5 Manieren Om Geld Te Verdienen Met Kamers Verhuren (Airbnb)

Wilde je vroeger wat geld bijverdienen met het verhuren van een kamer, dan was dat een hele hoop gedoe. Je moest er zelf maar voor zorgen dat je huurders van jouw kamer vond. Er was geen enkele manier mogelijk om te checken of je met een beetje een betrouwbare huurder te maken had. Ik denk dat er weinig verhuurders (of huurders) zijn die naar deze tijd terugverlangen.

Het verhuren van een kamer of andere ruimte is alleen maar makkelijker geworden sinds de komst van het internet. Op websites als Airbnb heb je je kamer met een paar kliks op de markt gegooid. Dat mag dan wel zo zijn, maar voor veel mensen voelt verhuren via Airbnb toch nog wel enigszins als een drempel. Speciaal voor die mensen leg ik hier 5 makkelijke manieren uit om geld te verdienen met Airbnb!

Manier 1: Verhuur een leegstaande kamer

Een heleboel Nederlanders hebben wel ergens een leegstaande kamer in hun huis. Misschien is het een kamer die je voornamelijk als rommelhok gebruikt. Het kan ook dat één van je kinderen zojuist het huis uit is gegaan, waardoor je een kamer over hebt. Wat de reden ook is, je kunt geld verdienen door deze lege kamer te verhuren via Airbnb.

Het hele oorspronkelijke idee van Airbnb is dat het een alternatief voor hotels is. Op Airbnb kun je in plaats van een dure hotelkamer ook een kamer huren in iemands huis. Dit kan voor een vakantie, maar ook een zakentrip. Het verhuren van één enkele kamer is dus niet alleen volkomen acceptabel, het is zelfs waar Airbnb zich hoofdzakelijk op richtte.

“Wie betaalt er nou honderden euro’s voor een hotel als ze bij jou een kamer krijgen voor een fractie van het geld?”

Hoe Jacko met 1-2 uur per week duizenden euro’s per maand verdient

Ontdek het beste verdienmodel om een passief inkomen op te bouwen op het internet en dat:

  • Zonder technische kennis
  • Zonder product
  • Zonder opstartkosten
  • Zonder te adverteren
  • Zonder vooropleidingen

Start hier met het verdienen van duizenden euro’s per maand

Je kamer voorbereiden voor Airbnb

Voordat je een kamer kan verhuren, zul je deze natuurlijk wel huurklaar moeten maken. Je kunt je rommelige zolderkamer natuurlijk niet zo aan een huurder aanbieden. Wees je er dus van bewust dat het mogelijk een hele hoop tijd en geld gaat kosten voordat je een kamer op Airbnb kan plaatsen.

Dit is ook van belang, omdat je huurders recensies van je kamer en van jou als verhuurder op Airbnb kunnen plaatsen. Zo kunnen anderen weten wat huurders van jouw kamer vinden. Wanneer deze recensies negatief zijn, kun je het wel schudden: je zult dan nauwelijks meer huurders krijgen. Zorg dus dat de kamer mooi op orde is en dat je goede recensies krijgt!

Wat voor prijs je voor je kamer kan vragen, zal deels afhangen van de kamer zelf (de grootte en de kwaliteit van de voorzieningen). De prijs hangt nog veel meer af van de ligging van je huis.

Ik hoef je waarschijnlijk niet uit te leggen waarom je een kamer in hartje Amsterdam voor meer geld kan verhuren dan een kamer op het platteland.

Als je je afvraagt wat een realistische prijs is voor je kamer, kijk dan gewoon eens wat andere Airbnb-kamers in de buurt kosten. Je kunt ook wat experimenteren met de prijs, en kijken wanneer je meer huurders krijgt.

Als laatste wil ik nog even benadrukken dat je wel af en toe je huis deelt met een vreemde. Een toerist of zakenpersoon zal waarschijnlijk niet de hele dag in je huis zitten, maar je zal deze weltegenkomen in je huis. Weet dus dat je een beetje van je privacy opgeeft als je geld wilt verdienen met Airbnb!

Manier 2: Verhuur je huis tijdens je vakantie

Ik heb net uitgelegd dat je een kamer kan verhuren op Airbnb, wat je het hele jaar door kan doen. Maar waarom zou je alleen één kamer verhuren, als je ook je hele huis kunt verhuren? Als je je huis toch niet gebruikt, dan kun je het net zo goed gebruiken om een extra zakcentje te verdienen.

Dit kun je bijvoorbeeld doen als je op vakantie gaat. Waarschijnlijk is dit maar een keer of twee per jaar, en dus kun je niet het hele jaar door je huis verhuren. De keren dat het wel kan, kun je er echter aanzienlijk meer geld voor vragen dan wanneer je alleen een kamer verhuurt. Dat is logisch, want huurders hebben opeens de beschikking tot een compleet huis.

Vaak is het ook zo dat een geheel huis makkelijker en sneller te verhuren is dan een losse kamer. Dit komt doordat er op Airbnb relatief minder huizen verhuurd worden, waardoor je minder concurrentie hebt. Daarnaast maakt de locatie ook minder uit voor huizen vergeleken met losse kamers.

Denk er goed over na voordat je je huis verhuurt

Een nadeel van je huis verhuren, is dat je je gasten niet in de gaten kan houden terwijl ze in je huis verblijven. God weet wat ze voor een ravage aanrichten in de woonruimte waar jij na je vakantie weer intrekt. Dat is natuurlijk geen fijne gedachte, en daarom vinden veel mensen het vervelend als ze niet de huurders in de gaten kunnen houden.

Wat mij betreft is het echter niet nodig om hier bang voor te zijn. Ik heb je net al even uitgelegd dat huurders recensies over jou en je kamer kunnen achterlaten, maar dit werkt ook andersom.

Verhuurders kunnen ook recensies over huurders achterlaten.

Zo weet jij bijna zeker dat je te maken hebt met een verhuurder die je huis met respect zal behandelen voordat je akkoord gaat met de huur. Ook kun je vragen of je buren misschien een oogje in het zeil willen houden, als je je hier prettiger bij voelt. Daarnaast zou ik je aanraden om persoonlijke of waardevolle spullen ergens op te bergen waar de gast er niet bij kan.

Ik wil je als laatste nog aanraden de specifieke wetten en regels rondom het verhuren van je huis via Airbnb op te zoeken. Deze regels verschillen sterk per gemeente. Je kunt dus beter opzoeken of en voor hoe lang het toegestaan is om je huis te verhuren. Zo voorkom je dat je ineens verrast wordt door een boete.

Manier 3: Deel je huis op in appartementen

Ik heb net al uitgelegd dat het een stuk lucratiever is om je hele huis te verhuren dan een losse kamer. Als je een heel huis tot je beschikking hebt, is er echter een nóg efficiëntere manier om geld te verdienen. Je kunt namelijk je huis opdelen in appartementen.

Je hebt waarschijnlijk best een aantal kamers in je huis die je kunt verhuren als losse Airbnb-kamer. Dit kan bijvoorbeeld als je met een gezin woont en dus meerdere slaapkamers te verhuren hebt. Als je deze kamers allemaal los verhuurt, zul je uiteindelijk in totaal meer kunnen vragen.

Er zijn op Airbnb meer dan genoeg huizen te vinden die per kamer verhuurd worden, dus er is geen enkele reden om dit niet te doen. Je kan gewoon aangeven dat mensen ruimtes als de wc, keuken en badkamer moeten delen, maar dat ze hun eigen slaapkamer krijgen. Veel mensen maakt het niet zoveel uit als ze bepaalde faciliteiten moeten delen; dat moeten ze ook als ze en kamer in jouw huis huren.

Je moet er wel voor zorgen dat iedere kamer op slot kan en een andere sleutel heeft dan de rest van de kamers. Doe je dit niet, dan kunnen andere huurders zomaar in elke kamer naar binnen wandelen. Dat is natuurlijk geen prettig idee als je als vakantieganger een kamertje wil huren. Een paar nieuwe sloten is bovendien geen immense investering, dus je haalt dit geld er snel uit.

Manier 4: Verhuur een verbouwde schuur

Veel mensen hebben in hun tuin wel een schuur staan. Soms is dat echt iets waar je niet meer dan een paar fietsen in kwijt kan. In andere gevallen betreft het een relatief grote schuur, waar prima een bed, een bureau, een stoel, en andere meubels in zouden passen. Als dit het geval is, dan heb je nóg een manier te pakken om geld te verdienen met Airbnb.

Door je schuur te verbouwen tot een volwaardige leefruimte, heb je als het ware een klein vrijstaand huisje. Dit huisje kun je op Airbnb zetten wanneer je maar wil. Dit heeft alle voordelen van het verhuren van een kamer, zonder dat je last hebt van een wildvreemde die door je huis rondbanjert. Daarnaast kun je een schuur het hele jaar door verhuren. Alleen maar positieve punten dus!

Let er wel op dat dit best een hele hoop tijd en moeite kan gaan kosten, om van geld nog maar te zwijgen. Dit kan als investering best de moeite waard zijn, maar je moet er wel goed over nadenken. Kijk hoeveel je aan dit project zou moeten besteden, en hoeveel je voor zo’n schuur kunt vragen. Dan kun je namelijk zien in hoeverre je deze investering snel terug kunt verdienen.

Bedenk ook wel dat mensen wel verwachtingen hebben als ze iets huren via Airbnb, en dat je dus wel een ruimte van enige kwaliteit moet kunnen aanbieden. Simpelweg een bed in een lekkend schuurtje gooien zal niet genoeg zijn. Het moet er van binnen echt uitzien als een kamer, en gasten verwachten wel minimaal een verwarming en een watervoorziening.

“Als mensen ’s ochtends koud en nat wakker willen worden van de kille ochtendwind, dan gaan ze wel in een tentje op de camping liggen.”

Manier 5: Verhuur een eventueel vakantiehuisje

Deze laatste manier zal wellicht enigszins voor de hand liggen. Bovendien is hij maar voor een erg kleine groep verhuurders relevant, maar ik wilde het toch even benoemd hebben. Als je een vakantiehuisje bezit, dan kun je dit ideaal verhuren als je het zelf niet gebruikt. Hier kan je vanzelfsprekend ook zo ongeveer de hoogste prijs voor vragen van alle soorten ruimtes.

De meeste Nederlanders zullen maar één woning bezitten, maar sommige gezinnen hebben bijvoorbeeld een vakantiehuisje ergens in Zeeland. Hier maken ze een paar weken per jaar gebruik van tijdens de zomervakantie; de rest van het jaar staat het huisje stof te vergaren. Dat is natuurlijk doodzonde, omdat hier een uitgelezen kans is om lekker bij te verdienen.

Zet dit vakantiehuisje dus op Airbnb, en je ziet het geld binnenstromen! Let er wel op dat je hiervoor ook naar het vakantiehuisje moet reizen, bijvoorbeeld als je de sleutel afgeeft of om schoon te maken. Het is dus niet zo handig als dit huisje op 3 uur reistijd van je normale huis ligt.

VIDEO: Hoe een leek binnen no-time duizenden per maand kan verdienen

Ontdek de gedetailleerde stap-voor-stap methode waarmee zelfs de grootste kluns een passief goed inkomen via het internet kan verdienen.

Geen technische kennis, hoge kosten, website of hoge kosten vereist.

Ontdek meer over dit perfecte verdienmodel

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *