6 Voordelen en 4 Nadelen van Zilver Kopen + Koers

Zilver is al eeuwenlang onder de mensheid en we gebruiken het in vele industrieën en natuurlijk om ons dagelijkse boodschappen te doen. Door de cryptocurrency hype vergeten veel mensen dat je ook gewoon kunt investeren in grondstoffen, zo ook in zilver.

Ondanks dat veel mensen denken dat het hebben van veel goud en het investeren erin veel voordelen kan hebben, vergeten mensen vaak de kracht van zilver. Zilver wordt nog steeds gezien als het kleine broertje van goud, maar desondanks kan het beleggen, handelen of investeren in zilver veel winst opleveren. Hoe? Dat lees je in dit artikel.

Omdat zilver een schaars metaal is, blijft het eigenlijk altijd zijn waarde houden en deze waarde kun je met een paar handige tips en adviezen zomaar vergroten.

Om succesvol te handelen of beleggen in zilver, zul je eerst wat meer kennis moeten opdoen over deze grondstof. Daarom worden in dit artikel de voor- en nadelen besproken van het inkopen in zilver. Daarnaast zal worden uitgelegd hoe je de koers gedeeltelijk kunt voorspellen en waar je moet beginnen als je in dit witte edelmetaal wilt investeren.

Na dit artikel weet je een stuk meer over zilver en kan je met een gerust hart je kans pakken op de zilvermarkt. Succes!

Wat is zilver?

Als je ergens in wilt investeren of je wilt iets kopen is het allereerst handig om te weten wat je nou precies koopt. Zilver is een edelmetaal wat al eeuwenlang wordt gebruikt als valuta en zit verwerkt in heel veel producten. De kenmerken van dit edelmetaal is dat het niet kan roesten of oxideren en hierdoor zien bijvoorbeeld hele oude zilveren munten er nog steeds mooi en glimmend uit.

Het symbool van zilver is AG, dit komt voort uit de franse naam van zilver: argent.

Dit betekent in het Nederlands geld. Zilver wordt naast goud al eeuwenlang gebruikt als betaalmiddel. Dit wordt gedaan omdat zilver en goud niet bij te drukken zijn en hierdoor wordt de waarde van geld in stand gehouden.

Als je handelt of investeert in zilver zie je altijd de term XAG voorbijkomen. Dit is de ISO-code van zilver, deze gestandaardiseerde code is bedacht zodat iedereen op de wereld dezelfde term gebruikt in de financiële wereld als het gaat om zilver.

In die financiële wereld wordt als sinds jaar en dag zilver verhandeld. Doordat zilver een schaars metaal is kan het ook voor u zeker geen slecht idee zijn om in zilver te investeren. Hieronder lees je de geschiedenis en de belangrijkste voor en nadelen, tips en tricks over het inkopen van zilver.

Geschiedenis van zilver

Zilver werd al voor het begin van onze jaartelling gebruikt als betaalmiddel en voor versiersels van bijvoorbeeld kannen en vazen. Het voor het eerst gebruikt door de Oude Grieken, later begonnen ook de Egyptenaren zilver te gebruiken. Tegenwoordig is zilver niet meer weg te denken uit onze maatschappij en de waarde van zilver is daarom ook behoorlijk gestegen.

Waarom investeren in zilver?

Zilver wordt in veel industrieën gebruikt en het is daarom erg aantrekkelijk om in te investeren. Elke dag weer worden er manieren gevonden om zilver ergens in te verwerken, dit zorgt ervoor dat de vraag steeds maar groeiende is.

De reden waarom het interessant is om zilver te kopen is het feit dat deze grondstof steeds schaarser wordt.

Dit leidt ertoe dat de prijs van zilver omhooggaat.

Daarom is het nu de tijd om te investeren in dit witte edelmetaal, hieronder worden 6 voordelen gegeven en uitgelegd.

1. Vraag naar zilver stijgt enorm

Je denkt het misschien niet meteen bij na, maar zilver is overal om ons heen. Onze spiegels, bestek, sieraden, kunst en geld zijn allemaal gemaakt van zilver of hierin zit zilver verwerkt. Daarnaast is zilver de beste elektronische geleider.

Daarom zit zilver in bijna alle elektronische apparaten, van auto’s tot radio’s.

Aangezien de geautomatiseerde industrie flink aan het stijgen is, zorgt dit er ook voor dat de er meer zilver nodig is. De vraag naar zilver stijgt enorm en omdat in vele producten maar zo weinig zilver zit, kan die hoeveelheid niet gerecycled worden. Hierdoor blijft de vraag naar zilver dus stijgen.

2. Zilver is valuta

Ondanks dat veel mensen tegenwoordig hun geld online hebben staan, blijft zilver een enorm waardevol valuta middel. Wie zilver heeft, heeft dus eigenlijk geld in handen. Deze grondstof kan je overal ter wereld inwisselen voor geld en op die manier hoef je nooit bang te zijn dat jouw bank opeens failliet gaat.

En ondanks de toenemende digitale financiële wereld, willen mensen altijd tastbaar geld houden. Hierdoor blijft het kopen en handelen in zilver ontzettend populair en dit zal de komende decennia zeker niet afnemen. Met zilver zit je altijd safe!

3. Zilver kun je relatief goedkoop inkopen

Wanneer je wilt investeren in zilver, wil je natuurlijk deze grondstof op een zo’n gunstig mogelijk moment inkopen. De afgelopen 10 jaar is de prijs van zilver flink gedaald en daarom is het nu de tijd om zilver te kopen.

Ondanks deze lange dalende trend is het aannemelijk dat de prijs binnenkort weer zal gaan stijgen.

Je hoeft niet bang te zijn dat de markt opeens instort. De zilvermarkt is namelijk nog nooit in elkaar geklapt en daarnaast is de vraag naar deze grondstof stijgende.

4. Zilver markt groeit in China en India

In China en India hechten mensen heel erg veel aan goud. In veel producten en gebouwen verwerken deze landen goud.

Maar de goudvoorraad wordt schaarser en daarom neemt de vraag vanuit China en India naar zilver steeds meer toe.

Omdat deze twee landen een ontzettende grote economie hebben en vooral actief zijn in het maken van allerlei soorten (technische) producten, zal deze toenemende vraag naar zilver een hele grote impact hebben op de globale zilver koers.

De vraag naar zilver blijft maar stijgen en het lijkt erop dat die stijging niet tegen te houden valt. Als daarbij China en India ook de zilvermarkt betreden, zal dit een heel positief effect hebben op de prijs/winst van zilver, mits je binnenkort besluit om in zilver te investeren.

5. Zilver is een praktisch gebruiksmiddel

Iedereen wil natuurlijk thuis kilo’s goud hebben, maar dit is ten eerste niet realistisch en ten tweede ook zeer onpraktisch. Omdat de waarde van goud zo veel is, is het lastig om hiermee een kleine betaling te doen of te ruilen.

Met zilver is dit veel makkelijker. Omdat het minder waard is dan goud, kun je met zilver veel verschillende (alledaagse) dingen kopen. Op deze manier wordt zilver gezien als een veel praktischer gebruiksmiddel dan bijvoorbeeld goud.

6. Investeren in iets tastbaars zorgt voor minder stress

Uit onderzoek is gebleken dat men beter kan investeren in een tastbaar goed, dan in bijvoorbeeld een cryptocurrency. De markt van zilver is al vrij oud en zal ook altijd blijven bestaan.

We zullen immers altijd zilver nodig hebben om te betalen en om nieuwe producten te laten werken.

Daarom zijn de investeringen die gedaan worden in zilver altijd op de lange termijn gedaan. Dit zorgt ervoor dat je niet elke dag in paniek de zilverkoers hoeft te bekijken. Integendeel: wacht rustig af, doe waar je zin in hebt, bekijk af en toe de grafieken en dan zal de koers het werk voor je doen!

Waar moet ik op letten als ik investeer in zilver?

Elke investering brengt risico’s met zich mee, zo is ook dit het geval bij het beleggen en/of kopen van zilver.  Ondanks dat zijn deze risico’s vrij klein en is het een relatief simpele markt om in te investeren.

Om ervoor te zorgen dat je dadelijk niet in een financiële malaise zit en je haast geen zilveren munt meer in je zak hebt zitten, moet je de volgende adviezen even goed doorlezen. Let vooral op de volgende 4 punten wanneer je besluit om zilver te kopen om hierin te investeren of te beleggen.

1. Op zilverbaren zit 21% BTW

Wanneer je zilver koopt, kun je kiezen uit twee verschillende vormen van zilver: munten of baren. Wat zilveren munten zijn dat spreekt eigenlijk voor zich, maar koop je zilverbaren, dan moet je goed opletten. Op deze ‘plakken’ zilver zit namelijk 21% BTW, dus bij elke aankoop ben je dit deel al kwijt aan belasting. Houd hier dus rekening mee.

Het is overigens sowieso beter om digitaal in zilver te beleggen en niet fysiek zilver te kopen. Dit heeft te maken met de btw, maar ook met het feit dat het makkelijker is om zilver te verhandelen via digitale aandelen.

2. Zilver is overal verkrijgbaar

Zilver is zeker geen niche product en daarom kan je zilver beschouwen als een grondstof dat niet bijzonder waardevol is. Je kunt er geld mee verdienen, maar voor de echte investeerders onder ons zal zilver niet bovenaan het lijstje staan.

Dit is simpelweg omdat zilver niet als bijzonder en erg schaars goed gezien wordt.

Daarnaast zijn er nu zelfs meer zilvermijnen open dan goudmijnen. Dit zorgt ervoor dat zilver nog steeds minder waardevol is dan goud. Wil je dus een echte financiële snelle klapper maken met een investering, dan kun je je geld beter in iets anders investeren dan zilver.

3. Kansen groeien dat zilver gemakkelijker te recyclen valt.

Met het oog op duurzaamheid proberen steeds meer bedrijven zilver te recyclen. Het recyclen van zilver wordt nu nog nauwelijks gedaan. Dit komt vooral doordat in veel producten er maar een heel klein deeltje zilver in zit en dit is kostbaar en inefficiënt om te recyclen.

Maar er zal een punt komen dat zilver wel gemakkelijk te recyclen valt en dat er wellicht ook algemene regelgevingen komen die dit recycleproces verplichten. Als gevolg hiervan zal de zilverkoers hoogstwaarschijnlijk gaan dalen. Dit is iets om in de gaten te houden wanneer je wilt handelen in zilver, maar het is iets waar je wel op kunt anticiperen.

4. Markt heeft de macht over de prijs van zilver

Zoals eerder vermeld in dit artikel, zal de vraag naar zilver vanuit de industrie alleen maar stijgen. Dit houdt in dat de prijs van zilver waarschijnlijk ook zal stijgen. Dit is alleen maar positief als je in zilver hebt belegd of geïnvesteerd.

Maar, zo zegt professor Jordan van de San Diego Universiteit:

“Die prijsstijging zal de grote industrieën er niet van weerhouden zilver in te kopen.”

Op deze manier wordt de kans kleiner dat de je als investeerder een hele grote financiële klapper kan maken met het (ver)kopen van zilver.

Huidige koers van zilver

Voordat je gaat investeren in zilver is het belangrijk dat je koers analyseert. Wanneer gaat de prijs omhoog? Bij welke activiteiten uit de industrie zakt de prijs weer? Ondanks dat de koers van een grondstof per seconden verandert, is de prijs voor een kilo afgelopen jaren redelijk stabiel gebleven, zie grafiek.

Maar door veranderingen in industrieën waarin zilver gebruikt wordt, kan de koers zomaar veranderen. Daarom is het altijd belangrijk dat je altijd de koers in de gaten houdt en daarnaast up-to-date blijft over de zilverindustrie.

Waar moet je beginnen als je zilver wilt kopen?

Als je ergens in investeert is het belangrijk dat je bij een betrouwbaar iemand of website je aandelen/product koopt. Daarom is het allereerst belangrijk dat je goed onderzoek doet voordat je naar iemand je geld overmaakt. Bedrijven zoals de ZilverGoudwinkel of Holland Gold kunnen als betrouwbaar worden beschouwd. Hier kopen veel mensen vooral munten.

Maar zoals eerder vermeld kan je als particulier ook zilverbaren kopen, hiervoor kun je terecht bij de Goldrepublic. Wees wel alert, want bij het kopen van zilverbaren moet je altijd 21% btw afdragen!

Daarnaast is het altijd belangrijk om je te laten informeren door mensen die al in zilver handelen en die zo dus meer weten over de markt.

Lees discussiefora en probeer de markt eerst voor een tijdje te analyseren voordat je daadwerkelijk gaat investeren.

 

 

Conclusie

Investeren in zilver kan de moeite waard zijn. Bekijk voordat je gaat inkopen wat de trends zijn in de industrie waarin veel met zilver gewerkt wordt. Daarnaast is het belangrijk dat je via een betrouwbaar platform.

Onthoud dat deze samenleving erg afhankelijk is van zilver en voorlopig hier nog geen alternatieven voor gevonden zijn.

Heb je je goed ingelezen, laten informeren en sta je er financieel stabiel voor? Dan is het investeren in zilver zeker de moeite waard.

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

1 Reactie op "6 Voordelen en 4 Nadelen van Zilver Kopen + Koers"

  1. Nic Laan

    says:

    Geachte meneer/mevrouw,

    Ik ben het gedeeltelijk met u eens. Waar ik het niet mee eens ben is dat je beter digitaal kan beleggen in zilver. Digitaal is zo niks zeggend, wanneer je het wilt omruilen in geld en er is een gigantische crash gaande kan dit waarschijnlijk niet. Met fysiek zilver wel. Hierbij moet je inderdaad letten op de btw maar dit kan door munten te kopen welke vallen onder de marge regeling.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *