CFD’s zijn complexe instrumenten en lopen een hoog risico om snel geld te verliezen als gevolg van hefboomwerking. 66% van de beleggers in kleine beleggingen verliest geld bij het handelen in CFD’s bij deze aanbieder. U moet overwegen of u begrijpt hoe CFD’s werken en of u het zich kunt veroorloven het hoge risico te nemen uw geld te verliezen. Voor cryptocurrencies geldt: zeer volatiel investeringsproduct. Uw kapitaal loopt risico. 72% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met plus500. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Wat Is Maker En Waar Kan Ik Het Kopen/Verkopen + 4 Tips

Als je niet net wakker wordt uit een jarenlange winterslaap, dan kan heb je vast weleens over cryptovaluta gehoord hebt. Door afnemend vertrouwen in instituties zoals banken en overheden, hebben de blockchain technologie en cryptovaluta een enorme sprong voorwaarts gemaakt in bekendheid en wereldwijd gebruik.

Eind 2017 bereikte de hype rondom cryptovaluta echt zijn hoogtepunt. Op dat moment werden er bijna dagelijks nieuwe records gemeld voor de waarde van de grootste cryptovaluta: de Bitcoin. Maar er zijn naast de Bitcoin nog enorm veel andere cryptovaluta. In dit artikel wordt een van die valuta kritisch onder de loep genomen: dit artikel gaat over de cryptovaluta Maker.

Wat zijn cryptovaluta eigenlijk?

Cryptovaluta (hier wordt ook vaak als cryptomunten, cryptocurrency of cryptogeld naar verwezen) is een soort digitale munt. Het wordt vaak gepresenteerd als reëel alternatief voor het huidige monetaire systeem. Het grootste verschil tussen cryptovaluta en het huidige geldsysteem is dat je niet zomaar naar de bankautomaat kunt lopen om ‘even’ geld uit de muur te trekken.

Dit heeft te maken met het feit dat cryptovaluta alleen online bestaan.

Dit betekent ook meteen dat je er alleen op internet mee kunt betalen. Dat klinkt misschien als een grote handicap, maar dat valt enorm mee. Ga maar na hoe veel van je huidige betalingen al digitaal gedaan worden. Je zult merken dat dit de grote meerderheid van al je transacties is.

Er is wel een andere beperkende factor. Cryptovaluta worden namelijk niet overal zomaar geaccepteerd. Hoewel er steeds meer plekken zijn die cryptovaluta ook als betaalmiddel accepteren, is dit nog niet algemeen geaccepteerd. In Nederland zijn er een paar hardware-aanbieders, dienstverleners en kroegen waar je ermee kunt betalen.

Als je dit zo leest lijken cryptovaluta misschien niet zo interessant. Maar de filosofie achter cryptovaluta is enorm interessant. Om die te begrijpen zal ik nu nog wat uitweiden over hoe cryptovaluta precies werken. Om te beginnen zijn er een aantal verschillen tussen ons ‘normale’ geld en cryptovaluta. Het grootste verschil is door wie het geld beheerd wordt.

Het Europese monetaire systeem wordt door de ECB (de Europese Centrale Bank) gereguleerd. Er is sprake van een centralisatie. Cryptovaluta zijn dus niet gecentraliseerd, maar juist het tegenovergestelde: cryptovaluta zijn gedecentraliseerd. Dit heeft een aantal implicaties.

Gevolgen van het blockchain netwerk

Zo is er bijvoorbeeld geen centrale autoriteit die transacties controleert. Nu hoor ik je al denken: worden transacties dan helemaal niet gecontroleerd? Juist wel! Het mooie aan de blockchain technologie (waarop cryptovaluta gebaseerd zijn) is dat juist iedere gebruiker meedoet aan die controle. De blockchain technologie moet je eigenlijk zien als een groot kasboek.

Zodra er een mutatie plaatsvindt, wordt dit direct met alle gebruikers gedeeld.

Daardoor zijn alle gebruikers te allen tijde op de hoogte van wat er gebeurt binnen het netwerk. Ook is het onmogelijk om nog wijzigingen aan te brengen in de transacties die reeds hebben plaatsgevonden. Dit zorgt ervoor dat er niet gesjoemeld kan worden met de cijfers. Dit maakt de blockchain technologie ook meteen een heel erg veilige technologie. Dit levert een aantal voordelen op:

 • Het betalingsverkeer kan anoniem plaatsvinden. Omdat cryptovaluta met wallets werkt, is je persoonlijke identiteit niet gekoppeld aan betaalsystemen. Overigens moet hierbij wel worden opgemerkt dat er heel veel verschillende cryptovaluta zijn. Deze hebben ook uiteenlopende detailniveaus als het gaat om het prijsgeven van persoonlijke informatie.
 • Het internationale betalingsverkeer vindt razendsnel Je bent niet langer afhankelijk van de bank of de datum (op feestdagen en in het weekend ligt het bankverkeer vaak stil). Via cryptovaluta kun je meteen een betaling verrichten, waar je ook bent. De ontvanger zal dan ook heel snel zijn cryptovaluta ontvangen of hij nu naast je of in Australië woont.
 • Fraude is onmogelijk. Het is niet mogelijk om miljoenen kasboeken tegelijkertijd aan te passen. Daardoor is het ook een enorm veilige munt, eentje die iemand zonder je inloggegevens nooit kan afnemen.

Ik heb nu de basis omtrent cryptovaluta kort toegelicht. Nu is het tijd om te gaan kijken naar één specifieke cryptomunt: Maker (MKR).

Op zoek naar een eenvoudig werkende en betrouwbare broker?

Ik handel zelf al enkele jaren met Plus500. Je kan via IDEAL Storten. Dit bedrijf biedt zeer lage tradekosten aan jouw handelingen worden snel verwerkt.

Kijk snel op de actiepagina en begin met handelen via Plus500.

Een paar verzochte waarschuwingen: Plus500 is een CFD service, je kapitaal loopt risico bij handelen (handel verstandig) en Plus500 is geschikt voor ervaren traders en niet voor beginners.

Let op: 72% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Wat is Maker (MKR)?

Er zijn waarschijnlijk nog heel veel mensen op de wereld die nog nooit iets over Maker (MKR) gehoord hebben. Dit komt doordat de cryptomunt weinig gepromoot is en daardoor nog niet zoveel aandacht heeft gekregen. Maar laat je niet in de luren leggen. De relatieve onbekendheid van de cryptovaluta zegt helemaal niets over de potentie van Maker.

In dit artikel wil ik laten zien hoe Maker in elkaar zit, welk team erachter zit en wat het grote idee achter Maker is. Nadat de cryptomarkt begin 2018 in een kleine dip raakte, zijn veel mensen Maker een beetje uit het oog verloren.

Ook hadden maar weinig mensen zich van tevoren echt goed verdiept in wat de munt precies is en wat voor idee erachter zit.

Nu de cryptomarkt weer langzaam uit het dal klimt, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de cryptomunt Maker. Het team achter Maker heeft zich tot doel gesteld om enige stabiliteit aan te brengen in de cryptomarkt. Een ambitieus plan: hoe hebben ze dit aangepakt?

Maker bestaat uit twee verschillende tokens. Beide vinden hun oorsprong in de Ethereum-blockchain. Het interessante is dat een van de tokens steeds stabiel blijft, terwijl de andere dus wel kan fluctueren in prijs. Door ook een cryptovaluta aan te bieden die stabiel in prijs is, wil men tegenwicht bieden tegen vele andere cryptovaluta die grossieren in hevige volatiliteit.

Nu klinkt een stabiele cryptocurrency misschien niet zo interessant als je er voor de eerste keer over hoort. Maar als je er iets langer over nadenkt, zul je wellicht toch de meerwaarde gaan inzien. Het team achter Maker is er in ieder geval van overtuigd dat op dit moment geen enkele cryptovaluta de maximale potentie van het systeem weet te bereiken. Dit proberen zij met die stabiliteit wel te doen.

Maker: 2 tokens (MKR en DAI)

Zoals hierboven al kort werd aangegeven, bestaat Maker dus uit twee verschillende tokens. Aan de ene kant is er DAI. DAI is de token die steeds stabiel in prijs blijft. Aan de andere kant bestaat Maker ook nog uit een andere token, genaamd MKR. Waar het onderscheid (ook in gebruik) precies zit, zal ik nu verder proberen uit te leggen.

MKR

MKR is een zogenaamde utility token. Een utility token kan het beste worden omschreven als een soort waardebon waarmee je de rechten op een product of dienst in de toekomst hebt. MKR wordt voornamelijk gebruikt om verschillende processen binnen het platform mogelijk te maken. Zodra een utility token gebruikt is, wordt deze vernietigd. Hierdoor neemt het aantal af.

Hier zit een heel interessant mechanisme achter. Want hoe meer er gehandeld wordt in DAI, hoe meer MKR tokens er uiteindelijk ook te ziele zullen gaan. Daardoor wordt de MKR steeds zeldzamer en zal de prijs gaan stijgen.

Uiteindelijk zal de vraag steeds verder stijgen, terwijl het aanbod gestaag afneemt: een ideale positie om geld te verdienen.

Maar MKR wordt nog voor meer zaken gebruikt. Om DAI te genereren zijn er zogenaamde Collateralized Debt Positions (kort: CDPs) nodig. Een CDP is eigenlijk een onderpand. Bij Maker werkt dit als volgt: je deponeert geld en je investering wordt bevroren. Omdat je de storting gedaan hebt, kun je nu DAI-tokens gaan verdienen.

Daarnaast is er nog een ander voordeel verbonden aan de MKR token. Mensen die MKR-tokens in bezit hebben, mogen namelijk meebeslissen over de richting en filosofie van de cryptovaluta. Daarom wordt er ook wel gerefereerd naar de MKR token als een governance token. Op dit moment zijn nog lang niet alle tokens op de markt gebracht. Dit heeft overigens ook een goede reden.

Volgens de ontwikkelaars van de tokens is dit om nog wat achter de hand te hebben voor verdere ontwikkeling. Er wordt dus bewust een deel van het kapitaal achter de hand gehouden om later verbeteringen te kunnen aanbrengen in het netwerk.

DAI

Naast de MKR-token bestaat de cryptovaluta ook nog uit de zogenaamde DAI-token. De DAI-token is het deel van de cryptovaluta waarmee je ook daadwerkelijk kunt betalen. 1 DAI staat gelijk aan 1 dollar. Voor de rest is het systeem achter de DAI-token precies hetzelfde als het systeem achter Ethereum en Bitcoin. Het enige verschil ligt erin dat er bij de DAI-token geen sprake is van prijsschommelingen.

Maar wat is nu de toegevoegde waarde van een dergelijke stabiele munt? Hoewel de meeste mensen misschien aan grote winsten denken bij het investeren in cryptocurrency, is het toch wel heel prettig om ook een aantal stabiele munten te hebben.

Stabiele munten zorgen er namelijk voor dat je je munt (bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum) kort kunt omwisselen.

Dit zou in principe ook met euro’s of dollars kunnen, maar daar hebben veel financiële waakhonden een nogal duidelijke mening over. Zij willen dit namelijk graag zo strak mogelijk reguleren. Als je een stabiele munt hebt die de koers van de dollar of de euro precies spiegelt, dan heb je in principe hetzelfde nut, maar niet de praktische rompslomp met regels van toezichthouders.

Zowel DAI als MKR kun je kopen op verschillende exchanges. Denk hierbij aan:

 • HitBTC
 • BiBox
 • io
 • Ethfinex

Het opslaan van je cryptovaluta

Cryptovaluta kun je natuurlijk wel kopen, maar je zult ze ook ergens moeten opslaan. Daarvoor zijn grofweg gezegd twee opties.

 1. Je kunt de cryptovaluta opslaan op de exchange zelf. Over het algemeen is dit het makkelijkst. Toch is het niet 100 procent veilig. Er zijn namelijk al eens flinke hoeveelheden cryptovaluta verdwenen of onbereikbaar gemaakt op verschillende exchanges.
 2. De tweede optie om je cryptovaluta op te slaan is het gebruik maken van een wallet. Een wallet kun je online gebruiken. Maar er zijn ook zogenaamde hardware wallets. In een wallet zit een private key. Deze private key heeft alleen de eigenaar van de wallet en geeft toegang tot de gekochte tokens. Bij het gebruik van een hardware wallet is het natuurlijk van groot belang dat je deze niet verliest.

De mensen achter Maker

Het team achter Maker krijgt de nodige ondersteuning van experts op dit gebied. Het gaat hierbij om Nikolai Mushegian, Qijun Wu en Chris Padovano. Mushegian was vroeger medeverantwoordelijk voor het software design bij Google. Daarnaast is hij betrokken bij het project Bitshares, waar men ook met stabiele valuta werkt. Deze kennis wordt nu ook ingezet voor Maker.

Daarnaast is er nog Chris Padovano. Hij is een jurist die al eerder een cryptoproject geholpen heeft bij ingewikkelde juridische vragen. De kans dat Maker zomaar verboden wordt lijkt dus bijzonder klein. Tot slot is er nog Qijun Wu. Wu is aangetrokken om de grootste onontgonnen markt (de Chinese markt) aan te boren. Als dit lukt, zal Maker een gouden toekomst tegemoet gaan.

Tips voor het handelen in Cryptocurrencies zoals Maker

Tip #1: Informeer jezelf goed

Voordat je gaat investeren in cryptovaluta, om welke cryptovaluta het ook gaat, is het heel belangrijk om jezelf goed te informeren. Welk team zit er achter het project? Welke ervaring hebben zij en met welke filosofie geven ze dit cryptoproject vorm? Heeft dit toekomst, of kan de cryptocurrency zich niet onderscheiden van de concurrentie?

Tip #2: HODL

HODL (kort voor: Hold On Down the Line of Hold On for Dear Life) is een veelgebruikte term in de cryptowereld. Het staat symbool voor “ volhouden”. Het principe gaat ervan uit dat als je wat geduld hebt, je bij betrouwbare cryptovaluta bijna altijd winst zult maken. Het enige wat je moet doen is niet in de verleiding komen om te verkopen als het net even tegenzit.

Tip #3: Investeer alleen geld dat je goed kunt missen

De derde tip geldt natuurlijk voor alle investeringen, maar dus ook voor cryptovaluta. Doe jezelf een lol en investeer alleen geld dat je echt kunt missen. Zo kom je niet in de problemen, zelfs niet als het helemaal bergafwaarts gaat met je investering.

Tip #4: Verlies je wallet nooit

Tot slot een open deur: het is enorm belangrijk dat je altijd weet waar je wallet is of wat het wachtwoord is van je online wallet. Zonder wallet kun je niet bij je vermogen en ben je dus in feite alles kwijt. Dus voor de zekerheid nog een keer: NEVER LOSE YOUR WALLET.

Mijn laatste maar belangrijkste tip: handel via een betrouwbare broker

Ik handel zelf al enkele jaren met Plus500. Dit bedrijf is simpel in gebruik, en hanteert lage kosten.

Ik ben niet de enige die dit bedrijf goed en betrouwbaar vindt, want er zijn al miljoenen die dit systeem gebruiken.

In deze markt zie je op dagelijkse en wekelijkse basis grote verschillen in de koers, vandaag zou de koers nog flink kunnen stijgen.

Daarom ben ik erg blij dat Plus500 op korte termijn je acties doorvoert. Na het geven van de opdracht kan je er vertrouwen in hebben dat het snel wordt uitgevoerd.

Bij Plus500 kun je tevens via iDEAL storten.

Kijk op deze actiepagina en begin met handelen via Plus500.

Tot slot wil ik jou wel bewust maken van de volgende vereiste meldingen:

 • Plus500 is een CFD service
 • Jouw kapitaal loopt risico bij handelen (handel verstandig)
 • Plus500 is geschikt voor ervaren traders en niet voor beginners

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *