CFD’s zijn complexe instrumenten en lopen een hoog risico om snel geld te verliezen als gevolg van hefboomwerking. 66% van de beleggers in kleine beleggingen verliest geld bij het handelen in CFD’s bij deze aanbieder. U moet overwegen of u begrijpt hoe CFD’s werken en of u het zich kunt veroorloven het hoge risico te nemen uw geld te verliezen. Voor cryptocurrencies geldt: zeer volatiel investeringsproduct. Uw kapitaal loopt risico. 72% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met plus500. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Wat Is Monero en Waar Kan Ik het Kopen of Verkopen? 4 Tips

De laatste weken is de interesse in cryptocurrency (digitale valuta) sterk gegroeid. Waarschijnlijk heb je al gehoord van Bitcoin, maar er zijn nog veel meer digitale munteenheden verkrijgbaar. Deze valuta werken allemaal op redelijk dezelfde manier, maar er zitten ook belangrijke verschillen tussen.

Een van deze valuta is Monero. Monero werd geïntroduceerd in april 2014 en heeft sindsdien een gelijkmatige groei meegemaakt. In dit artikel leg ik je meer uit over wat Monero is, wat de verschillen zijn met andere cryptovaluta, en hoe je het kan kopen en/of verkopen.

Wat is Monero precies?

monero1Zoals gezegd is Monero een cryptocurrency. Dit is een munteenheid die alleen digitaal bestaat – je kunt dus geen munten of biljetten van Monero krijgen. Cryptocurrency staat voor ‘versleutelde valuta’, wat betekent dat de gegevens van zo’n munteenheid sterk versleuteld zijn. Hierdoor zijn cryptocurrencies erg veilig.

Monero betekent letterlijk ‘munt’ in het Esperanto, en de afkorting van Monero op de beurs is XMR.

Het idee van Monero (en andere cryptovaluta) is dat het een decentraal betaalsysteem faciliteert. Dit betekent dat transacties gedaan kunnen worden zonder tussenkomst van een derde partij, zoals een bank. Er is ook geen centrale server waar alle informatie eerst langs moet. Dit heeft een paar gevolgen:

 • Transacties via Monero zijn zeer anoniem (hierover verderop meer);
 • Cryptovaluta kunnen nooit bevroren worden door autoriteiten;
 • Cryptocurrencies zijn veilig en nagenoeg niet te hacken;
 • Transacties via een cryptocurrency zijn onomkeerbaar;
 • De waarde van cryptovaluta staat los van de economie en is dus zeer instabiel.

Monero is (nog) niet zo groot als bepaalde andere cryptocurrency, zoals Bitcoin of Ethereum. Dit houdt ook in dat je nog niet veel kunt kopen met Monero. Het is nog niet goed te gebruiken als een daadwerkelijk betaalsysteem. Dit kan in de toekomst wellicht veranderen, als Monero groter wordt en steeds meer bedrijven cryptovaluta accepteren.

Nu denk je misschien: “maar dit klinkt precies hetzelfde als de werking van Bitcoin of ieder ander cryptocurrency! Wat is er bij Monero precies anders?” Een hele goede vraag – laat me je daar meer uitleg over geven.

Hoe Monero verschilt van andere cryptovaluta

Monero is een redelijk innovatieve cryptocurrency. Het werkt met een zogenaamde blockchain technologie, zoals alle andere cryptovaluta.

Monero is echter gebouwd op een compleet nieuwe code, in tegenstelling tot veel andere digitale valuta.

Monero is dan ook geen afgeleide van Bitcoin – het werkt met een aantal hele andere principes. Ik leg nu in het kort de volgende verschillen van Monero uit:

 • Meer anonimiteit
 • Andere mining mogelijkheden
 • Adaptieve blockgroottes

Op zoek naar een eenvoudig werkende en betrouwbare broker?

Ik handel zelf al enkele jaren met Plus500. Je kan via IDEAL Storten. Dit bedrijf biedt zeer lage tradekosten aan jouw handelingen worden snel verwerkt.

Kijk snel op de actiepagina en begin met handelen via Plus500.

Een paar verzochte waarschuwingen: Plus500 is een CFD service, je kapitaal loopt risico bij handelen (handel verstandig) en Plus500 is geschikt voor ervaren traders en niet voor beginners.

Let op: 72% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Meer anonimiteit

Monero is gebouwd op het principe van anonimiteit. Andere cryptocurrency zoals Bitcoin zeggen ook redelijk anoniem te zijn. Dat wil zeggen – jouw Bitcoin gegevens zijn niet terug te leiden naar jou als persoon. Monero gaat echter nog verschillende stappen verder.

Als jij bijvoorbeeld de code van iemands Bitcoin wallet weet (de digitale opslagplaats voor Bitcoins), dan weet je ook hoeveel Bitcoins die persoon heeft. Daarnaast kun je ook alle andere transacties zien die vanaf die wallet gemaakt zijn. Dit is gevoelige informatie die zeker niet in de verkeerde handen mag vallen.

Monero biedt veel meer privacy. Dit komt omdat ze transacties op drie manieren anonimiseren:

 1. Via zogenaamde ring signatures kan niet achterhaald worden waar de transactie vandaan komt (wie de verzender was)
 2. De adresgegevens van de ontvanger worden ook onzichtbaar gemaakt.
 3. Door het protocol RingCT is het tevens onzichtbaar wat het bedrag van de transactie is.

monero2

Kortom, bij Monero is het onmogelijk om te zien wat de afkomst, bestemming en inhoud van een transactie was. Je kunt transacties wel selectief transparant maken met bepaalde keys. Deze keys maken het mogelijk om bepaalde individuen wel de details van een transactie te laten zien. Alleen mensen met zo’n key kunnen de details dus bekijken.

Andere mining mogelijkheden

Je vraagt je misschien af: hoe wordt de hoeveelheid van een cryptovaluta als Monero bepaald? Wie zegt hoeveel Monero er beschikbaar is? Dit is van tevoren vastgelegd in de eerste blokjes code uit de blockchain. Daarin is bepaald hoeveel blokken er te minen zijn.

Minen is het ontcijferen van cryptografische informatie, waardoor nieuwe blokken beschikbaar komen.

monero3Dit wordt gedaan met specifieke computersoftware. Daarnaast helpt deze software bij het verifiëren en verwerken van transacties op het netwerk van de cryptocurrency. Als je miningsoftware actief hebt op je computer, dan word je daarvoor beloond met de cryptovaluta waarvoor je aan het minen bent.

Bij grote cryptovaluta, zoals Bitcoin, kun je niet zomaar gaan minen. Hiervoor moet je extra krachtige computers hebben, of samenwerken in een zogenaamde mining pool, voordat je de cryptovaluta kunt verdienen. Monero wilde niet dat er op deze manier aan mining werd gedaan: zij wilden dit meer toegankelijk maken.

Daarom hebben zij hun mining algoritmen zo ontwikkeld, dat ook gewone computers met succes Monero kunnen minen. Hierdoor is het ook voor jou toegankelijk om Monero te minen en zo Monero te verdienen. Je hoeft daarvoor niet eens actief iets te doen. Het enige dat je moet doen, is de mining software aan laten staan op je computer.

Adaptieve blockgroottes

De snelheid waarmee transacties op een cryptocurrency netwerk verwerkt worden, hangt af van de grootte van de blokken. Bij Bitcoin is die grootte bijvoorbeeld altijd 1 MB. Dit betekent dat, naarmate er meer transacties tegelijk plaatsvinden, het veel langer duurt voordat de transacties verwerkt zijn. Als jouw transactie belangrijk is en snel moet gebeuren, moet je transactiekosten betalen.

Monero lost dit probleem op met adaptieve blockgroottes. Dit betekent dat het volume van een block automatisch toeneemt wanneer er meer transacties plaatsvinden. Monero is daardoor beter voorbereid op de toekomst, wanneer meer mensen gebruikmaken van het netwerk.

Waar kan ik Monero kopen en verkopen? 4 tips

monero4Nu je grofweg een idee hebt van wat Monero is en hoe het werkt, wil je natuurlijk weten waar je het kan kopen en verkopen. Voordat je begint met Monero kopen en verkopen, moet je een wallet hebben. Dit is de digitale opslagplaats voor jouw Monero.

Er zijn verschillende soorten wallets, met elk hun voor- en nadelen. Je kunt dit artikel over handelen in cryptocurrency lezen voor meer informatie over wallets.

Belangrijk: er zijn nog geen hardware wallets voor Monero, welke het meest veilig zijn.

Nadat je een wallet opgezet hebt, kun je beginnen met het kopen van Monero bij een digitale exchange. Dit kan op verschillende manieren. Ik leg je nu in 4 tips uit waar je op moet letten bij het kopen en verkopen van Monero.

Tip 1: Kies tussen direct Monero kopen of Bitcoin ruilen voor Monero

In principe zijn er twee manieren om Monero te kopen: door het direct te kopen met euro’s, of door eerst Bitcoins te kopen en deze om te zetten in Monero. Deze tweede optie was vroeger vooral noodzakelijk, toen Monero nog niet zo bekend was. Je moest dan wel eerst Bitcoin kopen en dit omzetten in Monero.

Tegenwoordig kun je bij de meeste exchanges direct Monero kopen. Voorbeelden hiervan zijn LiteBit en Kraken – twee grote en bekende exchanges. Het voordeel is dat je hierbij meestal weinig transactiekosten betaalt. Je moet wel langer wachten voordat de Monero op je account staat.

Bitcoin ruilen voor Monero is sneller. Als je dus wilt profiteren van een dip in de koers, is het beter om Bitcoin te ruilen voor Monero. Dit kan vaak zonder een account aan te maken, maar er gaan wel meer transactiekosten mee gepaard.

Tip 2: Is het veilig om te investeren in Monero?

monero5Geen enkele investering is natuurlijk helemaal ‘veilig’. Je moet altijd rekening houden met een mogelijk verlies. Het kan zomaar gebeuren dat men interesse in Monero verliest, waardoor de waarde keldert. Dit is echter niet de verwachting, gezien de stijgende waarde van nagenoeg alle cryptovaluta en het unieke karakter van Monero.

                “Mijn investering in Monero is substantieel, groter dan welke andere cryptovaluta sinds Bitcoin.”

                – Roger Ver, een bekende investeerder in cryptocurrency.

Wat belangrijk is om te weten, is dat Monero ook populair is voor illegale transacties, vanwege de anonimiteit van het netwerk. Dit heeft voor jou persoonlijk niet zoveel gevolgen, maar je moet bedenken of je illegale activiteit wilt steunen door Monero te kopen.

De toekomst van Monero ziet er in elk geval redelijk rooskleurig uit. De waarde van de munt is de laatste maanden toegenomen, en de unieke eigenschappen van Monero kunnen ervoor zorgen dat de munt kan blijven groeien. Niets is echter zeker, dus investeer niet te veel geld.

Tip 3: Let erop dat de koers van Monero erg onstabiel is

Voor alle cryptocurrencies geldt dat de koers sterk kan wijzigen. Omdat de waarde van een cryptovaluta niet gelinkt is aan de economie, wordt de waarde enkel bepaald door wat men ervoor wil betalen. De koers van een digitale valuta kan daardoor sterk fluctueren, zelfs binnen enkele uren.

Dit is ook het geval bij Monero. De koers hiervan kan grillig zijn, en opeens sterk stijgen of dalen. Hier moet je rekening mee houden als je Monero wilt kopen of verkopen. Je kunt dan ook niet op de korte termijn veel geld verdienen, want je weet nooit wat de koers over een uur kan zijn.

monero6

Speel daarom op de lange termijn. Op de lange termijn laat Monero (zoals veel andere cryptovaluta) een sterke stijging zien, zeker de laatste weken. Of er sprake is van een bubbel? Dat weten we niet, maar de voordelen van Monero kunnen ervoor zorgen dat dit een blijvertje is.

Tip 4: Handelen in Monero via een trading platform

Wil je wel geld verdienen met Monero, zonder een wallet op te hoeven zetten of daadwerkelijk Monero te bezitten? Dan kun je erin handelen via een trading platform. Je bezit dan zelf geen Monero, maar handelt erin alsof het een aandeel is. Een voorbeeld van zo’n platform is Plus500, een betrouwbaar Nederlands trading platform.

De meeste platforms werken met contracts for difference (cfd’s). Deze hebben een hefboomwerking, waardoor je maar een fractie van het bedrag waarmee je investeert hoeft in te leggen. Hierdoor kun je hoge winstmarges bereiken. Let op: cfd’s kunnen ook gepaard gaan met veel verlies wanneer de koers daalt.

 

Mijn laatste maar belangrijkste tip: handel via een betrouwbare broker

Ik handel zelf al enkele jaren met Plus500. Dit bedrijf is simpel in gebruik, en hanteert lage kosten.

Ik ben niet de enige die dit bedrijf goed en betrouwbaar vindt, want er zijn al miljoenen die dit systeem gebruiken.

In deze markt zie je op dagelijkse en wekelijkse basis grote verschillen in de koers, vandaag zou de koers nog flink kunnen stijgen.

Daarom ben ik erg blij dat Plus500 op korte termijn je acties doorvoert. Na het geven van de opdracht kan je er vertrouwen in hebben dat het snel wordt uitgevoerd.

Bij Plus500 kun je tevens via iDEAL storten.

Kijk op deze actiepagina en begin met handelen via Plus500.

Tot slot wil ik jou wel bewust maken van de volgende vereiste meldingen:

 • Plus500 is een CFD service
 • Jouw kapitaal loopt risico bij handelen (handel verstandig)
 • Plus500 is geschikt voor ervaren traders en niet voor beginners

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *