Geld Verdienen met Binaire Opties? Waarom Binaire Opties Riskant Zijn

Beleggen: het is een onderwerp dat voor veel mensen maar erg ingewikkeld lijkt. Veel mensen denken er wel eens over na om ermee te beginnen, maar als ze vervolgens met tientallen moeilijke termen om de oren worden gesmeten, zien ze er toch maar van af. Dat is jammer, omdat beleggen meestal eigenlijk veel makkelijker is dan het lijkt.

Een van de onderwerpen waar veel verwarring over bestaat, is het onderwerp binaire opties. De meesten weten wel dat het iets met beleggen te maken heeft. Wat zijn binaire opties nou precies voor product? Hoe kan je daar nou geld me verdienen? En bovendien: is het riskant om hierin te gaan beleggen?

Wat zijn binaire opties precies?

Voordat je ook maar iets kan leren over een product, moet je natuurlijk eerst weten wat dit product precies inhoudt. Daarom zal ik bij het begin beginnen, en eerst de meest basale vraag stellen: wat zijn binaire opties precies? Ik zal je precies gaan uitleggen hoe binaire opties in hun werk gaan, en hoe je daar geld aan kan verdienen (of verliezen natuurlijk).

Het stukje “bi” in het woord “binair” betekent eigenlijk gewoon “twee” in het Latijn. In het geval van binaire opties betekent dit dat je de keuze hebt uit twee mogelijke opties.

Gaat de koers van een bedrijf omhoog of omlaag?

Het is dus een product dat is afgeleid van een ander product. Je kan als het ware “gokken” wat de koers van een ander aandeel zal gaan doen.

Als je bijvoorbeeld een binaire optie op Google koopt, dan kun je ervoor kiezen om te gokken dat de koers omhooggaat. Dit wordt ook wel callen, uppen, of long gaan genoemd. Je kunt ook gokken dat de koers juist zal gaan dalen; dit wordt ook wel putten, downen of short gaan genoemd. Als jij gelijk krijgt in je gok, maak je winst. Als er niet gebeurt wat je verwacht had, dan maak je verlies.

Bij binaire opties zijn er maar twee mogelijkheden en maar twee uitkomsten: winst of verlies.

Binaire opties stel je van tevoren in voor een bepaalde tijd. Op het moment dat de optie ten einde loopt, wordt er gekeken hoe de koers op dat moment is. Als de koers veranderd is zoals jij voorspeld had, dan win je. Is dat niet het geval, dan verlies je. Wat de koers in de tussentijd allemaal heeft gedaan is niet van belang: alleen het begin en het einde zijn relevant voor jouw winst of verlies.

Waarom zijn binaire opties zo riskant? 4 redenen

Nu je ongeveer weet wat binaire opties zijn en hoe ze in hun werk gaan, kunnen we iets verder de diepte in duiken. Ik zal je nu gaan uitleggen hoe het komt dat binaire opties zo’n riskante investering zijn, zodat jij kan bepalen of je het risico waard vindt. Ik zal dit doen aan de hand van de volgende redenen:

 • Je kan meer verliezen dan winnen
 • Als je verliest, verlies je ook hard
 • Er wordt maar naar één moment gekeken
 • De koers van een aandeel is altijd moeilijk te voorspellen

Reden 1: Je kan meer verliezen dan winnen

Zoals eerder al gezegd, zijn er bij binaire opties maar twee mogelijkheden: je kan winnen of verliezen. Het is hierbij niet relevant hoeveel de koers gestegen of gedaald is, en hoe de koers het in de tussentijd heeft gedaan. Er is maar één bedrag dat je kan winnen, en maar één bedrag dat je kan verliezen. Het is dus echt alles of niets bij binaire opties.

Verplaats je nu eens even in de verkoper van de binaire opties. Gemiddeld genomen zal het waarschijnlijk 50/50 uitvallen: de helft van de opties valt positief uit, en de andere helft negatief. Als de verkoper 100% van de winst zou uitkeren bij een stijgende koers, dan zou hij dus helemaal geen winst maken op zijn binaire opties. Dat wil hij natuurlijk niet.

Het is net als op de kermis: de verkoper wint altijd, en jij maar heel soms.

Het is bij binaire opties dan ook altijd zo dat je meer kan verliezen dan winnen. Als je verliest, dan ben je je volledige inzet kwijt. Als je wint, dan krijg je echter niet je volledige inzet: vaak krijg je maar ongeveer 70% van wat je hebt ingelegd. Je potentiële winst is dus een stuk kleiner dan je potentiële verlies, en dat zorgt ervoor dat je meer te verliezen hebt dan te winnen.

Als je ervan uitgaan dat de kans op winst ongeveer 50/50 is, dan zul je gemiddeld genomen zo’n 30% verlies maken op alle beleggingen in binaire opties. Je zal dus wel heel vaak moeten winnen om je verliezen goed te maken, en de kans is niet al te groot dat dit gebeurt. Dit is een van de redenen dat binaire opties zo’n ontzettend riskante investering zijn.

Reden 2: Als je verliest, verlies je ook hard

Bij verreweg de meeste financiële producten, zoals aandelen en obligaties, is er een direct verband tussen de koers en je winst. Als de koers een beetje stijgt, zul je een beetje winst maken, en als de koers sterk stijgt, zul je erg veel winst maken. Hetzelfde geldt voor verliezen: als de koers maar een beetje daalt, zul je bij een verkoop ook maar een heel klein beetje verlies maken.

Bij binaire opties is dit niet het geval. Zoals eerder al genoemd zijn er bij binaire opties maar twee mogelijkheden: volledige winst of volledig verlies. Dit maakt natuurlijk dat binaire opties een stuk riskanter zijn dan aandelen of obligaties. Je kans op hoge winst is weliswaar groter, maar zoals eerdergenoemd is de kans op verlies ongeveer even groot. En als je verliest, dan maak je ook meteen veel verlies.

Leg jij maar eens aan je gezin uit dat al jullie belegde geld weg is, omdat de koers nét te vroeg weer begon te dalen.

Het is bij binaire opties vrijwel altijd zo dat je bij verlies al je inzet kwijt bent. Het maakt dus niet uit of de koers van het bijbehorende aandeel met 60% is gedaald, of maar met 2%; als je verliest, ben je ook echt alles kwijt. De kans om echt arm te raken van beleggen is meestal niet zo groot, maar bij binaire opties is hij zeker aanwezig.

Het moge dus duidelijk zijn dat ook dit maakt dat binaire opties bijzonder riskant zijn, zeker wanneer je dit vergelijkt met andere producten. Als je een veiligere investering wil, kun je dus veel beter beleggen in een aandeel of een obligatie, want dan is de kans veel kleiner dat je met niets achter blijft. De kans op winst zal ook iets kleiner zijn, maar dat is dan maar zo.

Reden 3: Er wordt maar naar één moment gekeken

Zoals ik eerder al heb uitgelegd, is winst of verlies bij een binaire optie afhankelijk van de koers van het aandeel waaraan het is verbonden. De koers van dit aandeel wordt dan weer bepaald door de prestaties van het bedrijf waarvan dit aandeel is. Als je wilt bepalen of een koers gaat stijgen of dalen, kun je dit het best doen door de prestaties van een bedrijf te proberen te voorspellen.

Bij binaire opties ben je er dan nog niet. Je kan op de lange termijn wel perfect kunnen voorspellen of een koers gaat dalen of stijgen, maar bij binaire opties wordt er een momentopname gemaakt. Je kunt ontzettend goed hebben voorspeld wat de koers van een bedrijf zou zijn. Maar toch kan het gebeuren dat de koers net even een dipje maakt op het verkeerde moment, en jij verliest.

Hoe goed een bedrijf het ook doet, een klein dipje in de koers kan altijd voorkomen, en kan jou al je inleg kosten.

Het bepalen van een koers is nooit makkelijk (hierover straks meer), maar bij binaire opties is het dus ook nog eens zo dat het niet uitmaakt wat de koers op de lange termijn doet. Er is maar één moment van belang. En als je net op dat moment even pech hebt, dan verlies je je gehele inzet. Dit maakt dat het bijna onmogelijk is om de uitkomst van een binaire optie te voorspellen, en dat binaire opties dus erg riskant zijn.

Als je liever belegt in iets wat beter te voorspellen is, en dus niet alleen maar wil “gokken”, zou ik een ander financieel product kiezen. Aandelen en obligaties zijn hier bij uitstek geschikt voor, vanwege het zeer directe verband dat hun koers heeft met de prestaties van het bedrijf. Zo weet je tenminste zeker dat een kleine tegenvaller je niet al je inleg kost.

Reden 4: De koers van een aandeel is altijd moeilijk te voorspellen

Zoals ik in het vorige punt heb uitgelegd, kun je nooit helemaal voorspellen hoe een binaire optie uit gaat vallen, ook als je precies weet hoe een koers gaat lopen. In de praktijk is het echter nog moeilijker, omdat je ook dát eigenlijk niet weet: de koers van een aandeel is altijd moeilijk te voorspellen.

Zelfs de grootste experts kunnen na dagen van onderzoek de verkeerde voorspelling doen.

Zoals eerder al aangegeven, hangt de koers van een aandeel samen met de prestaties van een bedrijf. Dit klinkt misschien simpel: je hoeft alleen te voorspellen hoe het bedrijf het zal doen in de toekomst, en je weet hoe de koers gaat. In de praktijk is dit echter erg moeilijk, en kunnen plotselinge verschuivingen op de markt er bijvoorbeeld voor zorgen dat een bedrijf onverwacht verlies draait.

Daar komt nog bij dat je eigenlijk naar meer moet kijken dan alleen de prestaties van een bedrijf. Een koers is namelijk een uitdrukking van het vertrouwen van beleggers in dat bepaalde bedrijf. Dat vertrouwen wordt door meer factoren bepaald dan alleen het functioneren. Zo kan een verkeerde inschatting van enkele beleggers er bijvoorbeeld toe leiden dat een koers “onterecht” enorm daalt.

Daar komt nog eens bij dat het bij binaire opties veel belangrijker is om de koers te voorspellen, omdat het gaat om een momentopname. Bovendien kun je niet kiezen om het aandeel te verkopen als het een beetje begint te dalen: je moet de rit uitzitten. Dit is een vierde reden waarom binaire opties zo’n ontzettend riskante investering zijn.

Conclusie: zou ik binaire opties aanbevelen?

Het moge duidelijk zijn uit dit artikel dat binaire opties een erg riskante investering zijn. Uiteindelijk zul je zelf de risico’s tegen de mogelijke winst moeten afwegen. De kans is dus echter groter dat je verliest dan dat je wint, en de uitslagen zijn erg onvoorspelbaar. Dit is wel iets dat zwaar mee zou moeten wegen in jouw overweging.

Mijn persoonlijke advies zou zijn: niet doen. Er is weliswaar veel winst te maken als je het goed hebt, maar de risico’s wegen wat mij betreft niet bepaald op tegen de voordelen. Ik zou je eerder aanbevelen om in iets veiligers te investeren, zoals aandelen en obligaties, zodat je niet ineens al je geld kwijt bent.

Als je wel in binaire opties wil investeren, doe dit dan in elk geval een beetje voorzichtig. Weet dat de risico’s groot zijn, en dat je dus niet al je geld erin moet stoppen: de kans is groot dat je daar enorme spijt van krijgt.

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

1 Reactie op "Geld Verdienen met Binaire Opties? Waarom Binaire Opties Riskant Zijn"

 1. Nazli

  says:

  Goedeavond Frank,

  Zojuist probeerde ik het programma te bestellen, maar het mislukt telkens tijdens het betalen. Ik krijg telkens Error. Waar heeft dit mee te maken?

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *