Hoeveel Verdienen Bloggers en Vloggers / YouTubers?

Je ontkomt er tegenwoordig niet meer aan; mensen die via het delen van persoonlijke berichten in tekst (bloggers) of video (vloggers) geld proberen te verdienen. We kennen allemaal wel bekende namen, zowel internationaal (bijvoorbeeld PewDiePie) als nationaal (zoals EnzoKnol). Je hebt je vast weleens afgevraagd: hoeveel verdienen deze mensen eigenlijk?

In dit artikel kun je alles lezen over geld verdienen met bloggen en vloggen. Ik leg niet alleen uit hoe je überhaupt geld kunt verdienen door middel van blogs en vlogs, maar ook hoeveel geld de bekende bloggers en YouTubers verdienen. Wie weet kun jij ook wel zulke fortuinen maken!

Hoe kun je geld verdienen met bloggen en vloggen?

We beginnen bij het begin: hoe is het überhaupt mogelijk om geld te verdienen door het schrijven van blogs of het filmen van vlogs? Slechts deze content op je site of op YouTube plaatsen gaat je namelijk geen geld opleveren: daar moet je wat extra stappen voor ondernemen.

De manier waarop de meeste bloggers en vloggers geld verdienen is door middel van advertenties. Via programma’s worden advertenties gekoppeld aan de content die zij produceren. Wanneer mensen hun blog of vlog bekijken, komen zij ook langs deze advertenties. Het bekijken van of klikken op de advertentie door bezoekers levert bloggers en vloggers geld op.

Dit is in een notendop hoe je geld kunt verdienen met het creëren van content. In de volgende alinea’s ga ik iets dieper in op de precieze werking van deze programma’s en welke het beste werken om geld mee te verdienen.

Hoe je met 1-2 uur per week duizenden euro’s per maand kan verdienen

Ontdek het beste verdienmodel om een passief inkomen op te bouwen op het internet en dat:

 • Zonder technische kennis
 • Zonder product
 • Zonder opstartkosten
 • Zonder te adverteren
 • Zonder vooropleidingen

Start hier met het verdienen van duizenden euro’s per maand

Geld verdienen met Google AdSense

vlog1Google AdSense is een programma van Google dat het mogelijk maakt om anderen te laten adverteren op jouw blogs of vlogs. Dit klinkt misschien niet als iets positiefs, maar dat is het wel!

Wanneer mensen op deze advertenties klikken, verdien jij namelijk ook geld.

Je zou natuurlijk zelf op zoek kunnen gaan naar bedrijven die willen adverteren op jouw site of kanaal. Dat kan echter heel veel tijd kosten, en het betekent niet per se dat deze advertenties ook succesvol zullen zijn. Je kunt het allemaal veel makkelijker regelen via Google AdSense.

Google zorgt er dan voor dat er relevante advertenties op jouw site of video’s komen te staan. Wanneer mensen deze advertenties kijken of erop klikken, gaat er een klein bedrag naar jou. Simpel toch? En het beste: je hoeft er niets voor te doen! Tenminste, niets anders dan actief je blog of vlog blijven updaten.

Google AdSense werkt vooral voor de kleine bloggers en vloggers. De grote spelers hebben betere manieren om meer geld te verdienen, hoewel ook zij waarschijnlijk nog steeds Google AdSense gebruiken. Gratis geld is immers nooit weggegeven!

Geld verdienen door producten te adverteren

Je bent het vast weleens tegengekomen: iemand die in zijn blog of vlog een product aanprijst. Dit kan van alles zijn; van een boek tot een game, van make-up tot een cursus, je kunt het zo gek niet bedenken. Het idee hierachter?

vlog2

Bloggers en vloggers verdienen geld als er via hun content een aankoop gedaan wordt.

Ze hebben hierin een keuze: ofwel ze verkopen hun eigen producten, ofwel ze prijzen de waar van iemand anders aan. Uiteraard is het winstgevender als je je eigen spul kunt verkopen, maar dat is niet altijd mogelijk. Als je net begonnen bent met bloggen of YouTuben, heb je nog niet je eigen producten ontwikkeld om te verkopen.

Daarnaast moet deze promotie niet te veel opvallen. Als de helft van een blog of vlog bestaat uit het adverteren van een product, weet iedereen dat je betaald wordt om dit te doen. Maar als het subtiel gedaan wordt, hoeft het niet eens op te vallen. Bezoekers kunnen dan nog steeds (onbewust) gemotiveerd worden om een aankoop te doen.

Geld verdienen door middel van sponsors

Wanneer een blogger of vlogger een bekende naam begint te worden, zijn er diverse merken die zich met hen willen verbinden. Niets is immers zo hip als blogs en vlogs tegenwoordig, dus het is slim van zulke mensen om daarop in te spelen. Zo’n geval van sponsoring is eigenlijk een win-winsituatie.

De blogger/vlogger verdient geld via de sponsoring, en de sponsor maakt extra omzet omdat zijn producten gepromoot worden. Op deze manier vindt er een interessante wisselwerking plaats tussen de blogger/vlogger en de sponsor. De overeenkomst is voor hen allebei winstgevend.

vlog3

Het promoten van de producten van de sponsor kan zowel subtiel als niet-subtiel gebeuren. Een voorbeeld van het eerste is bijvoorbeeld een vlogger die een speciale video maakt over een bepaald product. In het tweede geval kan de vlogger bijvoorbeeld kleding dragen van zijn of haar sponsor.

Denk nu niet dat alle bloggers en vloggers honderden aanvragen krijgen van sponsors of ze hen maar alsjeblief mogen sponsoren; meestal is het andersom. De makers van content zijn vaak zelf uit op mensen die hen willen sponsoren. Als dit ze uiteindelijk lukt, blijkt het de tijd en moeite echter vaak waard te zijn.

Hoeveel geld verdienen bekende bloggers/vloggers?

Met al deze verdienmodellen in je achterhoofd, ben je vast benieuwd naar hoeveel de bekende bloggers en YouTubers nu echt verdienen. Voordat ik daar verder op in ga, wil ik vast een disclaimer geven.

Deze mensen zijn slechts uitzonderingen; je gaat nooit zoveel geld verdienen met bloggen!

De vraag “hoeveel verdient een blogger of vlogger” is dan ook eigenlijk een rare vraag, omdat er geen eenduidig antwoord is. De grote, bekende namen verdienen duizenden euro’s, terwijl sommige mensen maar een paar euro verdienen met hun blog. Omdat je vast nieuwsgierig bent naar de grote bedragen, ga ik toch even behandelen wat een aantal mensen op deze manier verdienen:

 • PewDiePie
 • Enzo Knol
 • NikkieTutorials
 • Vera Camilla

Hoeveel verdient PewDiePie?

PewDiePie, echte naam Felix Kjellberg, is een Zweedse YouTuber. Over de jaren heeft hij miljoenen abonnees en miljarden views weten te genereren. Hij begon met het maken van video’s waarin hij games speelde, terwijl hij commentaar gaf. Later begon hij ook over actuele onderwerpen te vloggen en sketches te maken.

vlog4Aan het begin verdiende hij uiteraard niet zoveel geld. Ook hij moest met niets beginnen: op 20-jarige leeftijd maakte hij zijn eerste video. Hij begon met het geven van commentaar terwijl hij games speelde – iets wat in 2010 nog nauwelijks gedaan werd. Zo bouwde hij zijn kanaal op tot zo’n 60.000 abonnees twee jaar later.

Tegenwoordig heeft hij meer dan 55 miljoen abonnees. Zijn video’s zijn in totaal 15 miljard keer bekeken. Dat moet toch aardig wat opgeleverd hebben, zou je denken. Dat klopt ook: sinds 2010 heeft de YouTuber ongeveer 124 miljoen dollar verdiend.

Per dag krijgt PewDiePie zo’n 10 miljoen nieuwe views, van allerlei sites over de hele wereld. Als je je bedenkt dat een YouTuber ongeveer 2 tot 5 dollar per 1000 betaalde views verdient, en het aandeel van betaalde views ongeveer 50% van het totaalaantal views is, verdient hij dus zo’n 15.000 dollar per dag.

En dit komt alleen van zijn video’s! Uiteraard heeft PewDiePie verschillende sponsors, die duizenden dollars betalen om maar met hem geassocieerd te worden. Daarnaast heeft hij zijn eigen boek, twee games en houdt hij wekelijks een livestream waar hij geld mee verdient. Kortom, genoeg inkomstenbronnen voor de Zweed.

Hierbij moet je je wel in het achterhoofd houden dat PewDiePie de populairste YouTuber ter wereld is. Hij heeft heel hard gewerkt om zijn positie te krijgen en te behouden. Er is dan ook niemand die zoveel geld verdient met vloggen als PewDiePie, maar het is goed om te weten wat de absolute nummer 1 verdient.

Hoeveel verdient Enzo Knol?

Enzo Knol is de bekendste Nederlander op YouTube. Hij brengt dagelijks twee video’s uit: een vlog over allerlei dingen die hij meemaakt, en een Minecraft-video. Door elke dag consistent te blijven uploaden, heeft hij een grote schare fans weten te verwerven. Hij heeft momenteel 1,5 miljoen abonnees.

Even omgerekend: dat is ongeveer 1/12 van de hele Nederlandse bevolking.

vlog5Ondertussen hebben al zijn video’s bij elkaar meer dan een miljard views weten te verwerven. Een knappe prestatie voor iemand die alleen in het Nederlands vlogt! Enzo begon met alleen vlogs, maar naarmate hij populairder werd, besloot hij om ook Minecraft-video’s te maken.

Dat was slim, want video’s over deze game (een spel waarin je in een blokkenwereld moet zien te overleven en allerlei dingen kunt bouwen) zijn ontzettend populair in Nederland. Dit is onder andere af te zien aan andere populaire Nederlandse YouTubers, zoals Kwebbelkop en Jelly, die ondertussen qua winst niet meer onderdoen voor Enzo. Wel moet gezegd worden dat zij Engelstalige video’s maken.

Hoe dan ook; ook Enzo Knol zit er waarschijnlijk warmpjes bij. Hoewel hij zelf weinig uitlaat over hoeveel hij precies verdient (zie ook de video onderaan), hebben verschillende mensen een benadering gemaakt van zijn inkomsten. Zij komen uit op zo’n 320.000 euro per jaar. Best een prima salaris, zouden we zeggen.

Enzo heeft daarnaast zijn eigen merchandise, boek en hij verdient soms geld als bekende persoonlijkheid. Voor een vlogger die enkel een Nederlands publiek heeft (dus niet zoals Kwebbelkop en Jelly) heeft hij het dus goed voor elkaar. Zijn voordeel is dan ook dat advertenties op zijn video’s op een specifiekere doelgroep gericht kunnen worden.

Hoeveel verdient NikkieTutorials?

De vlogwereld wordt niet alleen bewoond door mannen; ook vrouwen hebben er een groot aandeel in. Eén van hen is NikkieTutorials, de accountnaam van de Nederlandse Nikkie de Jager. Zij heeft als populaire vrouw ook wel een specifieke niche gevonden op YouTube: die van make-up tutorials.

vlog6Nikkie plaatst twee keer per week een nieuwe video op haar kanaal, waarin ze haar kijkers allerlei technieken op het gebied van make-up laat zien. Ze test producten uit, probeert een specifieke look uit of voert een bepaalde uitdaging uit. Doordat ze in het Engels vlogt, zijn haar video’s ook internationaal bekend geraakt.

Hierdoor heeft Nikkie ondertussen 7 miljoen abonnees verworven, die samen goed zijn voor meer dan 500 miljoen views. Hoewel dit minder lijkt dan sommige andere vloggers, hebben haar video’s toch veel waarde. Ze zit namelijk in een specifieke niche, waardoor het voor bepaalde adverteerders een stuk aantrekkelijker wordt om op haar video’s te adverteren.

Daarnaast is de inhoud van haar filmpjes ook niet mis. Ze weet prachtige creaties te maken met make-up en vertelt alles in een perfect Amerikaans accent. Doordat het voor haar heel eenvoudig is om producten aan te prijzen in haar video’s, heeft haar kanaal een hele grote PR-waarde.

Hier profiteert ze zelf prima van: haar verdiensten in 2016 worden geschat op 250.000 euro. Tel hier de inkomsten van haar webshop, sponsors en andere bronnen bij op en je hebt een heel aardig bedrag. Het is voor Nikkie dus waardevol gebleken om zich internationaal te oriënteren met haar make-upvideo’s.

Hoeveel verdient VeraCamilla?

vlog7Vera Camilla Lucker runt haar eigen make-up en beautyblog, genaamd veracamilla.nl. Zij blogt fulltime op haar eigen site en plaatst hier ook video’s. Ze test verschillende make-upproducten, geeft tips over opmaken en geeft haar lezers ook een kijkje in haar eigen leven. Ze begon zo’n 8 jaar geleden met de blog als hobby en is nu uitgegroeid tot een van de grootste beautybloggers van Nederland.

Ze begon in 2009 met zo’n 800 unieke bezoekers per dag, wat al best veel is voor een nieuwe blog. Tegenwoordig is dat aantal bijna 40 keer zo hoog! Dit betekent dat ze zo’n 800.000 bezoekers per maand op haar blog trekt.

Vera is daarnaast ook op andere kanalen actief: ze heeft een YouTube-kanaal (waarvan ze ook video’s op haar blog plaatst) met meer dan 200.000 abonnees, ongeveer evenveel volgers op Instagram en meer dan 50.000 volgers op Twitter. Kortom: Vera Camilla laat wel van zich horen op internet.

Dat vertaalt zich ook naar haar inkomsten. Hier is ze zelf nogal terughoudend over; ze laat niet veel los over wat ze precies verdient. Ze zegt wel dat het “ruim voldoende is om van te leven”. Er gaan schattingen de ronde dat ze zo’n 8000 euro per maand verdient door sponsors en advertenties op haar blog. Het blijft hier wel bij een schatting, omdat Vera hier zelf weinig over kwijt wil.

Maar: hoeveel verdient de gemiddelde blogger/vlogger dan?

Goed, ik heb je nu vooral verteld over de grote namen in de blog- en vlogwereld. Zij verdienen meer dan genoeg om van te leven. Dat heeft ook een keerzijde: het bloggen/vloggen is voor hen geen hobby meer, maar hun werk.

De meeste succesvolle bloggers en vloggers werken meer dan fulltime om geld te verdienen.

Make money keyboard key. FingerHet is dus niet zomaar voor iedereen weggelegd om veel geld te verdienen met het plaatsen van artikelen of video’s op internet. Bovendien wordt lang niet iedereen ook daadwerkelijk succesvol. Ga maar na: in 2016 waren er al 76,5 miljoen blogs in de wereld. Dit aantal wordt met de dag alleen maar groter.

Het is dus heel lastig om op te vallen in de gigantische hoeveelheid blogs en vlogs die er al zijn. De meeste bloggers en vloggers doen het dan ook vooral als hobby. Ze besteden er een aantal uur per week aan, gewoon omdat ze het leuk vinden. Wanneer ze dan een beetje gegroeid zijn, kunnen ze denken aan inkomsten vangen met hun blog of vlog.

Nu vraag je je natuurlijk af hoeveel een gemiddelde blogger en vlogger verdient met deze hobby. Dit is uiteraard lastig om aan te geven, omdat het heel erg afhangt van het aantal bezoekers, de kwaliteit van de blog/vlog, welke verdienmodellen gehanteerd worden, enzovoorts.

Voor vloggen is de vuistregel dat 1000 views ongeveer gelijk staan aan 1 euro. Dus als jij twee keer per week een video plaatst die ongeveer 1000 keer bekeken wordt, verdien je zo’n 8 euro per maand. Dat is zeker niet veel, maar het is natuurlijk pas een begin!

Voor bloggers is het nog een stuk lastiger in te schatten hoeveel zij verdienen. Op basis van verhalen van bloggers komen we uit op gemiddeld een paar tientjes per maand. Ook dit hangt heel erg af van de bezoekersaantallen en welke manieren van adverteren de bloggers hanteren.

5 tips om geld te verdienen met bloggen en vloggen

Hopelijk ben je een beetje geïnspireerd door de inkomsten van een Enzo Knol of NikkieTutorials. Wie weet heb je zelf ook een blog of vlog die je groot wilt maken, of ben je van plan om er een op te zetten. Zoals ik echter al zei: het zijn er maar weinig die zoveel verdienen als de bovenstaande mensen. Wil jij ook geld verdienen met bloggen of vloggen? Volg dan onderstaande tips op!

Tip 1: Zie bloggen/vloggen niet als werk, maar als hobby

Bloggen of YouTuben om geld te verdienen is keihard werken. Elke succesvolle internetster kan je dit vertellen. Beginnen met bloggen/vloggen met het idee om er geld mee te verdienen, is dan ook de verkeerde instelling. Je gaat het op die manier niet volhouden.

Ga alleen bloggen als het je een leuke hobby lijkt. Vind je schrijven leuk, en heb je iets waar je gepassioneerd over bent? Dan kun je er prima over gaan bloggen of vloggen! Je moet de voornaamste voldoening halen uit het bloggen/vloggen zelf, niet uit het geld dat je ermee verdient. Alleen dan kun je lang genoeg doorzetten om er geld mee te verdienen.

vlog9

Tip 2: Vind je niche

Je zou natuurlijk best kunnen vloggen over wat je allemaal meemaakt in het dagelijks leven. Of wat dacht je van een blog schrijven over de nieuwste apps en gadgets. Het probleem is: dat doet iedereen al.

Je moet uniek zijn om te slagen in de wereld van bloggen en vloggen.

Het is daarom heel belangrijk om je niche te vinden. Dit zijn de specifieke onderwerpen waar jij over blogt of vlogt. Dit moet iets zijn waar nog weinig mensen succesvol in zijn. Ga dus op onderzoek uit: wat vind jij interessant, waar ben je gepassioneerd over? En zijn er al mensen die hier met succes over bloggen of vloggen? Zo nee: dan kan jij de eerste zijn om die markt te veroveren!

Tip 3: Wees consistent met uploaden

Om vaste lezers/kijkers te krijgen voor je blog of vlog, is het belangrijk dat je consistent wordt met uploaden. Mensen moeten weten wat ze van je kunnen verwachten. Geef ook duidelijk aan op je site of kanaal wanneer je nieuwe posts uploadt. Zo kunnen mensen uitkijken naar je nieuwe content!

Hoe vaak moet je dan precies uploaden? Daar is geen vaste regel voor. Het hoeft niet te betekenen dat je succesvoller wordt als je elke dag blogt of vlogt, ten opzichte van eens per week. Vaak content plaatsen is meestal goed, maar onthoud wel dat het niet ten koste moet gaan van de kwaliteit van jouw kanaal.

Tip 4: Promoot jezelf op sociale media

vlog10Door enkel je video’s of blogs te uploaden en er verder niets mee te doen, ga je niet succesvol worden. De kans dat iemand jou, als beginnende blogger of YouTuber, via de zoekfunctie gaat vinden, is ontzettend klein. Daarom moet je je best doen om jezelf zoveel mogelijk te promoten!

Deel je sites op social media, zoals Facebook, Twitter en Instagram. Wees ook hier actief en interacteer met je volgers. Het is geen slecht idee om een apart account te maken op deze media, speciaal voor jouw blog of vlog. Deze kun je weer promoten via je persoonlijke kanaal.

Tip 5: Pluis alle verdienmodellen uit

Zoals ik aan het begin van dit artikel al uiteenzette, zijn er meerdere manieren om geld te verdienen met bloggen en vloggen. Het is aan jou om uit te zoeken welke manier het beste werkt om geld te verdienen. Dit is namelijk niet voor iedereen hetzelfde.

Over het algemeen werken advertenties het beste voor beginnende bloggers/vloggers.

Voor deze advertenties hoef je namelijk weinig te doen, en als mensen erop klikken heb je al snel wat inkomsten. Bovendien ben je nog te klein om een interessante partner te zijn voor sponsors en dergelijke. Als je blog wat groter wordt, en mensen beginnen je te kennen, zal je eerder gevraagd worden om bijvoorbeeld een product te reviewen of een gastblog te schrijven.

Hopelijk helpen deze tips je bij het opzetten van een blog of vlog. Onthoud de allerbelangrijkste tip: heb er plezier in! Zolang je het leuk vindt, maakt het veel minder uit of je nou honderden euro’s of slechts een paar piek verdient. Veel plezier dus!

VIDEO: Hoe een leek binnen no-time duizenden per maand kan verdienen

Ontdek de gedetailleerde stap-voor-stap methode waarmee zelfs de grootste kluns een passief goed inkomen via het internet kan verdienen.

Geen technische kennis, hoge kosten, website of hoge kosten vereist.

Ontdek meer over dit perfecte verdienmodel

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

3 Reacties op "Hoeveel Verdienen Bloggers en Vloggers / YouTubers?"

 1. Marc de bruin

  says:

  Het lijkt mij wel leuk om mijn werk er eens mee uit te proberen of uit te testen

  Want hier word toch snel geld in een vrij korte periode veel geld verdiend

 2. Juan Claudio Lavin Luengo

  says:

  Leuk en spannend om te lezen dat grote en kleine mogelijk bestaan om mensen te kunnen bereiken en tegelijkertijd me hobby kan uitoefenen.

 3. Ronny Kamp

  says:

  Goed, ik ben er dus maar gewoon ingesprongen en zonder geld te verdienen is bloggen sowieso gewoon erg leuk om te doen.
  Ik ben nu iets meer dan een maand bezig en heb gemiddeld 20 unieke bezoekers per dag.
  Een leuk begin. Ik ben benieuwd waar ik over een jaar sta.

  Mocht je mijn blog over ingrediënten in ons dagelijks eten willen bekijken: http:/www.dotterde.com

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *