CFD’s zijn complexe instrumenten en lopen een hoog risico om snel geld te verliezen als gevolg van hefboomwerking. 66% van de beleggers in kleine beleggingen verliest geld bij het handelen in CFD’s bij deze aanbieder. U moet overwegen of u begrijpt hoe CFD’s werken en of u het zich kunt veroorloven het hoge risico te nemen uw geld te verliezen. Voor cryptocurrencies geldt: zeer volatiel investeringsproduct. Uw kapitaal loopt risico. 72% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met plus500. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Wat Zijn Beleggingsfondsen? 4 Voordelen & 3 Nadelen

Beleggen is iets wat erg ingewikkeld kan lijken. We kennen allemaal wel de verhalen van de miljonairs die hun vermogen hebben verdiend door te beleggen, en dat spreekt natuurlijk tot de verbeelding. De gemiddelde Nederlander weet echter vaak niet eens waar hij moet beginnen als het op beleggen aankomt, en daardoor probeert hij het niet eens.

Een manier die beleggen makkelijker kan maken, is door gebruik te maken van een beleggingsfonds. In dit artikel zal ik je daar alles over uitleggen. Ik zal je allereerst eens uitleggen wat een beleggingsfonds is. Daarna vertel ik je wat naar mijn idee de belangrijkste voor- en nadelen van beleggingsfondsen zijn. Op die manier heb jij alle informatie die je nodig hebt om te beslissen of een beleggingsfonds iets voor jou is! Dit artikel is als volgt ingedeeld:

 • Wat zijn beleggingsfondsen precies?
 • Waarom zou je een beleggingsfonds gebruiken? De 4 voordelen van beleggingsfondsen
 • Waarom is zelf beleggen soms beter? De 3 nadelen van beleggingsfondsen

Wat zijn beleggingsfondsen precies?

Als jij wil weten of beleggen via een beleggingsfonds iets voor jou is, is het wel zo handig als je ook weet wat een beleggingsfonds precies is. Als je belegt op de “standaard” manier, dan ben jij zelf degene die financiële producten koopt (zoals aandelen en obligaties). Als deze vervolgens in waarde zijn gestegen, kun je deze weer verkopen voor een hogere prijs. Zo maak je normaal gesproken winst op je beleggingen.

Als je echter belegt via een beleggingsfonds, dan beleg je niet individueel, maar juist collectief. Je geld wordt in een fonds gestopt dat wordt beheerd door verschillende beleggingsexperts. Zij kiezen in welke producten, bedrijven en sectoren er precies wordt geïnvesteerd. Op die manier proberen zij een zo hoog mogelijk rendement voor jou en de andere beleggers in het fonds te behalen (en het risico beperkt te houden).

De winst ontstaat voor jou op twee manieren. Allereerst kun je winst maken op beleggen via dividend. Bedrijven keren een bepaald bedrag uit aan hun aandeelhouders wanneer zij winst maken. Dit is bij beleggingsfondsen niet anders, behalve dan dat het geld eerst langs het beleggingsfonds gaat voordat het in jouw zak terecht komt.

Daarnaast kun je geld verdienen via het koersrendement. Omdat een beleggingsfonds wordt beheerd door iemand anders dan jij, kun je de individuele aandelen niet verkopen, zoals je bij de “normale” manier van beleggen zou doen. Wat je echter wel kan verkopen, is jouw deelneming in het beleggingsfonds. Naarmate het fonds het als geheel beter doet, zul je voor die deelneming een hogere prijs krijgen.

Waarom zou je een beleggingsfonds gebruiken? 4 voordelen van beleggingsfondsen

Er bestaan een heleboel verschillende beleggingsfondsen, en hier kun je uit afleiden dat er dus ook een grote vraag naar beleggingsfondsen is. Dat betekent dat er dus enkele belangrijke voordelen zitten aan beleggen via een beleggingsfonds (anders zouden niet zo veel mensen het doen). Een paar van die voordelen bespreek ik in dit artikel. Het gaat om de volgende voordelen:

 1. Beleggen kost veel minder tijd
 2. Beslissingen worden gemaakt door experts
 3. Je kan al met kleine bedragen beginnen
 4. Je kan zelf een fonds op maat kiezen
Op zoek naar een eenvoudig werkende en betrouwbare broker?

Ik handel zelf al enkele jaren met Plus500. Je kan via IDEAL Storten. Dit bedrijf biedt zeer lage tradekosten aan jouw handelingen worden snel verwerkt.

Kijk snel op de actiepagina en begin met handelen via Plus500.

Een paar verzochte waarschuwingen: Plus500 is een CFD service, je kapitaal loopt risico bij handelen (handel verstandig) en Plus500 is geschikt voor ervaren traders en niet voor beginners.

Let op: 72% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Voordeel 1: Beleggen kost veel minder tijd

Een groot nadeel van de traditionele manier van beleggen, is dat dit erg tijdrovend kan zijn. Als je winst wil kunnen maken op je beleggingen, dan zul je de koersen van al je aandelen en obligaties continu in de gaten moeten houden. Ook de berichtgeving rondom bedrijven in het nieuws kan hierbij van belang zijn. Alleen als je altijd geïnformeerd blijft, kun je namelijk het juiste moment kiezen om te kopen en verkopen.

Een groot voordeel van beleggingsfondsen, is dat beleggen via deze fondsen veel minder tijd kost. Omdat er iemand anders is die voor jou continu het pakket van aandelen en obligaties bijwerkt, hoef jij je hier niet meer mee bezig te houden. Jij hoeft eigenlijk alleen de waarde van het gehele beleggingsfonds een beetje in de gaten te houden.

“Je hebt waarschijnlijk al een baan, en aan een tweede baan heb je vast geen behoefte!”

Ik hoef je waarschijnlijk niet uit te leggen waarom dit zo’n groot voordeel is. Als jij geld wil verdienen via beleggen, dan is dat waarschijnlijk omdat je niet te hard wil werken voor je geld. Beleggen is bovendien iets wat veel mensen (zeker aan het begin) náást hun baan doen, dus veel mensen hebben helemaal geen tijd voor zelfstandig beleggen.

Voordeel 2: Beslissingen worden gemaakt door experts

Een ander groot nadeel van beleggen, is dat het altijd risico’s met zich meebrengt. Een aandeel of obligatie kan in waarde stijgen, en dan maak je winst. De waarde kan echter ook dalen, zelfs als het eigenlijk een heel erg veilige investering leek. In dat geval maak je dus verlies. Er zit dus altijd een zeker kanselement in een belegging.

“Beleggen blijft altijd een beetje gokken.”

Dit risico wordt een stuk kleiner als je belegt via een beleggingsfonds. In zo’n fonds wordt je geld namelijk beheerd door beleggingsexperts. Deze mensen hebben veel meer verstand van en ervaring met beleggen dan jij, en kunnen daardoor risico’s beter inschatten. Hierdoor wordt de kans dat jij je geld verliest dus een stuk kleiner.

Daarnaast weten deze experts niet alleen wat de veiligste aandelen zijn, maar ook hoe je risico’s spreidt. De beleggingen van een beleggingsfonds zijn bijna altijd flink gediversifieerd. Dat wil zeggen dat er in een heleboel verschillende bedrijven en sectoren wordt belegd. Hierdoor spreid je je kansen. Als het slecht gaat met een paar bedrijven of met één sector, wordt die klap opgevangen door de andere beleggingen in het fonds.

Voordeel 3: Je kan al met kleine bedragen beginnen

Misschien heb je wel eens gehoord dat je geld moet hebben om geld te kunnen verdienen, en dat is bij beleggen vaak ook wel een beetje waar. Ik heb zojuist uitgelegd dat het belangrijk is om je investeringen te diversifiëren (ofwel je beleggingen te spreiden over verschillende bedrijven en sectoren, om het risico te verlagen). Als je dit zelf wilt doen, dan zal je veel geld nodig hebben om al die verschillende aandelen te betalen.

“Als je op een normale manier belegt, kun je eigenlijk alleen geld verdienen als je al veel geld hebt.”

Bij een beleggingsfonds heb je dit probleem niet. Doordat een fonds de totale inleg van haar deelnemers kan gebruiken, kunnen ze veel meer verschillende producten kopen dan één individuele belegger. Je kan daarom vaak met een paar tientjes per maand al meedoen aan een beleggingsfonds. In een beleggingsfonds kun je dus ook met weinig geld op een verstandige manier beleggen.

Het zal natuurlijk nog steeds helpen om meer in te leggen, want hoe groter je inleg, hoe groter de mogelijke winsten zullen zijn. Als jij er echter genoegen mee neemt dat de grote winsten pas later zullen volgen (bijvoorbeeld tegen de tijd dat je met pensioen gaat), dan is het inleggen van een paar tientjes in een beleggingsfonds een heel mooie eerste stap.

Voordeel 4: Je kan zelf een fonds op maat kiezen

Een groot voordeel van een beleggingsfonds is dat er iemand anders is die de beslissingen voor jou maakt, maar dat maakt niet dat je helemaal geen invloed meer hebt op waar je geld heen gaat. Door de keuze voor een bepaald fonds kun je namelijk wel enige sturing geven aan wat voor producten er gekocht en verkocht worden met jouw geld.

Als je bijvoorbeeld ethische bezwaren hebt tegen bepaalde beleggingen, kun je kiezen voor een fonds dat zicht richt op duurzaamheid, of een fonds dat zich ver weg houdt van dingen als wapenhandel. Via een beleggingsfonds kun je bijvoorbeeld ook beleggen op markten waar je als individuele belegger geen toegang toe hebt, zoals bijvoorbeeld Aziatische markten. Er zijn ook fondsen die zich op bepaalde sectoren richten.

Dit zijn slechts wat voorbeelden, maar het moge dus duidelijk zijn dat er een hele hoop keuze is. Als jij het belangrijk vindt dat bepaalde beleggingen wel of niet worden gedaan met jouw geld, dan kun je dat makkelijk voor elkaar krijgen door het juiste beleggingsfonds te kiezen.

Waarom is zelf beleggen soms beter? 3 nadelen van beleggingsfondsen

Het moge dus duidelijk zijn dat er een heleboel voordelen aan het gebruik van een beleggingsfonds zitten. Er zijn echter ook meer dan genoeg mensen die er toch voor kiezen om zelf te beleggen. Dit komt doordat beleggingsfondsen ook enkele nadelen met zich meebrengen. De belangrijkste van die nadelen zijn de volgende:

 1. Je hebt weinig invloed op je beleggingen
 2. Beleggingsfondsen brengen extra kosten met zich mee
 3. Via een beleggingsfonds gaat alles trager

Nadeel 1: Je hebt weinig invloed op je beleggingen

Zoals ik je eerder al heb uitgelegd, worden de beslissingen in een beleggingsfonds gemaakt door een beleggingsexpert. Dit maakt dus dat ze jouw werk overnemen als belegger. Dat heeft als voordeel dat jij er minder tijd in hoeft te steken, maar er zit ook een keerzijde aan. Het betekent namelijk ook dat jij maar weinig invloed op je beleggingen hebt.

Stel je bijvoorbeeld eens voor dat jij een heel slecht gevoel hebt over een bepaald bedrijf, omdat het de hele tijd negatief in het nieuws komt. Toevallig weet je dat er ook aandelen van dit bedrijf in je beleggingsfonds zitten. Het liefst zou je willen dat deze aandelen zo snel mogelijk verkocht worden, maar dat doen de beheerders van het fonds niet. Het enige wat jij dan kan doen, is je daarbij neerleggen, of je gehele deelneming in het beleggingsfonds verkopen. Het is dan dus alles of niets.

“Als experts geen fouten maakten, dan waren er geen financiële crises.”

Daar moet ik natuurlijk wel bij zeggen dat beleggingsfondsen worden beheerd door experts. Dat betekent ook dat ze over het algemeen betere beleggingskeuzes zullen maken dan jij. Ook voor experts blijft beleggen echter in zekere zin een vorm van gokken. Het kan dus wel degelijk voorkomen dat jij een koersdaling ziet aankomen voordat de experts het zien, en in die situatie kun je niets met die informatie wanneer je vastzit aan een beleggingsfonds.

Nadeel 2: Beleggingsfondsen brengen extra kosten met zich mee

Beleggen via een beleggingsfonds is eigenlijk beleggen met een tussenpersoon. Naast jou en het bedrijf waar je de aandelen van koopt, is er nog een derde partij, de beleggingsexperts die voor jou de beleggingskeuzes maken. Hier zitten, zoals eerder gezegd, allerlei voordelen aan, maar een nadeel is dat ze dat natuurlijk niet gratis doen.

Een beleggingsfonds heeft kort gezegd gewoon werknemers, en werknemers moeten een salaris ontvangen. Hierdoor komen er dus extra kosten kijken bij beleggen via een beleggingsfonds. Deze kosten worden gewoon doorberekend aan de klant, en dit maakt dat er voor jou dus extra kosten zijn verbonden aan deze manier van beleggen.

“Het kost altijd minder om iets zelf te doen.”

Dit salaris is de grootste kostenpost, maar het is niet de enige. Daarnaast kunnen er namelijk ook nog in- en uitstapkosten, administratiekosten en transactiekosten (voor het kopen en verkopen van aandelen) worden doorberekend. Het verschilt van fonds tot fonds hoeveel ze je in rekening brengen, dus ik zou je aanraden om eerst enkele beleggingsfondsen te vergelijken.

Nadeel 3: Via een beleggingsfonds gaat alles trager

Een laatste nadeel van beleggingsfondsen, is dat ze vaak niet beursgenoteerd zijn. Dit zegt je misschien niet zoveel, dus ik zal even uitleggen waarom dat van belang is. De koers van beursgenoteerde producten wordt continu bijgewerkt, waardoor je meteen weet wat een product waard is. Ook kun je een product via de beurs heel snel kopen of verkopen.

De waarde van een beleggingsfonds wordt echter maar één keer per dag bepaald. Elke dag wordt één keer bepaald wat alle onderdelen van het beleggingsfonds waard zijn, en tegen die prijs vinden alle transacties plaats. Als je jouw deelneming in een beleggingsfonds wil verkopen, dan moet dat dus tegen de dagwaarde. Je kan daarom minder gebruik maken van wisselende koersen op één dag.

Daarnaast kan er hierdoor ook een flinke vertraging aan uitkeringen plaatsvinden. Het kan vaak meerdere dagen duren voordat de opbrengsten van een beleggingsfonds op jouw rekening staan. Dit heeft te maken met de extra administratie die moet worden doorgevoerd achter de schermen. In allerlei opzichten is beleggen via een beleggingsfonds dus een stuk langzamer.

Mijn laatste maar belangrijkste tip: handel via een betrouwbare broker

Ik handel zelf al enkele jaren met Plus500. Dit bedrijf is simpel in gebruik, en hanteert lage kosten.

Ik ben niet de enige die dit bedrijf goed en betrouwbaar vindt, want er zijn al miljoenen die dit systeem gebruiken.

In deze markt zie je op dagelijkse en wekelijkse basis grote verschillen in de koers, vandaag zou de koers nog flink kunnen stijgen.

Daarom ben ik erg blij dat Plus500 op korte termijn je acties doorvoert. Na het geven van de opdracht kan je er vertrouwen in hebben dat het snel wordt uitgevoerd.

Bij Plus500 kun je tevens via iDEAL storten.

Kijk op deze actiepagina en begin met handelen via Plus500.

Tot slot wil ik jou wel bewust maken van de volgende vereiste meldingen:

 • Plus500 is een CFD service
 • Jouw kapitaal loopt risico bij handelen (handel verstandig)
 • Plus500 is geschikt voor ervaren traders en niet voor beginners

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *