CFD’s zijn complexe instrumenten en lopen een hoog risico om snel geld te verliezen als gevolg van hefboomwerking. 66% van de beleggers in kleine beleggingen verliest geld bij het handelen in CFD’s bij deze aanbieder. U moet overwegen of u begrijpt hoe CFD’s werken en of u het zich kunt veroorloven het hoge risico te nemen uw geld te verliezen. Voor cryptocurrencies geldt: zeer volatiel investeringsproduct. Uw kapitaal loopt risico. 72% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met plus500. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

3 Voor- en 2 Nadelen van Handelen in Olie + Koers

Olie is een van de belangrijkste grondstoffen ter wereld. Niet voor niets is Shell het grootste Nederlandse bedrijf geworden: vanwege olie! Hoewel de wereld natuurlijk steeds meer overstapt op duurzame energie, blijft olie nog steeds belangrijk. Niet alleen puur als grondstof, maar ook om in te handelen.

Wie weet heb je zelf weleens interesse gehad in beleggen, maar durfde je er nooit aan te beginnen. Je weet niet of het een goed idee is om in olie te beleggen. Wat zijn de voor- en nadelen van handelen in olie, hoe werkt het precies, en is het verstandig om te doen? Dat leg ik je allemaal uit in dit artikel!

Hoe werkt handelen in olie precies?

Je hebt vast ooit gehoord dat je met handelen en beleggen geld kunt verdienen. Maar hoe zit dat dan met zoiets als olie? Koop je dan zelf vaten met olie, om die tegen een hogere prijs te verkopen? Nee, natuurlijk niet!

De belangrijkste handel in olie vindt plaats door middel van futures.

Nu vraag je je natuurlijk af wat zo’n future precies is. Een future is een contract waarbij de koper overeenkomt om een vastgestelde hoeveelheid olie tegen een vastgestelde prijs op een afgesproken datum te ruilen. Je komt dus eigenlijk een transactie in de toekomst (future) overeen.

Dat je handelt tegen een vastgestelde prijs, betekent dat deze prijs onafhankelijk is van de ‘echte’ prijs waartegen olie op dat moment wordt verhandeld op de markt. Het idee van een future is echter niet dat je wacht tot de einddatum, waarop je daadwerkelijk de olie zou krijgen en moet betalen. Men verkoopt namelijk futures voordat de einddatum is bereikt.

Wanneer de daadwerkelijke prijs van olie is gestegen op het moment dat je jouw future verkoopt, maak je winst. Je bent dus eigenlijk aan het speculeren op olie door middel van futures. Je wilt niet écht in het bezit zijn van de olie, dus daarom verkoop je de future weer voordat deze afloopt. Als je dit op de juiste momenten doet, kun je dus winst maken.

Olie futures worden verhandeld op beurzen, net zoals aandelen, maar dan in de vorm van zogenaamde olie maatstaven. Elke soort olie heeft zijn eigen oliemaatstaf, waaraan de belegger de kwaliteit en boorlocatie kan bepalen. De populairste oliemaatstaven zijn Brent Crude en West Texas Intermediate (WTI). Deze worden verhandeld op de Intercontinental Exchange (ICE) en New York Mercantile Exchange (NYMEX).

Handelen in olie door middel van CFD’s

Olie verhandelen via futures klinkt misschien nogal ingewikkeld – en dat is het ook wel. Het is niet geschikt voor beginnende beleggers om te beleggen in olie door middel van futures. Bovendien hanteren veel beurzen criteria voor de beleggers om futures te mogen verhandelen.

Dit betekent dat alleen professionele beleggers handelen in olie via futures.

Maar wat kun je zelf dan doen om te beleggen in olie? Je kunt ook in olie handelen via een zogenaamd contract for difference (CFD). Door middel van een CFD kun je handelen in olie futures, zonder de contracten daadwerkelijk te bezitten. Je speculeert dus wel op de olieprijzen, maar bezit niets zelf. Dat heeft een aantal voordelen:

 • Je hoeft geen professionele belegger te zijn
 • Je betaalt geen commissies
 • De online CFD-platforms bieden goede ondersteuning
 • Je kunt oefenen met een demorekening
 • Je kunt al beleggen met een kleine inleg

Wat is een CFD dan precies? Een CFD is een hefboomproduct, wat inhoudt dat je met slechts beperkt hoeft in te leggen om voor de volledige waarde van een future/optie/aandeel mee te spelen. Om maar een voorbeeld te geven: als de hefboom 1:10 is, hoef je maar 10 euro in te leggen om voor 100 euro te verhandelen.

Met een CFD speel je mee voor de volledige winst – of verlies!

Wanneer jij dus 10 euro hebt ingelegd, en je aandeel verdubbelt in waarde (van 100 naar 200 euro), dan krijg jij de volledige winst! Met slechts 10 euro inleg heb je in dit geval 100 euro winst gemaakt. Maar stel, de waarde daalt van 100 naar 50 euro, dan ben jij ook verantwoordelijk voor het volledige verlies van 50 euro. Het kan dus erg hard gaan met CFD’s.

Een goed platform waar je kunt handelen in CFD’s, is Plus500. Dit is een betrouwbare broker, met een overzichtelijk en gebruiksvriendelijk platform. Over Plus500 lees je later meer.

Let op: 80.6% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Op zoek naar een eenvoudig werkende en betrouwbare broker?

Ik handel zelf al enkele jaren met Plus500. Je kan via IDEAL Storten. Dit bedrijf biedt zeer lage tradekosten aan jouw handelingen worden snel verwerkt.

Kijk snel op de actiepagina en begin met handelen via Plus500.

Een paar verzochte waarschuwingen: Plus500 is een CFD service, je kapitaal loopt risico bij handelen (handel verstandig) en Plus500 is geschikt voor ervaren traders en niet voor beginners.

Let op: 72% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Wat is de koers van olie?

Om te kijken naar hoe het ervoor staat met olie, is het handig om de koers te bekijken. De koers laat de wisselende waarde van olie door de jaren heen zien. Je kunt dus zien of de waarde van olie gestegen of gedaald is. Maar hoe wordt de waarde van olie bepaald? Dat heeft te maken met een aantal factoren:

 • De vraag naar olie (hoe hoger de vraag, hoe hoger de prijs van olie)
 • Het aanbod van olie (hoe groter het aanbod, hoe lager de prijs)
 • Verwachtingen over vraag en aanbod in de toekomst
 • Speculatie door grote marktpartijen
 • Emoties (met name angst)

Dit laatste zag je bijvoorbeeld tijdens de Eerste Golfoorlog. Toen was men heel bang dat er grote tekorten aan olie zouden zijn, omdat Koeweit (een van de strijdende partijen) zeer veel olie produceerde. Deze productie zou stilliggen door de oorlog, waardoor verwacht werd dat de prijzen gigantisch zouden stijgen. De prijzen stegen dan ook, hoewel de olieproductie helemaal niet minderde, omdat Saudi-Arabië haar productie verhoogde.

Hoe zit dat dan tegenwoordig? De koers van olie in de afgelopen jaren kun je zien in onderstaande grafiek. Je ziet dat de prijs van olie is gestegen in de afgelopen jaren, en experts verwachten dat die trend zich nog wel even doorzet. Dat betekent dat het een goed idee is om in olie te investeren.

De olievoorraad is slinkende, waardoor het aanbod daalt. Dit betekent dat de koers van olie langzaam maar zeker stijgt. Bovendien hebben de organisatie van olie exporterende landen (OPEC) en Rusland besloten om sinds vorig jaar minder olie te pompen. Hierdoor daalt het aanbod nog verder, wat de prijzen kan opvoeren.

3 voordelen van investeren/handelen in olie

Oké, je weet nu een beetje hoe handelen in olie werkt, en wat de koers van olie de afgelopen tijd is geweest. Nu vraag je je af waarom het precies een goed idee is om te handelen/investeren in olie. Wat zijn precies de voordelen van investeren in olie? Waarom zou je olie verkiezen boven andere grondstoffen of aandelen? Dat leg ik je nu uit!

Voordeel 1: Het aanbod van olie neemt af

Ik heb je verteld hoe vraag en aanbod de prijs van olie kunnen doen veranderen. Naarmate de vraag naar olie stijgt, gaat de prijs omhoog – omdat olie meer gewild is. En als het aanbod daalt, wordt olie ook duurder, omdat er sprake is van schaarste.

Hoe zeldzamer een goed, hoe meer ervoor betaald wordt.

Dit geldt zeker ook voor olie. En wat dat betreft heb ik goed nieuws voor je: het aanbod van olie daalt namelijk. Dit komt doordat de olievoorraden niet oneindig zijn. Experts schatten dat over zo’n 40 jaar al onze olievelden zijn leeggepompt, als we zoveel olie blijven gebruiken als we nu doen. Dit is nog een ruime schatting; misschien gaat de olie wel eerder op.

Dat houdt dus in dat het aanbod van olie steeds meer afneemt, waardoor de prijs onherroepelijk omhooggaat. De prijs van olie zal daardoor de komende jaren nog wel blijven stijgen, waardoor je op de lange termijn goed geld kunt verdienen met handelen in olie.

Daarnaast hebben bepaalde landen, zoals ik eerder noemde, besloten om minder olie te pompen. Hierdoor wordt het aanbod op de korte termijn nog kleiner, en kunnen we de olievoorraden nog iets langer gebruiken. Dat betekent ook dat je langer je investering in olie vast kunt houden!

Voordeel 2: De koers van olie is redelijk stabiel

Als je naar de grafiek eerder in dit artikel kijkt, kun je zien dat de koers van olie redelijk stabiel is. De grafiek gaat niet opeens heel snel omhoog of omlaag. Dat betekent dat de waarde van olie weinig fluctueert. In beurstermen wordt de koers van olie niet volatiel genoemd.

Waarom is dit een voordeel? Een stabiele koers betekent dat de prijs van olie niet snel verandert, ook al vinden er belangrijke gebeurtenissen plaats. Dit maakt de koers van olie ook makkelijker te voorspellen. Wanneer je het nieuws in de gaten houdt, en je ziet iets dat de koers van olie kan doen stijgen, dan kun je daar gemakkelijk op inspelen.

Bovendien is er minder risico wanneer je investeert in een product met een stabiele koers. De kans is klein dat de koers opeens sterk daalt, waardoor je veel geld zou kunnen verliezen als die daling aanhoudt.

Dalingen in de koers van olie zijn nooit heel extreem, waardoor het een relatief veilige belegging is.

Dit heeft natuurlijk ook een keerzijde: je zult niet snel rijk worden door te beleggen in olie. Je moet op de lange termijn spelen om je investering de moeite waard te maken. Als dat voor jou geen probleem is, dan is olie een slimme investering. Experts verwachten namelijk dat de koers van olie alleen maar blijft stijgen.

Voordeel 3: Bescherming tegen inflatie

Door geld te investeren in olie, kun je jezelf beschermen tegen inflatie. Als de economie tegenvalt, kunnen overheden geld bijdrukken om de economie te stimuleren. Dit heeft tot gevolg dat het geld minder waard wordt, waardoor er inflatie optreedt.

Als jij op dit moment geld in olie hebt geïnvesteerd, is dat alleen maar positief. Doordat er meer geld is, wordt er ook meer geld belegd in grondstoffen, waaronder olie. De vraag naar olie stijgt dus – en je weet ondertussen dat hierdoor de prijs van olie ook stijgt.

Je weet maar nooit wanneer het tegenzit met de economie en er geld bijgedrukt gaat worden. Het is daarom sowieso verstandig om een belegging in olie te hebben. Dit geld wordt op de lange termijn namelijk enkel meer waard, in tegenstelling tot wanneer je het geld op je rekening zou laten staan!

 2 nadelen van beleggen in olie

Natuurlijk kan het beleggen in olie niet enkel positieve kanten hebben. Er zijn altijd een aantal nadelen die je in je achterhoofd moet houden. Naar mijn mening wegen de voordelen meer dan genoeg op tegen de nadelen, maar ik wil ze toch even met je delen.

Nadeel 1: Opkomst van duurzame energiebronnen

Tegenwoordig is er steeds meer aandacht voor groene energie. Denk aan het plaatsen van zonnepanelen, de vele windmolenparken op zee, en de stijgende populariteit van elektrische auto’s.

Duurzame energiebronnen gaan een steeds belangrijkere rol spelen in de maatschappij.

Dit betekent dat de rol van olie steeds kleiner wordt. Op een gegeven moment is het ideaal dat de maatschappij geheel op duurzame energie draait. Nu gaat het nog wel even duren voordat het zover is, maar het heeft wel degelijk gevolgen voor de waarde van olie. De vraag naar olie zal dalen, waardoor de prijs ook kan dalen.

Op dit moment is olie echter nog erg belangrijk voor de maatschappij, dus zal het met de daling van de vraag niet zo’n vaart lopen. Het is wel iets om in de gaten te houden, mocht je willen handelen in olie.

Nadeel 2: Geen winst op de korte termijn

Wil je snel geld verdienen? Dan is handelen in olie zeker niet de beste manier. Doordat de koers niet volatiel is, zal de prijs van olie maar langzaam stijgen. Je moet dus geduld hebben, wil je op de lange termijn geld verdienen met beleggen in olie.

Dit geldt echter voor veel beleggingsproducten. Je kunt er soms in korte tijd geld mee verdienen, maar dat brengt altijd veel risico met zich mee. Ik raad je dus aan om gewoon in olie te beleggen, omdat je er op de lange termijn meer aan hebt dan als het geld op je spaarrekening staat. Wees je er wel van bewust dat het geen snelle jackpot is!

Handelen in olie: mijn advies

Je hebt nu de werking van handelen in olie gezien, je weet hoe de koers werkt, en wat de belangrijkste voordelen en nadelen zijn. Wat is nu het beste om te doen?

Mijn advies: het is verstandig om te investeren in olie.

Op de lange termijn zal de prijs van olie zeer waarschijnlijk stijgen, waardoor het handig is om nu in de boot te stappen. Met wat geduld kun je op een redelijk eenvoudige manier geld verdienen door te beleggen in olie. Je hoeft alleen de koers in de gaten te houden, en het nieuws te lezen voor belangrijke veranderingen in de koers.

Hoe kun je dan het beste beleggen in olie? Ik raad je de broker Plus500 aan. Plus500 biedt een gebruiksvriendelijk platform om te handelen in olie, met goede ondersteuning. Je kunt er zelfs een demorekening aanmaken, om vast te oefenen met beleggen.

Plus500 werkt met CFD’s, die ik eerder heb uitgelegd. Dit zijn dus hefboomproducten, waarmee je makkelijker winst (maar ook verlies!) kunt maken. Wees je bewust van de risico’s van handelen in CFD’s.

Let op: 80.6% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Klik hier om te handelen in olie via Plus500 CFD’s.

Mijn laatste maar belangrijkste tip: handel via een betrouwbare broker

Ik handel zelf al enkele jaren met Plus500. Dit bedrijf is simpel in gebruik, en hanteert lage kosten.

Ik ben niet de enige die dit bedrijf goed en betrouwbaar vindt, want er zijn al miljoenen die dit systeem gebruiken.

In deze markt zie je op dagelijkse en wekelijkse basis grote verschillen in de koers, vandaag zou de koers nog flink kunnen stijgen.

Daarom ben ik erg blij dat Plus500 op korte termijn je acties doorvoert. Na het geven van de opdracht kan je er vertrouwen in hebben dat het snel wordt uitgevoerd.

Bij Plus500 kun je tevens via iDEAL storten.

Kijk op deze actiepagina en begin met handelen via Plus500.

Tot slot wil ik jou wel bewust maken van de volgende vereiste meldingen:

 • Plus500 is een CFD service
 • Jouw kapitaal loopt risico bij handelen (handel verstandig)
 • Plus500 is geschikt voor ervaren traders en niet voor beginners

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *