7 Ultieme Tips om te Besparen Op Je Boodschappen

Als jij op dit artikel hebt geklikt, dan zal ik je vast niet hoeven te vertellen dat goed omgaan met geld niet altijd makkelijk is. Veel Nederlanders houden aan het einde van de maand maar net genoeg geld over voor boodschappen, terwijl ze naar hun eigen idee toch niet bepaald op grote voet leven. Vaak zien mensen geen manieren om te besparen meer, en worden ze wanhopig.

Gelukkig is dat in de meeste gevallen nergens voor nodig, omdat je flink kan besparen op een uitgave die iedereen doet: boodschappen. Door hier wat slimmer naar te kijken, kun je een hele hoop geld vrijmaken om leuke dingen mee te doen, of om schulden mee af te betalen. Ik zal je hier in dit artikel de volgende tips geven:

  • Plan vooruit wat je gaat eten
  • Houd aanbiedingen kritisch in de gaten
  • Laat de kinderen thuis
  • Haal zo min mogelijk kant-en-klaar
  • Koop wat minder vlees
  • Koop zo min mogelijk A-merken
  • Check altijd eerst wat je in huis hebt

Tip 1: Plan vooruit wat je gaat eten

Als jij zoals de meeste mensen bent, dan kijk je waarschijnlijk pas op de dag zelf wat je vanavond gaat eten, en moet je vervolgens nog boodschappen doen om hier de ingrediënten voor te kopen. Hierdoor kom je elke dag in de supermarkt. Los van het feit dat dat natuurlijk een beetje zonde is van je tijd, zorgt het er vaak ook voor dat je meer uitgeeft.

In de supermarkt doen mensen namelijk vaak impulsaankopen; dingen die ze eigenlijk niet nodig hebben, maar die toch te verleidelijk zijn om te laten liggen. Als je iedere dag opnieuw naar de supermarkt gaat, dan is de kans groot dat je vaker van dat soort impulsaankopen doet, en dat zorgt er natuurlijk voor dat je meer geld uitgeeft.

“Hoe minder vaak je jezelf aan verleiding blootstelt, hoe minder groot de kans dat je eraan zal toegeven.”

Hier kun je iets tegen doen, door van tevoren je maaltijden te plannen, het liefst al voor de hele week. Dit is misschien een beetje jammer als je er meer van houdt om dit spontaan te bedenken, maar je zal er een hoop geld mee besparen; naar mijn idee wegen de voordelen dus wel op tegen de nadelen.

Daarnaast kun je op deze manier ook besparen door slim na te denken over de ingrediënten die je gebruikt. De kans is namelijk groot dat je van bepaalde dingen wel wat zal overhouden, maar als je later in de week gewoon iets eet waar je dat bepaalde ingrediënt ook weer in kunt gebruiken, dan hoef je dit niet te verspillen. Alles wat je weggooit is verspild geld, dus ook dit kan je helpen om minder uit te geven.

In sommige gevallen zal het echter niet mogelijk zijn om meteen voor de hele week boodschappen te doen. Je zal altijd inschattingsfouten maken, en wat betreft fruit en groenten is het wel fijn als die een beetje vers zijn. Daarom raad ik je aan om maximaal twee keer per week naar de supermarkt te gaan. Dat is misschien een uitdaging als je het niet gewend bent, maar het is wel realistisch.

Hoe je met 1-2 uur per week duizenden euro’s per maand kan verdienen

Ontdek het beste verdienmodel om een passief inkomen op te bouwen op het internet en dat:

  • Zonder technische kennis
  • Zonder product
  • Zonder opstartkosten
  • Zonder te adverteren
  • Zonder vooropleidingen

Start hier met het verdienen van duizenden euro’s per maand

Tip 2: Houd aanbiedingen kritisch in de gaten

Als er iets is wat je enorm veel geld kan besparen, dan zijn het wel aanbiedingen. Ik zal je niet hoeven uit te leggen dat een goedkoper product kopen het makkelijker maakt om geld te besparen. Als je écht structureel minder wil uitgeven aan boodschappen, dan is het van belang dat je die aanbiedingen goed in de gaten houdt.

Als je dit doet, dan kun je er namelijk je aankopen op afstemmen. Als jij de foldertjes of websites van de supermarkten in de buurt voor je neus hebt, dan kun jij je avondmaaltijden voor de hele week laten bestaan uit ingrediënten die je nu extra voordelig kan inkopen. Dit is veel beter dan in de winkel hopen dat wat jij wilt eten op dat moment toevallig in de aanbieding is.

Hierbij wil ik je echter ook op het hart drukken dat je kritisch moet nadenken over aanbiedingen. Ze kunnen natuurlijk erg handig zijn, maar het kan er ook voor zorgen dat je juist meer geld uitgeeft. Doordat je ziet dat een product minder kost, ga je er meer van kopen, omdat je het idee hebt dat je zo’n aanbieding niet kan laten liggen.

“Als aanbiedingen niet zo winstgevend waren voor de supermarkt, zouden ze niet bestaan.”

Denk dus altijd kritisch na of je iets écht nodig hebt. Dingen die je toch al zou kopen, of dingen die goedkoper zijn dan wat je er normaal gesproken voor in de plaats zou nemen, zijn natuurlijk prima. Als het 1+1 gratis is op iets wat je toch al zou kopen, kan het natuurlijk geen kwaad om een tweede te pakken, maar pak er niet ineens vier. Denk gewoon bij alles na: bespaar ik hier wel écht op?

Daarmee wil ik natuurlijk niet zeggen dat je niet mag vooruitdenken. Sommige dingen heb je simpelweg altijd nodig, zoals wc-papier of wasmiddel. Als dat in de aanbieding is, dan kun je er gerust zoveel van meenemen als je kan dragen; uiteindelijk gebruik je het toch allemaal, en op de lange termijn bespaar je er dus op door het nu voor een lage prijs te kopen.

Tip 3: Laat de kinderen thuis

Deze tip zal natuurlijk niet voor iedereen handig zijn, maar de vaders en de moeders die dit lezen wil ik echt op het hart drukken om hun kinderen thuis te laten als ze boodschappen gaan doen. Natuurlijk zal dit niet altijd mogelijk zijn, want sommige kinderen kunnen nu eenmaal niet alleen thuiszitten, maar als je het zo vaak mogelijk doet, zal je een verschil merken in je portemonnee.

Iets waar kinderen namelijk ontzettend goed in zijn, is zeuren. Zodra een kind in de supermarkt een pak koekjes ziet met een tekenfilmfiguurtje van tv erop, zal het meestal niet rusten tot papa of mama ermee akkoord gaat om die koekjes in de winkelwagen te stoppen. Uiteraard weet een goede ouder dat je je kind niet altijd zijn of haar zin moet geven, maar soms wordt het zo vermoeiend dat je maar gewoon toegeeft, omdat ze dan tenminste rustig worden.

“Je kan een kind maar een aantal keer schreeuwend en trappelend de winkel door slepen voordat je er genoeg van hebt en toegeeft.”

Aan dat gevaar kun je jezelf het best gewoon niet blootstellen, door je kinderen simpelweg niet mee te nemen. Als je alleenstaand bent, of als jij en je partner allebei een drukke baan hebben, dan zul je dit moeten plannen. Er is vast wel hier en daar een moment waarop je in je eentje boodschappen kan doen.

Tip 4: Haal zo min mogelijk kant-en-klaar

Ik snap best dat kant-en-klaarmaaltijden een enorme vlucht hebben genomen in de afgelopen decennia. Mensen hebben het nu eenmaal steeds drukker, en het kan daarom erg makkelijk zijn om iets te kopen wat je vervolgens zonder al te veel moeite op tafel kan knallen. Er staat echter ook iets tegenover dit extra gemak, en dat is een hele hoop extra geld.

“Niets is gratis, ook gemak niet.”

Als je zo veel mogelijk je eten zelf maakt, zal je dat een heleboel geld schelen. Fabrikanten weten dat mensen bereid zijn om extra te betalen als ze zelf geen moeite hoeven te doen, en dat buiten ze natuurlijk maximaal uit. Een paar blaadjes sla, wat bolletjes mozzarella, wat gekookte pasta en een zakje dressing, en voilá, je hebt een maaltijdsalade voor één persoon die je voor 4,50 kan verkopen in de supermarkt!

Het is dus beter om zelf ‘los’ te kopen, en hierbij zo min mogelijk uit potjes te halen. In de meeste gevallen zijn verse ingrediënten (naast dat deze natuurlijk veel gezonder zijn) een stuk goedkoper, dus als je alles zoveel mogelijk zelf maakt, zal dat kleine beetje extra werk zich zeker uitbetalen in de boodschappenkosten die je bespaart.

Tip 5: Koop wat minder vlees

Het zal je niet ontgaan zijn dat er de afgelopen jaren steeds meer een roep is om minder vlees te eten. Dat zou beter zijn voor je gezondheid, en bovendien een stuk minder belastend voor het klimaat. Dat zal ik allemaal niet ontkennen of bevestigen, maar voor dit artikel is het vooral belangrijk dat het goed voor je portemonnee is om af en toe eens geen vlees te eten.

“Minder vlees eten is al lang niet meer alleen voor hippies.”

Als jij eens goed op je bonnetje kijkt, dan zal het je namelijk metéén opvalleen hoe duur vlees eigenlijk wel niet is. Als je erover nadenkt, is dat eigenlijk ook helemaal niet zo gek: een stuk groente of een aardappel hoef je alleen zon en water te geven, terwijl je een varken of koe vrachtwagens vol voer moet geven om er genoeg vlees af te kunnen halen. Hetzelfde geldt overigens ook voor kaas, om dezelfde reden.

Misschien ben jij gewend om elke dag vlees te eten, en zie je niet hoe dit anders zou kunnen, maar gelukkig voor jou is daar tegenwoordig een heleboel hulp bij te vinden. Op internet zijn er tal van lekkere vegetarische recepten te vinden waar je het stukje vlees niet eens bij zal missen, en ook als je het wél een beetje mist, kan je dat waarschijnlijk best een paar dagen per week volhouden.

Tip 6: Koop zo min mogelijk A-merken

Als er iets is wat reclamemakers al decennialang weten, dan is het dat naamsbekendheid een heel effectief wapen is als je een consument iets wilt laten kopen. Als je een merk al kent, dan is de kans groter dat je het koopt, omdat we dingen nu eenmaal meer vertrouwen als ze bekend aanvoelen. Hierdoor zijn A-merken een steeds belangrijker deel van onze aankopen gaan vormen.

Hoewel niemand hier helemaal ongevoelig voor is, zie je waarschijnlijk zo al wel dat dit niet rationeel is. Hoe bekend een merk is, zegt helemaal niets over de kwaliteit van het merk, maar meer over hoeveel dit bedrijf zich kan veroorloven qua reclame. Omdat A-merken ook een stuk duurder zijn, zou ik je daarom aanraden om zo min mogelijk A-merken te kopen.

“Duurder betekent zeker niet altijd beter.”

Dat zeg ik nu wel, maar ook ik moet toegeven dat ook ik wel een voorkeur heb voor enkele merken. Zo staat pindakaas voor mij gelijk aan Calvé, en vind ik alle ketchup die niet van Heinz is naar azijn smaken. Het zou daarom hypocriet van me zijn om te zeggen dat je nóóit een A-merk mag kopen. Wat ik je wél aanraad, is om je consumptie van bekende merken zoveel mogelijk te reduceren.

Wat mij betreft mag je jezelf best één of twee producten gunnen waarbij je wél voor het merk gaat dat je het lekkerst vindt, terwijl je voor de rest van je boodschappen echt alleen op de prijs let. Wat de meeste producten betreft, zal je het verschil niet eens proeven. Als je de goedkoopste variant dan toch niet zo lekker vindt, dan kun je altijd nog daarna de op één na goedkoopste variant uitproberen.

Tip 7: Check altijd eerst wat je in huis hebt

Als je dan toch bezig bent met het plannen van je boodschappen, is het wel zo handig om eerst even te kijken wat je nog hebt liggen. Als je nog een pak pasta of een pot saus hebt staan, dan kun je ervoor kiezen om iets te koken waar je dit in kwijt kan. Als er nog restjes in de koelkast liggen, kun je die misschien eerst opeten, waardoor je een dag minder hoeft te koken. Het lijkt misschien een erg voor de hand liggende tip, maar het zal je verbazen hoeveel voedsel mensen onnodig weggooien, omdat ze niet gewoon eerst even kijken.

VIDEO: Hoe een leek binnen no-time duizenden per maand kan verdienen

Ontdek de gedetailleerde stap-voor-stap methode waarmee zelfs de grootste kluns een passief goed inkomen via het internet kan verdienen.

Geen technische kennis, hoge kosten, website of hoge kosten vereist.

Ontdek meer over dit perfecte verdienmodel

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *