5 Belangrijke Tips voor Geld Verdienen door te Handelen

‘’Dat is dan 12 euro en 75 cent,’’ vertelt de kassière je vanaf haar plek achter de kassa. Stilzwijgend overhandig je haar het bedrag. Ze slaat een aantal toetsen aan op het apparaat en kijkt dan vriendelijk glimlachend naar je op. ‘’Wilt u het bonnetje?’’ vraagt ze. Je haalt je schouders op. ‘’Prima,’’ antwoordt je. En hiermee is de transactie rond; een kleinschalige handel is volbracht.

Deze handel op kleine schaal zoals wij die kennen uit het dagelijks leven is eenvoudig: je geeft een persoon of een bedrijf geldt, in ruil voor een product of dienst. Normaal gesproken ben jij dus eigenlijk zelf juist geld kwijt aan handel. Maar wist je dat ook geld kunt verdienen door te handelen? Blijf lezen, en kom erachter hoe je van handel precies jouw inkomstenbron kunt maken!

De geschiedenis van de handel

De handel vindt zijn oorsprong in de prehistorie. Juist door handel konden de mensen in die tijd overleven, door onderling goederen en diensten te ruilen. handelen2Van modern geld was toen nog geen enkele sprake. Er wordt beweerd dat de sporen van handelsverkeer teruggeleid kunnen worden tot circa 150.000 jaar geleden.

Handel bestaat om vele redenen. Zo kan het ontstaan uit een behoefte aan een verdeling van de arbeid, en door verschillende specialisaties. Daarnaast kan het bestaan tussen regio’s, doordat verschillende regio’s elk hun eigen verhandelbare producten of diensten aanbieden. Ook kan de aanwezigheid van verschillende regiogroottes helpen bij het plukken van de vruchten van massaproductie.

Een aantal eeuwen geleden deed geld zijn intrede. In eerste instantie was het niet het geld zoals wij dit nu kennen, maar nam het de vorm aan van waardevolle objecten (goederengeld). Denk hierbij aan zeldzame schelpen, een walvistand en vee. In het middeleeuwse Irak werd zelfs brood gebruikt als eerste vorm van geld. Het systeem van goederengeld werd uiteindelijk representatief geld.

De handelsmarkt – waar kun je geld verdienen met handelen?

Vroeger al bestonden er speciale markten waar mensen samenkwamen om te kunnen handelen. Zo’n handelsmarkt is als het ware een netwerk waarbinnen handel, een uitwisseling van goederen en diensten tussen twee partijen, plaats mag vinden. De marktomvang is direct afhankelijk van twee zaken: 1) de hoeveelheid kopers en verkopers en 2) het geld dat er jaarlijks bij komt kijken.

In de economie staat een markt over het algemeen bekend als ‘’iedere structuur die kopers en verkopers toestaat elk soort goed, service en informatie uit te wisselen.” Deze uitwisseling van goederen of diensten, met of zonder geld, heet een transactie. Martdeelnemers bestaan uit alle kopers en verkopers van een goed, die de prijs van het goed beïnvloeden.

Er bestaan verschillende soorten (handels)markten:

 • Fysieke markten – handelen3Een fysieke markt wordt gekenmerkt door een setting waarin kopers de verkopers fysiek kunnen ontmoeten, en hun gewenste producten of diensten van hen kunnen kopen in ruilen voor geld. Voorbeelden van fysieke markten zijn:
  • Winkelcentra
  • Warenhuizen
  • Winkels
 • Non-fysieke markten/Visuele markten – In non-fysieke markten of visuele markten kopen kopers goederen en services via het internet. Op een dergelijke markt vindt er geen fysieke interactie plaats tussen kopers en verkopers; de transactie vindt plaats via het internet. Voorbeelden zijn:
  • eBay
  • Marktplaats
 • Veiling – Op een veiling verkoopt de verkoper zijn/haar goederen aan de hoogste bieder.
 • Markt voor halffabricaten – Deze markten verkopen ruwe materialen (goederen) die nodig zijn voor het eindproduct van andere goederen.
 • Zwarte markt – Een zwarte markt is een illegale markt. Hier worden illegale goederen zoals drugs en wapens verkocht.
 • Kennismarkt – Op een kennismarkt wordt gehandeld in producten gebaseerd op informatie en kennis.
 • Financiële markt – Markten die zich richten op de uitwisseling van liquide bezittingen (geld) worden financiële markten genoemd. Er zijn verschillende types financiële markten:
  • Aandelenmarkt – Een aandelenmarkt is een markt waar kopers en verkopers aandelen uitwisselen.
  • Een debet- of creditmarkt – Een markt waar kopers en verkopers zich richten op het uitwisselen van schuldbewijzen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van contracten, waarin de ene partij de andere partij belooft het geld met rente terug te betalen op vaste momenten.
  • (Buitenlandse) valutamarkt – Op een dergelijke markt is er sprake van handel in valuta. De ene partij ruilt de valuta uit zijn/haar eigen land tegen valuta met eenzelfde kwaliteit uit een ander land.
  • Voorspellingsmarkten – De markten zijn specifiek gericht op de toekomst; de uitwisseling tussen goederen en diensten vindt plaats met oog op de toekomst. De koper profiteert ervan als een marktwaarde stijgt, en weet zich geen raad als de marktwaarde crasht.

handelen4

De financiële markt

Verschillende soorten handelaren

Naast de verschillende soorten (handels)markten, kan er ook nog onderscheid gemaakt worden in de verschillende types handelaren. Als beginnend handelaar kan het nuttig zijn om te experimenteren met elk van deze types. Zo kunnen zij hun geïnvesteerde kennis en ervaring matchen aan een stijl die bij hen past. Een stijl waarbij zij zich prettig voelen. De belangrijkste types zijn:

 • Scalperen – Een scalper is iemand die honderden keren per dag handelt, om zo een klein voordeel te ‘schrapen’ van iedere handel door de bid-ask spread. Dit is de hoeveelheid waar de vraagprijs de aanbodprijs van een goed of product op de markt mee overschrijdt.
 • Momentum handelen – Momentumhandelaren zoeken naar aandelen die in hoog volume significant één richting op gaan. Zij proberen op tijd mee te liften met een gewenste winst.
 • Technisch handelen – Technische handelaren houden stevig vast aan grafieken en tabellen. Ze kijken koortsachtig naar de lijntjes op aandeel- of indexgrafieken naar tekenen die een signaal kunnen vormen voor koop- of verkoopsignalen.
 • Fundamenteel handelen – Fundamentalisten verhandelen bedrijven op basis van fundamentele analyses. Deze onderzoeken zaken als verwachte als verwachte aandelensplitsingen of reorganisaties.
 • Swing tradingSwing traders zijn meestal fundamentele handelaren die hun positie langer dan een dag weten te behouden. De meeste fundamentalisten zijn eigenlijk swing traders, aangezien veranderingen in bedrijfsfundamenten normaal gesproken enkele dagen of weken nodig hebben om een prijsbeweging te produceren die genoeg is voor de handelaar om een redelijke winst mee op te eisen.

handelen5

Swing trading strategieën

5 belangrijke tips voor geld verdienen door te handelen

Handelen (op een handelsmarkt) lijkt dus een prima manier om geld te verdienen. Maar velen die jou voor zijn gegaan, blijven achter met minder geld en meer kennis, terwijl ze nooit hun volledige potentie bereiken. De meeste mensen die falen, hebben een ding gemeen: ze falen in het onder de knie krijgen van de basisvaardigheden die nodig zijn om de kansen naar hun hand te zetten.

Daarom is het belangrijk dat jij genoeg tijd neemt om deze vaardigheden te leren. En voor je het weet, behaal jij op korte termijn al veel winst! Leer dus te handelen op de markten met vaardigheden en gezag, op basis van de volgende vijf basisconcepten:

#1 Ken jezelf

Kijk eens goed naar jouw relatie met geld. Zie jij het leven als een worsteling, en kost het jou veel moeite om iedere losse cent te verdienen? Geloof jij dat jouw persoonlijke aantrekkingskracht net zo gemakkelijk rijkdom op de markt zal opleveren als in andere aspecten in je leven?

Nog meer confronterend: heb jij regelmatig geld verloren door andere activiteiten, en hoop jij dat de markt jou meer met zijden handschoentjes zal aanpakken?

Wat jij ook gelooft, de markt zal deze overtuiging waarschijnlijk versterken door winsten een verliezen. Hard werk en charisma leveren beide financieel succes op, maar losers in andere onderdelen van het leven, blijken waarschijnlijk ook losers in de handel. Maar wees gerust: leer over de relatie tussen geld en zelfwaarde. En neem pas een volgende stap wanneer je je hoofd er goed bij hebt.

#2 Zorg voor kennis

Lees zoveel mogelijk boeken over de handel en de markt, en struin het web af naar tutorials. handelen6Maar focus je niet te veel op één kant van de handel. Bestudeer in plaats daarvan juist alles wat met de markt te maken heeft, inclusief ideeën en concepten die op dat moment niet eens relevant lijken. Jouw brede en gedetailleerde marktachtergrond zal steeds opnieuw goed van pas komen.

Maak het volgen van de markt en de handel tot een vast onderdeel van jouw activiteiten. Sta vroeg op en lees over de prijsveranderingen op (buitenlandse) markten, check de websites. Zorg dat je bezig blijft met de markt.

#3 Leer analyseren

Bestudeer ook de basis van technische analyse, en kijk naar prijstabel na prijstabel, in allerlei tijdsframes. Misschien denk je dat fundamentele analyse winstgevender is, omdat het groeicurves en inkomstenstromen bijhoudt. Maar handelaren zweren bij prijsacties die scherp vormgegeven worden door onderliggende fundamenten.

Lees dus gewoon die spreadsheets van jouw bedrijf, dit biedt een handelsvoordeel ten opzichte van mensen die deze negeren.

#4 Leer voorspellen

Jouw ervaring met grafieken en technische analyse brengt je naar de magische wereld van prijsvoorspelling. Theoretisch gezien kunnen effecten enkel hoger of lager worden, en kunnen ze een lange termijnhandel of een korte verkoop aanmoedigen. In werkelijkheid kunnen prijzen nog veel schommelen, wat kopers en verkopers flink doet schrikken.

Tijd wordt een belangrijke factor hierin. De financiële markten produceren trends en handelsranges met geometrische eigenschappen die onafhankelijke prijsveranderingen op korte termijn-, lange termijn- of tussentijdse intervallen teweegbrengen.

Dit betekent dat een index tegelijkertijd een lange termijn uptrend, een tussentijdse downtrend en een korte termijn handelsrange kan produceren.

Maar in plaats van een moeilijke voorspelling te doen, tonen de meeste handelsmogelijkheden zich door interacties tussen deze tijdsintervallen. Het kopen van aandelen die zojuist in prijs gedaald zijn, is een goed voorbeeld hiervan.

Handelaren werpen zich in een sterke uptrend als het product verkoopt gedurende een lagere periode. De beste manier van onderzoeken is door te kijken naar ieder tijdsframe, te beginnen met 60 minuten, dagelijkse en wekelijkse grafieken.

#5 Neem kleine stapjes

Nu wordt het tijd om je kennis om te zetten in actie, zonder jouw aandeel te laten varen. handelen7Papierhandel vormt een perfecte oplossing. Dit geeft nieuwkomers de kans om te oefenen; om live markacties te volgen en koop- en verkoopbeslissingen te maken die de outline vormen van een theoretisch prestatieoverzicht.

Handel dus veel, en gebruik verschillende strategieën.

Analyseer daarna de resultaten op eventuele fouten.

Handelaren moeten voorbereid zijn op de twee gelijksoortige emoties hebberigheid en angst. Papierhandel roept deze emoties nog niet zozeer op, dit gebeurt pas bij het ervaren van echte winsten en verliezen. Dit psychologische aspect zorgt er – meer dan het nemen van slechte beslissingen – voor dat veel nieuwkomers toch uit het spel stappen.

Neem kleine stapjes als nieuwe handelaar om deze uitdaging te zien voor wat het is, en om problemen met geld en zelfwaarde aan te pakken.

Nadelen van handelen (op de handelsmarkt)

Als je goed voorbereid bent, en je hebt er een goed oog voor, dan kan (online) handelen je zeker flink wat extra inkomsten opleveren. Maar wees je er ook van bewust dat er een schaduwkant aan het verhaal kleeft. Het is lang niet voor iedereen weggelegd. Bedenk je maar eens het volgende – bijvoorbeeld over de valutamarkt:

 • De markt verandert snel en kan van het een op het andere moment compleet omslaan. Je kunt snel geld verdienen, maar je kunt het ook snel verliezen. Je moet continu de markt in de gaten houden.
 • De markt is niet transparant. Als (beginnend) handelaar probeer je al op te boksen tegen de pros, die controle hebben over waar en wanneer een order geplaatst wordt. Er kan dus een interesseconflict plaatsvinden.
 • Je hebt geen persoonlijke relatie met brokers. Niemand wijst jou dus de weg in de markt. Je staat er als handelaar alleen voor.
 • Het is erg makkelijk om verslaafd te raken. Handelen (in aandelen) kan net zoiets zijn als gokken voor sommige mensen. Als handelaar gok je op een uitkomst, en daar zet je geld op in. Handelaren kunnen een bepaalde high ervaren die gelijk is aan hetgeen gokkers ervaren. Dit kan leiden tot risicovolle beslissingen.
 • Het uitvallen van het internet kan jou een flink, gemeen nadeel bezorgen. Onderbrekingen van het internet kunnen een negatief effect hebben op jouw handel, maar jij bent zelf verantwoordelijk voor de uitkomst hiervan.
 • Er zijn kapers op de kust. Je kent ze misschien wel, scammers, personen die misbruik willen maken van jouw positie en graag hun hand leggen op jouw bezittingen. Ook in de handel duiken deze figuren op, en daarom moet jij de nodige voorzorgsmaatregelen nemen.
handelen8

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

1 Reactie op "5 Belangrijke Tips voor Geld Verdienen door te Handelen"

 1. Linda Kerkhove

  says:

  Van die scammers heb ik vrees, daarom kijk ik eerst op Google om te controleren of bepaalde brokers met option...enz... wel betrouwbaar is?! Daarom geef nog altijd de voorkeur aan Practice account (demo)om te oefenen en moet zelfs geen investering doen zoals bij een Live account.vb.Freetradingsplatforms waar al een deposit op je account staat.(itrade,signal.finmax...)MVG Linda

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *