Help Anderen en Verdien: 6 Tips Voor Geld Verdienen als Coach

Als je het woord coach ziet, dan kun je aan verschillende dingen denken. Er is een grote kans dat je aan een rood aangelopen man denkt, die aan de zijlijn van een voetbalveld naar de spelers staat te schreeuwen. Je kunt ook denken aan een life coach, iemand die anderen via gesprekken en oefeningen helpt om bepaalde doelen te bereiken in hun leven.

Die tweede soort coach is de soort die ik in dit artikel zal gaan behandelen. Life coaching klinkt misschien niet als een enorme industrie, maar wereldwijd is hij miljarden euro’s waard, en dat terwijl de meeste coaches hun werk helemaal zelfstandig uitvoeren. Als je dat zo leest, dan voel je waarschijnlijk al wel waar ik naartoe ga: ook jij kan op deze manier geld gaan verdienen.

Tip 1: Bedenk wat voor soort coach je wil worden

Voordat je geld kunt verdienen met coachen, is het wel zo handig als je weet waar je mensen mee wilt helpen. Het idee van een life coach, iemand die anderen helpt met het bereiken van hun doelen, is natuurlijk ontzettend breed. Daarom zul je je enigszins moeten gaan specialiseren als je succes wil hebben als coach.

Vraag je af waar jij mensen mee zou kunnen en willen helpen, en waar je voldoening uit zou halen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je mensen gelukkiger en minder stressvol wilt maken. Misschien wil je mensen helpen om in de juiste mindset te komen om carrière te maken, of wat dan ook. Het maakt eigenlijk niet uit wat het is, als het jou maar interesseert.

Wanneer jij niet gelooft in wat je zegt, zul je je cliënten ook niet overtuigen.

Als je hier niet zo één twee drie op kan komen, dan kan het helpen om jezelf de volgende vragen te stellen:

 • Waarom ben je in de eerste plaats geïnteresseerd in coach worden?
 • Waar ben jij goed in, waar weet je veel van?
 • Hoe hebben mensen jou in het verleden geholpen?
 • Wat zijn problemen waar je vroeger last van had, maar nu niet meer?

Aan de hand van dit soort vragen kun je erachter komen wat de juiste niche voor jou zou kunnen zijn, en waar jij je het beste in kan gaan specialiseren.

Hoe Jacko met 1-2 uur per week duizenden euro’s per maand verdient

Ontdek het beste verdienmodel om een passief inkomen op te bouwen op het internet en dat:

 • Zonder technische kennis
 • Zonder product
 • Zonder opstartkosten
 • Zonder te adverteren
 • Zonder vooropleidingen

Start hier met het verdienen van duizenden euro’s per maand

Tip 2: Lees veel over jouw onderwerp

Als je weet waar je mensen mee wilt gaan helpen, dan ben je er natuurlijk nog niet. Je kunt wel nog zo goed weten wat je wílt doen. Maar als je niet over de juiste kennis beschikt om dit in de praktijk te brengen, dan zal er niet veel van terecht komen. Je zal dus eerst even je huiswerk moeten doen, en je gaan verdiepen in het onderwerp waarin je mensen wil gaan coachen.

Misschien denk je nu dat ik het heb over een soort cursus of iets dergelijks, maar dat hoeft niet. Hoewel er zeker cursussen zijn waarin je kan leren coachen, hoef je geen formele opleiding te volgen om een life coach te kunnen worden. Zulke cursussen kunnen heel zinvol zijn, maar uiteindelijk gaat het erom dat je kennis verkrijgt; dat kun je ook zelf doen.

In dat geval zal je de boeken in moeten duiken. Onder het motto “beter goed gejat dan slecht bedacht”, raad ik je aan om zoveel mogelijk zelfhulpboeken over het onderwerp te lezen. In die boeken zul je een hele hoop zinvol advies en goede strategieën kunnen vinden, die jij vervolgens weer kan doorgeven aan je toekomstige cliënten.

Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden als je een warenhuis aan wielen tot je beschikking hebt.

Om gedegen advies te geven, moet je wel kritisch lezen. Denk bij elk advies na of jij het eens bent met wat er in al die zelfhulpboeken staat. Pas als jij tegen je cliënten de informatie overbrengt die jij goed kan uitleggen en waar je zelf in gelooft, zul je een goede coach voor je cliënten kunnen zijn. Dat is natuurlijk wel nodig om een beetje geld te kunnen verdienen als life coach!

Tip 3: Kijk de kunst af bij andere coaches

Het is ontzettend belangrijk dat je genoeg kennis hebt om je cliënten iets zinnigs bij te brengen, maar daarmee ben je er nog niet. Het gaat niet alleen om de juiste kennis hebben, maar ook om hoe je die kennis overbrengt. Kort gezegd is het overbrengen van informatie een heel andere vaardigheid dan het simpelweg kennen van die informatie.

Iedereen heeft wel een leraar gehad die alles wist over een vak, maar totaal niet wist hoe hij het moest uitleggen.

Een goede manier om dit te leren, is door simpelweg de kunst af te kijken bij andere coaches. Er zijn genoeg coaches actief in Nederland, dus wees vooral niet bang om er eens eentje in te huren. Door van dichtbij te zien hoe een coach een probleem precies aanpakt, wordt het een stuk makkelijker om dit zelf ook in de praktijk te brengen.

Als je je dit kan veroorloven, zou ik je bovendien aanraden om met meerdere verschillende coaches te gaan praten. Zo zul je zien dat verschillende coaches allemaal een heel verschillende stijl en aanpak hebben. Hierdoor ontdek jij meer technieken en strategieën die jij later misschien in de praktijk zal kunnen brengen. Dit helpt je bij geld verdienen als coach.

Tip 4: Ontwikkel je eigen coachingstijl

Ik heb je net uitgelegd dat je enorm veel kan leren van andere coaches en hun verschillende coachingstijlen. Ik wil echter nog wel even benoemen dat hier wel een gevaar aan zit: als je alleen anderen kopieert, zul je misschien geen eigen coachingstijl ontwikkelen, terwijl dat wel belangrijk is.

Als jij elke aanpak die je je kan herinneren van andere coaches uit de kast trekt, dan zal je manier van coachen erg chaotisch en ongefocust worden. Er is een goede kans dat je je cliënten hier meer mee verwart dan helpt. Een slechte coach hoeft natuurlijk niet te verwachten dat hij heel veel klanten zal gaan aantrekken.

Op elke cliënt zal een andere stijl het best werken, dus een wirwar van stijlen werkt voor niemand.

Om een succesvolle coach te worden, moet je een gerichte, duidelijke aanpak hebben. Dit lukt alleen als je je eigen coachingstijl ontwikkelt. Wil je er heel rustig ingaan, of juist heel energiek? Wil je je cliënten langzaam begeleiden naar hun antwoorden, of wil je dit op een meer confronterende manier doen? Dit zijn allemaal vragen die je voor jezelf zal moeten beantwoorden.

Dat klinkt misschien als een monumentale taak, en dat is het ook wel. Maar wees gerust: je zal aan het begin echt nog niet helemaal duidelijk hebben wat je stijl is, en dat is oké. In die fase moet je je gewoon afvragen of het voor jou natuurlijk voelt om een bepaalde aanpak te gebruiken. Hoe beter een coachingstijl bij jou past, hoe beter je iemand kunt coachen en geld kunt verdienen als coach.

Tip 5: Zorg dat je een goede website hebt

Als je als zelfstandige coach geld verdient (of überhaupt als zelfstandige), dan is de kans groot dat je vanuit huis werkt. Je kan er daarom niet van uitgaan dat je wel klanten zal gaan trekken met een simpel bordje in de tuin. In de 21ste eeuw is jouw etalage en jouw uithangbord het internet.

Het is daarom belangrijk dat dit uithangbord er een beetje goed bij staat, want het is meestal het enige wat mensen van je zullen zien voordat ze besluiten of ze je willen inhuren of niet. Zorg er daarom voor dat je een goede website hebt, die mensen het idee geeft dat jij een goede en professionele coach bent.

Allereerst is het belangrijk dat je website er strak uitziet. Als je website eruitziet als een wirwar van verschillende kleuren en lettertypes die een twaalfjarige in de jaren ’90 bij elkaar heeft gegooid, dan zul je niet erg professioneel overkomen.

Een professionele uitstraling is (in eerste instantie) veel belangrijker dan jouw daadwerkelijke professionaliteit, want dat is de eerste indruk die je achterlaat.

Hoe maak ik een goede website?

Waarschijnlijk is webdesign niet per se je sterkste kant, aangezien dit een vrij specifieke vaardigheid is. Begin er in dit geval ook niet aan om helemaal zelf je website te bouwen. Gelukkig zijn er genoeg services zoals Wix, WordPress en Squarespace waarop je kan kiezen uit vooraf gemaakte looks voor je website. Zo hoef jij alleen nog maar aandacht aan de inhoud van je site te besteden.

Uiteraard moet je er vooral voor zorgen dat de informatie op je website duidelijk is, en jou op een geloofwaardige manier aanprijst. Zorg ervoor dat je contactgegevens duidelijk op de website vermeld staan, zodat mensen weten waar ze je kunnen bereiken. Vermeld duidelijk wat jouw specialiteiten.

Zodra je die hebt, kan het ook geen kwaad om positieve reacties van cliënten op je site te plaatsen. Dit helpt je om ook je daadwerkelijke professionaliteit te verkopen, iets waar veel mensen op letten als ze een coach zoeken.

Dit laatste is iets wat ik niet zou moeten noemen, maar helaas is het nog steeds nodig: als er iets is wat onprofessioneel overkomt, dan zijn het wel spelfouten. Niet iedereen is er even gevoelig voor, maar een hoop mensen zullen je meteen al niet meer serieus nemen als je website vol spelfouten staat. Het kan dus geen kwaad om je hele website nog even grondig na te lezen, het liefst ook door een ander.

Tip 6: Maak jezelf zichtbaar op social media

Zoals ik net al zei, is het internet in deze moderne tijd het eerste wat potentiële cliënten van je kunnen zien. Het internet fungeert het dus eigenlijk als je etalage of uithangbord om geld te verdienen als coach. Een goede website is een mooie eerste stap om dit uithangbord wat zichtbaarder te maken. Wat misschien nog wel belangrijker is, is je aanwezigheid op sociale media.

Door duidelijk zichtbaar te zijn op platforms als Twitter, Facebook, Instagram en YouTube kun je een heleboel potentiële cliënten bereiken. Op veel sites, zoals Facebook, kun je betalen voor advertenties. Facebook laat deze advertentie dan zien aan mensen waarvan hun systemen denken dat ze er iets aan hebben. Zo kun je jezelf aanprijzen op een bijzonder effectieve manier.

Wat ook kan helpen, is het maken van video’s met korte adviezen. Je moet natuurlijk niet te veel online zetten, want mensen moeten nog wel een reden hebben om uiteindelijk een sessie met je te boeken. Het is wel een erg effectieve manier om te laten zien dat jij weet waar je het over hebt. Dat komt vaak overtuigender over dan een paar tekstberichtjes of een mooie website.

VIDEO: Hoe een leek binnen no-time duizenden per maand kan verdienen

Ontdek de gedetailleerde stap-voor-stap methode waarmee zelfs de grootste kluns een passief goed inkomen via het internet kan verdienen.

Geen technische kennis, hoge kosten, website of hoge kosten vereist.

Ontdek meer over dit perfecte verdienmodel

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

1 Reactie op "Help Anderen en Verdien: 6 Tips Voor Geld Verdienen als Coach"

 1. Betty

  says:

  Dit trekt me enorm aan.Heb 45 jaar als 1e allround kapster gewerkt in een goede kapsalon en vele stagiaires gecoacht voor ,t behalen van hun opleiding,met veel succes.Dus dat moet ook gaan lukken op niveau,ander werk,echt voor mij een uitdaging!!

  Vriendelijke groet,Betty.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *