5 WordPress Plugins Voor Optimale SEO

WordPress is een geweldig systeem. Toch is het noodzakelijk om enkele WordPress plugins te installeren wil je je SEO optimaal maken. Om deze reden heb ik een zestal plugins op een rij gezet die essentieel zijn voor je SEO.

Allereerst, als je WordPress net hebt geïnstalleerd, moet je even naar instellingen gaan, dan ‘permalinks’ en dan kiezen voor de optie http://jouwdomein.nl/voorbeeld-bericht/.

De standaard optie is namelijk http://jouwdomein.nl/?p=123, waardoor je permalinks niet SEO optimaal zijn.

Maar nu gaan we de plugins bespreken…

WordPress SEO van Yoast

Dit is dé SEO plugin voor WordPress die er te vinden is. Alle andere SEO plugins, zoals All In One SEO Pack raad ik je niet aan. De plugin van Yoast heeft namelijk veel meer opties dan de andere SEO plugins. Hier zijn een aantal van de belangrijkste opties:

 • Instellen van de titels & meta’s van je blogposts, pagina’s, categorieën etc.
 • Op een simpele manier je content linken aan je Google+ profiel
 • Er wordt direct een XML sitemaps aangemaakt, die ook nog is opgedeeld is in verschillende XML sitemaps
 • Breadcrumbs boven je artikelen (ook wel broodkruimels of kruimelpad genoemd in het Nederlands)
 • En nog vele andere opties.

Alle bovenstaande punten zijn overigens allemaal belangrijke SEO signalen voor je Google ranking dus doe er je voordeel mee!

Zorg er ook voor dat je de XML sitemap, met de url jouwdomein.nl/sitemap_index.xml toevoegt aan Google Search Console.

Hoe Jacko met 1-2 uur per week duizenden euro’s per maand verdient

Ontdek het beste verdienmodel om een passief inkomen op te bouwen op het internet en dat:

 • Zonder technische kennis
 • Zonder product
 • Zonder opstartkosten
 • Zonder te adverteren
 • Zonder vooropleidingen

Start hier met het verdienen van duizenden euro’s per maand

W3 Total Cache & WP Minify

Deze plugin cached je website op vele verschillende manieren. Gevolg is dat je blog sneller is en daar houden bezoekers van (en Google dus ook).

Let er wel op dat als je shared hosting hebt, dat cache plugin vaak juist het tegenovergestelde effect kunnen krijgen waardoor je site dus trager gaat. Met shared hosting bedoel ik dat je een goedkoop hosting pakket hebt, waarbij jouw website op een server staat waar nog honderd (of misschien wel duizenden) andere websites staan.

Vraag dus eerst even je hosting provider of caching met WordPress wel echter meer snelheid oplevert. Bij one.com blijkt dat bijvoorbeeld niet zo te zijn. Daar kun je beter geen enkele caching plugin gebruiken.

Als je een VPS (een server met veel minder websites) of een dedicated server (een server alleen voor je eigen website/websites) hebt, is deze plugin in ieder geval zeer belangrijk voor optimale snelheid. Zet de volgende opties aan in W3 Total Cache:

 • Page cache
 • Database cache
 • Browser cache

Cache opties

Je zult ook zien dat er voor de cache opties hierboven meerdere methodes beschikbaar zijn, die in de afbeelding hiernaast staan.

Als je shared hosting hebt, kies je voor Disk. Als je een VPS of dedicated server hebt, kies je voor Alternative PHP Cache (APC).

Als de optie APC niet beschikbaar voor je is, moet je even je hosting provider bellen/mailen en vragen of ze deze cache functie voor je kunnen aanzetten.

APC is namelijk de beste cache methode, omdat het de hoogste snelheid oplevert voor je blog.

Ga tot slot nog naar het tabblad ‘Browser cache’ en vink de eerste 5 opties aan.

Wat alle termen betekenen, is niet echt belangrijk om te weten. Gewoon aanzetten en je zult vanzelf wel merken dat je blog zo snel gaat als het licht 😛

W3 Total Cache biedt ook een Minify cache optie aan, maar de plugin WP Minify doet dat vele malen beter. Vandaar dat we de optie Minify in W3 Total Cache dus niet aanzetten, maar dat overlaten aan WP Minify.

Nogmaals, al deze cache begrippen hoef je niet te weten. Voor sommige cache functies is dat overigens ook moeilijk uit te leggen. Wat WP minify in ieder geval doet, is het bij elkaar voegen en comprimeren van alle CSS, HTML en Javascript code op je website.

WP Smush.it

Nog een plugin die je snelheid van je website verhoogt is WP Smush.it. Met deze plugin kan je je afbeeldingen direct bij het uploaden in WordPress laten optimaliseren. Hierdoor worden afbeeldingen soms wel verkleind tot 80 á 90% waarbij de afbeeldingen er voor het oog nog precies hetzelfde uitzien.

Hierdoor comprimeer je dus je afbeeldingen en dit vergt hierdoor weinig laadtijd van je server.

Maar genoeg nu over snelheid optimalisatie van je blog…

GeldGorilla Social Media Plugins

Ik heb één woord voor de social media plugins die op WordPress staan en dat is… bagger! De problemen bij deze plugins zijn vaak dat ze nét niet precies doen wat je wilt.

Zo krijg je vaak dat knoppen over elkaar heenvallen, dat je de volgorde niet zelf kunt bepalen en ga zo maar door.

Alleen onze eigen ontwikkeld GeldGorilla Social Media Plugins doet eigenlijk precies wat je wilt. Je kunt alles zelf bepalen, zoals de volgorde van knoppen, de ruimte van de knoppen, hoe groot ze zijn, of ze een teller van het aantal likes, tweets etc. moeten bevatten of niet en nog veel meer.

Lees hier meer over de implementatie van de ‘vind ik leuk‘ button.

Download hier de plugin: GeldGorilla Social Media Plugin Downloaden

Bekijk de volgende video hoe je precies de GeldGorilla Social Media plugin installeert en gebruikt:

DownloadGeldGorilla Social Media Plugin Downloaden

SEO Smartlinks

We gaan het nu hebben over interlinking. Dit begrip houdt in dat je links plaats in je pagina’s die linken naar een andere pagina die ook op je eigen website staat.

Gevolg is dat iedere pagina meerdere links krijgt van andere pagina’s, waardoor de linkwaarde meer verspreid wordt over je blog en daardoor meerdere pagina’s beter gaan ranken in Google.

Uiteraard wil je niet handmatig al deze links gaan plaatsen in al je artikelen. Daarom heb je dus een plugin als SEO Smartlinks. Met deze plugin kan je bijvoorbeeld instellen dat iedere keer als het woord SEO wordt gebruikt, deze aanklikbaar is naar een eigen ingestelde pagina. Hierdoor hoef je dit maar één keer in te stellen en dat is wel zo makkelijk!

Meer handige WordPress plugins?

Ik heb een tijdje geleden nog een veel grotere verzameling geschreven van plugins die zeer handig zijn voor je WordPress site.

Bekijk ze hier: De ultieme WordPress plugins verzameling

VIDEO: Hoe een leek binnen no-time duizenden per maand kan verdienen

Ontdek de gedetailleerde stap-voor-stap methode waarmee zelfs de grootste kluns een passief goed inkomen via het internet kan verdienen.

Geen technische kennis, hoge kosten, website of hoge kosten vereist.

Ontdek meer over dit perfecte verdienmodel

Alex Hartman

Hoi, ik ben Alex Hartman, ik ben internet marketing deskundige met een passie voor beleggen. Op deze website inspireer ik mensen om vanuit huis, met behulp van het internet geld te verdienen.

8 Reacties op "5 Wordpress Plugins Voor Optimale SEO"

 1. Amarildo

  says:

  Een plugin die je misschien toe zou kunnen voegen aan je lijst is de 'Use Google Libraries'. Ik maak er zelf al een tijdje gebruik van op mijn Wordpress websites en het vergroot de kans op een snellere website, zeker een aanrader!

  • Alex Hartman

   says:

   Die gebruik ik ook ja, maar als ik al die snelheid plugins toevoeg, wordt het voornamelijk een artikel over snelheid optimalisatie ipv zoekmachine optimalisatie. Dus heb ik ervoor gekozen om alleen de meest essentiële te benoemen.

 2. Laurens

  says:

  De cbnet Ping Optimizer plugin schijnt niet meer nodig te zijn. Die staat bij de beschrijving van de plugin zelf, wanneer je deze wilt downloaden in Wordpress. Is dat echt zo?

  • Alex Hartman

   says:

   Ik zie het ja. Het werd eerst aanbevolen door bekende bloggers maar het schijnt niet meer nodig te zijn dus die kan je inderdaad verwijderen. Ik heb hem ook weggehaald uit me artikel.

 3. Laurens

  says:

  Is het slim om de WP Minify plugin te gebruiken bij een goedkoop hosting pakket?

  • Alex Hartman

   says:

   Hangt af van de hosting provider denk ik.

   Het beste is om het gewoon aan hun te vragen. Ik weet bijvoorbeeld dat er bij one.com wordt aangeraden om helemaal geen cache plugins te gebruiken.

 4. Robin

  says:

  Ik gebruik de Yoast SEO plugin en daar ben ik echt tevreden over. Naar mijn mening veruit de beste SEO plugin die er is voor WordPress.

  • Alex Hartman

   says:

   Hey Robin,

   Bedankt voor je reactie, hier heb je volledig gelijk in, deze gebruiken wij zelf ook.

   Deze is heel compleet en helpt je al een eind op weg.

   Succes!

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *