Wat Is de Beste Manier om Ethereum te Kopen/Verkopen? 3 Tips

Na Bitcoin is Ethereum (of Ether) waarschijnlijk wel de bekendste cryptocurrency. De waarde van deze digitale valuta is de laatste weken ook bizar snel gestegen – en het einde is nog niet in zicht. In bepaalde opzichten heeft Ethereum zelfs voordelen ten opzichte van Bitcoin.

Als jij ook interesse hebt gekregen in het kopen van Ethereum, dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel leg ik je precies uit wat Ethereum is, wat de voordelen ervan zijn, en 3 tips voor het kopen en verkopen van Ethereum. Wacht dus niet langer, en leer alles over Ethereum voordat je het gaat kopen!

Wat is Ethereum / Ether?

Ethereum is eigenlijk een softwareplatform, dat gebouwd is op blockchaintechnologie. Dit is de technologie die de cryptocurrency Bitcoin als eerste gebruikte, en die nu gebruikt wordt door alle digitale valuta.

Het principe van blockchain is dat er geen centrale ‘controlepost’ is waar alle data langsgaat.

ethereum-kopen1

Als jij bijvoorbeeld geld overmaakt naar iemand anders, gaat dat altijd eerst via de bank. De bank is hier de centrale database, waar alle transacties langs moeten. Bij blockchain is er niet één grote centrale – daar is de blockchain zelf de database. Dat betekent dat alle data bij alle gebruikers bekend is, waardoor het netwerk eigenlijk ‘zichzelf controleert’.

Zo maakt blockchain het mogelijk om gedecentraliseerde transacties te doen. Bij Ethereum hoort de valuta Ether. Eigenlijk koop je dus geen Ethereum, maar Ether. Let wel op: Ether kun je niet gebruiken om daadwerkelijk dingen mee te kopen (wat met bijvoorbeeld Bitcoin wel kan). Ether wordt puur gebruikt om het netwerk Ethereum draaiende te houden – en om in te handelen.

Waarom is Ethereum anders dan andere cryptocurrency?

ethereum-kopen2Een voorbeeld van iets dat Ethereum onderscheidt van andere cryptocurrency, is dat er applicaties op gehost kunnen worden. Normaal gesproken hebben alle applicaties een of meerdere servers, waar alle informatie langs gaat. Bij applicaties op Ethereum is dat niet zo, vanwege de blockchaintechnologie. Apps op Ethereum worden daarom ook wel DApps (Decentralized Apps) genoemd.

Daarnaast heeft Ethereum nog iets unieks: zogenaamde smart contracts. Deze ‘slimme contracten’ kunnen systemen en applicaties automatisch handelingen laten uitvoeren, op basis van codetaal. Als aan voorwaarden X en/of Y voldaan wordt, dan gebeurt Z. Hierdoor kunnen heel veel zaken automatisch geregeld worden. Om maar wat voorbeelden te geven:

 • Bij sommige transacties kan ingesteld worden dat een bepaald percentage automatisch naar een derde partij wordt betaald;
 • Een vliegtuigmaatschappij kan automatisch een vergoeding overmaken naar iemand wiens vlucht vertraagd is;
 • Als het niveau van een voorraad tot een bepaald niveau daalt, kan automatisch een nieuwe bestelling geplaatst worden;
 • Je kunt een nieuwe start-up steunen, waarbij je geld pas wordt overgemaakt als ze een bepaald doel hebben bereikt;
 • En nog veel ingewikkeldere financiële ketens kunnen zo geautomatiseerd worden.

Dit maakt Ethereum vooral heel interessant voor grotere bedrijven en applicatiebouwers. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Bovendien heeft Ethereum nog een voordeel ten opzichte van Bitcoin: het blockchainnetwerk van Ethereum is sneller.

Kortom: investeren in Ethereum door Ether te kopen is geen gek idee. Maar waar kun je dat nu het beste doen? En zijn er risico’s verbonden aan Ethereum kopen?

De beste manier om Ethereum te kopen/verkopen: 3 tips

Eigenlijk zijn er twee manieren om Ether te kopen:

 • Zelf Ethereum kopen en het bewaren in je eigen ‘wallet’
 • Ethereum kopen via een handelsplatform (online broker)

De eerste manier is dus om direct Ether te kopen via online platformen. De bekendste hiervan zijn Coinbase en Kraken. Op deze platformen kun je digitale valuta kopen – soms met een creditcard, en soms met Bitcoins (de bekendste cryptocurrency).

Ether wallets

Maar hoe houd je dan controle over je Ether? Dit gebeurt via een zogenaamde wallet. In feite is het een digitale portemonnee voor je cryptocurrency. Er zijn verschillende soorten wallets om je Ether op te bewaren:

 • Online software wallet: hierbij maak je een wallet aan op een online platform. Deze moet je goed beveiligen met een zeer sterk wachtwoord (en het liefst een tweede vorm van authenticatie). Dit is prima voor kleine bedragen, maar als je meer Ether koopt, is het niet de meest veilige methode. Een online platform kan namelijk gehackt worden of failliet gaan – weg Ether.
 • Offline software wallet: met deze wallet werk je niet online, maar met speciale software op je computer. Dit is al een stuk veiliger, omdat je niet afhankelijk bent van een onlinedienst. Dit type wallet is echter nog steeds gevoelig voor hackers en virussen. Bovendien geldt voor beide software wallets: als je je gegevens kwijtraakt, ben je ook je Ether kwijt.
 • Offline hardware wallet: dit is in feite een soort usb-stick waar je jouw Ether op bewaart. Dit is dan ook de veiligste manier om je Ether te bewaren, want zo’n apparaat kan zo goed als niet gehackt worden. Je moet hem natuurlijk niet kwijtraken, want dan ben je helemaal de klos.

ethereum-kopen3

Ether kopen en verkopen via een handelsplatform

Goed, de eerste manier is dus om zelf Ether te kopen en ze te bewaren op een wallet. Daarnaast kun je ook indirect Ethereum ‘kopen’ en ‘verkopen’ via online handelsplatforms. Deze platforms werken met zogenaamde ‘contracts for differences’ (cfd). Dit houdt in dat je handelt in Ether zonder het daadwerkelijk zelf te bezitten.

Met cfd’s kun je met een relatief klein bedrag een hoge investering aangaan.

Je betaalt met een cfd eigenlijk maar een fractie van de echte waarde van Ether, maar je speelt wel mee voor het volledige bedrag. Dat kan twee kanten opgaan: ofwel je maakt heel veel winst, ofwel je maakt veel verlies. Er zijn dus zeker risico’s verbonden aan het handelen met cfd’s.

Een groot voordeel van Ethereum kopen en verkopen via een online handelsplatform, is dat het heel eenvoudig is. Bij sommige platforms kun je zelfs met iDeal betalen. Dit kan niet bij sites als Coinbase, waar je meestal met een creditcard of Bitcoin moet betalen. Daarnaast geeft zo’n platform zeer veel informatie en houden ze de koersen up to date, wat heel belangrijk is bij Ethereum.

Je kunt ten slotte een demo account aanmaken bij veel online handelsplatforms. Dit houdt in dat je kunt oefenen met het handelen in cryptocurrency, zonder echt geld te betalen. Wel zo prettig als je aan iets nieuws begint, zoals Ethereum kopen!

Ethereum kopen tip 1: Weet dat de koers verraderlijk is

De meeste normale koersen veranderen niet zo snel. Bij cryptocurrency, dus ook Ethereum, is dat wel anders. De koers hiervan is extreem onstabiel. Binnen een dag kan de waarde van Ethereum schommelen met tientallen, soms honderden euro’s. Dat is iets om rekening mee te houden als je Ethereum koopt.

ethereum-kopen4

Je moet dus niet schrikken als de waarde van Ethereum binnen een paar uur opeens keldert – dat is nu eenmaal hoe het gaat bij cryptocurrency. Je moet dan ook op de lange termijn spelen bij het kopen van Ethereum.

Vanwege de vele mogelijke toepassingen van Ethereum wordt dan ook verwacht dat de koers ervan nog wel even gaat stijgen. Het einde van de cryptocurrency ‘hype’ lijkt nog niet in zicht. Er zijn mensen die vrezen dat cryptocurrency als Ethereum slechts een bubbel zijn die nog gaat barsten, maar daar zijn niet genoeg aanwijzingen voor. Het blijft echter nog steeds een investering: daar zijn altijd risico’s aan verbonden.

Ethereum kopen tip 2: Investeer om de juiste redenen

ethereum-kopen6Ethereum is niet iets als een aandeel dat je zomaar koopt en verkoopt. Als je direct Ether koopt (dus niet via een online handelsplatform), hoop je alleen maar dat het systeem in de toekomst nog populairder wordt, waardoor mensen meer voor jouw Ether willen betalen.

Ik raad je vooral aan om Ethereum te kopen als je er echt verstand van hebt. Koop het omdat je erover wilt leren, erin geïnteresseerd bent, of het zelfs direct wilt gebruiken door middel van applicaties.

Ethereum is geen munt zoals Bitcoin, waar je als gewone consument ook wat aan hebt.

Daarnaast kun je Ethereum kopen om te ‘investeren’ in het platform, omdat je denkt dat het positieve invloeden kan hebben op de wereld. In zekere zin is dat ook zo; Ethereum is revolutionair in sommige opzichten:

 • Fondsenwerving wordt ermee gerevolutioneerd
 • Er is geen inbreng van derde partijen mogelijk in het netwerk (veilig tegen hackers)
 • Internationale betalingen zijn veel eenvoudiger
 • En ga zo maar door…

Ethereum kopen tip 3: Steek er tijd in

ethereum-kopen6Niemand wordt slapend rijk. Als je geld wilt verdienen met Ethereum kopen, dan is dat zeker mogelijk, maar je moet er wel je best voor doen. Dat betekent: veel lezen! Houd het internet in de gaten voor ontwikkelingen, lees fora waar gebruikers met elkaar discussiëren, en bekijk regelmatig de koers.

Alleen door veel informatie te vergaren, krijg je daadwerkelijk kennis over Ethereum en Ether kopen. Die kennis is noodzakelijk om er succesvol geld mee te verdienen. Laat niemand je vertellen dat cryptocurrency als Ethereum een manier zijn om ‘snel geld te verdienen’ – want zo simpel is het niet!

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *