Geld Verdienen Met Twitch: 3 Tips + 15 Nederlandse Streamers

De digitale wereld: voor velen van ons lijkt het alsof het internet pas gisteren voor de deur stond. Desondanks heeft het wereldwijde web de wereld ingrijpend veranderd. Zaken als sociale media, online berichtendiensten en video- en streamingdiensten zijn niet meer uit het dagelijks leven weg te denken. Veel van de grootste multimiljardairs ter wereld hebben hun fortuin verdiend via het internet.

Het moge dus duidelijk zijn dat het internet een potentiële goudmijn is, die ook jou een heleboel geld kan opleveren als je het slim aanpakt. Eén hiervan is de streamingwebsite Twitch. Wil jij ook geld verdienen met streamen op Twitch? Lees dan hier mijn 3 tips voor geld verdienen met Twitch en 15 Nederlandse streamers als voorbeeld!

Hoe kan ik geld verdienen met Twitch?

Als je wat minder thuis bent in de wereld van het internet, dan kan het lastig zijn om te weten hoe je geld kunt verdienen met Twitch. Informatie hierover zal dan vaak te ingewikkeld overkomen, of vol zitten met termen waar je nog nooit van hebt gehoord.

Het kan echter ook zijn dat je geboren en getogen bent met het internet, maar dat het je niet lukt om hier geld mee te verdienen. Hoe hard je ook je best doet, het lukt je niet om een publiek aan je te binden en hier geld mee te verdienen. Je kennis van het internet en de markt van streaming blijkt hiervoor niet genoeg te zijn.

Wat het geval ook is, ik zal je vandaag gaan helpen om een mooi zakcentje bij te verdienen via het platform Twitch. Wat is Twitch precies, hoe kun je er geld mee verdienen, en wat is de beste manier om dat te doen? Het antwoord hierop vind je in dit artikel. Ik heb het gestructureerd aan de hand van de volgende vragen:

 • Wat is Twitch precies voor website?
 • Hoe verdienen mensen geld met Twitch? 3 manieren
 • Hoe kan ik zelf geld verdienen met Twitch? 3 tips
 • Ter inspiratie: 15 succesvolle Nederlandse Twitch-streamers

Hoe Jacko met 1-2 uur per week duizenden euro’s per maand verdient

Ontdek het beste verdienmodel om een passief inkomen op te bouwen op het internet en dat:

 • Zonder technische kennis
 • Zonder product
 • Zonder opstartkosten
 • Zonder te adverteren
 • Zonder vooropleidingen

Start hier met het verdienen van duizenden euro’s per maand

Wat is Twitch precies voor website?

Dat Twitch een steeds succesvollere website is, dat weten veel mensen wel. Misschien weet je ook wel dat je kleine neefje net iets te veel tijd op deze website doorbrengt. Bij veel mensen gaat de kennis van Twitch echter niet verder dan dat. Ik zal dit artikel beginnen door de volgende fundamentele vraag te stellen: wat is Twitch precies voor website?

Twitch is een zogeheten streamingplatform, en wel eentje met user-generated content. Dit houdt in dat mensen zichzelf filmen en dit via Twitch kunnen uitzenden naar hun kijkers. Via de website van Twitch kun je zowel jezelf filmen en dit uitzenden, als kijken naar de uitzendingen (of “streams”) van anderen.

Er bestaan meerdere van dit soort websites, maar Twitch onderscheidt zich door zich op een bepaalde markt te richten: games. Het idee van Twitch is dat mensen zichzelf filmen terwijl zij videospelletjes spelen en hierop commentaar geven. Mensen kunnen live op jou en op andere kijkers reageren via een live chat.

Dit commentaar kan je zelf invulling geven: het kan humoristisch zijn, maar ook informatief. De eerste optie lijkt vaker voor succes te zorgen, maar je moet ook kijken naar wat jouw eigen vaardigheden zijn.

Het idee van online kijken naar hoe anderen games spelen, lijkt misschien vreemd. Maar voor iedereen die met het internet is opgegroeid is het de normaalste zaak van de wereld.

Daarnaast: in hoeverre is het nou anders dan bijvoorbeeld kijken naar hoe andere mensen voetballen?

Mensen kunnen niet alleen naar je streams kijken op het moment dat ze bezig zijn, maar kunnen deze streams ook later terugkijken. In die zin lijkt Twitch ook wel weer een beetje op een website zoals YouTube, waarop je vooraf gemaakte filmpjes van anderen kan kijken. Het verschil is dat alle video’s op Twitch eerst live gestreamd zijn.

Hoe verdienen mensen geld met Twitch? 3 manieren

Misschien snap je best hoe Twitch in de basis werkt, maar snap je niet hoe je in godsnaam geld kan verdienen door jezelf te filmen terwijl je spelletjes speelt. Geld verdienen met Twitch kan op enkele verschillende manieren. Ik zal even stilstaan bij elke manier, om uit te leggen hoe dit precies in zijn werk gaat. Geld verdienen met Twitch kan door:

 • Donaties te vragen
 • Advertenties te tonen
 • Sponsoren te zoeken

Manier 1: Donaties vragen

De belangrijkste manier waarop streamers op Twitch geld verdienen met hun content, is door het vragen van donaties. Tijdens een stream hebben kijkers de mogelijkheid om de streamer een donatie te geven wanneer ze de stream vermakelijk vinden. Deze fooien gaan vervolgens direct naar de streamer, om hem of haar te motiveren om door te gaan met streamen.

Een goede manier om meer donaties te krijgen, is om bepaalde doelen te stellen. Je kan bijvoorbeeld zeggen dat je iets grappigs zal doen als je een bepaald bedrag aan donaties hebt ontvangen. Of je zegt dat je een bepaalde populaire game eens zal proberen bij een x aantal donaties. Enthousiaste kijkers hebben dan een reden om je iets te geven.

Let wel op dat je ook leuk commentaar blijft geven tijdens het gamen.

Als je niet oplet, ben je het grootste tijd van je tijd bezig met bedelen om donaties, en dat is natuurlijk niet leuk om naar te kijken.

Af en toe om donaties vragen is dus prima, zeker als je er een doel aan verbindt dat leuk is voor je kijkers. Maar zorg wel dat je stream ook zijn entertainmentwaarde blijft behouden, anders zal niemand zich geroepen voelen om zijn of haar geld aan jou te besteden.

Manier 2: Geld verdienen met advertenties

Als je even op Twitch rondneust, dan zul je zien dat er zo nu en dan advertenties worden getoond op de website. Deze advertenties spelen voor alle gebruikers op de website, en zoals je misschien wel snapt verdient Twitch geld met het spelen van deze advertenties.

Als je echter actief genoeg bent als streamer, en een beetje een publiek hebt weten aan te trekken, dan kun je ook partner worden van Twitch. Concreet houdt dit in dat jij ook een deel van het geld krijgt dat adverteerders aan Twitch betalen.

Het idee dat hierachter zit, is dat Twitch op deze manier succesvolle streamers beloont voor de kijkers die zij trekken. Dit doet Twitch in de hoop dat deze streamers hierdoor ook in de toekomst actief blijven op de site. Zij kunnen nóg meer kijkers trekken en dus meer inkomsten genereren. Dit is dus een win-win-situatie voor Twitch en voor de streamer.

Manier 3: Zoeken naar sponsoren

De derde en laatste manier waarop Twitch-streamers geld weten te verdienen met hun streams, is door middel van gesponsorde content. Soms betalen bedrijven Twitch-streamers om bepaalde producten te tonen of aan te prijzen in hun Twitch-streams. Vaak zijn dit nieuwe games, aangezien dit de specifieke doelgroep is waar Twitch zich op richt.

Dit is natuurlijk alleen weggelegd voor zeer succesvolle streamers. Een groot bedrijf als Ubisoft zal jou niet gaan betalen om de nieuwe Assassin’s Creed te showen als je een publiek van 30 mensen hebt.

Dit is dus niet iets waar je je meteen op moet gaan richten als je begint met streamen, maar meer een ver toekomstbeeld.

Waar je ook op moet letten, is dat je je aan de toepasselijke wetten en regels over sponsoring houdt. Je moet in elk geval altijd duidelijk aangeven dat het om gesponsorde content gaat. Om jezelf juridisch in te dekken kun je dit maar beter zo serieus mogelijk nemen. Check ook altijd even de website van Twitch zelf voor de voorwaarden die de site op dat moment hanteert.

Hoe kan ik zelf geld verdienen met Twitch? 3 tips

Nu je ongeveer weet hoe Twitch ongeveer werkt, en op wat voor manieren je er geld mee kan verdienen, jeuken je handen waarschijnlijk om het eens een keer zelf te proberen. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw poging succesvol wordt, en niet verdrinkt in de zee van talloze andere streamers? Daar zal ik je bij gaan proberen te helpen, aan de hand van de volgende tips:

 • Zorg voor goede hardware en software
 • Creëer inside jokes met je publiek
 • Upload je streams ook op YouTube

Tip 1: Zorg voor goede hardware en software

Voordat je ergens succesvol is kan zijn, moet je ervoor zorgen dat je alle benodigdheden hebt, en voor Twitch begint dit met de juiste hardware. Zorg er allereerst voor dat je een beetje een krachtige computer hebt. Deze moet immers je game én jou kunnen opnemen en uitzenden zonder vast te gaan lopen, want een stotterende stream is voor niemand leuk. Daarnaast is een goede webcam handig.

Ook moet je zorgen voor de juiste software. Als je de games die je speelt wil opnemen en uitzenden, dan heb je daar een specifiek programma voor nodig. Een programma dat hiervoor veel wordt gebruikt, is een programma genaamd OBS Studio. Dit programma is erg geschikt en bovendien gratis; je kunt het downloaden op obsproject.com.

Tip 2: Creëer inside jokes met je publiek

Als je wil dat je publiek blijft terugkomen naar jouw stream, is het belangrijk dat je een persoonlijke band met ze opbouwt. Hoewel dit natuurlijk een beetje van één kant komt, is dit in het verleden erg effectief gebleken om een publiek aan je te binden. Je publiek krijgt het idee dat ze jou kennen, en komen terug voor jouw persoonlijkheid.

Dit wordt ook wel een parasociale relatie tussen jou en je publiek genoemd.

Een goede manier om zo’n band tussen jou en je publiek te creëren, is door het maken van inside jokes. Door bepaalde grappen te blijven herhalen, krijgt je publiek het idee dat ze bij een bepaalde community horen. Zij snappen namelijk dat je terugverwijst naar iets wat je eerder al had gezegd. Dit is een fijn gevoel, en hierdoor zal je publiek sneller terugkomen.

Tip 3: Upload je streams ook op YouTube

Als je een uur aan beeldmateriaal van je Twitch-stream hebt, dan is het natuurlijk zonde om dit alleen op Twitch te laten staan. Upload deze stream ook YouTube als deze afgerond is, dan heb je de kans om een nog veel groter publiek aan te trekken. Zo kun je YouTube-gebruikers ook naar je Twitch-kanaal lokken en in de toekomst nóg meer geld verdienen aan je volgers.

Ter inspiratie: 15 succesvolle Nederlandse Twitch-streamers

Ik heb je zojuist allerlei handige tips gegeven om succesvol te worden en geld te verdienen op Twitch.  Maar tot nu toe is het natuurlijk allemaal heel theoretisch gebleven. Misschien wil je nu eigenlijk wel eens zien hoe een stream van een succesvolle Twitch streamer eruitziet.

Zo kun je niet alleen zien wat voor soort content het goed doet op Twitch. Je ziet ook hoeveel volgers je ongeveer moet hebben om echt wat te kunnen verdienen met Twitch, en hoe vaak je ongeveer moet streamen om dat voor elkaar te krijgen.

Een wijs man zei ooit: beter goed gejat dan slecht bedacht.

Hoewel ik je natuurlijk niet aanraad om iemands stijl volledig te stelen, kan het helemaal geen kwaad om eens te kijken hoe je toekomstige concurrentie te werk gaat, en hier wat inspiratie uit te halen.

Daarom hier een lijstje met de meest succesvolle Nederlandse streamers in maart 2019. Ik raad je aan vooral eens een paar streams van ze te bekijken.

 • 1: YaraskyGaming
  • Aantal volgers: 259,540
 • 2: KingKongor
  • Aantal volgers: 133,652
 • 3: GameMeneer
  • Aantal volgers: 117,465
 • 4: Midnan
  • Aantal volgers: 91,688
 • 5: DHDlive
  • Aantal volgers: 82,683
 • 6: lekkerspelen
  • Aantal volgers: 77,607
 • 7: CromoTag
  • Aantal volgers: 57,999
 • 8: Duncan
  • Aantal volgers: 49,659
 • 9: Joost
  • Aantal volgers: 48,682
 • 10: YaDsAcid
  • Aantal volgers: 47,244
 • 11: ToastmanGames
  • Aantal volgers: 46,927
 • 12: LiveWithSjaak
  • Aantal volgers: 42,004
 • 13: Maestrooj
  • Aantal volgers: 41, 732
 • 14: LinkTijfer
  • Aantal volgers: 41,011
 • 15: BeatboxRS
  • Aantal volgers: 40,290

VIDEO: Hoe een leek binnen no-time duizenden per maand kan verdienen

Ontdek de gedetailleerde stap-voor-stap methode waarmee zelfs de grootste kluns een passief goed inkomen via het internet kan verdienen.

Geen technische kennis, hoge kosten, website of hoge kosten vereist.

Ontdek meer over dit perfecte verdienmodel

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *