij de reden bent dat iemand tóch dat moeilijke vak weet te halen! Als je dus op zoek bent naar een baantje waar je naast geld ook nog voldoening uit haalt, dan is bijles geven voor jou een ideale optie.
Wat wel belangrijk is als bijlesdocent, is dat je je kennis goed weet over te brengen. Jij kan wel weten hoe iets in elkaar zit, maar je moet het ook nog weten uit te leggen aan iemand die veel minder kennis over het onderwerp heeft. Het is hierbij vooral belangrijk dat je je kan verplaatsen in de persoon die je lesgeeft, en dat je het geduld kan opbrengen om dingen vaak en op verschillende manieren uit te leggen.
Bijbaantje 4: Oppassen
Als je goed met kinderen bent, dan is niets zo’n makkelijke verdienste als oppaswerk. Je brengt maximaal een paar uur met de kinderen door, en zodra ze naar bed zijn, ben je eigenlijk betaald op de bank aan het hangen en tv aan het kijken tot hun ouders weer terugkomen. In die tijd zou je bijvoorbeeld ook aan je studie kunnen zitten als dat nodig is.
Net als bij bijlessen, geldt ook hier dat er bureaus zijn die ouders in contact brengen met oppassers, maar dat het voor jou beter is om zelf op zoek te gaan naar kinderen waar je op mag passen. Niet alleen mag je dan al het geld houden, maar daarnaast zijn ouders vaak ook wel bereid om wat meer te betalen voor een oppas die ze al kennen en vertrouwen. Oppassen op de buurkindjes of op neefjes en nichtjes is daarom ideaal.
“Jij zou je kind toch ook liever achterlaten bij je buurmeisje dan bij een wildvreemde?”
Wat ik wel al even noemde, en wat toch wel erg belangrijk is, is dat je een beetje goed met kinderen bent. Het grootste deel van de tijd zul je waarschijnlijk niet erg veel last van ze hebben, maar er zijn ook moeilijke kinderen, en zelfs de liefste kinderen kunnen ineens in huilen uitbarsten omdat ze hun ouders missen. Als je door dit soort dingen in paniek raakt, dan is oppassen waarschijnlijk niet de beste keuze voor jou en kun je beter voor een andere jobstudent bijbaan gaan.
Bijbaantje 5: Achter de kassa
De afgelopen vier baantjes die ik heb genoemd zijn allemaal baantjes waarbij je een grote mate van onafhankelijkheid en vrijheid hebt, iets wat veel studenten erg fijn vinden, en waardoor ze het makkelijker met elkaar kunnen combineren. Het is in dat dan misschien wat vreemd dat ik daarnaast ook kassa-werk in dit lijstje heb opgenomen.
Voor sommigen is echter juist eenduidigheid wel fijn. Er komt al genoeg stress kijken bij studeren, dus het is wel lekker dat je gewoon steeds weet wanneer je moet werken, hoeveel je daarmee gaat verdienen en wat je op je werk precies doet. Sommigen zullen dit baantje te eentonig vinden, maar anderen vinden het juist lekker rustig.
“Als je al een stressvolle studie hebt, wil je ook niet hoeven stressen over of je deze week wel genoeg verdient.”
Als je op zoek bent naar iets met vaste uren en een vast uurloon, waar je niet ál te hard voor hoeft te werken, is werken als kassamedewerker ideaal. Je kan dit doen in een supermarkt, maar bijvoorbeeld ook in de detailhandel (denk bijvoorbeeld aan een kledingwinkel). Beide zijn prima opties, maar in de detailhandel verdien je vaak wat meer en is het meestal minder druk.
Geen tijd voor een baantje? 3 manieren om online geld te verdienen
Hopelijk heb je in dit artikel een baantje gevonden dat goed bij jou past, en kun je dus op zoek gaan. Het kan echter ook zijn dat je erachter bent gekomen dat je helemaal geen tijd hebt voor een bijbaantje, en nu een beetje wanhopig bent. Daarom zal ik je nu nog enkele alternatieve manieren geven om geld te verdienen via internet. Ik zal de volgende manieren kort toelichten:
Manier 1: Enquêtes invullen
Er zijn op het internet meerdere websites te vinden die jou betalen voor het invullen van enquêtes. Jij vult een vragenlijst in over een onderwerp waar een bepaald bedrijf meer over wil weten, en in ruil daarvoor krijg je hier een bedragje voor betaald. Het gaat hierbij doorgaans om vrij lage bedragen, maar het is aan de andere kant ook zeer weinig moeite.
Manier 2: Verkoop je spullen via Marktplaats
Als je echt geen tijd hebt om te werken, kun je ook gewoon geld verdienen aan spullen die je al hebt, door ze te verkopen. Misschien heb je wel een game liggen die inmiddels veel geld waard is, of heb je meubels die eigenlijk alleen maar plek innemen. Via een site als Marktplaats kun je alles wat je niet meer gebruikt verkopen, en zo een extra zakcentje verdienen.
Manier 3: Speel online poker
Dit is natuurlijk een beetje een risicovol, omdat het tot op zekere hoogte toch gaat om een manier van gokken, maar als jij weet dat je erg goed bent in poker, kun je daar zeker online geld mee verdienen. Er gaan grote bedragen om in online poker, maar ook voor een klein bedrag kun je al meedoen. Een echt trefzekere manier is dit niet, maar wellicht is het ’t proberen waard. Speel wel een beetje voorzichtig, want alles wat je inzet, kun je weer kwijtraken!