CFD’s zijn complexe instrumenten en lopen een hoog risico om snel geld te verliezen als gevolg van hefboomwerking. 66% van de beleggers in kleine beleggingen verliest geld bij het handelen in CFD’s bij deze aanbieder. U moet overwegen of u begrijpt hoe CFD’s werken en of u het zich kunt veroorloven het hoge risico te nemen uw geld te verliezen. Voor cryptocurrencies geldt: zeer volatiel investeringsproduct. Uw kapitaal loopt risico. 72% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met plus500. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

5 Voor- en 3 Nadelen van Heineken Aandelen Kopen + Koers

Als je gaat beleggen, doe je dit natuurlijk het liefst in sterke aandelen die waardevast zijn en een goed rendement opleveren. In dit artikel ga ik een aantal voor- en nadelen van Heineken aandelen presenteren en het aandeel eens scherp analyseren. Ben je benieuwd of het aandeel Heineken iets is voor je eigen portofolio? Lees dan snel verder!

Iedereen die wel eens een biertje drinkt, kent Heineken. Maar ook als je naar het voetbal kijkt kom je er niet om heen: overal Heineken. Heineken is de met afstand grootste bierbrouwerij van Nederland en ook op internationaal vlak timmert het bedrijf hard aan weg. En of er nu feest gevierd wordt of verdriet is, bier wordt altijd gedronken. Dat Heineken op de fles gaat, is dus onwaarschijnlijk.

Jij kunt, als je dat zou willen, gewoon aandelen kopen van Heineken. Veel beleggers hebben een deel van hun beleggingsportefeuille gevuld met aandelen van Heineken. Dit komt doordat het bedrijf steeds maar verder blijft groeien en goede resultaten kan presenteren aan haar beleggers. Over de specifieke kenmerken van het aandeel Heineken kun je hieronder nog veel meer lezen.

Hoe werkt het kopen van aandelen?

Als een bedrijf wil groeien dan zijn daar de nodige financiële middelen voor nodig. Omdat de bank nogal hoge rentes vraagt, kiezen ondernemers van (middel)grote bedrijven er ook dikwijls voor om aandelen uit te geven. Als er aandelen uitgegeven worden dan kunnen mensen als het ware een stukje van het bedrijf kopen.

Daarmee worden ze aandeelhouder en dus voor een gedeelte eigenaar van het bedrijf.

De aandelen van grote bedrijven worden dikwijls verhandeld op de beurs. Doordat ze op de beurs verhandeld worden, kun je ook aandelen kopen van bedrijven die helemaal niet in Nederland gevestigd zijn. Als je wilt beleggen door middel van het kopen van aandelen, dan heb je twee opties. Je kunt aandelen kopen via een beleggingsfonds of rechtstreeks beleggen.

Bij rechtstreeks beleggen leg je een bepaald bedrag in, waarvoor dan aandelen van bijvoorbeeld Heineken ter waarde van het bedrag worden gekocht. Als je echter niet al je geld aan dezelfde aandelen wilt uitgeven, dan kun je ervoor kiezen om te beleggen in een beleggingsfonds. Zo kun je een beetje meer diversiteit in je beleggingen krijgen (risico’s spreiden).

Stel, je gaat beleggen in een beleggingsfonds waar je bijvoorbeeld aandelen van Heineken, KLM-Air France en BAM in heeft. Je kunt dan, zelfs als het slecht gaat in de bouw (en dus met het aandeel BAM) nog een mooi rendement behalen doordat je spreiding heeft aangebracht in de beleggingen.

Wat bepaalt de waarde van een aandeel?

Het interessante aan beleggen is dat de waarde van je aandelen iedere dag verandert. Om te bepalen hoeveel je aandeel waard is, wordt er naar verschillende aspecten gekeken. Zaken waarnaar gekeken wordt om te bepalen hoeveel een aandeel precies waard is, zijn:

 • De winst die de onderneming verwacht te maken in het lopende boekjaar.
 • De winst die de onderneming verwacht te maken in de toekomst.
 • Het rendement dat de onderneming verwacht te generen uit de eigen investeringen.
 • De vraag naar het aandeel. Dit is het aantal mensen dat het aandeel graag wil kopen ten opzichte van het aantal mensen dat het aandeel graag wil verkopen.

In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, heeft een aandeel geen vaste looptijd. Dat betekent dat je het aandeel net zolang mag houden als je het zelf wilt. Maar je mag het dus ook altijd verkopen als je daar behoefte aan hebt.

Nu is het natuurlijk hartstikke gaaf om te kunnen zeggen dat je voor een klein deel eigenaar bent van een groot bedrijf zoals Heineken. Maar dat is voor de meeste mensen niet de motivatie om een aandeel te kopen. Als mede-eigenaar maak je namelijk ook aanspraak op een deel van de winst van het bedrijf waarvan je aandelen gekocht hebt.

Op zoek naar een eenvoudig werkende en betrouwbare broker?

Ik handel zelf al enkele jaren met Plus500. Je kan via IDEAL Storten. Dit bedrijf biedt zeer lage tradekosten aan jouw handelingen worden snel verwerkt.

Kijk snel op de actiepagina en begin met handelen via Plus500.

Een paar verzochte waarschuwingen: Plus500 is een CFD service, je kapitaal loopt risico bij handelen (handel verstandig) en Plus500 is geschikt voor ervaren traders en niet voor beginners.

Let op: 72% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Winst maken met je Heineken aandelen

Als het goed gaat met een bedrijf, kun je dus een klein deel van de winst verwachten. De meeste bedrijven keren namelijk winsten uit aan hun aandeelhouders. Daarnaast wordt het aandeel dat je gekocht hebt natuurlijk ook meer waard op het moment dat het bedrijf mooie cijfers kan presenteren.

Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Als het financieel wat minder gaat met het bedrijf, dan zal er nauwelijks of geen winstuitkering plaatsvinden. Daarnaast zal de koers van het aandeel dat je gekocht hebt dan (flink) kelderen en dus minder waard worden.

Zolang je je aandeel niet verkoopt, hoef je dat verlies echter niet te pakken.

De enige manier om al je geld kwijt te raken, is als het bedrijf waarvan je een aandeel gekocht hebt, failliet gaat. Tot nu toe klinkt het misschien een beetje als een soort loterij. Gelukkig is beleggen in de verste verte niet te vergelijken met gokken. Dat heeft te maken met een aantal rechten die je krijgt op het moment dat je mede-eigenaar van een bedrijf wordt waar je geld in gestoken hebt.

Rechten van een belegger

Als belegger heb je eigenlijk twee soorten rechten. Aan de ene kant kennen we het informatierecht. Aan de andere kant heb je als belegger ook nog stemrecht. Door deze rechten kun je invloed op het gevoerde beleid uitoefenen. Je kunt dus mede bepalen wat er gebeurt in het bedrijf waar jij je geld in gestoken hebt. Hieronder zal ik beide rechten kort toelichten.

Rechten van een belegger: Informatierecht

Bij grote bedrijven wordt de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) eens per jaar gehouden. Als je als belegger informatierecht hebt, dan mag je bepaalde (vertrouwelijke) informatie in zien voordat deze vergadering begint.

Je kunt je op deze manier een goed inzicht verschaffen over het wel en wee van de onderneming.

Maar waar mag je dan precies naar kijken? Hierbij is te denken aan de balansen of de resultatenrekeningen. Daarnaast mag je, zodra de vergadering begonnen is, vragen naar de stand van zaken zoals die op het moment in het bedrijf is. Ook hiermee kun je je eigen informatiepositie verbeteren.

Rechten van een belegger: Stemrecht

Naast het informatierecht bestaat er ook nog het stemrecht. Op een AVA wordt door het bestuur of de directie van de onderneming verantwoording afgelegd over het gevoerde beleid. Als je aandelen met stemrecht hebt, mag je meestemmen over de koers die de onderneming in de komende jaren zal voeren.

De stemverhoudingen zijn eigenlijk vrij simpel. Als je één aandeel hebt, heb je ook één stem. Het aantal aandelen dat je hebt is dus gelijk aan het aantal stemmen dat je mag uitbrengen tijdens de AVA.

5 voordelen van Heineken aandelen kopen/verkopen

Er zijn een aantal voordelen die verbonden zijn aan het kopen van Heineken aandelen. Die voordelen heb ik in deze paragraaf op een rijtje gezet. Deze voordelen zouden een goede reden kunnen zijn om te besluiten Heineken aandelen te kopen.

Voordeel #1: Heineken is de op twee-na-grootste bierbrouwer ter wereld

Heineken werd in 1864 opgericht en was toen nog een kleine brouwerij. Maar in de tweede helft van de 20e eeuw is Heineken uitgegroeid tot een global player. De grootste bierbrouwer ter wereld is het bedrijf AB InBev, op gepaste afstand gevolgd door SABMiller en Heineken. Maar Heineken is wel een dusdanig grote speler op de wereldwijde biermarkt, dat het bedrijf trendsettend kan zijn.

Heineken is een bedrijf dat op alle continenten actief is en in vrijwel alle landen met meerdere biermerken de markt betreden heeft. Naast het merk met de eigen naam (het welbekende Heineken biertje) zijn er namelijk nog veel andere merken die onder het Heineken concern vallen.

Als we naar de toekomst kijken, zien we dat Heineken nog grote plannen heeft. Heineken zal daarom waarschijnlijk nog lang een succesvolle, zelfstandige drankenproducent zijn. Zeker met de groei in Azië en Afrika (die hieronder beschreven staan) zal Heineken alleen nog maar verder groeien en dus wereldtop blijven.

Voordeel #2: Heineken maakt grote stappen in opkomende biermarkten

Heineken heeft de afgelopen jaren flinke stappen gezet in de opkomende biermarkten. Zo wordt er steeds meer bier gedronken in Afrika, nu er ook steeds meer mensen daar zich wat luxe kunnen veroorloven. Heineken maakt zelfs gebruik van speciale reclamecampagnes om het continent volop aan het Heineken bier te krijgen.

Ook in Azië groeit de biermarkt razendsnel. Zo groeide het volume (hoeveel bier er werd verkocht in liters) in 2017 met bijna 10%. Dit zorgde natuurlijk ook voor een flinke toename wat betreft de omzet. Maar ook als het om winst gaat, is er bij Heineken weinig reden tot pessimisme.

In 2017 werd er maar liefst €2 miljard euro winst gemaakt.

Dat is lekker als je meedeelt in de winst!

Voordeel #3: Heineken staat algemeen bekend als een biermerk met veel kwaliteit

Heineken staat wereldwijd bekend als een kwaliteitsmerk. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het product dat men produceert, maar ook met de uitgekiende marketingcampagnes. Zo is Heineken al sinds jaar en dag een hoofdsponsor van de UEFA Champions League. Dit heeft ervoor gezorgd dat er vrijwel geen enkele man ter wereld meer is die nog nooit van Heineken gehoord heeft.

Ook heeft dit ervoor gezorgd dat Heineken een merk is waar men in het buitenland graag een meerprijs voor betaalt. Zelfs als het inheemse biertje maar de helft kost, wordt Heineken toch vaak als een kwaliteits- en luxeproduct gezien dat de meerprijs waard is. Het merk Heineken is dus echt iets om trots op te zijn. Zeker als je aandelen hebt en dus mede-eigenaar bent.

Voordeel #4: Heineken is een sterk Nederlands merk

Beleggen is natuurlijk ook een kwestie van gevoel. En dat gevoel zit bij Heineken wel goed. Heineken is zonder twijfel het allersterkste Nederlandse merk dat er is. De kans dat het bedrijf bijvoorbeeld failliet zal gaan (zoals de V&D) is dan ook zeer klein. Alleen al omdat de grootste aandeelhouder, bovenaan in de Quote 500 staat!

Voordeel #5: Heineken is meer dan een biermerk

Veel mensen associëren Heineken alleen met het bier dat het bedrijf verkoopt. Maar onder het merk vallen nog veel andere merken. Zo heeft Heineken het bedrijf Vrumona overgenomen; daar vallen ook merken als Pepsi, Sisi, Crystal Clear en Rivella onder. Het is dus onterecht om Heineken weg te zetten als alleen maar een biermerk.

3 Nadelen van Heineken aandelen kopen/verkopen

Toch zijn er niet alleen maar voordelen verbonden aan het merk en het aandeel Heineken. Er zijn ook enkele nadelen aan verbonden. De grootste nadelen heb ik hieronder kort op een rijtje gezet.

Nadeel #1: Er wordt steeds minder bier gedronken in Europa

Ten eerste wordt er steeds minder bier gedronken in Europa. Dit heeft ermee te maken dat de smaak van Europeanen verandert, maar ook dat er steeds meer keuze voor wat betreft (gezondere) alternatieven is.

Alleen in Oost-Europa weet Heineken het verkochte volume momenteel nog te vergroten.

Hetzelfde geldt overigens voor frisdranken. Veel mensen in Europa proberen zich steeds meer een ‘gezonde’ levensstijl aan te meten. Ze zijn van mening dat bier en frisdranken daarin nauwelijks een plaats hebben. Daarom zakt de consumptie van deze producten ieder jaar een beetje.

Nadeel #2: Er wordt steeds meer speciaalbier gedronken

Een van de alternatieven die Heineken flink in de weg zit is de opkomst van speciaalbier. Vroeger was dit vooral een niche. Maar nu wordt het steeds meer een echte productgroep die ook inteert op de verkopen van de reguliere biermarkt. Heineken heeft hier nog geen pasklaar antwoord op.

Nadeel #3: Er is steeds meer concurrentie voor Heineken op de Nederlandse biermarkt

Dat er steeds meer speciaalbiertjes gedronken worden, zorgt er ook voor dat Heineken steeds meer concurrentie uit Nederland zelf krijgt. De kleine brouwerijen schieten namelijk als paddenstoelen uit de grond. Hoewel deze niet met Heineken in de supermarktschappen concurreren, snoepen zij wel per stuk een beetje van de bieromzet weg.

Waar kan ik Heineken aandelen het beste kopen/verkopen?

Het aandeel Heineken kun je beste kopen en verkopen via het onlineplatform Plus500. Hier kunt u op verschillende manieren beleggen. Het makkelijke aan dit onlineplatform is dat je ook met iDeal kunt betalen: ideaal voor de belegger die geen creditcard heeft. Let wel op: Plus500 werkt met CFD’s.

Let op: 80.6% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Mijn laatste maar belangrijkste tip: handel via een betrouwbare broker

Ik handel zelf al enkele jaren met Plus500. Dit bedrijf is simpel in gebruik, en hanteert lage kosten.

Ik ben niet de enige die dit bedrijf goed en betrouwbaar vindt, want er zijn al miljoenen die dit systeem gebruiken.

In deze markt zie je op dagelijkse en wekelijkse basis grote verschillen in de koers, vandaag zou de koers nog flink kunnen stijgen.

Daarom ben ik erg blij dat Plus500 op korte termijn je acties doorvoert. Na het geven van de opdracht kan je er vertrouwen in hebben dat het snel wordt uitgevoerd.

Bij Plus500 kun je tevens via iDEAL storten.

Kijk op deze actiepagina en begin met handelen via Plus500.

Tot slot wil ik jou wel bewust maken van de volgende vereiste meldingen:

 • Plus500 is een CFD service
 • Jouw kapitaal loopt risico bij handelen (handel verstandig)
 • Plus500 is geschikt voor ervaren traders en niet voor beginners

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

1 Reactie op "5 Voor- en 3 Nadelen van Heineken Aandelen Kopen + Koers"

 1. Songül

  says:

  Dag Frank,

  Ik heb een simpele vraag?
  Hoe kan je geld vermenigvuldigen?

  Kan dat alleen door risicivol te beleggen? Of zijn er "veilige " manieren.

  Vrgr
  S.Cam

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *