De 18 Meest Krachtige WordPress Plugins + 4 Waarschuwingen

De kennis die vereist was om dit zeer uitgebreide artikel te schrijven is verzameld in de afgelopen 3 jaar.

Ik heb duizenden WordPress plugins bekeken, getest en ben uiteindelijk tot de ultieme verzameling plugins gekomen om je blog optimaal te laten presteren.

Ik zou het zeer waarderen als je dit artikel liked, tweet of een andere manier verspreid over het internet want dit artikel heeft me veel tijd gekost en hoop dat jij iets voor me terug kunt doen.

4 Waarschuwingen vooraf

  • Kijk uit met het zo maar installeren van WordPress plugins. Er kunnen soms namelijk complicaties ontstaan. De onderstaande plugins werken daarentegen prima.
  • Installeer nooit plugins die langer dan 2 jaar niet zijn geupdate. De kans dat ze je blog raar gaat doen is groot en daarnaast werken deze plugins soms helemaal niet meer.
  • Word niet geobsedeerd met WordPress plugins. Uiteraard kunnen ze veel betekenen voor je blog maar dat je lekker door blijft schrijven is het belangrijkst. Plugins zouden ‘set and forget’ werk moeten zijn.
  • Hoe meer plugins je installeert hoe langzamer je website gaat. Hoe lang het duurt voordat je plugins laden, kun je meten met de plugin Plugin Performance Profiler. Maak je kunt het ook gewoon simpel houden en ervoor zorgen dat je alleen de plugins installeert die je ECHT nodig hebt en de rest verwijderd.

Hier komen alle plugins in verschillende categorieën en alfabetische volgorde:

Hoe je met 1-2 uur per week duizenden euro’s per maand kan verdienen

Ontdek het beste verdienmodel om een passief inkomen op te bouwen op het internet en dat:

  • Zonder technische kennis
  • Zonder product
  • Zonder opstartkosten
  • Zonder te adverteren
  • Zonder vooropleidingen

Start hier met het verdienen van duizenden euro’s per maand

WordPress plugins voor spam & veiligheid

Er zijn drie snelle en zeer simpele  manieren om je blog veiliger te maken, nog zonder het gebruik van plugins:

  • Plaats je wp-config.php één map hoger. Een hacker heeft dan geen idee waar ie moet zoeken. Ondertussen blijft je blog prima lopen.
  • Maak nooit een admin account aan. Als je hem al wel hebt aangemaakt, verwijder deze dan. Wanneer je deze verwijderd kan je kiezen naar welke user alle blogposts die geschreven zijn door admin naar worden verhuisd.
  • Update altijd je WordPress software én al je plugins (en thema’s).

Akismet

Akismet is een plugin die spam reacties op je blog tegenhoudt. Aangezien spam nog steeds het grootste probleem op internet is (samen met veiligheid) moet je deze plugin installeren.

Doe je het niet dan zal je blog het doelwit worden van de verkoop van Viagra en allerlei andere troep. Je kunt er ook voor kiezen deze plugin niet aan te zetten, maar dan moet je reacties op je blogposts ook niet toestaan. Dat laatste is niet aan te raden want door reacties te krijgen creëer je meer activiteit op je blog en verbeteren je Google rankings.

Om Akismet aan te zetten moet je een API invoeren. Deze kan je krijgen als je je aanmeldt op de site van Akismet. Als je Akismet gebruikt op een blog die valt onder een bedrijf moet je officieel gezien betalen voor deze plugin. Het is aan jou of je dat wel of niet doet.

Limit Login Attempts

Deze plugin geeft een limiet in het aantal keren dat je je inloggegevens verkeerd invult. Als je dit limiet overschrijft, wordt je ip-adres (jou unieke computer adres, net als een woonadres) geblokt voor een zelf in te stellen tijd.

De standaard instellingen zijn dat je 4 inlogpogingen hebt en als je die overschrijdt je 20 minuten wordt gebanned. Dat is een prima aantal en zal ik ook niet wijzigen als ik jou was.

Reden dat dit je blog veiliger maakt, is omdat er duizenden bots over het internet razen die alle mogelijk wachtwoorden proberen te kraken op sites (met zogenoemde brute force technieken). Door bots maar 4 inlogpogingen te geven om daarna 20 minuten gebanned te worden, zijn ze letterlijk eeuwen bezig om je wachtwoord te kraken en waarschijnlijk nooit dus want zo’n bot kiest dan wel een makkelijker doelwit.

Als je ze oneindig veel inlogpogingen zou geven en niet zou bannen, zouden deze bots veel meer kans maken.

Secure WordPress

Deze plugin schermt informatie af over je blog, zoals welke versie je gebruikt. Hierdoor hebben hackers minder informatie over je blog en kunnen daardoor veel minder snel en makkelijk je WordPress blog hacken.

Wp Security Scan

Dit is een plugin die je website scant op voornamelijk bestandsrechten van je site. Als de bestandsrechten van zeer belangrijke bestanden van WordPress (zoals .htaccess, wp-config.php etc.) te coulant zijn ingesteld (zoals CHMOD 777) kunnen computers van buitenaf deze bestanden wijzigen.

Verderop in dit artikel bij het kopje ‘snelheid’ zal ik uitleggen hoe je bestandsrechten veranderd met het programma FileZilla. FileZilla is gratis software om met je server te verbinden en op een makkelijke manier bestanden op je server te zetten en/of te wijzigen.

WordPress plugins voor SEO

WordPress SEO van Yoast

Er is aardige strijd tussen de WordPress SEO plugin van Yoast en de plugin All In One SEO Pack. Wat ik je kan vertellen is dat de plugin van Yoast vele malen beter is, omdat je meer opties hebt bij deze plugin en waarbij sommige van deze opties je SEO nog verder kunnen verbeteren.

Eén van die opties is de xml sitemap die wordt gegenereerd in de plugin van Yoast, welke niet beschikbaar is in All In One SEO Pack. Nu zul je misschien de plugin Google XML Sitemaps hiervoor gebruiken, maar dan kan ik je nu al vertellen dat de xml sitemap van Yoast beter is.

Yoast deelt namelijk de sitemap op in blogposts, pagina’s, categorieën en tags. Door opdeling verbetert je SEO. Naar mijn idee is het hebben van een opgedeelde en uitgebreide xml sitemap de meest onderschatte manier van het verbeteren van je SEO. Het is zeer makkelijk toe te passen en je hoeft de xml sitemap dan alleen nog te verzenden in je Google Webmaster Tools account.

Video SEO for WordPress SEO by Yoast

Dit is een betaalde plugin maar zeker de moeite waard, met name als je veel video’s gebruikt op je blog. Als je overigens geen video’s gebruikt, zou je dat af en toe moeten gaan doen want dit wordt zeer gewaardeerd door bezoekers en dus ook door Google.

Deze plugin zorgt voor rich video snippets in de Google zoekresultaten. Een snippet is een zoekresultaat in Google bestaat meestal uit een SEO titel, een url en een beschrijving. Zonder een video in deze blogposts, ziet de snippet er als volgt uit:

Snippet voorbeeld zonder video

En nu gaan we zien hoe de snippet eruit ziet wanneer ik een video toevoeg van youtube, vimeo etc. terwijl ik de plugin video seo plugin van Yoast heb aangezet:

Snippet voorbeeld met video

Als je niet begrijpt dat de onderste snippets meer kliks oplevert in de zoekresultaten, dan moet je je laten nakijken 😛

Hier is de video met uitleg van Yoast van deze plugin:

WordPress plugins voor statistieken

Google Analytics for WordPress

Ook deze plugin is ontwikkelt door Yoast… en als hij het gemaakt heeft dan weet je eigenlijk al altijd dat het goed is. Toch zitten er in deze plugin wel een aantal dingen die niet helemaal goed werken. Dat is overigens geen probleem want deze plugin is alsnog beter en uitgebreider dan alle andere analytics plugins.

Een optie wat het vaak niet doet is het ‘authenticaten’ met Google. Wat je namelijk vroeger kon doen is inloggen in je Google account en dan op ‘authenticate’ klikken in de plugin van Joost en dan klikken ‘toegang verlenen’. Als je deed was je Google Analytics code direct geïnstalleerd en was je klaar.

Nu doet deze optie het vaak niet en moet je even je Google Analytics code pakken en die plakken in de box wanneer je de checkbox ‘Manually enter your UA code’ hebt aangevinkt. Je code begint altijd met UA en dan een paar cijfers.

GeldGorilla Add Code To Head

StatCounter statistiekenNaast de Google Analytics zijn er nog vele statistieken programma’s, maar deze raad ik allemaal niet aan. Al helemaal niet plugins die in je WordPress statistieken gaan bijhouden.

Meestal voegt dit niets toe aan Google Analytics en maakt het je blog alleen maar trager (en je database wordt snel groter).

De enige echte toevoeging op je statistieken is StatCounter. Het handige van dit programma is dat je van de laatste uren/dagen kunt zien op welke zoekwoorden bezoekers binnen zijn gekomen

Zo krijg je snel een inzicht van wat er op de dag aan de gang is. In Google Analytics is alles bij elkaar opgeteld zodat per dag of uur kijken onhandig is.

Een account bij StatCounter.com met een klein log is gratis (als je meer data wilt laten bewaren moet je betalen). Toch is de gratis versie voldoende om het dagelijkse inzicht in je statistieken bij te houden. Dus maak een account aan zou ik zeggen en pak de StatCounter code.

Om deze toe te voegen aan je site raad ik je aan om de plugin Add Code To Head te installeren. Je plakt dan de code in de Add Code To Head box en je bent klaar. Ook andere code, dat bestemd is voor de head sectie van je website, kan je plakken in dezelfde box.

Download: Geld Gorilla Add Code To Head

Blog Metrics

Deze plugin laat geen bezoekers statistieken zien, maar statistieken over je auteurs. Met deze plugin kun je namelijk per auteur zien hoeveel blogposts deze geschreven heeft, hoeveel reacties er gemiddeld geplaatst worden, hoeveel woorden hij/zij gemiddeld gebruikt en ga zo maar door.

WordPress plugins voor social media

GeldGorilla Social Media Plugin

Als ik alle social media /share buttons plugins samenvat, dan heb ik één woord en dat is… kansloos!

Toen ik share buttons op mijn blog wilde hebben, ging ik een heel rijtje plugins af. De meest gedownloade in die tijd was de AddToAny share buttons plugins, die nu ook wel Share Buttons by Lockerz heet. Maar laten we even bekijken hoe je share buttons er dan uitzien:

Share buttons code fout

Zoals je ziet is het aantal likes verdwenen. Deze share buttons kom ik geregeld tegen. De plugin is ook meer dan 2,5 miljoen keer gedownload. Een oplossing voor de fout in de afbeeldingen is er natuurlijk, maar waarom kiezen we niet gewoon voor een andere plugins… en dat is dus de GeldGorilla social media plugin.

Lees hier meer over de implementatie van de ‘vind ik leuk‘ button.

Deze plugin is zoals de titel al zegt zeer gemakkelijk in gebruik. Voordeel is dat je de share buttons kunt uitschakelen op specifieke pagina’s of posts met de widget die je ziet in de backend van een post of pagina. Je hoeft alleen maar de box ‘Schakel sociale media button uit voor de post/pagina’.

Ook kun je de share buttons willekeurig toevoegen in een pagina met de code [geldgorilla_social_media (ik heb het laatste haakje niet afgesloten, anders zie de buttons ipv de code).

Download hier de plugin: GeldGorilla Social Media Plugin Downloaden

Bekijk de volgende video hoe je precies de GeldGorilla Social Media plugin installeert en gebruikt:

DownloadGeldGorilla Social Media Plugin Downloaden

Slick Social Share Buttons

Zie je de social media share buttons aan de linkerkant van dit artikel? Nou, dat is gemaakt met de Slick Social Share Buttons plugin.

Na het instellen van de plugin, moet je wel nog even de volgende dingen instellen:

  1. De share bar op de juiste plek zetten met de ‘Location’, ‘Position from center’ en ‘Offset’ opties.
  2. De optie ‘disable floating effect’ aanzetten, net als de ‘load open’ optie
  3. De pagina’s aanvinken waar je de bar wilt laten verschijnen
  4. Kiezen welke share buttons je wilt gebruik

Als je de ‘Share’ afbeelding weg wilt hebben, vul dan bij ‘Tab Image URL’ bijvoorbeeld een spacer image. Bijvoorbeeld een spacer afbeelding van Wikipedia: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1d/No_image.svg/150px-No_image.svg.png

Ik raad je wel even aan om deze image op te slaan en hem te uploaden op je server en dan die url gebruiken.

Lees hier over nog meer social media plugins.

WordPress plugins voor promotie

Wp Bannerize

Met deze plugin kun je gerichter adverteren op je blog. Je kunt namelijk per categorie, of per verzameling van enkele categorieën, een specifieke banner plaatsen.

Op die manier heb je meer relevantie voor de bezoeker. Een voorbeeld. Stel je hebt de categorie ‘WordPress’ en de categorie ‘Internet Marketing’. Dan kan je dus bij alle artikelen van de categorie ‘WordPress’ een banner zetten die met dat onderwerp te maken heeft en bij de categorie ‘Internet Marketing’ een andere.

Deze plugin vereist wel wat technische inzicht. Je kunt via het tabblad ‘Tools’ in de plugin een aantal categorieën selecteren voor een bepaalde banner groep, die je al toevoegd hebt bij het tabblad ‘Nieuw toevoegen’. Je krijgt dan een stukje php code die je bijvoorbeeld bovenaan je widgets kunt zetten.

Kans is aanwezig is dat je wat css moet gebruiken om de banner precies op de juiste plek te krijgen. Als je niet weet hoe dat werkt, vraag je het een programmeur.

Nog een fantastische feature is dat je hier dus te maken hebt met banner groepen en je deze kunt laten roteren en kunt zien wat de doorklikratio is van iedere banner. Als je dan nog een custom Google Analytics maakt, die je kunt maken met de URL-maker.

Met geavanceerde segmenten kun je dan zien welke banner het meeste conversies/transacties oplevert, die je uiteraard wel eerst in GA moet instellen.

WordPress plugins voor database optimalisatie

WP-Optimize

Om je WordPress snel te houden, kun je geregeld je database optimaliseren. Door optimalisatie worden overbodige of dubbele tabellen uit je mysql database opgeschoond.

Ook het opslaan van revisies van je blogpost of pagina’s is bijvoorbeeld ook behoorlijk nutteloos en gebruikt eigenlijk bijna niemand.

Deze revisies kunnen heel snel oplopen. Als je 3 keer op ‘bijwerken’ klikt van een blogpost/pagina wordt het ook 3 keer extra opgeslagen. Kortom, het stukje content staat dan al 4 keer in je database. Op lange termijn heb je dan veel meer revisies dan echt blogposts/pagina’s.

Met de plugin WP-Optimize kun je ook deze revisies verwijderen. Dit is wat je allemaal kunt verwijderen met een paar muisklikken:

  • Post revisies
  • Automatisch opgeslagen concepten
  • Spam reacties (van je Akismet plugin)
  • Niet goedgekeurde reacties
  • Database optimalisatie

Deze kun je allemaal aanvinken en in enkele seconden laten uitvoeren.

Het liefst laat je dit automatisch doen. Met de plugins WP-Optimize is dat mogelijk, want je kunt in deze plugin instellen om de hoeveel dagen de database automatisch moet worden opgeschoond. Kortom, een echte set-and-forget plugin… precies zoals we het willen hebben.

WordPress plugins voor media (afbeeldingen & video’s)

Viper’s Video Quicktags

Met deze plugin kun je heel gemakkelijk video’s insluiten, zoals video’s van YouTube, Dailymotion, Vimeo etc. Nu zul je misschien zeggen dat je ook gewoon de insluit code (in het Engels embed code) kunt gebruiken en dat plakken in je post.

Er zijn dan twee nadelen:

  1. Je moet deze code dan plakken in de HTML versie van je post in plaats van de Wysiwyg versie (what you see is what you get).
  2. De knop waarmee je een youtube fullscreen kan maken ontbreekt als de embed code van youtube gebruikt.

Beide problemen zijn direct opgelost met de Viper’s Video Quicktags plugins… dus maak het niet moeilijker voor jezelf.

NextGEN Gallery

Met deze plugin kun je albums uploaden via je WordPress site en deze in thumbnails laten zien op een blog pagina. Hierdoor heb je dus een mooi overzicht van de foto’s.

Wanneer je op een foto klikt, krijg je een popup met een vergrote versie en kan je klikken op de foto om naar de volgende te gaan.

In principe werkt dit dus precies zoals Facebook. Als je veel foto’s gebruikt, maakt deze plugin alles een stuk makkelijker en sneller.

WordPress plugins voor memberships

Wishlist Member

Voor Nederlandse websites is de plugin Wishlist Member de beste manier om een membership te krijgen. Overigens is dit plugin waarvoor je moet betalen.

Deze plugin kan je koppelen aan het betaalsysteem PayPro, dat een officieel erkende dienstverlener is en waarbij je kan betalen met iDeal, PayPal of automatische incasso.

Gebruik je niet Wishlist Member dan zijn de enige betaalmethoden meestal alleen PayPal en creditcard en dan verlies je dus sowieso flinke conversie doordat er geen optie is voor iDeal of automatisch incasso.

WordPress plugins die je beter NIET kunt installeren

Alle SEO plugins behalve die van Yoast

Zoals gezegd is Yoast de meeste complete SEO plugin die er is… geen twijfel over mogelijk! Deze plugin heeft namelijk:

  • SEO voor titles en meta’s
  • XML sitemaps
  • Breadcrumbs
  • Author highlighting
  • Etc. etc.

Heb je al een tijdje All In One SEO Pack geïnstalleerd of een andere SEO plugin? Dan kan je heel snel overschakelen door in de plugin van Yoast door alle gegevens van bijvoorbeeld All In One SEO Pack te importeren. Kik op het tabblad ‘Importeren & Exporteren’ in de plugin en dan zie de volgende opties:

Importeren SEO plugins

VIDEO: Hoe een leek binnen no-time duizenden per maand kan verdienen

Ontdek de gedetailleerde stap-voor-stap methode waarmee zelfs de grootste kluns een passief goed inkomen via het internet kan verdienen.

Geen technische kennis, hoge kosten, website of hoge kosten vereist.

Ontdek meer over dit perfecte verdienmodel

Alex Hartman

Hoi, ik ben Alex Hartman, ik ben internet marketing deskundige met een passie voor beleggen. Op deze website inspireer ik mensen om vanuit huis, met behulp van het internet geld te verdienen.

12 Reacties op "De 18 Meest Krachtige Wordpress Plugins + 4 Waarschuwingen"

  1. Lex

    says:

    Hoi, Bedankt voor het delen van de mooie plugins... Misschien heb ik er over heen gelezen op mijn kleine schermpje maar welke plugin gebruik je voor de plaatjes die getoond worden onder: missschien vind je dit ook leuk?

    Bedankt alvast
    Gr Lex

    • Alex Hartman

      says:

      Dat is de Yet Another Related Posts Plugin.

      Moet je wel bij de opties kiezen voor thumbnails zodat je de uitgelichte afbeelding van het desbetreffende artikel erbij ziet staan.

      Daarnaast moet je wat spelen met de 'overeenkomst-drempel' opties. Je ziet vanzelf wat ik daarmee bedoel als je het download.

  2. Lex

    says:

    Bedankt Alex voor de snelle reactie! ik zie het vaak anders;-)

    Wat een onwijs leuk blog heb je neergezet zeg! Veel waardevolle info.

    Ik heb je direct toegevoegd aan mijn favorieten!

  3. Ronald

    says:

    Ik wil graag de volgende plug-in installeren: wordpress.org/plugins/jquery-collapse-o-matic/

    Maar deze is al 7 maanden niet geupdate. Kan dit een gevaar betekenen? Is er een alternatief voor deze plug-in? Hij is wel goed beoordeeld en vind zo snel geen alternatief.

    • Alex Hartman

      says:

      7 maanden is niet zo lang, pas als het meer dan 2 jaar niet is geupdate dan is het handig om een andere plugin te zoeken.

  4. Ronald

    says:

    De plug-in WP Database Optimizer is al meer dan 2 jaar niet geupdate! Je geeft eerst aan dat plug-ins ouder dan 2 jaar beter niet te gebruiken, maar deze plugin gebruik je zelf?

    • Alex Hartman

      says:

      1 jaar en 8 maanden dus nog geen 2 jaar. Maar de exacte datum maakt niet precies uit. Het gaat erom dat je moet uitkijken als een plugin echt te oud is.

      Sommige plugins zijn zo klein (omdat het een kleine functie is) waardoor updates niet essentieel zijn.

  5. Maaike Beijer

    says:

    Hoi, Bedankt voor het makkelijke instructie filmpje over de vind ik leuk- pluggin.
    Ik ben de website voor mijn ouders aan het aanpassen, maar ik ben zelf niet zo technisch ingesteld. Ik probeer al dagen een volg-knop voor facebook op de site te krijgen, maar ik weet echt niet hoe. Nu zag ik dat jullie wel een volg-knop hebben. Zou je mij kunnen uitleggen hoe ik dit op de website krijg. Je zou me dan echt enorm helpen!
    Alvast bedankt.

    Groeten Maaike

  6. Renie

    says:

    Ik was benieuwd naar jullie eigen manier om een deel van je website
    af te schermen voor members.
    Gebruiken jullie zelf ook Wishlist voor jullie inlog bij GGG?

    Groeten,
    Renie

    • Alex Hartman says:

      Ja, omdat je deze makkelijk kunt koppelen met PayPro.

      Maar als je een andere betaalsysteem gebruikt, kan je ook een andere plugin gebruiken.

  7. Jessica

    says:

    Mooi en informatief stuk! Ik dacht mijn snippets op orde te hebben maar heb nog een aantal extra domeinen die doorverwijzen naar de hoofdpagina. Deze snippets zou ik ook graag aanpassen. Enig idee hoe ik dit voor elkaar krijg? Ik ben benieuwd!
    Groeten Jessica

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *