CFD’s zijn complexe instrumenten en lopen een hoog risico om snel geld te verliezen als gevolg van hefboomwerking. 66% van de beleggers in kleine beleggingen verliest geld bij het handelen in CFD’s bij deze aanbieder. U moet overwegen of u begrijpt hoe CFD’s werken en of u het zich kunt veroorloven het hoge risico te nemen uw geld te verliezen. Voor cryptocurrencies geldt: zeer volatiel investeringsproduct. Uw kapitaal loopt risico. 72% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met plus500. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Sparen of Beleggen: Wat is verstandig? 9 Gouden Tips

Sparen is iets wat veel mensen doen of in ieder geval proberen te doen. Het is namelijk handig om wat extra’s te hebben voor onvoorziene kosten, maar ook om bijvoorbeeld op vakantie te gaan. Toch is sparen niet altijd heel winstgevend en kiest men er steeds vaker voor om te gaan beleggen.

Hoewel beleggen voorheen voor de professionals was, is het nu voor iedereen mogelijk om je geld te beleggen. Met beleggen kun je tevens je hard verdiende centen snel meer waard zien worden. Er zitten echter wel meer risico’s aan beleggen dan aan sparen. Wil jij weten of je je geld op de spaarrekening moet laten staan of dit moet gaan beleggen, dan is dit hét artikel voor jou!

Verschillende manieren om te sparen

Sparen is een goede manier om wat geld klaar te hebben staan voor onvoorziene kosten. Uiteraard is het ook goed om specifiek voor iets te sparen, bijvoorbeeld een huis, een vakantie of een nieuwe auto. Wanneer je spaart, kun je dit op twee verschillende manieren doen.

De eerste vorm van een spaarrekening is de vrij opneembare. Dit betekent dat je op ieder moment het spaargeld van je rekening kunt halen. Je kunt op deze manier dus altijd bij je geld en dit is fijn. Als er bijvoorbeeld in huis iets kapot gaat en je hebt daar geen geld voor, kun je dit makkelijk even van je spaarrekening afhalen. Hier is sparen tenslotte ook voor!

Een andere manier om te sparen is deposito sparen. Hierbij zet je het spaargeld hebt voor een bepaalde periode vast. Dit betekent dus ook dat je het geld er niet zomaar af kunt halen. Het voordeel hiervan is dat de rente voor deze periode op de rekening ook vaststaat. Zo kun je van tevoren al berekenen wat het spaargeld op zal leveren. Het nadeel is natuurlijk dat je het spaargeld er niet af kunt halen.

Voordelen van sparen

Het hebben van spaargeld heeft natuurlijk een aantal voordelen. Het grootste voordeel van sparen is dat het in vergelijking met beleggen een veel lager risico heeft. Je krijgt het geld dat je op de spaarrekening hebt gezet nagenoeg altijd weer terug, en zelfs met een klein beetje rente.

Ook heeft sparen geen hoge kosten; vaak kost het zelfs helemaal niets.

Het beheren of openen van een spaarrekening bij een bank is vaak gratis. Sparen is dus gemakkelijk en goedkoop!

Tot slot is een sparrekening transparant. Je kunt het spaargeld altijd inzien en (als je dus een vrij opneembare spaarrekening hebt) altijd geld erop zetten, maar ook eraf halen. Tegenwoordig kun je op de site of app van je bank makkelijk je spaargeld en je opgebouwde rente bekijken.

Op zoek naar een eenvoudig werkende en betrouwbare broker?

Ik handel zelf al enkele jaren met Plus500. Je kan via IDEAL Storten. Dit bedrijf biedt zeer lage tradekosten aan jouw handelingen worden snel verwerkt.

Kijk snel op de actiepagina en begin met handelen via Plus500.

Een paar verzochte waarschuwingen: Plus500 is een CFD service, je kapitaal loopt risico bij handelen (handel verstandig) en Plus500 is geschikt voor ervaren traders en niet voor beginners.

Let op: 72% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Nadelen van sparen

Helaas zit er ook aan het sparen wat nadelen. Omdat sparen namelijk zo weinig risico met zich meebrengt, kun je rekenen op weinig winst. Het rendement is vaak erg laag in vergelijking met beleggen. Vaak zet je je geld dus alleen apart, maar zal het geldbedrag niet per se toenemen. Bij beleggen ben je juist actief geld aan het investeren om er winst uit te halen.

Ook kan je spaargeld minder waard worden in het geval van inflatie. De rente van je spaarrekening moet hoger zijn dan de inflatie, anders wordt je geld minder waard. Dat je geen winst behaalt is één ding, maar we willen uiteraard niet dat ons geld minder waard wordt.

Hier kun je dus ook rekening mee houden bij de keuze tussen sparen of beleggen.

Wanneer je goed op weg bent met je spaargeld en je al een hoog bedrag op de spaarrekening hebt staan, dan moet je tevens belasting betalen over dit bedrag. Het bedrag vanaf wanneer je dit moet gaan betalen verandert ieder jaar weer. Momenteel ligt het rond de 21.000 euro.

Tot slot is het zo dat een vrij opneembare rekening er vaak voor zorgt dat mensen regelmatig wat geld van de rekening afhalen. Zo neemt het bedrag op de rekening snel af en dat is juist niet wat je wilt. Bij het beleggen is dit minder vaak het geval, omdat je weet dat je geld nog veel meer waard kan worden. Je wacht hierdoor langer met het verkopen van je belegging. Hierdoor kan je er uiteindelijk waarschijnlijk een stuk meer mee verdienen.

4 gouden tips voor sparen

Tip 1: Inkomsten en uitgaven

Wanneer je wilt gaan sparen, dan is het handig om je uitgaven en inkomsten naast elkaar te zetten. Onder uitgaven vallen uiteraard dingen zoals: huur, boodschappen, telefoon- en internetabonnementen, licht, gas en water.

Bij inkomsten kun je denken aan huurtoeslag, loon, zorgtoeslag etc. Kijk eens naar je uitgaven: zie je dat je van bepaalde abonnementen amper gebruik meer maakt? Dan kun je deze gaan opzeggen en dit geld op de spaarrekening zetten. Ook kun je kijken naar wat je kunt besparen op andere dingen waar je geld aan uitgeeft. Op deze manier wordt het een stuk makkelijker om te sparen!

Tip 2: Kleingeld

Ook kleingeld is geld en ook met dit geld kun je sparen. Niet al het geld dat je spaart hoeft natuurlijk op een rekening te staan. Wanneer je je kleingeld uit je portemonnee in een spaarpotje doet, kun je dit bijvoorbeeld ieder halfjaar (naar de bank brengen. Ook deze bedragen kunnen aardig oplopen!

Tip 3: Boodschappen

Wanneer we door een supermarkt lopen, is er altijd opeens van alles wat we nodig hebben, wat eigenlijk helemaal niet het geval is. Vaak heb je na een week nadat je boodschappen hebt gedaan nog van alles over, wat dan inmiddels al bedorven is. Probeer dus bijvoorbeeld voor elke dag van de week een bepaald gerecht te bedenken en alleen voor die gerechten ook de ingrediënten te halen.

Het is zonde om van alles te kopen wat je toch niet gaat opeten of drinken. Het geld dat je hier normaal aan uitgeeft, kun je dan op de spaarrekening zetten!

Tip 4: Blijf je spaargeld verhogen

Probeer er tot slot voor te zorgen dat je spaargeld op blijft lopen. Zo zorg je ervoor dat de rente ook meer wordt. Kijk eens wat je allemaal nog in de schuur of boven op zolder hebt staan waar je geen gebruik meer van maakt.

Deze spullen kun je mooi verkopen op internet en de winst ervan op de spaarrekening zetten.

Ook weet je vaak al hoeveel geld je overhoudt aan het einde van de maand. Dit bedrag kun je dan op het moment dat je salaris krijgt automatisch over laten boeken naar je spaarrekening. Tevens heb je misschien nog weleens een meevaller, zoals vakantiegeld of belastingteruggaves. Deze bedragen kun je natuurlijk ook op je spaarrekening zetten.

Beleggen: winstgevender dan sparen?

Zoals je waarschijnlijk zelf al hebt gemerkt, wordt de rente op de spaarrekeningen alsmaar lager. Het lijkt erop dat dit voorlopig ook niet zal veranderen. Bij sparen zet je dus vaak alleen je geld apart, maar gaat je kapitaal er niet per se op vooruit. Als je dus winst wilt maken, dan is het advies om te gaan beleggen.

De grafiek hiernaast geeft een verwacht eindkapitaal van het sparen versus beleggen bij 20 jaar. In de grafiek zie je dat je met sparen maar een kleine winst zal gaan maken op het bedrag wat je nu hebt gespaard. Zo gaat het bedrag van 100.000 naar 200.000 in 20 jaar, en dit is misschien nog aan de hoge kant.

Ook moet je dan wel consequent zijn en de hele tijd dit bedrag op je spaarrekening kunnen houden.

Ook zie je in de grafiek dat als je belegt, het bedrag behoorlijk groeit; van 100.000 naar 500.000 euro. Je zal met beleggen uiteindelijk dus veel meer verdienen. Als je weet waarin je moet beleggen, kan beleggen een geweldige kans zijn om je geld meer waard te maken.

Zelfs al beleg je elke maand maar een erg klein bedrag, kan dit uiteindelijk leiden tot een lekker potje voor later. Wanneer je het beleggen eenmaal onder de knie hebt, kan het zelfs een hobby worden. Sommige mensen maken van het beleggen zelfs hun baan!

Voordelen van beleggen

Het voordeel van beleggen is dus dat je er in een redelijk korte periode snel geld mee kunt verdienen. Ook heb je vaak een hoger rendement in vergelijking met het sparen op de spaarrekening. Zoals ook al eerder is beschreven, is voor sommige mensen beleggen een hobby geworden. Veel mensen vinden het dus erg leuk om te doen!

Een ander voordeel van beleggen, is dat je altijd je belegging weer kunt verkopen als je het niet helemaal vertrouwt of aan ziet komen dat je belegging minder waard zal gaan worden.

Als je je belegging dus goed in de gaten houdt, dan kun je altijd anticiperen op wat er gebeurt met je geld.

Daarnaast zijn er enorm veel soorten beleggingen, dus kun jij zelf uitkiezen waarin je wilt beleggen. Zo zijn er bijvoorbeeld aandelen, vastgoed, obligaties, etc. Ook kun je altijd zelf bepalen hoeveel geld je inlegt. Ben je dus eerst wat huiverig, dan kun je beginnen met een kleiner bedrag!

Beleggen kun je tot slot tegenwoordig erg gemakkelijk gewoon zelf doen; hier heb je niet per se een professional voor nodig. Je kunt dus zelf alles in de gaten houden en er zelf voor kiezen wat je doet met je belegging(en). Als er dan iets fout gaat, dan kan het alleen je eigen schuld zijn.

Nadelen van beleggen

Uiteraard zitten ook aan het beleggen weer wat nadelen. Zo brengt beleggen bijvoorbeeld een risico met zich mee, wat sparen niet heeft. Echter is dit risico de reden waardoor je grof geld kunt verdienen. Het is namelijk zo: hoe hoger het risico van de belegging, hoe meer geld je er meestal mee kunt verdienen.

Je kunt natuurlijk kijken naar historische rendementen, maar deze geven je geen garantie voor de toekomst. Daarnaast is het zo dat wanneer je verlies hebt, het vaak wat langer duurt voordat je dit weer goed hebt gemaakt. Maar als je geduld hebt, kun je wel gewoon ook weer winst behalen op het bedrag waarop je eerst verlies had.

Daarnaast kost beleggen meer tijd en moeite dan sparen. Je moet namelijk op zoek gaan naar de beste investeringen en kiezen voor een soort belegging. Daarna moet je jouw belegging en de koers in de gaten houden. Het is niet eenvoudig om geld te verdienen met beleggen!

5 gouden tips voor beleggen

Hoewel er dus ook nadelen van beleggen zijn, kun je deze beperken door je goed in te lezen in beleggen. Mijn advies zou dan ook zijn om te gaan beleggen. Het rendement is namelijk veel hoger dan bij sparen. Voordat je dit mogelijk gaat doen, geven we je graag eerst nog wat gouden tips!

Tip 1: Vroeg beginnen met beleggen

Als je wilt beleggen, kun je dat het beste nu gaan doen! Het is namelijk zo dat je de meeste winst behaald op de lange termijn. Kijk zelf naar het bedrag wat je in wilt zetten. Dit hoeft niet per se hoog te zijn; ook een laag bedrag kan op de lange termijn meer waard worden!

Tip 2: Onderzoek

Het is belangrijk dat je onderzoek gaat doen naar hetgeen waarin je gaat beleggen. Je kunt vaak de geschiedenis hiervan opzoeken op internet. Het is niet de bedoeling dat je in iets gaat investeren wat al niet lekker loopt. Onderzoek bij beleggen is dus cruciaal. Dit kan wat tijd kosten, maar dan heb je ook wat.

Tip 3: Spreiden

Wanneer je net begint met beleggen en je nog niet helemaal weet hoe het werkt, dan is het slim om je beleggingen te spreiden. Op deze manier ben je niet afhankelijk van één belegging. Je hoeft dan niet in paniek te raken als een van je beleggingen verlies heeft, want dan heb je er nog een aantal. Het is dus altijd handig om verschillende beleggingen te doen.

Tip 4: Lange termijn

Probeer te beleggen voor de lange termijn. Je kunt altijd te maken hebben met een tegenvaller en je moet dan wel de tijd hebben om deze tegenvaller ook weer goed te kunnen maken. Als je op korte termijn belegt dan is er een kleine kans dat dit zal gebeuren.

Tip 5: Begrijp hetgeen waarin je belegt

Als je in iets wilt gaan beleggen, maar je snapt eigenlijk niet helemaal wat het is, dan kun je het beter laten. Er zijn zoveel andere beleggingen die je wel begrijpt en waarmee je ook prima geld kunt verdienen. Je kunt, wanneer je begrijpt waarin je belegt, zo beter in de gaten houden hoe het gaat met je beleggingen.

Ben je na dit alles gelezen te hebben enthousiast geworden over het beleggen en kan je niet wachten om aan de slag te gaan na je onderzoek? Op Plus500 kun je meteen beginnen. Je kunt er je aandelen van verscheidene bedrijven en je kan precies zien wat de koers van de aandelen zijn.

Ook voor beginners is het een makkelijk te gebruiken site. Je hebt er bovendien 24/7 online ondersteuning en kan meteen beginnen met handelen! Ook kun je gemakkelijk met iDeal betalen. Let wel op! Plus500 werkt met CFD’s, waarmee je veel geld kunt verliezen.

Let wel op: 72% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Mijn laatste maar belangrijkste tip: handel via een betrouwbare broker

Ik handel zelf al enkele jaren met Plus500. Dit bedrijf is simpel in gebruik, en hanteert lage kosten.

Ik ben niet de enige die dit bedrijf goed en betrouwbaar vindt, want er zijn al miljoenen die dit systeem gebruiken.

In deze markt zie je op dagelijkse en wekelijkse basis grote verschillen in de koers, vandaag zou de koers nog flink kunnen stijgen.

Daarom ben ik erg blij dat Plus500 op korte termijn je acties doorvoert. Na het geven van de opdracht kan je er vertrouwen in hebben dat het snel wordt uitgevoerd.

Bij Plus500 kun je tevens via iDEAL storten.

Kijk op deze actiepagina en begin met handelen via Plus500.

Tot slot wil ik jou wel bewust maken van de volgende vereiste meldingen:

  • Plus500 is een CFD service
  • Jouw kapitaal loopt risico bij handelen (handel verstandig)
  • Plus500 is geschikt voor ervaren traders en niet voor beginners

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *