Wat Is BNB (Binance) en Waar Kan Ik Het Kopen? 3 Tips

Het kan haast niet dat je in 2021 niet weet wat een crypto is. Als je de term cryptocurrency niet kent, zul je in ieder geval termen als Bitoin, Ethereum en (recentelijk) Dogecoin wel kennen. Ook zul je waarschijnlijk wel hebben gehoord dat er mensen zijn die heel veel geld verdienen met de handel in deze crypto’s, en dus is de kans groot dat je er al wel eens over hebt nagedacht om dit zelf te proberen.

Het kan hierbij echter lastig zijn om de juiste crypto te vinden om in te investeren. Er zijn er tegenwoordig namelijk een hele hoop verschillende munten, met allemaal hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel zal ik proberen om wat onduidelijkheid weg te nemen, door in te zoomen op één specifieke crypto: Binance (BNB). Wat is Binance, waar kun je Binance kopen, en waar moet je op letten als je dat doet? Lees dit alles en meer in dit artikel!

Wat is Binance?

Zoals ik in de inleiding al aangaf, is Binance Coin (afkorting BNB, vaak kortweg Binance genoemd) een cryptocurrency, net zoals bijvoorbeeld het welbekende Bitcoin. Dit betekent dat het in de basis een digitaal betaalmiddel is. Het idee van crypto’s is dat ze een betaalmiddel vormen dat onafhankelijk is van nationale overheden of banken, wat voor velen een voordeel is, aangezien banken en overheden nu niet bepaald de meest vertrouwde instanties zijn als het om geld gaat.

“Sinds de bankencrisis in 2008 hebben mensen een stuk minder vertrouwen gekregen in banken.”

Crypto’s zoals Binance hebben dus geen centrale autoriteit, en worden daarom ook wel gedecentraliseerd genoemd. De uitwisseling van deze munt en de verificatie van betalingen gebeuren via software. Om Binance te kunnen gebruiken heb je een zogeheten wallet nodig om je geld in te kunnen bewaren. Dit is eigenlijk niets anders dan een computerprogramma waarop je kan inloggen met de bij jou bekende gegevens.

De achterliggende technologie die bepaalt hoeveel coins er (op welke manier) in omloop worden gebracht, heet de blockchain. Misschien heb je wel eens gehoord dat crypto’s via een proces genaamd “mining” in omloop worden gebracht, maar dat is in dit geval niet waar. Binance is als het ware van tevoren gemined, en wordt pas daarna op de markt gebracht door de mensen achter deze coin.

Binance maakt gebruik van de blockchain van Ethereum. Ethereum is één van de bekendste en grootste crypto’s die er is, en dat was het waarschijnlijk niet geworden als de technologie erachter niet in orde was, dus het is positief dat Binance van deze zelfde technologie gebruikmaakt. Je kunt er dus van uitgaan dat Binance een prima technologische basis heeft.

Wat zijn de voordelen van Binance?

Ik gaf eerder al aan dat de vele verschillende in omloop zijnde cryptocurrencies allemaal zo hun eigen voordelen (en nadelen) hebben. Het is daarom goed om ook eens van Binance te horen wat die voordelen zijn. Je wil immers waarschijnlijk niet alleen weten wat Binance is, maar ook waarom je erin zou moeten investeren.

Een belangrijk voordeel van Binance is dat de achterliggende technologie erg snelle transacties faciliteert. Binance gebruikt een gepatenteerde engine die wel 1,4 miljoen transacties per seconde kan ondersteunen. Omdat koersen van alle financiële producten snel kunnen stijgen of dalen (en dit voor crypto’s nog veel meer geldt dan voor bijvoorbeeld aandelen), is het belangrijk om snel te kunnen handelen (elke koop of verkoop is een transactie), en dat kan dus met Binance.

“Als het gaat om reageren op koerswisselingen, dan is tijd letterlijk geld!”

Daarnaast biedt Binance korting op handelskosten. Je moet een klein bedrag betalen als je handelt in crypto’s, maar Binance biedt je dus wat korting op die kosten, waardoor je minder onnodig geld uitgeeft. Dit is wel tijdelijk; deze korting wordt ieder jaar gehalveerd, en verdwijnt op een gegeven moment volledig. Reden dus om nú te gaan handelen in Binance, en niet te wachten tot volgend jaar!

Nog een belangrijk voordeel van Binance is dat deze crypto als veilig en betrouwbaar kan worden beschouwd. Binance maakt gebruik van een Secure Assets Fund for Users en een multi-cluster en multi-tier systeemkader om jouw geld te beschermen. Ik weet ook niet precies wat dat betekent, maar de experts op dit gebied verzekeren mij dat dit betekent dat je balans meer dan veilig is.

Is Binance goed te gebruiken als betaalmiddel?

Ik heb al even genoemd dat cryptocurrencies in principe tot doel hebben om als betaalmiddel te fungeren. Dat kan natuurlijk alleen als er ook mensen en (vooral) bedrijven bereid zijn om die crypto aan te nemen als betaalmiddel. In tegenstelling tot wettelijke betaalmiddelen (in Nederland euro’s), is er namelijk geen wettelijke plicht om crypto’s aan te nemen als betaling.

Wat Binance betreft, moet ik je wat dat betreft teleurstellen. Momenteel zijn er nog bijzonder weinig mogelijkheden om daadwerkelijk iets rechtstreeks te kopen met Binance. Er zijn een paar horeca- en reisbedrijven die Binance Coin aannemen als betaalmiddel, maar erg veel zijn het er niet. Als betaalmiddel is Binance momenteel dus nog niet echt levensvatbaar.

“Een toekomst waarin we al onze aankopen met crypto’s doen, ligt nog ver in de toekomst.”

Dit kan natuurlijk in de toekomst nog veranderen, naarmate digitale valuta steeds meer geaccepteerd raken. Voor nu is Binance echter vooral als investering interessant. Je kan een hoop geld verdienen door crypto’s op het juiste moment te kopen en verkopen, doordat crypto’s soms ineens erg snel in waarde kunnen toenemen, gemiddeld veel sneller dan bijvoorbeeld aandelen.

Ben je op zoek naar een crypto waar je ook daadwerkelijk mee kan betalen, dan zijn er betere opties dan Binance, zoals Bitcoin en Ripple. Deze coins zijn al wat meer bekend en hebben al bewezen geen eendagsvliegen te zijn, en daarom nemen bedrijven deze liever aan. Dat maakt echter ook dat het verdienpotentieel door handelen minder groot is dan bijvoorbeeld bij Binance Coin, omdat ook de koers wat stabieler is, en dus minder explosief zal stijgen of dalen.

Waar kan ik Binance Coin kopen?

Ik zou het me zomaar kunnen voorstellen dat je inmiddels aardig enthousiast bent geworden, en wel aan de slag wil met het kopen van Binance Coin. Daarvoor moet je echter wel weten waar je dit kunt doen. Niet iedere exchange biedt elke crypto aan, en het aanbod aan crypto’s is daarom een belangrijke overweging bij het kiezen van een platform voor de handel in digitale valuta.

De meest voor de hand liggende plek om Binance Coin te kopen, is op de gelijknamige exchange van de makers van deze coin, Binance. Dit is wat mij betreft ook meteen de beste optie. Via deze exchange maak je namelijk optimaal gebruik van de snelle technologieën achter Binance, en veel traders raden dit platform ook aan voor andere crypto’s.

Er zijn echter zeker ook andere exchanges die BNB verkopen, zoals bijvoorbeeld eToro, Paybis, Gate.io, Crypto.com en KuCoin. Zoals gezegd zou ik je aanraden om gewoon het eigen platform van Binance te gebruiken, maar als je al een ander platform gebruikt, snap ik ook wel weer dat je niet volledig van platform wil veranderen om één nieuwe crypto te gaan verhandelen.

Waar moet ik op letten als ik geld wil verdienen met Binance? 3 tips

Je weet nu in de basis alles wat je moet weten om te kunnen bepalen of Binance een product voor jou is, en waar je Binance kan verhandelen. Er is echter nog één ding wat je nog niet weet, en dat is hoe je er ook een succes van maakt! Daarom wil ik je nog de volgende 3 tips meegeven als het gaat om de handel in Binance (en andere cryptocurrencies):

  • Investeer niet alleen in Binance
  • Handel nooit uit paniek
  • Investeer niet meer geld dan je kan missen

Tip 1: Investeer niet alleen in Binance

Eerder benoemde ik al even dat crypto’s erg volatiele koersen hebben. Dat betekent dat ze heel snel kunnen stijgen en dalen, veel sneller dan normaal het geval is voor bijvoorbeeld aandelen en obligaties. Dat heeft een belangrijk voordeel, namelijk dat er heel veel potentiële winst te behalen valt op de cryptomarkt in betrekkelijk weinig tijd. Er zit echter ook een belangrijk nadeel aan.

Hierdoor kun je namelijk ook grote potentiële verliezen lijden. Als een koers ineens heel snel begint te dalen terwijl jij even niet oplet, dan kun je in één klap een hele hoop geld kwijt zijn. Koop je crypto’s (vooral nieuwe, volatielere crypto’s), dan betaal je dus voor dat hoge verdienpotentieel door een heel hoog risico aan te gaan.

In zekere zin is dit onvermijdelijk, want risico aangaan is nu eenmaal precies waar investeren en beleggen om draait. Je kan echter wel het risico verminderen, want waarom zou je meer risico lopen dan nodig is? Concreet kun je dit doen door het risico te spreiden, en dus je geld te beleggen in meerdere crypto’s (en eventueel andere financiële producten, zoals aandelen).

Zo zorg je er namelijk voor dat je niet alleen van Binance afhankelijk bent. Iemand die al zijn geld in Binance heeft geïnvesteerd, is ook in één klap alles kwijt als het helemaal misgaat met Binance. Iemand die echter nog een hoop andere producten in zijn portfolio heeft, zal zich zo’n verlies veel beter kunnen veroorloven.

Tip 2: Handel nooit uit paniek

Wanneer je ineens je Binance in waarde ziet dalen, is het alleen maar normaal als de paniek toeslaat. In dat geval heb je misschien de neiging om zo snel mogelijk al je Binance te dumpen, en op die manier je verliezen te beperken. Dat is een klassieke paniekreactie, die ik op zichzelf wel kan begrijpen, maar die ik je desalniettemin ten sterkste moet afraden.

Paniek is namelijk een slechte raadgever. Wie geld wil verdienen met de handel in effecten, moet dit doen door rationeel overwogen keuzes te maken. Paniek is juist een emotie die de ratio uitschakelt, waardoor je niet meer goed kan nadenken over de langetermijneffecten van je beslissingen. Geen goede emotie om je door te laten leiden dus!

Op zichzelf moet je natuurlijk wel reageren op dalingen en stijgingen van de koers, maar als je op iedere kleine daling paniekerig reageert, dan beperk je je verdienpotentieel enorm. Ik wil je niet zozeer duidelijk maken dat het altijd een slecht idee is om te verkopen als de waarde daalt, maar ik wil je alleen aansporen om op zo’n moment een stap terug te nemen, en na te denken over de vraag of je wel echt de juiste keus maakt.

Tip 3: Investeer niet meer geld dan je kan missen

Deze tip ligt misschien nogal voor de hand, maar omdat dit in de praktijk nogal vaak mis blijft gaan, wil ik hem toch even genoemd hebben. Als het gaat om investeren in crypto’s (of in wat dan ook), investeer dan nooit meer dan je kan missen. Zo weet je zeker dat je nooit in serieuze financiële problemen zult komen als gevolg van je investeringen, en dat is natuurlijk wel zo’n fijn idee.

Het is belangrijk om te beseffen dat er altijd een element van gokken in investeren en speculeren zit. Je kan natuurlijk weloverwogen keuzes maken en je risico’s zoveel mogelijk beperken, maar er zit een enorm grote factor van onvoorspelbaarheid in markten, waardoor ook de meest ervaren beleggers zo nu en dan een smak geld verliezen. Expertise kan je hier nooit 100% voor behoeden.

De meeste mensen weten het bovenstaande wel op een rationeel niveau, maar uit enthousiasme zie je dat dit toch nog vaak wordt genegeerd. Je ziet dan hetzelfde effect als in casino’s; omdat ze het een tijdje lang goed doen, krijgen ze de illusie dat ze meer controle hebben dan daadwerkelijk het geval is. Hierdoor vergeten ze op een onderbewust niveau dat het in de basis toch echt om een soort kansspel gaat, en gaan ze als gevolg daarvan roekeloze beslissingen maken. Dit wil je beslist voorkomen!

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *