20 Handige Tips om Geld te Besparen

Geld verdienen is in vergelijking tot geld besparen een stuk makkelijker. Iedere maand krijgen we een leuk bedrag binnen en hebben we het idee dat we het goed hebben. Aan het einde van de maand is dit leuke bedrag echter vaak helemaal op en vragen we ons af waar het allemaal heen is gegaan. We hadden besloten om te sparen, maar iedere maand weer lukt het ons weer niet.

Als je nu eens echt een mooi bedrag op de spaarrekening wilt hebben (of onder je matras), dan is dit artikel perfect voor jou! We geven je hier namelijk de 20 handigste tips om geld te kunnen besparen.

Zo bespaar je geld!

Hoe Jacko met 1-2 uur per week duizenden euro’s per maand verdient

Ontdek het beste verdienmodel om een passief inkomen op te bouwen op het internet en dat:

 • Zonder technische kennis
 • Zonder product
 • Zonder opstartkosten
 • Zonder te adverteren
 • Zonder vooropleidingen

Start hier met het verdienen van duizenden euro’s per maand

1.     Elimineer je schulden

Als je geld probeert te besparen door te budgetteren, maar nog steeds een grote schuldenlast hebt, begin dan met de schuld af te betalen. Niet overtuigd? Tel hoeveel je iedere maand aan schulden (en rente!) kwijt bent, en je zult snel zien dat schulden afbetalen van belang is.

Als je eenmaal geen rente over je schuld meer hoeft te betalen, kan dat geld gemakkelijk in spaargeld worden gestoken. Een persoonlijke kredietlijn is slechts één optie voor het aanhouden van schulden, zodat je deze beter kunt afbetalen.

2.     Stel je budget vast

De beste manier om een budget op te zetten, is door je bestedingsgewoonten te realiseren. Probeer op de eerste dag van een nieuwe maand een kwitantie voor alles wat je de hele maand door koopt te ontvangen.

Stapel de bonnen in categorieën zoals huur, boodschappen, persoonlijke verzorging, restaurants, etc. Aan het einde van de maand kun je duidelijk zien waar je geld naartoe gaat. Bovendien heeft jouw bank of kredietvereniging dit mogelijk als functie voor online bankieren. Zien wat je in totaal uitgeeft aan eten, winkelen, etc. kan heel handig (en confronterend) zijn!

3.     Stop met betalen voor kabel-tv

De gemiddelde maandelijkse kabelrekening is al snel meer dan €75, en naar verwachting zal deze in de komende jaren nog veel verder oplopen.

Als je op zoek bent naar de beste en handigste manieren om geld te besparen, is niet langer betalen voor kabel een van de gemakkelijkste ideeën. En er zijn zoveel goedkope alternatieven voor kabel!


Er komen steeds meer streamingsdiensten beschikbaar die een stuk goedkoper zijn en waarop je ontzettend veel series en films kunt kijken. In sommige gevallen zijn het series die je normaal bijvoorbeeld op televisie zou kijken.

Streamingsdiensten die de kabel-tv zouden kunnen vervangen (Bron) zijn:

 • Netflix (€7,99 – €13,99)
 • Videoland (€8,99)
 • Amazon Prime video (€2,99)
 • Disney+ (€6,99)
 • NLziet (€7,95),
 • Apple TV plus (€4,99)

Als je niet op iedere streamingsdienst een account neemt, zal je zeker merken dat je veel bespaart per maand! Een slimme tip is om maximaal 2 abonnementen te nemen en zo nu en dan te switchen van dienst. Zo profiteer je alsnog van het totaalaanbod!

4.     Betaal eerst jezelf

Stel elke betaaldag (de dag waarop je je loon ontvangt) een automatische incasso in van je betaalrekening naar je spaarrekening. Of het nu om €50,- iedere twee weken gaat of €500,- meteen aan het begin van de maand, probeer in ieder geval een gezonde lange termijn planning te maken voor het sparen van geld.

5.     Stop met roken (en andere slechte gewoontes)

Als je dit nog steeds doet, is het nu de tijd om te stoppen. Het is zeker niet gemakkelijk om te stoppen, maar als je elke dag een pakje sigaret rookt, zit je al op €2500,- per jaar die je kunt besparen als je stopt.

Roken wordt daarnaast alsmaar duurder en duurder. In 2013 was de prijs van een pakje sigaretten verdubbeld ten opzichte van 2003. (Bron) Inmiddels is dit bedrag toegenomen naar minimaal €6,-! (Bron) Als je wilt sparen, is deze gewoonte afleren dus een goed idee.

Andere slechte gewoontes die veel geld kosten (regelmatig online shoppen, veel drinken etc.) moet je natuurlijk ook proberen te weerstaan om geld te besparen.

6.     Neem een “Staycation”

Hoewel de term misschien trendy is, is de gedachte erachter stevig: in plaats van enkele duizenden euro’s uit te geven aan vliegtickets naar het buitenland, kun je ook kijken in je eigen achtertuin voor leuke vakanties dichter bij huis. Als je de afstand niet kunt rijden, zoek dan naar goedkope vluchten in je regio. Je hoeft niet ieder jaar af te reizen naar Zuid-Amerika; een autovakantie in Zuid-Frankrijk is ook leuk en een stuk goedkoper. Tevens zijn er genoeg leuke vakantieparken of uitjes te beleven in Nederland zelf. Op vakantie geef je toch al snel ontzettend veel geld uit. Een keertje overslaan kan je veel geld besparen!

7.     Besteed om te besparen

Laten we eerlijk zijn, de energiekosten dalen zelden in de loop van de tijd, dus neem nu zelf de leiding hierover en maak je huis weerbestendig. Bel een bedrijf dat er verstand van heeft en vraag om een energie-audit of zoek een gecertificeerde aannemer die je een energie-efficiëntiebeoordeling voor je gehele huis kan geven.

Dit varieert van eenvoudige verbeteringen zoals het afdichten van ramen en deuren tot het installeren van nieuwe isolatie, zonnepanelen, gevelbeplating of Energy Star-apparaten en -producten met een hoog rendement. Je kunt in de loop van de tijd duizenden energiekosten besparen!

8.     Neem je eigen lunch mee

Een voor de hand liggende geldbesparende tip is het vinden van dagelijkse besparingen. Als het kopen van een lunch op het werk bijvoorbeeld €7,- kost, maar het meenemen van een lunch van slechts €1,50, dan kun je in de een jaar een noodfonds van €1250 creëren of een aanzienlijke bijdrage leveren aan een universiteitsplan of pensioenfonds.

Daarnaast zijn de eigen lunches toch eigenlijk vaak veel lekkerder en gezonder!

9.     Gebruik de 24-uursregel

Koop geen dure of onnodige items in een impuls door middel van een zelfopgelegde 24-uursregel. Wacht minimaal 24 uur met de aankoop van elk niet-essentieel item. Het is perfect voor online winkelen, waar je artikelen eenvoudig aan je winkelwagentje kunnen worden toegevoegd om later te kopen.

Je geeft jezelf zo de tijd om nog eens goed na te denken over of je de producten wel echt nodig hebt. In de meeste gevallen kom je erachter dat het niet van levensbelang is dat je dat nu koopt en bespaar je dus geld als je het niet doet.

10.  Bereken aankopen op basis van gewerkte uren in plaats van kosten

Deze mentale wiskundetactiek helpt je echt om te leren als een spaarder te denken. Neem het bedrag van het artikel dat je wilt kopen en deel het door je uurloon. Als je bijvoorbeeld een paar schoenen van €100,- overweegt en je €15,- per uur verdient, vraag jezelf dan af of die schoenen 7 uur werken waard zijn. Soms zijn ze dat, soms totaal niet.

11.  Afmelden

Voorkom verleiding door je af te melden voor marketingmails en berichten uit de winkels waar je het meeste geld uitgeeft. Volgens de wet moet elke marketing-e-mail een afmeldlink hebben. Meestal staat deze onderaan de e-mail, en dat zou je uit hun lijst moeten verwijderen. Het is sowieso slim om te kijken naar abonnementen die je hebt die je eigenlijk nooit gebruikt.

Denk aan de sportschool waar je vrijwel nooit naartoe gaat, het magazine dat iedere maand op de mat valt maar die je nooit leest etc.

12.  Creëer een gezinslimiet voor geschenken

Bespreek het plaatsen van bestedingslimieten voor geschenken binnen je gezin en/of een systeem waarbij je tijdens de vakantie slechts één geschenk voor één persoon koopt. Het verlicht niet alleen de financiële stress voor je gezin, maar je kunt je ook concentreren op wat er echt toe doet tijdens speciale gelegenheden en vakanties. Cadeaus hoeven niet altijd duur te zijn, ook al ligt die sociale druk er wel op.

13.  Stop met verzamelen en begin met verkopen

Er was een tijd dat mensen dachten dat hun collecties hen rijkdom zouden brengen. Nu kunt je die items vinden op doorverkoopsites en bij garageverkoop of op de markt voor een fractie van de initiële kosten, waardoor veel mensen die duizenden euro’s hebben gestopt in hun ‘investeringen’ zich afvragen wat er is gebeurd.

Als je die situatie wilt vermijden, verzamel dan geen items van twijfelachtige waarde. Als je een deel van het geld dat je al aan “collectible” items hebt uitgegeven wilt terugverdienen, kun je ze nu verkopen en die fondsen gebruiken voor een aantal waardige financiële doelen.

14.  Schakel over naar een goedkoper telefoonabonnement

Met de hoeveelheid van wifi-hotspots die gebruikt worden, gebruikt de standaard smartphone-eigenaar vandaag de dag slechts gemiddeld 1,6 gigabyte aan gegevens per maand.

Interessant is dat het goedkoopste dataplan van de meeste serviceproviders meer biedt dan dat. Houd dus bij hoeveel data je daadwerkelijk gebruikt en stop met betalen voor meer dan je nodig hebt!

15.  Plan de boodschappen

Maak een lijst van het voedsel dat je deze week nodig hebt, houd er rekening mee welke maaltijden van de ingrediënten kunnen worden gemaakt en koop niets dat niet op je lijst staat.

Het helpt niet om hongerig of met een kieskeurige eter naar de supermarkt te gaan. Maaltijdplanning is een andere geweldige optie die je kan helpen tijd en geld te besparen, terwijl je ook gemakkelijker gezond eet.

16.  Carpoolen naar werk of school

Vraag rond of organiseer een carpool-spreadsheet op het werk om te zien of er iemand bij je in de buurt woont met wie je ritten kunt delen. Roep voor je kinderen de hulp in van ouders in de buurt of de ouders van vrienden om de last van de je kinderen naar school brengen te verlichten. Al die ritjes die jij niet hoeft te rijden of die je kunt delen, schelen natuurlijk geld.

17.  Zoek naar gratis entertainment

Gratis entertainment is slecht als het kaartjes zijn voor een slechte komiek die optreedt in een schaduwrijke club in het matig deel van de stad. Gratis entertainment is geweldig als het boeken, audioboeken, e-books, films, storytimes en presentaties of optredens van getalenteerde artiesten betreft. Waar kun je dit vinden? Bij de plaatselijke bibliotheek. Koop nu de bibliotheekpas en geniet van al deze leuke extra’s!

Ga op zoek naar meer gratis amusement. Zijn er gratis musea in de buurt? Welke parken en speeltuinen zijn er bij jou in de buurt? Hosten ze films, festivals of evenementen? Ben je dicht bij een boerenmarkt? Biedt je lokale symfonie gratis concerten aan? Welke gemeenschapsevenementen bieden de lokale kerken rond de feestdagen? Houd je oren gespitst en ogen open. Houd geld in je zak en feest (gratis) weg!

18.  Wees oplettend bij het uit eten gaan

Je kunt geld besparen door minder uit eten te gaan of door slimmer te eten. Als je uitgaat, profiteer dan van happy hour specials. Ze zijn niet alleen meer voor drankjes, ook voor eten kun je nu happy hour specials bestellen! Laat dat voorgerecht voor de halve prijs het grootste deel van je maag vullen, zodat je een kleiner hoofdgerecht kunt kopen.

Meld je aan voor e-mails van je favoriete restaurants en je krijgt kortingsbonnen en promo’s zodat je goedkoop(er) kunt eten. Volg ze op sociale media om extra potentiële besparingen te vinden! (terwijl je daarmee bezig bent, kun je je zich afmelden voor een restaurant of jezelf van e-mails afmelden die je verleiden om geld uit te geven).

En vergeet die enquêtes niet onderaan je kwitantie. Je kunt kortingen of gratis eten krijgen in ruil voor een paar minuten van je tijd!

19.  Koop gebruikte producten

Gebruik je wel je verstand bij dit punt. Koop geen gebruikte banden, tandenborstels of taco’s. Maar als je op zoek bent naar een auto, een huisdier, gereedschap, babykleding, videogames of boeken, dan kun je geld besparen en direct karakter erven door zachtjes gebruikte items te kopen in plaats van nieuwe.

20.  Koop generiek

Je hebt niet alles van een merknaam nodig. Je kunt het op een paar items houden – dat is jouw recht als een veeleisende shopper. Maar kijk naar generieke medicijnen, vuilniszakken, standaard voorraadartikelen, schoonmaakproducten en meer. Dit is een snelle en ongelooflijk eenvoudige manier om elke keer dat je winkelt geld te besparen!

VIDEO: Hoe een leek binnen no-time duizenden per maand kan verdienen

Ontdek de gedetailleerde stap-voor-stap methode waarmee zelfs de grootste kluns een passief goed inkomen via het internet kan verdienen.

Geen technische kennis, hoge kosten, website of hoge kosten vereist.

Ontdek meer over dit perfecte verdienmodel

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *