9 Geheimen om Geld te Verdienen met Belastingen

Belastingbetalers worden gebombardeerd met advies over het maximaliseren van aftrekposten om de belastingkosten maar te kunnen verlagen. De meesten van ons weten inmiddels dat we de aftrekposten te kunnen verhogen door bijvoorbeeld het doneren van geld aan een goed doel en het vooruit betalen van onze hypotheekrente.

Maar wat als je als belastingbetaler in plaats van je te concentreren op het verhogen van de aftrekposten, manieren zou onderzoeken om het belastbaar inkomen te verminderen? Echt geld verdienen met belasting is namelijk moeilijk, maar het belastbaar inkomen verlagen kan wel! Met andere woorden: wat zou je in je zak kunnen stoppen en hoeft niet te worden belast?

Soorten belasting in Nederland

Of je nu Nederlander of een expat bent, je bent belastingplichtig als je geld verdient terwijl je in Nederland woont.

De Belastingdienst int het geld via verschillende stromen belastingen. Dit zijn de belangrijkste belastingtypen die je waarschijnlijk in Nederland tegenkomt:

Hoe je met 1-2 uur per week duizenden euro’s per maand kan verdienen

Ontdek het beste verdienmodel om een passief inkomen op te bouwen op het internet en dat:

  • Zonder technische kennis
  • Zonder product
  • Zonder opstartkosten
  • Zonder te adverteren
  • Zonder vooropleidingen

Start hier met het verdienen van duizenden euro’s per maand

Inkomstenbelasting

Verdien je geld of werk je in Nederland, dan moet je over je inkomen belasting betalen. Je geeft je inkomstenbelasting aan via je jaarlijkse belastingaangifte (aangifte inkomstenbelasting) die je online of met hulp van een Nederlandse belastingadviseur kunt doen.

Ben je in dienst van een bedrijf, dan wordt door je werkgever je loonbelasting ingehouden op je salaris. Dit heet loonbelasting. Bent je zelfstandige in Nederland, dan moet je je inkomstenbelasting berekenen en betalen via de jaarlijkse belastingaangifte.

Loonheffing

Loonheffing is belasting en andere bijdragen die door de werkgever op het salaris van een werknemer worden ingehouden, waardoor de werknemer deze later niet als inkomstenbelasting hoeft te betalen.

De loonheffing bestaat uit belasting over je salaris (loonbelasting) en premies volksverzekeringen voor pensioenen, WW-uitkering en andere Nederlandse uitkeringen en toeslagen.

Je loonheffing wordt maandelijks op je salaris ingehouden. Voor expats is het belangrijk om bij het bespreken van arbeidsovereenkomsten voor een nieuwe baan en/of salaris rekening te houden met de inhouding. Er is een groot verschil tussen je bruto salaris (voor aftrek van belasting) en je netto salaris (na aftrek van belasting).

Omzetbelasting

De Belastingdienst int ook belastingen via de omzetbelasting, in Nederland bekend als btw. Alle bedrijven, met uitzondering van enkele stichtingen en verenigingen, moeten btw toevoegen aan de prijs van hun goederen en diensten. Er zijn drie verschillende btw-niveaus: 0%, 9% en 21% (het meest voorkomende tarief).

Bedrijven (en daarbij ook freelancers) moeten de door hen verdiende en bestede btw berekenen via de kwartaalaangifte omzetbelasting (btw-aangifte). Dit bedrag betalen zij vervolgens aan de Belastingdienst.

Aangifte inkomstenbelasting

Ook al is er al loonbelasting ingehouden op je brutosalaris als voorheffing of betaling op je inkomstenbelasting, moet je toch vaak jaarlijks aangifte van de inkomstenbelasting doen. De Nederlandse belastingdienst informeert je als je hiertoe verplicht bent.

De belastingaangifte is nodig om je ‘vooruitbetaalde’ belasting in evenwicht te brengen met andere financiële aspecten. Hierbij kun je denken aan:

  • Je hypotheek
  • Je inkomen, spaargeld of beleggingen
  • Het inkomen van je partner
  • Belastingaftrek zoals studie- of ziektekosten

Moet ik een belastingaangifte doen?

Het Nederlandse boekjaar loopt van 1 januari tot en met 31 december. In januari ontvang je een aangiftebrief van de Belastingdienst met het verzoek om aangifte over het voorgaande jaar.

Als je financiële zaken eenvoudig zijn en geen van de bovenstaande elementen bevatten, ontvang je mogelijk geen brief en hoef je geen jaarlijkse belastingaangifte in te dienen. Je kunt altijd een vestiging van de Belastingdienst bezoeken of de Belastingdienst bellen op het nummer 0800 0543 (BelastingTelefoon) om te vragen of je de aangifte inkomstenbelasting moet invullen en/of de brief moet opvragen.

Wat is de deadline voor de belastingaangifte?

De termijn voor het indienen van je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting is van 1 maart tot en met 30 april, tenzij jij of je accountant een uitstel van aangifte aanvraagt. Dit doe je via de telefoon door te bellen naar de Belastingdienst of via de website van de Belastingdienst (hiervoor heb je wel een DigiD nodig). Als je vóór 1 mei geen belastingaangifte indient of verlenging aanvraagt, kun je een boete krijgen.

9 geheimen om geld te verdienen met belastingen

1.     Belastingvrije giften/erfenis

Eigendom dat je als schenking, legaat of erfenis ontvangt, wordt in de meeste gevallen niet tot je inkomen gerekend. Natuurlijk zit hier wel een maximaal bedrag aan verbonden. Zo hoef je over het eerste deel van je erfenis niets te betalen, hiervoor krijg je een vrijstelling. Het ligt aan je verhouding met de persoon die is overleden hoe hoog dit bedrag is.

Dit betekent natuurlijk niet dat je iemand om het leven moet brengen om een leuk bedrag te ontvangen. Mocht je echter in de toekomst ooit een erfenis ontvangen, dan is een gedeelte hiervan dus belastingvrij te gebruiken. Je kunt met een dergelijk bedrag dus bijvoorbeeld sparen, een gedeelte van je hypotheek aflossen, et cetera.

Je mag in 2021 daarnaast 3.244 euro als schenking van wie dan ook ontvangen zonder er belasting over te hoeven betalen. Als het om een schenking van ouders gaat, is dit zelfs 6.604 euro. Je mag als ouder ook eenmalig een gift doen van 26.881 euro, of 55.996 euro als het voor een dure studie is. Wil je geld geven aan je kind voor een huis, dan gaat het zelfs om een bedrag van 105.302 euro.

2.     Fondsen van GoFundMe en andere fondsenwervingscampagnes

Ervan uitgaande dat er geen zakelijk doel of andere niet-donatieve intentie is, zijn fondsen die worden ontvangen door fondsenwervingscampagnes, zoals GoFundMe, niet belastbaar. De donaties zouden als geschenken worden beschouwd: er wordt geen tegenprestatie voor gegeven, er worden geen diensten verleend, er worden geen producten aangeprezen.

Het resultaat kan anders zijn wanneer crowdfunding wordt gebruikt voor zakelijke of investeringsdoeleinden. Hier moet je even onderzoek naar doen.

3.     Werknemersgeschenken tijdens de feestdagen

Ik weet dat je het geld echt wilt, maar je werkgever bewijst je een plezier tijdens de feestdagen als ze je een kalkoen of een fruitmand cadeau geven in plaats van een envelop vol met centen.

Die items tellen namelijk niet mee als inkomen wanneer je belasting moet betalen. Sommige werkgevers gaan daarom los in de feestmaanden. Het is dé tijd dat ze je iets kunnen geven zonder dat jij daar belasting over hoeft te betalen.

Als je werkgever je contant geld, een cadeaubon of een soortgelijk item geeft dat je gemakkelijk kunt inwisselen voor contant geld, wordt het echter niet langer als een geschenk beschouwd, zelfs niet als het in een dikke kerstkaart zit: het is een vergoeding en daarom belastbaar.

Er zijn echter genoeg mensen die dit envelopje uiteraard niet aangeven bij de belasting. Als je het geld contant uitgeeft, komt er in de meeste gevallen namelijk niemand achter dat je dit geld hebt ontvangen. Dit mag natuurlijk eigenlijk niet. Als je dit doet en de belasting erachter komt, kun je in de problemen komen. Je kunt dan een naheffing en een boete verwachten, wat hard kan aankomen, zeker als je het geld al hebt uitgegeven.

Als je het op je rekening zet, gaat er natuurlijk weer belasting vanaf.

4.     Kortingen voor werknemers

Als je werkgever je onroerend goed of diensten met korting verkoopt, hoef je het bedrag van de korting over het algemeen niet als inkomen te rekenen. Deze uitsluiting is van toepassing op kortingen op onroerend goed of diensten die aan werknemers worden aangeboden in de normale gang van zaken op je werk, en niet op onroerend goed dat gewoonlijk wordt aangehouden voor investeringen (zoals obligaties of aandelen).

Het kan dus handig zijn om via je werkgever iets aan te schaffen omdat je in de eerste plaats een leuke korting kunt ontvangen en in de tweede plaats geen belasting hoeft te betalen over de korting die je hebt gekregen. Het ligt er natuurlijk aan in welke branche je zit, maar soms kunnen dit producten zijn die je dagelijks gebruikt/nodig hebt!

5.     Voertuigen die door de werkgever worden geleverd

Als je werkgever je een auto voor zakelijk gebruik ter beschikking stelt, is je persoonlijk gebruik van de auto doorgaans een niet-geldelijke secundaire arbeidsvoorwaarde.

6.     Huurinkomsten uit een tweede huis

Een tweede woning is een woning waarvan je wel de eigenaar bent, maar waarin je niet woont, bijvoorbeeld een vakantiehuis. In de meeste gevallen maak je er slechts een bepaalde periode van het jaar gebruik van. De rest van het jaar zou je dit kunnen verhuren om de kosten van het huis enigszins te kunnen dekken.

Je tweede woning hoort bij je box 3-vermogen. Je betaalt belasting over je vermogen volgens de regels die daarvoor gelden. Als je je tweede woning verhuurt, hoef je de inkomsten van de verhuur van het tweede huis niet op te geven.

De verhuur van een tweede huis kan enorme inkomsten opleveren. Het is dus zeker de moeite waard om hier naar te kijken, mocht je het geld hebben om te investeren in de koop van een tweede huis.

7.     Gebruik Airbnb

Verhuur je minder dan 15 dagen per jaar je huis (dus niet je tweede huis, maar het huis waar je in woont) aan iemand, dan is ook dat inkomen belastingvrij. ​ We kennen nu allemaal de financiële voordelen van huurwoningen en tweede huizen, en een deel van dat toegerekende inkomen is belastingvrij – als je maar 14 dagen of minder per jaar verhuurt.

Met de nog altijd groeiende populariteit van Airbnb is er geen excuus om niet iets te doen met dit potentieel.

Het is nu gemakkelijker dan ooit om je hele huis of slechts één kamer aan betalende gasten te verhuren. Je zou natuurlijk wel je inkomen moeten aangeven als dit uiteindelijk uitgroeit tot een bedrijfje met inkomsten van zes cijfers.

Voor de meesten van ons zou een losse verhuurstroom heel goed kunnen werken. Is er bijvoorbeeld een sport-, muziek- of theaterevenement in je woonplaats waardoor je een kamer voor een nacht kunt verhuren? Doe dit dan gewoon. Vaak kun je in het geval van een evenement in de buurt zelfs nog extra hoge prijzen hanteren en je kamer/huis dus voor meer verhuren. Verzilver op een gemakkelijke manier die belastingbesparingen en genereer extra inkomen.

8.     Gebruik creditcards

Misschien denk je nu: wat is dit voor vreemd advies? Zijn creditcards niet altijd een slechte zaak? Cashback-kortingen en reisbonussen zijn belastingvrije inkomsten op je persoonlijke creditcards.

Daarnaast zijn rentekosten en jaarlijkse lidmaatschapskosten aftrekbare kosten wanneer ze worden gerekend op je zakelijke creditcard. Al deze aftrekposten zorgen ervoor dat je meer geld op de bank hebt om ergens anders aan uit te geven.

Af en toe slim te werk gaan en wat kopen met je creditcard hoeft dus helemaal geen slecht idee te zijn. Koop natuurlijk niet alles met je creditcard.

Geld lenen kost altijd geld; kijk hier dus mee uit. Je moet het ooit terugbetalen.

9.     Verkoop je huis en geniet van de winst

In Nederland wordt er geen belasting geheven op de winst die je met de verkoop van je woning hebt gemaakt. In andere landen is dit vaak wel het geval, maar in Nederland belasten we vermogen anders. Het kan je dus zeker wat opleveren als je je huis verkoopt. De winst is geheel voor jou!

Vermogensrendementsheffing is de benaming voor de belasting op vermogen. Dat is de belasting in box 3 bij de aangifte inkomstenbelasting. Voor die heffing gaat het om het saldo van alle bezittingen (beleggingen, bankrekeningen en vorderingen, et cetera) die je op 1 januari van dat specifieke kalenderjaar had.

Over dat saldo berekent de fiscus (de Belastingdienst) een fictief rendement (dus niet het daadwerkelijke rendement) dat afhankelijk is van het totaal aan bezittingen. Hierover ben je 30 procent belasting verschuldigd aan de belastingdienst. Niet alles dat in je bezit is, wordt echter belast. Het verschilt per kalenderjaar hoeveel wel of niet belast wordt van je bezittingen.

VIDEO: Hoe een leek binnen no-time duizenden per maand kan verdienen

Ontdek de gedetailleerde stap-voor-stap methode waarmee zelfs de grootste kluns een passief goed inkomen via het internet kan verdienen.

Geen technische kennis, hoge kosten, website of hoge kosten vereist.

Ontdek meer over dit perfecte verdienmodel

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *