3 Voor- en 2 Nadelen van AEGON Aandelen Kopen + Koers

Beleggen in aandelen: er is een grote kans dat je er wel eens over na hebt gedacht, maar een bijna even grote kans dat je het uiteindelijk toch niet hebt gedaan. Je hebt waarschijnlijk wel de succesverhalen over beleggen gehoord, maar ook de minder positieve verhalen. Bovendien kan beleggen erg ingewikkeld en ondoorzichtig lijken. Al die verwarring leidt er voor veel mensen toe dat ze er maar niet aan beginnen.

Die mensen wil ik in dit artikel graag helpen, door een klein stukje verwarring weg te nemen. Ik zal me focussen op één specifiek aandeel: AEGON. Wat doet Aegon precies, hoe doen Aegon-aandelen het, en is het een goed idee om in dit bedrijf te investeren? Het antwoord op deze en meer vragen zal ik je proberen te geven in dit artikel.

Wat voor bedrijf is Aegon precies?

Beleggen in aandelen is natuurlijk niet iets dat je zomaar even doet. Voor je in een bedrijf investeert, wil je natuurlijk wel weten met wat voor soort bedrijf je te maken hebt. Of de koers van een bedrijf omhoog of omlaaggaat, heeft voor een heel groot deel te maken met het functioneren en presteren van het bedrijf erachter.

Het is dan ook mijn advies om nooit zonder enige kennis over het bedrijf in aandelen te gaan handelen.

Als je de koers van een bedrijf wil voorspellen zonder kennis van een bedrijf, dan kun je net zo goed een muntje opgooien.

AEGON is een bedrijf dat levensverzekeringen, pensioenen en vermogensbeheerproducten aanbiedt. Dit van oorsprong Nederlandse bedrijf, dat nog steeds in Nederland gevestigd is, is in 1983 ontstaan door een fusie van twee andere bedrijven, AGO en Ennia. Leuk feitje: het hoofdkwartier van AEGON is gevestigd aan een naar dit bedrijf vernoemd plein, het AEGON-plein in Den Haag.

Wat feitjes over Aegon:

 • AEGON is een multinationaal bedrijf, dat wereldwijd zo’n 47 miljoen klanten
 • Het bedrijf is actief in meer dan 20 landen in Europa, Amerika en Azië.
 • De omzet van AEGON bedroeg in 2015 maar liefst 31,289 miljard euro, en de nettowinst bedroeg 619 miljoen.
 • Het bedrijf heeft ruim 000 werknemers in dienst.

Dat hier van een groot bedrijf gesproken kan worden, mag wel duidelijk zijn.

Je weet nu een beetje wat AEGON voor bedrijf is, en wat je je er qua werkzaamheden en grootte bij moet voorstellen. Hier heb je echter nog niet bijster veel aan. Als je wil weten of het een goed idee is om in aandelen van AEGON te gaan handelen, dan zal je meer de diepte in moeten gaan.

Wat is de koers (geweest) van Aegon aandelen?

Er is één advies dat ik mensen altijd mee geef als het om beleggen gaat: overweeg je om in een bedrijf te investeren, kijk dan altijd naar de koers van dit aandeel door de jaren heen. Zoals je waarschijnlijk wel weet, is de koers niets anders dan de waarde of de prijs van een aandeel.

Door een aandeel met een lage koers te kopen en dit weer te verkopen bij een hoge koers, kun je winst maken.

In de onderstaande grafiek zie je de koers van AEGON-aandelen sinds 2011. Zoals je kan zien vertoont de grafiek een vrij duidelijk patroon van pieken en dalen. Deze pieken en dalen zijn vrij geleidelijk en niet al te sterk. Je hoeft dus niet te verwachten dat je morgen ineens miljonair bent, maar ook zeker niet dat je morgen ineens je geld kwijt bent.

Aan de hand van de grafiek kun je afleiden dat dit waarschijnlijk een vrij veilig aandeel is. Het voorspelbare patroon maakt dat je met enig geduld eigenlijk wel zeker kan zijn van winst. Als de koers daalt, moet je gewoon vertrouwen hebben en wachten tot de lijn weer gaat stijgen, want zoals je kan zien doet die dat uiteindelijk altijd wel weer.

Als je alleen op de koers afgaat, dan komt AEGON er vrij positief uit. Explosieve groei hoef je niet te verwachten, maar het is een erg veilige investering, die uiteindelijk altijd wel tot winst moet leiden, als je maar geduld hebt. Maar, hoewel mijn advies was om altijd naar de koers te kijken, zegt de koers ook weer niet alles. Daarom zal ik nog enkele voor- en nadelen van dit aandeel behandelen.

Wat zijn de voordelen van handelen in AEGON-aandelen?

Als je dit artikel hebt aangeklikt, dan wil je waarschijnlijk vooral een antwoord op één vraag: is het een goed idee om in AEGON-aandelen te beleggen of niet? Alle aandelen hebben zo hun voordelen en hun nadelen, en het antwoord op je vraag krijg je door die voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Om je daarmee te helpen, zal ik eerst de volgende voordelen behandelen:

 • De prestaties van AEGON zijn erg constant
 • AEGON is een erg groot bedrijf
 • Experts zijn erg positief over AEGON

Voordeel 1: De prestaties van AEGON zijn erg constant

Zoals ik eerder al had gezegd, zijn de prestaties van een bedrijf erg belangrijk voor de waarde (ofwel de koers) van een bedrijf. Als je wil weten hoe groot het risico is als je ergens in belegt, dan is het dus relevant om te weten hoe dit bedrijf in het verleden gepresteerd heeft.

Wanneer een bedrijf in het verleden altijd een hoge omzet en winst heeft gehad, dan kun je dat in de toekomst ook meer verwachten.

Zoals je in deze tabel kan zien, zit het wat dat betreft wel goed bij AEGON. Er zijn sinds 2000 maar twee jaren geweest waarin het bedrijf geen winst maakte, en één van die jaren was aan het begin van de kredietcrisis. Er zullen maar weinig bedrijven in de financiële sector zijn die wél winst hebben gemaakt in 2008. De nettowinst varieert tussen de honderden miljoenen en de miljarden, maar hij is er vrijwel altijd.

Jaar Omzet Netto winst
2000 € 32,72 miljard € 4,15 miljard
2001 € 30,67 miljard € 1,41 miljard
2002 € 29,04 miljard € -228 miljoen
2003 € 27,53 miljard € 938 miljoen
2004 € 38,36 miljard € 2,16 miljard
2005 € 45,51 miljard € 2,79 miljard
2006 € 47,49 miljard € 3,17 miljard
2007 € 45,58 miljard € 2,55 miljard
2008 € 7,53 miljard € -1,08 miljard
2009 € 46,41 miljard € 204 miljoen
2010 € 31,61 miljard € 1,760 miljard
2011 € 29,16 miljard € 872 miljoen
2012 € 19,526 miljard € 1,57 miljard
2013 € 19,939 miljard € 849 miljoen
2014 € 19,864 miljard € 1,19 miljard
2015 € 31,289 miljard € 619 miljoen

Als je nu kijkt naar de omzet, dan zie je dat deze afgelopen jaar meer dan 1,5 keer zo groot is als de twee jaren ervoor. Hoe het komt dat hetzelfde niet voor de winst is gebeurd, kan ik je niet precies vertellen, maar waarschijnlijk heeft dit te maken met investeringen. Dit zou betekenen dat AEGON in de toekomst waarschijnlijk een stuk meer winst zal maken dan nu het geval is.

Als de koers met de omzet meegroeit, dan kan dit aandeel makkelijk keer twee.

De koers heeft hier echter nog niet op gereageerd, en daarom is het nu een goed moment om aandelen AEGON te kopen. Als de koers hier namelijk wél op gaat reageren, dan kun jij je aandelen met veel winst verkopen. Wanneer de winst tegenvalt, dan is er ook niet zo’n groot probleem, omdat de koers van AEGON eigenlijk nooit heel snel zakt. Het risico valt dus mee.

Voordeel 2: AEGON is een erg groot bedrijf

Een tweede voordeel van handelen in AEGON-aandelen, is dat AEGON een erg groot bedrijf is. Hier wil ik uiteraard absoluut niet mee zeggen dat grote bedrijven niet kunnen falen (dat hebben we tijdens de bankencrisis wel gezien). Vergeleken met kleinere bedrijven zijn ze echter vaak wel een veel veiligere investering. Dit heeft met verschillende redenen te maken.

Het zegt wel iets dat er een plein naar AEGON vernoemd is.

Eén van die redenen is iets wat in de economie schaalvoordelen genoemd wordt. Als je een groter bedrijf bent, dat een groter aantal klanten bedient, heb je een betere positie bij onderhandelingen. Ook kun je werk beter verdelen met een groter aantal werknemers, waardoor je efficiënter produceert. Dit alles zorgt er samen voor dat een groot bedrijf makkelijker winst blijft draaien.

Een tweede reden dat grote bedrijven het vaak een stuk beter doen op de beurs, is doordat mensen simpelweg meer vertrouwen hebben in grotere bedrijven. De koers van een aandeel wordt bepaald door wat mensen ervoor willen betalen, en dit wordt dan weer mede (of eigenlijk vooral) bepaald door hoeveel vertrouwen mensen hebben in het bedrijf.

Een groot bedrijf geeft je dus niet de garantie dat je winst zal maken op je investering, maar je hebt wel een veel grotere kans op succes. De koers van een groot bedrijf stijgt sterker als het goed gaat, en daalt minder snel als het even wat slechter gaat. Het is dus relatief veilig om in een groot bedrijf als AEGON te beleggen.

Voordeel 3: Experts zijn erg positief over AEGON

Als je wil weten of het een goed idee is om een aandeel te kopen, dan kan advies van beleggingsexperts daar enorm bij helpen. Op het internet zijn er genoeg websites te vinden die adviezen van beleggingsexperts verzamelen, en aan de hand daarvan kun je een betere beslissing maken. AEGON komt erg goed uit dit soort adviezen.

Als je de adviezen van AEGON van de afgelopen jaren bekijkt, adviseren experts eigenlijk altijd om te kopen of te houden. Het komt maar zelden voor dat ze adviseren om te verkopen. Dit betekent dat ze meestal verwachten dat je op de lange termijn wel meer winst zal kunnen maken op je AEGON-aandelen.

Wijsheid is weten dat je niet alles kan weten, en luisteren naar goed advies.

Experts kunnen ook de koers beïnvloeden door middel van hun advies. Als het vaak voor zou komen dat ze adviseren om AEGON te verkopen, dan zal het vertrouwen in het aandeel sterk afnemen, en zou de koers ineens nog sterker kunnen dalen. Dat is gevaarlijk voor mensen die deze aandelen hebben, maar gelukkig gebeurt dit bijna nooit bij AEGON.

Wat zijn de nadelen/risico’s van handelen in AEGON-aandelen?

Tot nu toe ben ik vooral positief geweest over AEGON-aandelen. Er zijn een hoop factoren die in het voordeel van AEGON spreken, maar net als elk aandeel heeft AEGON natuurlijk ook zo zijn nadelen. Daarom zal ik ook nog enkele risico’s van het handelen in AEGON behandelen. Ik zal me daarbij richten op de volgende nadelen:

 • De financiële markt is vrij instabiel
 • Winst is nooit gegarandeerd

Nadeel 1: De financiële markt is vrij instabiel

Zoals je eerder in dit artikel hebt kunnen lezen, zijn er verschillende factoren die AEGON een stukje minder risicovol maken dan andere aandelen. Er is echter ook een belangrijke factor die dat effect een beetje vermindert. Aandelen van bedrijven die in de financiële markt opereren zijn meestal een stukje risicovoller.

Dit komt doordat de financiële markt erg instabiel is. Rentes en koersen van allerlei munteenheden en financiële producten spelen op elkaar in, en kunnen grote domino-effecten veroorzaken. Hierdoor kan een bedrijf dat in de financiële sector opereert opeens een flinke meevaller hebben, maar voor een tegenvaller geldt precies hetzelfde.

Een hoger risico betekent meestal ook hogere winsten als het goed gaat.

Dit klinkt misschien eng, maar zoals ik eerder al heb laten zien zijn AEGON aandelen ondanks dit alles vrij veilig en stabiel. De kans dat het ineens finaal misgaat is nog steeds bijzonder klein, op basis van de voordelen die ik eerder in dit artikel genoemd heb. Op de lange termijn zal je waarschijnlijk alsnog winst kunnen maken bij een tegenvaller op de financiële markten.

Nadeel 2: Winst is nooit gegarandeerd

Nog even een vanzelfsprekend puntje, dat ik toch even benoemd wilde hebben, omdat het erg belangrijk is dat je je dit realiseert: winst is bij beleggen nooit gegarandeerd. Er zijn producten, zoals AEGON-aandelen, die veiliger zijn dan andere, maar 100% zekerheid kun je nooit hebben. Besef je dus voordat je begint dat je een risico neemt.

AEGON-aandelen zijn een vrij veilige gok, maar het blijft toch een gok.

Een goede manier om dit risico te beperken, is diversificatie. Hierbij zorg je ervoor dat je niet al je geld in één aandeel stopt, maar dat je je beleggingen spreidt over verschillende aandelen in verschillende (soorten) bedrijven. Hierdoor ben je niet meteen al je geld kwijt zodra er iets misgaat, en heb je een beetje een vangnet.

 

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

2 Reacties op "3 Voor- en 2 Nadelen van AEGON Aandelen Kopen + Koers"

 1. Gerard Rooks

  says:

  Beste Frank,

  Ik zie niet zo snel van wanneer dit artikel dateert, maar ik vind het wel grappig om het te lezen omdat ik mij afvraag waarom dit aandeel maar niet van zijn plaats komt. Mijn aankoop dateert van voor de eeuwwisseling en laat een aankoopkoers zien van 22(!) euro zien. Veel aandelen zijn sinds de internet bubble weer (bijna) terug op het niveau van toen, maar Aegon dus bij lange na niet terwijl in jouw overzichtje van de omzet en winst je toch iets zou mogen verwachten. Heb je daarvoor een verklaring?
  Ik ben zeer benieuwd naar je antwoord.

  Met vriendelijke groet

  Gerard Rooks

  • Eric aandeel

   says:

   Beste Frank, ik sluit mij aan bij Gerard, wij vallen niet in de groep die jij financieel onafhankelijk hebt gemaakt. Waarom komt Aegon bijna niet van de plek, groet Eric Aandeel.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *