14 Tips om Simpel en Snel Geld te Verdienen met Vloggen

Een herkenbaar muziekje, een bekend gezicht en een hartelijke begroeting: ‘’Hallo lieve volgers, leuk dat jullie weer kijken naar mijn nieuwe video!’’. Het is hoe menig vlogger zijn/haar nieuwe vlog introduceert. Deze vaste en persoonlijk gerichte intro zorgt ervoor dat kijkers zich aangesproken voelen en enthousiast zijn over de vlogger – en dat ze steeds opnieuw blijven terugkomen.

En juist die terugkerende kijkers leveren een leuk voordeel op voor de vloggers, want hoe meer kijkers, hoe meer geld zij verdienen. Een klassieke win-win situatie dus; de kijkers worden vermaakt, en de zakken van de vlogger gevuld. Jij zou dit ook kunnen; jij kan ook geld verdienen aan vloggen. Maar hoe ga je dan precies te werk? Dat en meer zal je lezen in dit artikel!

Vloggen: wat is het eigenlijk?

Vloggen is het populaire woord voor de samenstelling van ‘video’ en ‘bloggen’. Simpelweg zijn vlogs dus blogs – zelf weer een populair woord voor ‘weblogs’ – die een video-inhoud bevatten. Het woord kan ook verwijzen naar een blog die enkel bestaat uit video blog posts.

Vlogs worden gecreëerd door het maken van een video van jezelf of een evenement. Daarna plaats je deze op het internet, en zet je het binnen een bericht op je blog.

Leuk feitje: toen bloggen pas net opkwam, werden vlogs nog podcasts genoemd. Met deze term werd verwezen naar zowel audio- als videoblogberichten. Geleidelijk aan zijn deze podcasts uitgegroeid tot een apart fenomeen – vlogs.

Een belangrijke reden dat vlogs nu een op zich staand verschijnsel zijn geworden, is het feit dat de apparatuur die je nodig hebt om video’s op te nemen en te uploaden goedkoper is geworden. Daarnaast is er meer software voor ontwikkeld, en zijn er meer sites die een podium bieden voor vloggers. Yahoo en Google hebben videosecties, en bijna alle draagbare apparaten ondersteunen nu ook video.

Hoe Jacko met 1-2 uur per week duizenden euro’s per maand verdient

Ontdek het beste verdienmodel om een passief inkomen op te bouwen op het internet en dat:

  • Zonder technische kennis
  • Zonder product
  • Zonder opstartkosten
  • Zonder te adverteren
  • Zonder vooropleidingen

Start hier met het verdienen van duizenden euro’s per maand

Hoe word je een vlogger?

vlog1Het antwoord lijkt simpel: je maakt een account aan op bijvoorbeeld YouTube, filmt jezelf of een iets wat om je heen gebeurt, upload het filmpje naar je account, en tada: je bent een vlogger. In essentie is dit ook wel waar.

Als je echt een populaire vlogger wilt worden, komt er toch wat meer om de hoek kijken.

Zo is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten vloggers bestaan. Over het algemeen vallen zij binnen een van deze twee categorieën: ‘dagboekbijhouders’ en experts (degenen die tutorials/hoe-doe-je-het-zelf filmpjes maken of advies geven over een bepaald onderwerp).

Voordat jij begint te bloggen, moet je beslissen in welke categorie jij valt. Op deze manier profileer jij jezelf.

Daarnaast zijn er nog er vele andere zaken waar jij rekening mee moet houden als je wilt gaan vloggen. Hieronder vindt je een checklist van alle dingen die je moet regelen als je vlogger wilt worden:

#1: Creëer een concept

De eerste stap die je moet zetten als vlogger, is het creëren van een concept voor jouw vlog. Natuurlijk kan je ook allerlei random filmpjes op je vlog gooien, maar dan is het lastiger om volgers te krijgen. Je wilt jezelf dus profileren.

Als deze filmpjes bijvoorbeeld uiteenlopend zijn, maar allemaal hilarisch, dan profileer jij jezelf als ‘blogger met de hilarische filmpjes’. En als mensen graag naar zulke filmpjes kijken – denk maar aan Funniest Homevideos – dan zijn ze ook sneller geneigd om jou te gaan volgen. Of als jij graag make-uptips geeft, schaar jij jouw video’s onder de categorie ‘make-up tutorials’.

Maar wat je ook kiest; de bedoeling is dat jij een bepaalde doelgroep aanspreekt met jouw video’s. Mensen uit die doelgroep worden namelijk jouw volgers. Blijkt er geen duidelijk thema te zitten in jouw video’s, en spreek jij geen zekere doelgroep aan, zal het dus lastig worden om volgers te krijgen.

#2: Schaf de juiste apparatuur aan

vlog2Als jij eenmaal een concept hebt bedacht, wordt het tijd voor het echte werk: apparatuur aanschaffen. (Doe dit dus niet voordat je een duidelijk concept hebt; als het op niets uitloopt, is het zonde van je geld.) Denk hierbij aan een goede webcam of videocamera, een goed werkende microfoon, en een laptop of computer van goede kwaliteit – dit is immers jouw ‘kantoor’.

Vloggers die video’s posten met een korrelig en onduidelijk beeld en een schel geluid worden toch beduidend minder vaak bekeken. Ga dit voor jezelf maar eens na op YouTube; de meest bekeken vlogs zijn qua beeldmateriaal van hoge kwaliteit. Als vlogger moet je het hebben van de juiste apparatuur zeker een prioriteit maken.

#3: Maak een account aan op een videoplatform

Een andere belangrijke stap die je moet nemen, is uiteraard het aanmaken van een account op bijvoorbeeld YouTube. Je moet natuurlijk wel ergens je vlogs kunnen posten. Het aanmaken en prepareren van een YouTube-account is vrij simpel:

  1. Ga naar www.youtube.com en klik op het knopje ‘’Inloggen’’. Van daaruit kan je kiezen om een account aan te maken. Log je daarna in. Je kunt je ook gewoon aanmelden met je eventuele Google-account; nog eenvoudiger.
  2. Klik op ‘’Mijn Kanaal’’ dat links op het scherm staat. Dit is de plaats waar jij straks jouw vlogs naar uploadt, en wat potentiële volgers te zien krijgen. Je kunt je kanaal hier ook enigszins pimpen om hem aantrekkelijker te maken.

Bedenk je hierbij ook gelijk wat jij als ‘vloggersnaam’ wilt hebben. Gebruik jij simpelweg je voor- en achternaam of enkel je voornaam, of doe je er nog iets aparts mee? Of misschien wil jij wel een naam die niet zozeer op jouzelf slaat, maar juist om de inhoud van jouw vlogs (bijv. ‘’Creative with Science’’).

#4: Maak accounts aan op andere sociale media platformen

Naast een account op het platform waar jij je video’s naar zult uploaden, is het ook erg raadzaam om accounts aan te maken (als je deze nog niet hebt) op andere sociale mediaplatformen. Denk aan Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat. Zo kan jij jouw kanaal en vlogs meer kenbaar maken.

vlog3

#5: School jezelf in montage

Als je wel eens eerder een vlog bekeken hebt, heb je vast wel eens gemerkt dat er vaak teksten in het beeld verschijnen en dat er gespeeld wordt met audio- en video-effecten. Het is niet direct nodig om zoveel mogelijk effecten in jouw vlog te gooien, zeker niet als jij een serieuzere vlog maakt.

Over het algemeen lijken deze vlogs toch een stuk aantrekkelijker te zijn voor volgers.

Probeer je dus van tevoren in te lezen in de mogelijkheden en oefen wat met korte stukjes filmmateriaal. Veel bewerkingsprogramma’s, waaronder Adobe Premiere Pro CC, bieden een gratis proefversie. Zo kan je voor jezelf bepalen welk programma jij het prettigst vind om in te werken.

#6: Neem een video op

Dan volgt de belangrijkste stap: de video zelf opnemen. Maak hierbij van tevoren een soort draaiboek, waarin je bepaalt wat je precies gaat doen. Oefen desnoods in de spiegel, om te zien welke houding jij het beste kunt aannemen. Zo ben jij minder tijd kwijt aan het filmen – en aan het knippen van mislukte opnames.

Wat ook heel belangrijk is, is het kader en de setting van jouw video’s. Als jij jouw vlogs in je slaapkamer opneemt, wil je toch liever niet dat het hele internet jouw vuile was kan aanschouwen. Zorg ook voor een aantrekkelijk kader; een frame.

Een populaire optie is om jouw hoofd of lichaam midden in beeld te krijgen – tenzij je een ander filmpje in jouw vlog wilt monteren, die de helft van het beeld in beslag zal nemen.

#7: Bewerk je video

Voordat je je video daadwerkelijk uploadt, is het dus van belang om ervoor te zorgen dat deze aantrekkelijk genoeg is. Is het erg saai zonder een muziekje op de achtergrond? Zitten er geen awkward pauzes in, of stukjes waarin jij over je woorden struikelt? Bewerk dit dan.

vlog4

Een extra optie hierbij is om je eigen intro te creëren, zoals een kenmerkend muziekje en jouw vlognaam / logo in beeld. Dan ziet jouw video er toch net een tikkeltje professioneler uit.

#8: Upload je vlog

En uiteraard; je moet je vlog vervolgens uploaden naar jou kanaal. Op YouTube gaat dit heel eenvoudig. Ga naar ‘’Mijn Kanaal’’ en klik op de knop ‘’Upload een video’’. Vul vervolgens de juiste gegevens in, en upload je vlog. Let er wel op dat je jouw vlog openbaar maakt in je privacy settings; je wilt immers wel dat mensen jouw vlog kunnen bekijken.

#9: Maak reclame voor je vlog op andere sociale media sites

Heb jij je vlog geüpload, dan moet je hem natuurlijk – zeker als je pas net begint – wel kenbaar maken. Hiervoor kan je gebruik maken van jouw andere sociale media-accounts.

Plaats bijvoorbeeld een kort berichtje of foto inclusief link naar jouw account of de vlog op je andere accounts.

Maar let wel op dat je enigszins subtiel blijft hierin; als je te véél reclame maakt, kan dit juist ergernis oproepen bij (potentiële) volgers.

#10: Zorg voor veel interactie met je volgers

vlog5Reageer bijvoorbeeld op reacties van volgers onder je video, of op Twittermeldingen, reacties op Facebook en Instagram. Maar je kunt ook nog meer interactie creëren door een livestream te doen. Zo kunnen jouw volgers je tijdens de video berichten sturen, waarna jij deze live beantwoordt. Of organiseer een winactie, zoals ‘’Wie verzint de beste titel voor mijn volgende video?’’.

Het punt hierbij is dat je je volgers betrokken houdt bij jouw video’s. Dit geeft hen het gevoel dat je hen waardeert, en dat je rekening houdt met hun mening. En dat zorgt er weer voor dat zij vaker naar jouw vlogs gaan kijken – en dat anderen zich ook op jouw kanaal gaan abonneren.

Bonus: Houd een blog bij

Go back to basics! In plaats van enkel een vlog bij te houden, kan je daarnaast ook een blog aanmaken. In jouw blog posts kan je dan weer je vlogs plaatsen (extra reclame!).

Maar in je blog kan je ook meer over jezelf vertellen, en kan je berichten posten waarin je een achtergrond geeft bij het maken van jouw vlogs – van je mislukte pogingen tot wilde ideeën. Zo betrek je je volgers, en zullen jouw vlogs populairder worden.

4 tips om simpel en snel geld te verdienen met vloggen

Oké, na de voorgaande stappen genomen te hebben, ben je dus officieel een vlogger. Maar wat jij natuurlijk écht wilt, is geld verdienen met het vloggen. En dat is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Want of jij nou slechts wat bij wilt verdienen, of als jij van vloggen echt je carrière wilt maken; je hoeft niet eens een YouTube-superster te zijn om geld te verdienen met jouw kanaal.

Uiteindelijk komt het allemaal neer op het aantal views (bezichtigingen) dat jouw vlogs krijgen. Hoe meer views, hoe meer geld jij verdient aan jouw vlogs. Een kort overzichtje van hoeveel views video’s binnen een bepaalde categorie op YouTube ongeveer per dag krijgen:

  • Hoe-doe-je-het-zelf (tutorials) en Mode = 8.332 views
  • Mensen en Blogs = 2.354 views
  • Entertainment = 9.816 views
  • Gamen = 3.050 views
  • Educatie = 4.872 views
  • Auto’s en Voertuigen = 5.673 views
  • Reizen en Evenementen = 3.070 views
  • (Huis)dieren = 6.542 views
  • Wetenschap en Technologie = 6.638 views

Hoe jij dan precies geld kunt verdienen door (een hoog aantal) views, vindt je in deze 4 simpele tips:

Tip #1: Google AdSense

Een manier om geld te verdienen aan vloggen, is door anderen toe te staan te adverteren op de inhoud van jouw YouTube-kanaal. Google AdSense helpt je hierbij. Dit is een Google-service waarmee je simpel en snel jouw kanaal kan ‘monetariseren’ door Google toe te staan advertenties in jouw vlogs te laten zien.

Hier betaal je niets voor; je verdient zelfs geld, doordat je een percentage van het geld dat Google ontvangt, krijgt, iedere keer dat iemand iets met de advertentie doet.

Om gebruik te maken van Google AdSense, maak je eerst een AdSense-account aan, via deze link: http://www.google.com/adsense/start/. Ga vervolgens naar deze pagina: https://www.youtube.com/account_monetization, log in, en doorloop de stappen voor het indienen van een aanvraag om inkomsten te genereren.

Zodra jouw AdSense-account gelinkt is aan YouTube, zal Google beginnen met het plaatsen van advertenties in jouw video’s, of ernaast.

Zo zal jij jouw eerste inkomsten verdienen met vloggen – en hoe meer kijkers, hoe meer geld.

Maar let wel: spoor jouw volgers niet aan op de advertenties te klinken. Hiermee schendt je de voorwaarden van Google, en loop jij de kans dat je account verwijderd wordt.

vlog6

Bekijk ook gemakkelijk en snel je inkomsten via Google AdSense

Tip #2: Merkwaar

Zodra jij eenmaal naam hebt gemaakt voor jouw kanaal, en het als het ware een brand (merk) is geworden, kan je geld gaan verdienen als vlogger. Dit kan je doen door jouw eigen merkwaar te gaan creëren, merkwaar te dragen of het te gebruiken in je vlogs, en door het te verkopen in een online winkel.

Je kunt gewoon bij een website die merkwaar en -kleding print, opgeven wat jij precies voor ogen hebt. Zij zullen de productie, inventaris en distributie voor hun rekening nemen. Zelf moet je alleen de ontwerpen creëren, ze uploaden, en kiezen welke waren en kleding je wilt verkopen in de naam van jouw vlog brand.

De rest wordt voor je gedaan; de kosten hiervan worden automatisch van elke verkoop afgetrokken. Vervolgens kan je reclame maken voor jouw merkwaar op jouw kanaal en je andere sociale media-accounts.

Een plus is natuurlijk als volgers rondlopen in jouw waar, en anderen naar aanleiding hiervan ook jouw producten gaan aanschaffen. Hen hoef jij niets te betalen, maar ze maken toch reclame voor jou waar. Zo genereer jij inkomsten, en vergroot jij tegelijkertijd de markt van jou kanaal.

Tip #3: Een begeleidende blog

vlog7Zoals al eerder vermeld, kan het bijhouden van een blog naast je vlog voor meer volgers voor jouw kanaal zorgen. Maar wist je dat je ook hier geld aan kunt verdienen? Hier komt Google Adsense weer van te pas.

Je kunt namelijk meer dan alleen jouw YouTube-kanaal monetariseren. Als je dit ook instelt voor jouw blog, krijgen je volgers advertenties te zien die aansluiten op de inhoud van jouw blog. Jij kunt zelf beslissen op welke plek deze advertenties terechtkomen in jouw blog.

Maar AdSense is niet de enige manier waarop jij geld kunt verdienen met je blog. Je kunt ook contact opnemen met merken die aansluiten op het thema van jou kanaal, en voorstellen om gesponsorde posts voor hen te schrijven. Laat dit wel weten aan je volgers; wees er eerlijk over als een post gesponsord is.

Een plus: als je maar lang genoeg blogt, kan je van jouw populairste posts een eBook samenstellen, en deze ook online verkopen.

Tip #4: Sponsors

Een andere belangrijk tip als jij graag geld wilt verdienen met vloggen: sponsors! Bedenk eens wat voor soort merken of potentiële sponsors aansluiten op de inhoud van jouw kanaal. Is er bijvoorbeeld een merk waar jij graag een review van geeft? Zoek vervolgens contact op met dit merk, en vraag simpelweg of het jou zou willen sponsoren.

Dit kan direct, maar ook via een speciaal online platform.

De sponsors vragen van jou of je een voorstel wilt schrijven. Hierin moet jij vertellen wie jij bent, wat je doet, en waarom deze sponsor er baat bij zou hebben om jouw kanaal te sponsoren. Schrijf niet één algemene brief die je aan ieder merk stuurt, maar schrijf juist steeds opnieuw een uniek voorstel.

Een extra tip: laat het voorstel niet draaien om jóu, maar om de sponsor; hoe kan het hén helpen?

Vertel voornamelijk hoe het sponsoren van jouw kanaal het merk zal helpen beter belicht te worden, meer klanten te krijgen, etc. Wees hierin erg duidelijk, beknopt en specifiek. Zo zal je veel sneller een positieve reactie ontvangen.

Maar let op: als je daadwerkelijk gesponsord wordt, vertel dit dan wel aan jouw volgers. Zij zullen jouw eerlijkheid zal erg waarderen!

vlog8

Voorbeeld van een gesponsorde video door YouTube-ster Zoella Valentine

Bonustip: Kwaliteit boven geld

Toegegeven, je bent in de eerste plaats begonnen met vloggen om er geld mee te verdienen. Het maakt jou dus misschien minder uit of de kwaliteit van jouw vlogs hieronder komt te lijden.

Maar jouw volgers vinden deze kwaliteit juist wel belangrijker dan geld.

En laten we eerlijk zijn: jouw volgers zijn de enige reden dat jij geld verdient met jouw vlogs.

Stop jij dus met aandacht schenken aan de inhoud van je vlogs, en kan jij niet verder kijken dan je banksaldo, is de kans juist groot dat dit saldo zal verminderen. Je moet je volgers wel tevreden houden – en je mag ook best wel dankbaar voor ze zijn. Zorg er dus voor dat de kwaliteit van jouw vlogs niet gaat lijden onder het geld dat jij verdient.

Zij gingen je voor: bekende vloggers

Op YouTube is een flinke waslijst aan vlogs te vinden. Want hoewel het je een leuk zakcentje kan opleveren, is het zeker geen originele manier van geld verdienen. Maar de volgende vloggers hebben het onoriginele aspect van vloggen voor lief genomen, en hun enorme volgeraantal omarmd:

  • PewDiePie. Deze Zweedse vlogger, die in het echt Felix Kjellberg heet, is gamer en comedian. En dat is precies waar hij over vlogt – hij levert (komisch) commentaar tijdens het gamen. Hij is gigantisch populair op YouTube, met een kanaalabonnee-aantal van maar liefst 56 miljoen en meer dan 15 miljard views. En zijn verdiensten zijn genoeg om je steil van achterover te doen slaan; alleen al in 2015 had hij een bedrag van 12 miljoen dollar binnen weten te slepen!
  • Smosh. Het bevriende Californische duo Ian Hecox en Anthony Padille maken samen live-action comedy sketches. Het paar heeft al vanaf de begindagen van YouTube een kanaal, wat beschouwd wordt als Youtubes eerste comedykanaal. Nu heeft Smosh meer dan 22 miljoen abonnees, vijf verschillende Youtube-kanalen, vier acteurs in dienst en een heuze film gemaakt. Hiermee hadden ze alleen al in de eerste tien jaar maar liefst 8,5 miljoen dollar binnengesleept.
  • Fine Brothers. Een ander komisch duo, Benny en Rafi Fine, begonnen in 2010 met ‘Kids React to Viral Video’s’. Ze plaatsten video’s van kinderen die reageerden op populaire video’s, en wonnen hiermee en Daytime Emmy. Inmiddels hebben ze de reactievideo’s uitgebreid tot video’s van tieners, volwassenen, bejaarden en YouTubers. Ze verdienden hiermee in vijf jaar tijd een gigabedrag van 8,5 miljoen dollar!
  • vlog9Enzo Knol. Maar ook Nederland kent succesvolle vloggers, en veruit de populairste hiervan is Enzo Knol. Hij plaatst iedere dag twee video’s van zichzelf. De eerste is een soort dagboekvlog, en de tweede een gamevideo. Het voornaamste thema in zijn video’s is humor, maar hij maakt ook wel een plaats voor serieuzere onderwerpen. Met succes; de 24-jarige vlogger heeft inmiddels 1,5 miljoen abonnees. En een greep uit zijn jaarlijkse inkomsten: meer dan €300.000,- (in 2015) – niet slecht voor een (toen) 22-jarige.

VIDEO: Hoe een leek binnen no-time duizenden per maand kan verdienen

Ontdek de gedetailleerde stap-voor-stap methode waarmee zelfs de grootste kluns een passief goed inkomen via het internet kan verdienen.

Geen technische kennis, hoge kosten, website of hoge kosten vereist.

Ontdek meer over dit perfecte verdienmodel

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *