CFD’s zijn complexe instrumenten en lopen een hoog risico om snel geld te verliezen als gevolg van hefboomwerking. 66% van de beleggers in kleine beleggingen verliest geld bij het handelen in CFD’s bij deze aanbieder. U moet overwegen of u begrijpt hoe CFD’s werken en of u het zich kunt veroorloven het hoge risico te nemen uw geld te verliezen. Voor cryptocurrencies geldt: zeer volatiel investeringsproduct. Uw kapitaal loopt risico. 72% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met plus500. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

5 Voor- en 2 Nadelen van Index Beleggen + Beleg Advies

Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in beleggen en zijn benieuwd naar de manieren waarop dit kan. Bij het beleggen of investeren heb je veel opties, maar in dit artikel zal er gefocust worden op het indexbeleggen.

Veel mensen in Nederland zijn nog niet bekend met het indexbeleggen. In de Verenigde Staten is echter het al razend populair! Wel 50% van de particulieren in de VS heeft een indexbeleggingsproduct in zijn of haar portefeuille. In Nederland begint het indexbeleggen nu ook populariteit te winnen.

Daarom lees je in dit artikel wat beleggen in het algemeen is, wat indexbeleggen inhoudt, hoe je moet beleggen in een index en de voor- en nadelen hiervan!

Wat is beleggen?

Als je van plan bent om te gaan beleggen, is het handig om te weten wat je precies doet wanneer je belegt. Beleggen is simpel gezegd het investeren van geld of kapitaal in een onderneming met de verwachting dat je in de toekomst extra inkomen of winst krijgt. Je koopt dus een product om hier later winst mee te krijgen.

Beleggen gaat over slimmer werken, niet harder.

De meeste van ons hebben al een gewone baan en willen daarnaast nog wat bijverdienen. Dit kun je dus doen door de investeren in een bedrijf, onderneming, instelling of zelfs de overheid!

Het uitgeven van geld gaat gemakkelijk en het voelt fijn, maar beleggen heeft te maken met prioriteiten stellen aan de financiële toekomst voor je huidige wensen. Beleggen kan een manier zijn om geld opzij te zetten terwijl je keihard aan het werk bent en je gewone leven leidt.

Je kunt op verschillende manieren beleggen. Zo zou je kunnen investeren in aandelen, obligaties en beleggingsfondsen, ETF’s of onroerend goed. Maar je kunt dus ook beleggen in een index! Je kunt helemaal zelf bepalen waarin je wil beleggen, de keuze is dus aan jou!

Bij elk product waarin een belegger belegt werkt het hetzelfde. De belegger investeert in het product, omdat hij graag winst wil en er ook vanuit gaat dat hij of zij winst zal behalen in de toekomst. Dus wil jij dit ook, dan is beleggen wat voor jou!

Waarom beleggen?

Beleggen is, zoals je waarschijnlijk wel al weet, niet zonder risico’s. Toch willen veel mensen wel beleggen, maar waarom is dat? De voornaamste reden is, omdat het simpelweg meer oplevert dan de spaarrekening. Je herkent vast wel het maandelijkse berichtje van je bank waarin staat dat de rente wéér omlaag is gegaan, je gaat er bijna niet meer op vooruit.

In de grafiek zie je hoe dit een beetje in zijn werking gaat. De groene lijn in de grafiek geeft het rendement aan van het sparen en de rode het rendement van het beleggen. Rendement is de opbrengst van een belegging of investering. Dit kan worden uitgedrukt in procenten of geld. In de grafiek is dit dus in procenten gedaan.

Je ziet dat de rode lijn veel sneller oploopt dan de groene lijn. Het rendement van de spaarrekening gaat niet echt veel omhoog, maar het rendement van het beleggen loopt veel sneller op. Mensen kiezen dus voor beleggen, omdat zij uiteindelijk veel meer zullen verdienen met een belegging!

Op zoek naar een eenvoudig werkende en betrouwbare broker?

Ik handel zelf al enkele jaren met Plus500. Je kan via IDEAL Storten. Dit bedrijf biedt zeer lage tradekosten aan jouw handelingen worden snel verwerkt.

Kijk snel op de actiepagina en begin met handelen via Plus500.

Een paar verzochte waarschuwingen: Plus500 is een CFD service, je kapitaal loopt risico bij handelen (handel verstandig) en Plus500 is geschikt voor ervaren traders en niet voor beginners.

Let op: 72% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Wat is Indexbeleggen?

Wat is een index?

Een index is eigenlijk geen tastbaar iets. Het eerder een soort kopie van een verzameling van aandelen. Kort gezegd komt het erop neer dat een bank of andere vermogensbeheerder de samenstelling van een beursindex zo exact mogelijk kopiëren.

Je hoeft dus niet zelf de koers van verschillende aandelen te volgen, maar investeert in één index.

Je kunt beleggen in een hele index en hierdoor volg je de index één op één. Dit kun je dn doen door handelsinstrumenten. Dit kunnen bijvoorbeeld ETF’s (Exchange Traded Funds) zijn of trackers. Een ETF volgt de gehele index, waardoor je niet maar in één instelling, bedrijf of product investeert. Je belegt dan dus in de gehele index.

Als de koers van de index stijgt, dan stijgt ook de waarde van de index en heb je dus winst. Wanneer de koers echter daalt, daalt dus ook de waarde en wordt je investering minder waard. Voorbeelden van indexen zijn de AEX (Amsterdam) en Dow Jones.

Indexbeleggen

Indexbeleggen is goedkoop en eenvoudig. Er zitten minder risico’s aan dan bij het actief beleggen (indexbeleggen is dus passief). Ook ligt het rendement vaak wat hoger dan dat bij actief beleggen, wat bovendien meer geld kost.

Een indexfonds is een beleggingsfonds en probeert dezelfde winst en risico te behalen als een beursindex. Een beursindex is een groepje obligaties of aandelen dat dient als een maatstaaf voor de ontwikkelingen op een financiële markt of een bepaalde beurs.

Die indexfondsen proberen dit te doen door een index na te bootsen. De indexfondsen investeren in dezelfde obligaties en aandelen als die in de index voorkomen, in dezelfde verhouding als hoe ze in de index opgenomen zijn.

Hoe volgt het indexfonds de index?

Er zijn drie manieren waarop een indexfonds een index kan volgen:

  1. Door volledige imitatie. Hierbij belegt het indexfonds in alle obligaties en aandelen die in de index zijn ingenomen.
  2. Door gedeeltelijke imitatie. Het indexfonds belegt dan in een bepaalde selectie die representatief is van alle obligaties of aandelen die samen de index vormgeven.
  3. Door derivaten. Het indexfonds koopt dan geen aandelen of obligaties maar sluit een ruilovereenkomst met de bank. De bank belooft dan de winst van de index aan het fonds uit te betalen.

Indexbeleggen is bestemd voor mensen die werken met bijvoorbeeld koersgevoelige informatie en die daarom niet gemakkelijk vrij ergens in kunnen beleggen. Door te beleggen in een index zijn deze mensen meteen af van de regels die ze na moeten leven. Indexbeleggen is namelijk passief, dus er kan geen gebruik of misbruik zijn van die koersgevoelige informatie.

Uiteraard is het ook voor de beginner een goede keuze om in een index te beleggen.

Het is namelijk erg goedkoop en gemakkelijk om te handelen in een index.

Bovendien gaat het dus om passief beleggen en hoef je niet continu bezig te zijn met handelen. Natuurlijk moet je je wel verdiepen in indexbeleggen om te kijken of het wat is voor jou, maar hierna kun je je bezighouden met andere zaken.

Waarom is indexbeleggen niet zo bekend?

Vaak is het verschil tussen passief en actief beleggen al wel bekend bij de banken en professionals, maar nog niet echt bij de particulieren. Dit komt met name door de banken. Actieve beleggingsfondsen leveren namelijk meer op. Indexbeleggen werd daarom niet zoveel onder de aandacht gebracht door de banken.

Echter is dit voordeel veranderd voor de banken met een regeling die in 2014 is ingevoerd. Waarschijnlijk zal je daarom steeds meer gaan horen over indexbeleggen!

Zelf gaan indexbeleggen? Kies het juiste platform

Tegenwoordig kun je online heel makkelijk beleggen in verschillende indices. Een platform dat ik je hiervoor kan aanraden is Plus500. Op Plus500 kun je gemakkelijk beleggen in verschillende handelsproducten naast indexbeleggen.

Plus500 staat erom bekend dat het gebruiksvriendelijk en betrouwbaar is. Je weet zeker dat je je geld uitbetaald krijgt, getuigende de trouwe tienduizenden klanten over de hele wereld. Daarnaast update Plus500 de koersen regelmatig, wat belangrijk is voor beleggen.

Klik hier om te beginnen met indexbeleggen via Plus500 CFD’s.

5 Voordelen van Indexbeleggen

1. Spreiding

Een groot voordeel van indexbeleggen is dat er een grote spreiding is. Je legt investeert je geld dus niet maar in één bedrijf, maar in verschillende.

Dit zorgt ervoor dat je gegarandeerd een minder groot risico loopt dan bij andere beleggingen.

Wanneer je belegt in bijvoorbeeld een aandeel of obligatie, dan is dat vaak van één bedrijf. Je hebt dan geen spreiding; je zou dan meerdere aandelen of obligaties moeten kopen. Bij een index heb je dit probleem niet. Een index is namelijk al een groep aandelen of obligaties van verschillende bedrijven.

Door de brede spreiding over verschillende landen en sectoren is het risico dus veel minder groot vergeleken met individuele aandelen en obligaties. Uiteraard kun je ervoor kiezen om nog meer te spreiden. Dan zou het advies zijn om in meerdere indexen beleggen; dit kan gemakkelijk!

2. Lage kosten

Nog een voordeel van indexbeleggen is dat er lage kosten mee gemoeid zijn. Dit is een belangrijk voordeel, omdat de kosten die je maakt lager moeten zijn, wil je succesvol worden.

De kosten van indexbeleggingen zijn zo laag omdat het passief beleggen is.

Dit betekent dat er geen dure fondsmanagers, fondsbeheerders en analisten aan te pas komen. Lage kosten betekent dat je eventueel meer rendement (winst) hebt aan het einde van de rit en wie wil dat nou niet! Gemiddeld liggen de kosten bij een indexfonds twee tot drie keer lager dan bij een actief beheerd fonds.

3. Transparantie

Wat ook erg fijn is van indexbeleggen is de transparantie die het geeft. Omdat de indexbeleggingen een bepaalde index volgt, weet je precies waarin je belegt. Ook kun je op ieder moment van de dag bekijken hoe het met de beurs en jouw beleggingen gaat.

Deze voordelen zie je veel minder terug bij bijvoorbeeld beleggingsfondsen. Deze producten kennen namelijk veel minder transparantie over de samenstelling en prestaties van hetgeen waarin je belegt. Het is fijn om te weten waarin je belegt en hoe het met die beleggingen gaat, dit is dus een groot voordeel!

4. Makkelijk verhandelbaar

Door de opkomende populariteit van indexbeleggingen, zijn er ook steeds meer aanbieders. Dit geeft voordelen voor de verhandelbaarheid en kosten van deze beleggingen, maar kan er helaas ook voor zorgen dat de belegger door de bomen het bos niet meer ziet.

Voorheen had je met name de grotere partijen die de markt gewogen index volgde. Nu heb je ook verscheidene zelfgemaakte indices die ieder aandeel in een index hetzelfde gewicht geven. Dit hoef je niet per se als slecht te zien, maar toch zou het advies zijn om, vooral wanneer je er nog niet zoveel verstand van hebt, te kijken naar de wat grotere partijen.

5. Rendement hoger dan het rendement van actief beleggen

Rendement is een belangrijk punt voor beleggers. Dit is tenslotte waarvoor je het doet. Zoals eerdergenoemd is het doel van de belegger een product te kopen, waarmee hij later winst behaalt.

Nu is het wetenschappelijk aangetoond dat het rendement vaak hoger ligt bij indexbeleggen dan bij actief beleggen.

Per definitie presteren de actieve beleggers vaak minder dan de passieve. Dit betekent dus dat indexfondsen meer betalen qua winst, dan de meeste actieve beleggers. Dit is omdat de kosten van passief beleggen minder zijn. Zolang dit zo blijft zal het rendement altijd hoger blijven bij passief beleggen.

Verschillende rendementsvergelijkingen tonen steeds weer aan dat meer dan de helft (rond de 80%) van de actieve beleggingsfondsen achterblijft bij de index. Dit is bij obligaties, maar ook bij aandelenfondsen het geval, zowel op korte als op lange termijn. Je kunt dit ook makkelijk zelf vinden op internet wanneer je de vergelijking maakt.

De indexfondsen presteren bovendien ook beter. Waarom? Door die lage kosten die we eerder al hebben genoemd en het feit dat de beurskoersen bijna niet te voorspellen zijn. Er kan dus geen garantie worden gegeven en dit maakt een hoge prijs onmogelijk.

Passief beleggen geeft dus een hoger rendement!

2 Nadelen van Indexbeleggen

1. Marktrisico

Vaak denk je minder na over de risico’s van het beleggen, maar die zijn er helaas ook. Zo is een van die risico’s het marktrisico. Dit is niet specifiek een risico van indexbeleggen, maar van alle vormen van beleggen. Hier hoort het indexbeleggen dus ook bij!

Het marktrisico houdt in bij indexbeleggen dat jouw belegging een bepaalde index volgt. De index kan stijgen en dit betekent ook een stijging voor jouw indexbelegging. Dit is dus positief en levert eventuele winst op wanneer je je belegging weer verhandelt.

Echter kan het ook zijn dat de index daalt, dan gaat de waarde van jouw belegging naar beneden. Dit kan tot verlies van je investering zorgen. Zoals we eerder al hebben gezegd is je belegging wel heel makkelijk verhandelbaar, dus je kunt het indexfonds ook snel verkopen als de koers naar beneden gaat!

2. Dezelfde beursgraadmeter, maar verschillend rendement

Bedrijven kunnen dezelfde beursgraadmeter volgen en toch een ander rendement behalen. Dit zou je niet meteen verwachten, omdat ze allemaal de markt volgen. Dit betekent dus niet meer gelijkheid en het is dus belangrijk om hiernaar te kijken wanneer je gaat beleggen.

Uit onderzoek blijkt dat bedrijven in dezelfde sector sterk uiteen kunnen liggen.

Kijk dus niet alleen naar het label wat een bepaald bedrijf heeft, maar kijk ook naar de onderliggende waarden en kies dan welke het beste bij je past! Goed onderzoek is dus vereist. Ook al ben je een passieve belegger, je moet wel weten waarin je belegt!

Conclusie en Advies

De belangrijkste reden om te beleggen is dus meer rendement dan bij de spaarrekening. In dit artikel hebben we de specifieke indexbeleggingen besproken. Deze beleggingsvorm heeft veel voordelen die voor beleggers belangrijk zijn!

Het is ten eerste erg goedkoop om te beleggen in indexen, omdat het passief is. Er zijn dus geen dure managers of beheerders nodig. Bovendien is indexbeleggen heel transparant, je kunt precies zien waarin je belegt en hoe het met je beleggingen gaat.

Wat daarnaast ook een belangrijk voordeel is, is dat indexfondsen makkelijk verhandelbaar zijn, doordat er zoveel aanbieders zijn op de markt. Ook is het rendement hoger van de passieve belegger dan van de actieve en winst is natuurlijk waarvoor je het doet.

Helaas is indexbeleggen ook niet zonder risico. Het marktrisico, wat tevens bij elke belegging aanwezig is speelt een rol. Ook kunnen bedrijven in dezelfde sector qua rendement toch best uiteen liggen, hier moet je dus goed onderzoek naar doen. Het is advies zou in het algemeen zijn om goed onderzoek te doen naar hetgeen waarin je belegt.

De voordelen overstijgen in dit geval zeker de nadelen. De nadelen zijn namelijk ook van toepassing bij andere vormen van beleggen. Hier kun je helaas niet onderuit komen. De genoemde voordelen zijn echter uniek voor indexbeleggen – en die wegen zeker op tegen de nadelen.

Indexbeleggen bij Plus 500 met CFD’s

Als je enthousiast bent geworden en de voordelen je aanspreken van indexbeleggen. Dan kun je hier nu mee gaan beginnen!

Op Plus500 kun je verschillende indexfondsen vinden. Je kunt meteen beginnen met handelen. Daarnaast is het platform erg gebruiksvriendelijk en overzichtelijk. Plus500 werkt met Contracts For Difference (CFD’s); dit zijn hefboomproducten. Je hoeft hiermee slechts een percentage van de waarde van het indexfonds in te leggen om voor de gehele waarde mee te handelen.

Dit betekent dus dat je de volledige winst, maar ook het volledige verlies meekrijgt!

Neem dus zeker een kijkje op Plus500 als je van plan bent in een index te gaan beleggen. Onderzoek wel eerst goed waarin je wil beleggen!

Klik hier om te beleggen in indexfondsen via Plus500 CFD’s.

Let op: uw vermogen loopt risico. Denk eraan dat CFD’s een hefboomproduct zijn en kunnen leiden tot het verlies van uw volledige kapitaal. Wees er zeker van dat u de bijbehorende risico’s volledig begrijpt.

80.6% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Mijn laatste maar belangrijkste tip: handel via een betrouwbare broker

Ik handel zelf al enkele jaren met Plus500. Dit bedrijf is simpel in gebruik, en hanteert lage kosten.

Ik ben niet de enige die dit bedrijf goed en betrouwbaar vindt, want er zijn al miljoenen die dit systeem gebruiken.

In deze markt zie je op dagelijkse en wekelijkse basis grote verschillen in de koers, vandaag zou de koers nog flink kunnen stijgen.

Daarom ben ik erg blij dat Plus500 op korte termijn je acties doorvoert. Na het geven van de opdracht kan je er vertrouwen in hebben dat het snel wordt uitgevoerd.

Bij Plus500 kun je tevens via iDEAL storten.

Kijk op deze actiepagina en begin met handelen via Plus500.

Tot slot wil ik jou wel bewust maken van de volgende vereiste meldingen:

  • Plus500 is een CFD service
  • Jouw kapitaal loopt risico bij handelen (handel verstandig)
  • Plus500 is geschikt voor ervaren traders en niet voor beginners

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *