De Ultieme Spoedcursus voor Handelen in Cryptocurrency: 5 Tips

Het is dé hype van het moment: handelen in cryptocurrency / cryptomunten. Steeds meer mensen raken geïnteresseerd in het handelen in deze digitale betaalmiddelen. Misschien is door deze hype jouw interesse ook wel gewekt, en ben je ook benieuwd hoe je moet handelen in cryptocurrency. Je hebt echter geen idee wat dit is, of waar je moet beginnen.

Daarvoor heb ik deze ultieme spoedcursus cryptocurrency in elkaar gezet. In 5 tips leg ik je precies uit hoe je begint met handelen in digitale valuta, waar je op moet letten, en welke fouten je moet vermijden. Zo kun jij ook geld verdienen met handelen in cryptocurrency!

Wat is cryptocurrency?

cryptocurrency1Cryptocurrency (ook wel cryptomunten, cryptogeld of cryptovaluta genoemd) is letterlijk een digitale munteenheid. Vaak wordt het als alternatief geldsysteem gebruikt, in plaats van reguliere valuta (euro’s, dollars, enzovoorts). De eerste (en bekendste) cryptocurrency is Bitcoin, maar er zijn nog meer soorten.

Dit geld kun je niet uit de muur halen, zoals bij andere valuta. Het bestaat alleen maar online, dus je kunt er ook alleen maar online mee betalen. Als je bedenkt hoeveel online transacties we tegenwoordig uitvoeren is dat eigenlijk niet eens zo gek.

Je kunt alleen betalen met cryptocurrency op plekken die deze accepteren. Dit worden er steeds meer – in China kun je bijvoorbeeld bij speciale pinautomaten Bitcoins omruilen voor cash. Een aantal plekken in Nederland waar je met cryptocurrency kunt betalen, zijn thuisbezorgd.nl, verschillende horecagelegenheden en dienstverleners.

Hoe werkt cryptocurrency?

Maar hoe werkt dat dan precies, een ‘digitale munt’ (cryptomunten)? Het grootste verschil met normaal geld, is dat het gedecentraliseerd is.

Dat betekent dat er bij cryptocurrency geen bank aan te pas komt.

64303519 - concept of digital wallet and bitcoins on printed circuit board. gold bitcoins spill out of the curved smartphone. 3d illustration.

Normaal gesproken houdt een centrale autoriteit bij waar geld heen gaat. Dit kan een bank zijn, maar bijvoorbeeld ook een systeem als PayPal. Alle betalingen komen langs deze centrale autoriteit, waardoor een betaalsysteem hier normaal gesproken altijd van afhankelijk is.

Vroeger werd gedacht dat een decentraal betalingssysteem niet mogelijk was, omdat alle onderdelen van een netwerk dan altijd over dezelfde informatie zouden moeten beschikken. Satoshi Nakamato (de bedenker van Bitcoin) bracht hier verandering in. Via het zogenaamde blockchain principe worden de gegevens continu bij alle gebruikers ververst.

Dit heeft een aantal gevolgen:

 • Betalingsverkeer via cryptocurrency is anoniem. Je identiteit is niet gekoppeld aan blockchain betaalsystemen. Verschillende cryptocurrency verschillen in de hoeveelheid transactie-informatie die ze prijsgeven.
 • Je kunt snel en internationaal betalen. Via cryptocurrency kun je altijd snel een transactie maken, of de ontvanger nu naast je woont of aan de andere kant van de wereld.
 • Cryptocurrency is bestand tegen fraude. Als een hacker probeert om een transactie te wijzigen, dan wordt dit slechts ‘op één plek’ gedaan. Omdat dit slechts een van de miljoenen blockchain databases is, ‘weigert’ de meerderheid van deze databases de wijziging van de hacker. Hij zou daardoor miljoenen databases tegelijk moeten hacken – wat onmogelijk is.
 • Cryptocurrency is erg veilig. Het zit al in de naam – cryptocurrency komt van cryptographic currency, ofwel versleuteld geld. De valuta is zo goed versleuteld, dat het eigenlijk niet te hacken is. Betalingen met cryptocurrency zijn ook onomkeerbaar. Cryptocurrency is zo veilig als jouw ‘wallet’ (je online portemonnee voor cryptocurrency).

Handelen in cryptocurrency

Wellicht ben je geïnteresseerd geworden in het handelen in cryptomunten, door alle positieve verhalen die je hierover hoort.

Op het moment van schrijven is 1 Bitcoin (BTC) bijvoorbeeld ongeveer €14.000 waard.

De koersen van verschillende cryptocurrency zijn de laatste jaren ook alleen maar aan het stijgen. Steeds meer mensen, bedrijven en organisaties zien een toekomst in (de techniek achter) cryptocurrency. Dat is ook de enige reden dat cryptocurrency überhaupt geld waard kunnen zijn – mensen hechten een waarde aan de regels codering die deze cryptocurrency feitelijk zijn.

cryptocurrency3

Maar hoe begin je dan met handelen in cryptocurrency? Het is geen simpel systeem waar je zomaar in kunt stappen. Je moet wel weten waar je aan begint, en wat de beste manier is om te handelen. Daarom heb ik voor jou 5 tips op een rij gezet, als een spoedcursus handelen in cryptocurrency. Lees ze dus goed door!

Tip 1: Kiezen tussen cryptocurrency kopen of handelen via externe partijen

De meest ‘simpele’ manier om te handelen in cryptocurrency is om deze gewoon te kopen, en ze op een later moment te verkopen, wanneer de waarde ervan is gestegen. Zo werkt het bijna altijd met handelen. Dit lijkt eenvoudig genoeg, maar in de praktijk valt dat tegen.

Zo is het openen van een account en het storten van geld op een cryptocurrency exchange vaak erg omslachtig. Het kost tijd, moeite, en daarna moet je ze nog exporteren naar je eigen ‘wallet’. Daarnaast hebben veel exchanges slechts een klein aanbod van cryptocurrencies.

Wanneer je zelf cryptocurrency inkoopt kun je tevens niet handelen met een hefboom. Handelen met een hefboom houdt in dat je veel meer kunt verdienen (of verliezen) dan je eigenlijk inlegt. Dit is het principe waarmee externe partijen werken.

Dit wordt ook wel een contract for difference (CFD) genoemd.

Het handelen met CFD’s in cryptovaluta brengt dus mogelijk meer winst, maar ook meer risico met zich mee. Wees je altijd bewust van deze risico’s en dat je kapitaal kunt verliezen. Handel altijd verstandig.

Tip 2: Kies de juiste soort cryptocurrency

Iedereen kent ondertussen wel de Bitcoin. Maar er zijn nog veel meer soortencryptomunten. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

cryptocurrency5En zo kan ik nog wel even doorgaan. Hoe moet je nu kiezen tussen al deze cryptocurrencies? Allereerst is het belangrijk om goed onderzoek te doen. Zoek informatie op over verschillende soorten cryptocurrency. Hoe werken ze? Worden ze goed beoordeeld? Bestaan ze al lang? Wat zijn ervaringen van andere handelaars? Wat is de verwachting voor de ontwikkeling van deze cryptocurrency?

Verschillende cryptocurrencies proberen zich van elkaar te onderscheiden. Zo zijn sommige valuta meer gericht op zakelijke gebruikers, en andere meer op consumenten. Ook de transactiekosten tussen verschillende digitale munteenheden kunnen verschillen, evenals de onderliggende systemen. Kortom: cryptocurrencies kunnen erg divers zijn.

Het hangt er dus ook van af wat je zelf met de cryptocurrency wilt. Wil je er echt dingen mee kopen, of wil je enkel handelen in cryptocurrency? Dit kan namelijk invloed hebben op je keuze voor een bepaalde cryptocurrency.

Ik raad je in elk geval twee dingen aan:

 1. Spreiden. Zoals bij handelen wel vaker geldt, is het spreiden van je kansen altijd beter. De kansen dat je geld verliest zijn veel groter, als je alles op één cryptocurrency inzet. Spreid dus altijd over verschillende valuta, en investeer meer in valuta die betrouwbaarder zijn.
 2. Kies (bijna) altijd voor Bitcoin. Ja, Bitcoin is populair, maar het voordeel hiervan is dat je ze kunt inwisselen voor andere cryptocurrencies (ook wel altcoins genoemd). Daarnaast is de Bitcoin nog steeds aan het stijgen!

Tip 3: Raak niet in paniek door snelle koerswijzigingen

Zoals gezegd is elke cryptocurrency gedecentraliseerd. Dit betekent dat cryptocurrency niet gekoppeld is aan een bank, instituut, of welke economie dan ook. Normaal gesproken verandert de koers van een munteenheid mee met de economie. Die verandering gaat langzaam, waardoor de koers relatief stabiel blijft. Bij cryptocurrency is dat niet het geval.

De waarde van cryptocurrency wordt enkel bepaald door wat mensen ervoor over hebben.

Dit betekent dat de koers van digitale munteenheid sterk kan fluctueren. De koers is volledig afhankelijk van vraag en aanbod. Dat kan misleidend zijn, als je net begint met handelen in cryptocurrency. Je kunt bijvoorbeeld schrikken als de waarde van jouw cryptocurrency opeens sterk daalt.

Kijk bijvoorbeeld eens naar de afbeelding hieronder. Dit is de koers van Bitcoin in 24 uur. Je ziet dat hij binnen een dag fluctueer tussen de €13.400 en €14.400 – een verschil van €1000!

cryptocurrency6

Als we naar de koersverandering over een jaar kijken, ziet dat er toch heel anders uit:

cryptocurrency7

Hier zie je dat de waarde van Bitcoin in een jaar is gestegen van €1000 naar bijna €14.000. Dat is een bizarre stijging. Of deze trend zich zal voortzetten, is nog niet bekend, maar het maakt een ding duidelijk: kijk bij cryptocurrency niet naar veranderingen op de korte, maar juist op de lange termijn.

Tip 4: Investeer niet te veel geld

Dit klinkt misschien als onnodig advies, maar toch zeg ik het erbij. Je zou zeker niet de eerste persoon zijn die zich verkijkt op de risico’s die kleven aan handelen in cryptocurrency.

“Maar Frank, als ik twee jaar geleden had geïnvesteerd in Bitcoin, was ik nu stinkend rijk geweest!”

Ja, dat is wijsheid achteraf. Van tevoren weet je echter nooit hoe de koers zal lopen. Zelfs Bitcoin kan nog hard gaan dalen; dat is hoe cryptocurrency werkt. Je kunt de risico’s beperken door jezelf goed te informeren en slimme investeringen te doen, maar je kunt ze nooit uit de weg nemen.

Ik adviseer je dan ook om niet te veel geld te investeren in cryptocurrency. In het kort:

 • Investeer alleen geld dat je niet nodig hebt
 • Ga er nooit van uit dat je rijk gaat worden met cryptocurrency
 • Wordt geen slaaf van de koers, maar laat de koers voor je werken
 • Begin niet lukraak met kopen, maar doe eerst onderzoek
 • Handel bij een betrouwbare broker

Tip 5: Ga verantwoordelijk met je cryptocurrency om

Of je er nu voor kiest om zelf cryptocurrency te kopen, of via een platform; ga altijd verantwoordelijk met je gegevens om. Wanneer je zelf cryptocurrency koopt, kun je kiezen voor een online of offline ‘wallet’.

cryptocurrency8Bij een online wallet wordt jouw cryptocurrency op een online platform bewaart. Je logt hier gewoon in met een gebruikersnaam en wachtwoord, en dan heb je toegang tot je valuta. Een sterk wachtwoord is dus heel belangrijk – gebruik het liefst een random wachtwoord generator. Bovendien geldt: verlies je de toegangsgegevens tot je wallet, dan ben je al je cryptocurrency kwijt!

Daarnaast is er bij online wallets altijd het risico dat de onlinedienst gehackt wordt of failliet gaat – weg cryptocurrency. Dit is bijvoorbeeld het geval geweest bij de Bitcoin exchange MTgox. Lees hier meer.

Een offline wallet is meestal een soort usb-stick waar jouw cryptocurrency op staat. Dit is een stuk veiliger dan een online wallet, omdat zo’n usb-stick niet gehackt kan worden. Je koppelt het apparaat gewoon los als je het niet meer gebruikt. Het enige risico hiervan is dat je het apparaatje zelf kunt kwijtraken.

Je kunt daarnaast een wallet lokaal op je pc bewaren. Hiervoor gebruik je speciale walletsoftware. Het voordeel hiervan is dat je niet afhankelijk bent van een online platform, maar ook hier zouden hackers of virussen toegang kunnen krijgen tot jouw wallet.

Mijn advies: zet alleen kleine bedragen op een online exchange met een veilig wachtwoord; bewaar grote bedragen op een offline wallet (of handel via een broker).

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

2 Reacties op "De Ultieme Spoedcursus voor Handelen in Cryptocurrency: 5 Tips"

 1. chinn

  says:

  Dit is inderdaad wel erg veel reclame voor plus500. Waarom zou je met CFD's, dus met hefbomen handelen in cryptovaluta? De volatiliteit van cryptovaluta is zeer hoog vergeleken met aandelen en door die hefbomen ben je met een kleine dip je geld al snel kwijt. Het wordt nog risicovoller en ingewikkelder. Niet doen!
  Bovendien handelen via een broker doet het voordeel van de blockchain technologie weer te niet door te beleggen via een centrale bank.
  Doe het gewoon zelf via een exchange en bewaren in een offline wallet. Vrij, goedkoop, veilig genoeg.

  • ad kern

   says:

   hoi chinn, hoe gaat dat dan " via exchange " en welke exchange is de beste?
   alvast hartelijk dank voor jouw uitleg.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *