14 Beste en Originele Tips voor Geld Verdienen Met Muziek

Is het al vaker door je hoofd geschoten dat je eigenlijk wel heel graag je geld zou willen verdienen in de muziekbusiness? Wellicht heb je dan al heel vaak gehoord dat je keihard moet werken om iets te bereiken en dat de kans op succes klein is. Vaak wordt muziek dan ook onderschat als het gaat om manieren om geld te verdienen. Maar er zijn veel mogelijkheden om geld te verdienen met muziek.

In dit artikel heb ik 14 verschillende manieren op een rijtje gezet om geld te verdienen met muziek. In tegenstelling tot wat veel mensen denken hoef je niet eens altijd heel erg muzikaal te zijn om succes te behalen in deze industrie. Het gaat er vooral om dat je datgene wat je doet met een plan doet en natuurlijk dat je er ook plezier in hebt. Klinkt je dat niet als muziek in de oren?

Gouden tip om geld te verdienen met muziek #1: Optreden

De eerste gouden tip om geld te verdienen met muziek is misschien erg recht door zee. Maar er is goed geld te verdienen met het verzorgen van optredens. Alleen al in Nederland zijn er duizenden kroegen, cafés en zalen waar regelmatig live muziek wordt gespeeld. Dus trek je stoute schoenen aan en vraag in de lokale horeca eens of je wat van je talent met het publiek mag delen.

Op deze manier sla je meerdere vliegen in één klap. Je bent bezig met je passie, je verdient wat geld en je werkt aan je bekendheid. Zeker dat laatste kan, als je deze gouden tip combineert met een aantal van de volgende tips om nog veel meer geld te verdienen. Er kan dus op termijn sprake zijn van een soort kruisbestuiving. Daarover later meer.

Hoe Jacko met 1-2 uur per week duizenden euro’s per maand verdient

Ontdek het beste verdienmodel om een passief inkomen op te bouwen op het internet en dat:

 • Zonder technische kennis
 • Zonder product
 • Zonder opstartkosten
 • Zonder te adverteren
 • Zonder vooropleidingen

Start hier met het verdienen van duizenden euro’s per maand

Gouden tip om geld te verdienen met muziek #2: Muziekles geven

Jij bent natuurlijk niet de enige met een muzikale droom of passie. Er zijn heel veel mensen die graag muziek willen (leren) spelen. Dat is natuurlijk ook een goede optie om geld te verdienen. Heb je zelf bijvoorbeeld een instrument onder de knie? Dan is het hartstikke leuk om je kennis en kunde met iemand anders te delen en je liefde voor muziek over te brengen.

Afhankelijk van het instrument dat je speelt en de soort muziek die je maakt kan een uurtje privéles ergens tussen de 15 en 250 euro per uur opleveren. Zeg nou zelf, geen slechte verdiensten als je met iets bezig bent wat je vooral heel erg leuk vindt. Daarnaast is het ook een leuke manier om meer mensen te leren kennen.

Gouden tip om geld te verdienen met muziek #3: Muziek schrijven voor anderen

Er zijn heel veel mensen die van zingen houden. Maar om te kunnen zingen heb je niet alleen een stem, maar ook een liedje nodig. Veel mensen die van zingen houden bezitten echter niet de vaardigheid om een mooi origineel nummer in elkaar te zetten of te schrijven. Daarom kun jij in opdracht van anderen je talent gebruiken door nummers op papier te zetten.

Als het nummer dan wordt uitgebracht, heb jij een aanzienlijk deel van de rechten van dat nummer.

Je kunt dus ieder jaar een stukje inkomen uit dit nummer genereren. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om afstand te doen van je rechten door deze te verkopen. Welke optie je ook kiest: je zult er geld mee verdienen.

Gouden tip om geld te verdienen met muziek #4: Muziek produceren voor anderen

Als je niet echt een tekstschrijver bent, maar wel heel erg muzikaal, dan kun je er ook voor kiezen om muziek te gaan produceren voor anderen. Bij het produceren van muziek ben jij eigenlijk de regisseur die ervoor zorgt het nummer .

Ook aan het produceren van muziek kun je rechten overhouden die, je raadt het al, ook de nodige inkomsten kunnen genereren. Daarnaast is het produceren van muziek een goede manier om met veel verschillende mensen uit de muziekwereld in aanraking te komen.

Gouden tip om geld te verdienen met muziek #5: Zet covers op YouTube

Om geld te verdienen met muziek hoef je helemaal geen eigen nummers te schrijven of te produceren. Je kunt er natuurlijk ook gewoon voor kiezen om regelmatig een cover (als het even kan van een populair liedje) op YouTube te zetten.

Er zijn al meerdere mensen geweest die op deze manier hun eigen carrière hebben gelanceerd.

Daarnaast kun je, als je regelmatig veel views hebt, ook echt een hele goede boterham verdienen aan het aantal views dat je op YouTube haalt. Geld verdienen door het zetten van je gecoverde nummers gaat overigens makkelijker als je tegelijkertijd ook een social influencer bent. Als social influencer kun je je namelijk laten sponsoren voor campagnes van merken.

Daarnaast is het hebben van veel volgers op social media natuurlijk ook niet verkeerd voor het aantal views dat een video van jou zal krijgen. Om een goede inschatting te krijgen van hoeveel het onderhouden van een actief account op YouTube kan opleveren, kan ik je dit artikel erg aanraden .

Gouden tip om geld te verdienen met muziek #6: Begin een podcast over muziek

Een andere manier om tegenwoordig online geld te verdienen is het beginnen van een podcast. Podcasts zijn de afgelopen twee á drie jaar echt heel erg in opkomst. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld. Als je een grote passie voor muziek hebt, dan staat je natuurlijk helemaal niets in de weg om een podcast te beginnen over muziek.

Bij een podcast is het wel belangrijk om stil te staan bij een aantal zaken:

 • Wissel niet teveel in de opbouw van je podcast. Er zijn namelijk heel veel verschillende podcasts en de luisteraar wil graag weten waar hij of zij aan toe is als jouw podcast opgezet wordt.
 • Podcastluisteraars zijn een trouw publiek, maar je krijgt niet zomaar tienduizenden luisteraars. Probeer dus reële doelen voor jezelf te stellen.
 • Adverteerders weten steeds vaker de weg naar podcasts te vinden.

Het bereik van je podcast zal in het begin nogal klein zijn. Een goede manier om snel aan naamsbekendheid te winnen is het aangaan van samenwerkingen met andere goede en vergelijkbare podcasts.

Gouden tip om geld te verdienen met muziek #7: Verkoop je eigen muziek

Veel artiesten bieden hun muziek ‘gratis’ aan op Spotify of YouTube. Maar er is natuurlijk helemaal niets mis mee als jij gewoon je eigen muziek probeert te slijten op de ‘ouderwetse’ manier: platen verkopen. Dit is tegenwoordig hartstikke eenvoudig via internet te doen. Zeker als er geen distributeur tussenzit kun je hier ook nog flinke marges op halen en dus goed geld verdienen.

Gouden tip om geld te verdienen met muziek #8: Ga op straat optreden

Je ziet ze, zeker in de koudere wintermaanden, steeds minder in het Nederlandse straatbeeld: straatmuzikanten. Maar wie wordt er nu niet vrolijk van een goed gespeeld nummer in de volle winkelstraat? Juist, eigenlijk wordt iedereen een klein stukje vrolijker van goede straatmuzikanten. Dus wil jij oefenen door middel van het voorspelen van je aan publiek? Ga de straat op!

Probeer de tijden dat je op straat gaat spelen wel een beetje af te stemmen op de drukte die te verwachten is. Het is natuurlijk hartstikke zonde om ergens te gaan staan spelen terwijl er helemaal niemand is om er naar te luisteren. Als je geen rekening houdt met de drukte, dan kan dit natuurlijk ook een flinke weerslag hebben op de opbrengsten van je muzikale verrichtingen.

Gouden tip om geld te verdienen met muziek #9: Doe mee aan songwriting contests

Na het succes van verschillende singer-songwriters en een bijbehorend televisieprogramma is het schrijven van liedjes weer helemaal in. Er worden zelfs verschillende songwriting contests gehouden in Nederland. Als je meedoet aan een dergelijke wedstrijd en weet te winnen, dan is daar dikwijls nog een mooi geldbedrag aan verbonden.

Mocht je nou niet winnen, dan is er natuurlijk ook nog helemaal geen man overboord. Dan heb je namelijk in ieder geval weer een liedje geschreven. Dat liedje kun je:

 • Aan een andere artiest proberen te slijten
 • Zelf uitbrengen en daar geld mee verdienen
 • Toevoegen aan een lijstje met andere zelfgeschreven nummers. Als je uiteindelijk een aantal mooie nummers hebt geschreven kun je deze bundelen en zelfs een eigen album op de markt brengen.

Gouden tip om geld te verdienen met muziek #10: Haal geld op via Patreon

Patreon is een te gek platform voor iedere creatieveling. Op kun je namelijk zogenaamde ‘patrons’ zoeken die je ondersteunen bij het totstandkomen van bijvoorbeeld je eigen muzieknummers. In de Verenigde Staten is dit platform al een enorm succes, maar ook in Nederland zijn er steeds meer mensen die via Patreon iets bijdragen aan de creatieve sector.

Door met Patreon aan de slag te gaan kun je een hechte community vormen met je ondersteuners en fans. Misschien is Patreon stiekem wel gewoon het begin van een heuse fanclub. Op Patreon kun je je bijvoorbeeld laten sponsoren voor ieder nieuw nummer dat je uitbrengt.

Je inkomsten kunnen dan bijvoorbeeld bijdragen aan de huur van opnameapparatuur.

Bij voldoende kun je er natuurlijk ook gewoon goed geld aan verdienen als je regelmatig nieuw materiaal beschikbaar stelt. Maar zeker bij Patreon moet je de kwaliteit altijd voor kwantiteit laten gaan: laat je zien dat je hun ondersteuning dubbel en dwars hebt verdiend.

Gouden tip om geld te verdienen met muziek #11: Word tourmanager

De elfde gouden tip om geld te verdienen met muziek gaat over een mogelijkheid om geld te verdienen met muziek terwijl je zelf eigenlijk helemaal niet muzikaal bent. Als je zelf niet in de wieg gelegd bent om een groot artiest te worden, dan kun je natuurlijk ook gewoon voor muzikanten en hun muziek gaan werken als tourmanager.

Los van het feit dat je er geld mee kan verdienen is het ook zo dat je als manager natuurlijk altijd prachtige plekken hebt bij de optredens van je eigen artiesten. Daarnaast kun je het uitgebreide netwerk dat je op poten zet als je als manager gaat werken ook gebruiken om aan andere baantjes of uitdagingen binnen de muziekindustrie te komen.

Gouden tip om geld te verdienen met muziek #12: Word DJ

Een van de meest succesvolle exportproducten van Nederland is misschien wel het grote aantal dj’s uit Nederland die wereldwijd doorbreken. Als je geld wilt verdienen in de muziek dan is het wellicht interessant om eens na te denken over een carrière als DJ. Dan kun je niet alleen een heel eigen draai aan ieder feestje geven: misschien ben jij binnenkort wel dé DJ op een feestje.

Gouden tip om geld te verdienen met muziek #13: Speel muziek in op de tracks van anderen

Er zijn enorm veel artiesten, maar niet iedere artiest heeft of krijgt de kans om solo door te breken. Maar aan de totstandkoming van muzieknummers werken dikwijls veel meer mensen mee dan alleen diegenen die op de cover van de cd of de LP staan. Als je met het maken van muziek geld wilt verdienen dan zou je veel voor anderen kunnen inspelen.

Daarnaast is ook het intensief samenwerken met andere muzikanten goed voor je:

 • Netwerk binnen de muziekwereld
 • Muzikale gevoel voor verschillende muziekstijlen
 • Ervaring als muzikant

Gouden tip om geld te verdienen met muziek #14: Verkoop merchandise

Als je graag met muziek bezig bent, maar zelf niet erg muzikaal bent, dan kun je nog steeds geld verdienen in de muziek. Dit kun je doen door te focussen op de verkoop van bijzondere of unieke merchandise van zeer succesvolle artiesten.

Fans zijn soms namelijk echt in staat om de eigen financiële pijngrens te trotseren en heel dure merchandise aan te schaffen.

Als je later ook een eigen muzikale op poten hebt weten te zetten, dan kun je natuurlijk ook overstappen op de verkoop van je eigen merchandise (waarop de marges natuurlijkerwijs een stuk hoger liggen). Maar tot die tijd kun je ook echt een prima boterham verdienen met de verkoop van hoogwaardige merchandise van anderen.

VIDEO: Hoe een leek binnen no-time duizenden per maand kan verdienen

Ontdek de gedetailleerde stap-voor-stap methode waarmee zelfs de grootste kluns een passief goed inkomen via het internet kan verdienen.

Geen technische kennis, hoge kosten, website of hoge kosten vereist.

Ontdek meer over dit perfecte verdienmodel

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *