Van Foto’s Tot Geld: Zo Kun Je Geld Verdienen Met Fotografie

Iedereen kan tegenwoordig foto’s maken. Op ieder mobieltje zit wel een camera en als je geluk hebt zit er zelfs een aan de voorkant, waarmee je mooie selfies kunt maken. Sommige mensen gaan er zelfs helemaal in op en kopen een professionele fotocamera, waarmee je natuurlijk geweldige foto’s kunt maken.

In dit artikel zullen we bespreken hoe je van je hobby eventueel je (bij)baan kunt maken. Het is natuurlijk nog leuker om er een zakcentje mee te verdienen en mensen blij te maken met jouw talent. Ben jij van plan om van je hobby fotografie je baan te maken, lees dit artikel dan snel!

Wat moet je hebben/weten als fotograaf

Waar fotografie zo’n honderd jaar geleden alleen voorbehouden was aan professionele fotografen om prachtige plaatjes te schieten, is dit nu voor iedereen weggelegd. Er is uiteraard wel een verschil tussen even snel een grappige foto maken en ook echt een ‘goede’ foto maken.

Zo moet je rekening houden met het licht, de hoek waarin je de foto neemt en wat je precies in beeld wilt krijgen. Zo zijn er nog veel meer aspecten waarmee iemand rekening moet houden wanneer hij of zij een mooie foto wil schieten.

Voordat je geld kunt gaan verdienen met fotografie is het belangrijk om te weten wat je allemaal nodig hebt en waar je rekening mee moet houden. Hieronder zal beschreven worden wat je allemaal moet weten/hebben als fotograaf!

Hoe Jacko met 1-2 uur per week duizenden euro’s per maand verdient

Ontdek het beste verdienmodel om een passief inkomen op te bouwen op het internet en dat:

 • Zonder technische kennis
 • Zonder product
 • Zonder opstartkosten
 • Zonder te adverteren
 • Zonder vooropleidingen

Start hier met het verdienen van duizenden euro’s per maand

1.      Apparatuur

Veel fotografen denken dat als ze maar de duurste en geweldigste fotocamera hebben, dat het dan wel goed komt. Uiteraard is het fijn als je een camera hebt die mooie foto’s maakt, maar het gaat uiteindelijk om jou en hoe jij de foto maakt. Je hebt niets aan een foto van geweldige kwaliteit, maar die niet mooi genomen is.

Maak je daarom niet te druk over je apparatuur.

Er zijn natuurlijk wel bepaalde technieken die je eventueel beter kunt uitvoeren met een bepaalde fotocamera, maar als je echt een goede fotograaf bent kun jij met je telefoon ook al een prachtige foto schieten. Wanneer je begint is het beter om je te focussen op de fotografie zelf, dan kun je met het geld dat je eventueel gaat verdienen altijd nog sparen voor een betere camera.

2.      Techniek

Er zijn voor het maken van foto’s veel verschillende technieken en opties op de camera. Dit kan soms best intimiderend overkomen. Wanneer je net begint met fotografie hoef je je hier echter niet druk om te maken, dit kun je namelijk het beste stap voor stap leren. De foto die je maakt is belangrijker en als je goed kunt fotograferen komt deze foto er zonder alle technieken ook goed uit.

Probeer je vooral te focussen op de basiskennis die je moet weten om een goede foto te maken. Met de standaardinstellingen van je camera kom je al een heel eind!

3.      Compositie

Vaak is de compositie van de foto wel heel erg belangrijk. Welke techniek of instelling je ook gebruikt, als de compositie niet goed is, is de foto eigenlijk ook niet goed. De compositie is de manier waarop jij je beeld kiest en hierna wilt tonen. Dat klinkt misschien niet gemakkelijk, maar dat is het wel.

Als je door de zoeker van je camera kijkt, kan je zien of de foto die je gaat schieten qua beeld er prettig uitziet.

Zorg er bijvoorbeeld voor dat storende elementen niet in beeld zijn en dat het duidelijk wordt wat je onderwerp is. Ook wanneer je bijvoorbeeld een foto wilt maken van iets wat op een laagte hoogte is, kun je het beste ook vanuit dat oogpunt fotograferen. Een paar centimeters verschuiving kan er al voor zorgen dat je foto geweldig is, probeer dit dus uit!

4.      Camera stilhouden

Wanneer je merkt dat je foto’s vaak onscherp zijn, dan zal dat waarschijnlijk door beweging komen. Je kunt het beste leren hoe je je fotocamera goed stil kunt houden. Probeer niet te fotograferen met één hand, want dit werkt vaak niet. Houdt met de ene hand je camera vast en met de andere het objectief. Hierna kun je waarschijnlijk een foto maken zonder beweging!

Als het dan nog steeds niet lukt om een scherpe foto te krijgen, dan kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van een statief. Een statief kun je heel goedkoop aanschaffen bij een fotografiewinkel. Probeer niet te goedkoop te gaan, anders is het statief misschien ook weer onstabiel.

5.      RAW

Je kunt vaak kiezen op de camera voor Jpeg, RAW of beide. Het beste is om te fotograferen in RAW, omdat je bij Jpeg veel informatie verliest. RAW is het ruwe databestand en daar zit de informatie in die direct van de sensor af komt.

RAW-bestanden zijn wel een stuk groter dat Jpeg-bestanden, maar een geheugenkaart is tegenwoordig helemaal niet meer zo duur, dus dit moet goedkomen. Als je de foto naar iemand anders wilt sturen, dan moet het RAW-bestand wel weer omgezet worden naar een Jpeg. Maar dan kun jij precies bepalen hoe de foto eruitziet.

6.      Fotograferen

Tot slot is het belangrijk dat je gewoon veel gaat fotograferen. Bij fotografie is het hetzelfde als bij andere dingen waar je goed in wilt worden, je moet ermee oefenen. Probeer overal waar je naar toe gaat je camera mee te nemen. Als je dan wat leuks ziet, dan kun je dit altijd fotograferen en zo ben je toch iedere dag bezig met fotografie.

Je kunt heel gemakkelijk je onderwerp vinden, onderwerpen voor fotografie zijn namelijk overal. Je kunt huizen fotograferen, dieren, kunst, natuur, mensen etc. Er zijn altijd onderwerpen voor fotografie om je heen te vinden, maak hier dan ook gebruik van!

Hoe meer je ermee oefent, hoe makkelijker het fotograferen je af zal gaan en hoe beter je foto’s zullen worden.

Naast deze tips en tricks zijn er uiteraard nog veel meer. Dit is de basis van het fotograferen en hiermee kun je zeker aan de slag gaan! Je foto’s zullen aan de hand van deze tips al snel beter worden!

Geld verdienen met fotografie

Nu je weet wat belangrijk is om te hebben/weten voor het fotograferen, wil je nu uiteraard weten hoe je hier geld mee kunt gaan verdienen. Geld verdienen met fotograferen is niet voor iedereen weggelegd. Je moet er toch wel een beetje uit kunnen springen met je foto’s. Toch is het best gemakkelijk om er geld mee te verdienen wanneer je dit voor elkaar hebt gekregen!

Hieronder zullen een aantal manieren besproken worden waarmee je geld kunt verdienen met fotograferen.

1.      Stock fotografie

Stock fotografie is wel een van de gemakkelijkste manieren om geld te kunnen verdienen met fotografie. Hierbij zet je je foto’s op een stockfoto site, hier zijn er een aantal van te vinden op internet, en bij elke verkoop zal jij het geld op je rekening krijgen. Dit is dan wel een klein bedrag.

Wat stockfotografie echter wat moeilijker maakt, is dat de site overvol is met mensen die graag een zakcentje willen verdienen met hun fotografie. Ook is het zo dat op deze stocksites iedere foto wordt nagekeken op kwaliteit, omdat er dus zoveel aanbod is. Is je foto, volgens het kritische team dat dit bekijkt, niet goed genoeg, dan komt het ook niet op de site.

Ook is het zo dat het bedrag per foto best laag ligt, dus je moet erg veel foto’s verkopen om ook echt wat geld te kunnen verdienen. Je moet al gauw op z’n minst zo’n duizend foto’s op de site hebben staan, die allemaal goedgekeurd zouden moeten door het team. Dit wordt dus best lastig.

Het is ook niet extreem gemakkelijk. Iedere foto moet de juiste trefwoorden hebben en een goede beschrijving, anders worden je foto’s natuurlijk niet gevonden op de tijd. Het kost dus best wat tijd. Wanneer je dit echter allemaal voor elkaar hebt, dan kun je er een stabiel bedrag uithalen en kun je er eventueel zelfs van leven! Het kan het dus echt waard zijn om behoorlijk wat tijd in te steken.

2.      Foto’s maken voor particulieren

Wanneer je al best wat volgers hebt en mensen weten dat je goed kunt fotograferen, dan kun je ervoor kiezen om te gaan fotograferen voor particulieren. Dit kunnen bijvoorbeeld feesten en partijen zijn, bruiloften, profielfoto’s, portretten, familie fotoshoots, etc. Dit is een goede keuze, omdat er dus genoeg gebeurtenissen zijn die mensen graag vastgelegd willen hebben en waar ze nog eens naar terug willen kunnen kijken.

Het is wel een moeilijke markt, omdat er redelijk veel concurrentie is op dit gebied. Soms vinden mensen het ook lastig om een hele hoog prijs te vragen en dat heb je wel nodig om winst te maken.

Wat wel positief is, is dat je gemakkelijk in de particuliere markt kunt komen. Zoals eerder al gezegd ken je vast al iemand die iets te vieren heeft en waar jij dan foto’s van kunt schieten. Deze foto’s kun je op internet plaatsen, waardoor er steeds meer mensen van jouw fotografie af zullen weten.

Het is handig dat je een eigen site hebt waarop mensen al je foto’s goed kunnen bekijken en precies weten wat ze kunnen verwachten. Daarnaast kun je natuurlijk je netwerk gebruiken – zorg dat mensen jou aan anderen aanraden!

3.      Evenementen fotograferen

Heb jij iets met sportevenementen of uitgaan en lijkt het je leuk om hier foto’s van te schieten, dan is evenementenfotograaf misschien wel iets voor jou. Als je wordt ingehuurd om hier foto’s van te maken, krijg je er uiteraard ook geld voor. Je kunt hierbij ook denken aan foto’s van een dochter die op paardrijden zit, dan kun je geld verdienen via de ouders voor wie je deze foto’s maakt. Het hoeft niet per se een enorm evenement te zijn.

4.      Fotograferen voor bedrijven

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar je kunt ook gaan fotograferen voor bedrijven. Bedrijven hebben vaak een wat groter budget en aarzelen dan ook niet om een goede fotograaf in te huren en hier een goed bedrag voor te betalen.

Bijna ieder bedrijf heeft wel eens een fotograaf nodig om foto’s te schieten voor bijvoorbeeld een website of reclamedoeleinden.

Bedrijven zijn met andere woorden dus een goede doelgroep om je diensten aan te verkopen of in ieder geval aan te bieden. Het is vaak wel lastig om onder de aandacht te komen van zo’n bedrijf. Hiervoor moet je er echt wat tijd in gaan steken. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om langs te gaan met je portfolio.

5.      Handel in fotografie

Het laatste waar je aan denkt, wanneer je het over geld verdienen met fotografie hebt, is handelen in apparatuur. Dit kan je echter veel geld opleveren. Je kunt bijvoorbeeld op een tweedehands site, zoals Marktplaats, apparatuur inkopen voor een lage prijs, deze weer opknappen en verkopen voor een hogere prijs. Hiermee maak je al snel winst. Veel mensen weten namelijk niet wat de apparatuur nog waard is, en wanneer jij dat wel weet kun je hier goed gebruik van maken.

6.      Fotografiewedstrijd

Wat ook erg leuk is om te doen, wanneer je goed bent in fotograferen, is mee doen met een fotowedstrijd waarmee je geld kunt winnen of eventueel apparatuur. Af en toe moet je betalen om mee te kunnen doen, maar vaak is het gratis.

Dit kan ook een goede reclame zijn voor je fotografie.

Vaak wordt de winnende foto gepubliceerd en krijgen veel mensen deze te zien. Wel is het zo dat de kans dat je wint uiteraard redelijk klein is. Er worden enorm veel foto’s opgestuurd en de jury kijkt erg kort naar je foto. Probeer er dus uit te springen met een bijzondere foto met bijvoorbeeld veel kleur of een onverwachts onderwerp.

Op deze manier maak je de meeste kans om te winnen!

7.      Nieuws

Vaak is het nieuws op zoek naar foto’s van een bepaalde gebeurtenis waar er maar een aantal mensen aanwezig waren. Vaak gebeurt een ongeluk of iets dergelijks namelijk spontaan en daar staan de fotografen van het nieuws niet klaar om een foto te schieten. Als jij bij zulke gebeurtenissen aanwezig was en je hebt er een goede foto van gemaakt, dan kan het zo zijn dat de nieuwssite graag gebruik maakt van jouw foto.

Als de foto goed genoeg is en andere nieuwssites deze ook graag willen gebruiken, dan kan je foto doorverkocht worden. In dit geval krijg jij er natuurlijk geld voor!

VIDEO: Hoe een leek binnen no-time duizenden per maand kan verdienen

Ontdek de gedetailleerde stap-voor-stap methode waarmee zelfs de grootste kluns een passief goed inkomen via het internet kan verdienen.

Geen technische kennis, hoge kosten, website of hoge kosten vereist.

Ontdek meer over dit perfecte verdienmodel

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

4 Reacties op "Van Foto’s Tot Geld: Zo Kun Je Geld Verdienen Met Fotografie"

 1. dinke haringe

  says:

  .

 2. dinke haringe

  says:

  wat een geweldig super mega grandioos fantastische website is dit ik heb er ontzettend vreselijk veel van geleerd echt een heleboel mooie bruikbare coole gave informatie vandaan gehaald
  met groetjes kusjes knuffels zoentjes van dinke haringe

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *