Beginnen met Beleggen? 12 Geheimen van Professionals

Beleggen kan een heel goede manier zijn om geld te verdienen. Het wordt ook steeds populairder, ook onder jongeren. Beleggen kan echter ook een heel goede manier zijn om al je geld te verliezen. Daarom is het belangrijk dat jij goed op de hoogte bent van hoe je moet beleggen.

Speciaal voor jou, als beginnende belegger, heb ik aan professionals gevraagd hoe je het beste kunt beleggen. Verschillende professionals hebben aan mij hun 12 beste geheimen om te beginnen met beleggen geopenbaard, en deze geheimen lees je hier.

Geheim nummer 1: Rente-op-rente-beleggen

Rente-op-rente-beleggen is een manier om extra geld te verdienen door langer te wachten. Door dit te doen groeit je geld niet lineair, maar exponentieel. Dit betekent dus dat je hoe langer je wacht, steeds meer geld verdient.

“Einstein noemde rente op rente ooit het achtste wereldwonder!”

Als je bijvoorbeeld één keer 1200 euro belegt met een rendement van 6% behaal je binnen één jaar 72 euro winst. Dit is nog niet heel veel, daarom besluit je je belegging te laten staan. Dit betekent dat je het komende jaar op die 1272 euro een rendement van 6% krijgt. En het jaar daarop weer geld over wat je dát jaar hebt verdiend, enzovoorts. In 25 jaar zou je dan wel 5150,24 euro op je bank hebben staan. Dat is bijna 4000 euro winst.

Natuurlijk kun je dit nog beter doen, door elk jaar 1000 euro bij te leggen. Op deze manier groeit je rendement nog veel meer. Het belangrijkste bij rente op rente beleggen is dat je op tijd begint, want op deze manier heeft je geld de tijd om te groeien.

Een ander voordeel is dat als je in een stabiel bedrijf investeert, waarvan je kunt verwachten dat het over 50 jaar nog bestaat, je bij rente-op-rente-beleggen geen last hebt van de pieken en dalen in de markt.

Geheim nummer 2: Beleg in verschillende aandelen

Natuurlijk is het erg gevaarlijk om al je geld in één aandeel te stoppen. De economie leeft en bedrijven concurreren met elkaar. Hierdoor kan het zijn dat het bedrijf waar jij in geïnvesteerd hebt ineens niet meer bestaat, of dat het aandeel alleen maar in waarde daalt.

Dit is iets wat je wilt voorkomen. Het grootste gevaar van beleggen is namelijk dat je al je geld verliest omdat je maar één aandeel hebt. Dit is een fout waar je voor wilt uitkijken, want het kan jou van een mogelijk miljonair transformeren tot een arme stakker.

Om dit probleem te voorkomen, kun je het beste beleggen in verschillende aandelen. Je kunt bijvoorbeeld in plaats van 1500 euro in één aandeel, 300 euro in 5 aandelen beleggen. Het kan wel zijn dat je hierdoor iets minder winst maakt omdat je te weinig geld hebt in het beste aandeel, maar de kans op extreem verlies is veel lager.

Geheim nummer 3: Gespreid beleggen

Het liefste wil je je aandeel kopen op het moment dat de koers zo laag mogelijk is, want zo is de kans het grootst dat de waarde van het aandeel weer stijgt en ben je minder geld kwijt. Het is echter heel erg moeilijk om de beurs te timen. Je kunt vaak niet met zekerheid zeggen of een aandeel zal stijgen, of dalen.

De oplossing hiervoor is gespreid beleggen. Dit is de beste methode om te voorkomen dat je net op het verkeerde moment instapt. Je investeert elke maand een klein bedrag. De ene keer koop je als de koersen wat hoger staan, de andere keer als de beurs heel laag staat en de andere keer als de koers gemiddeld is.

Hierdoor kom je altijd gemiddeld uit en blijf je vermogen opbouwen, ook als de beurs daalt.

Geheim nummer 4: Beleg alleen met geld dat je niet meteen nodig hebt

Een grote fout die veel mensen maken als ze beginnen met beleggen, is dat ze dit bekostigen met hun betaalrekening. Houd ook rekening met onvoorziene kosten als je begint met beleggen. Je kunt wel besluiten om al je spaargeld te investeren in aandelen, maar als je TV dan kapot gaat, kun je niet meer de nieuwste aflevering van The Cube kijken omdat je geen geld hebt voor een nieuwe TV.

Maak daarom van tevoren een overzicht van het geld dat je hebt, je inkomsten en je uitgaven. Reken hiermee uit hoeveel geld je maandelijks overhoudt en haal hier een bedrag uit waarvan je verwacht dat je het sowieso niet gaat gebruiken.

Het zou namelijk ontzettend zonde zijn als je je aandelen na 2 maanden al moet verkopen omdat je een reparatie moet laten uitvoeren en je geen spaargeld hebt. Bovendien kan het dan zijn dat je geld verliest omdat je overhaast je aandelen verkoopt.

Geheim nummer 5: Stap in als iedereen uitstapt

Veel beleggers zijn net schapen; als in het nieuws is dat iedereen aandelen verkoopt, daalt het vertrouwen in de markt en verkoopt iedereen zijn aandelen. Hierdoor ontstaat er een soort vicieuze cirkel waarin iedereen aandelen verkoopt en de markt nog meer daalt, waardoor het vertrouwen ook weer daalt.

Het feit is echter: de markt klimt ooit weer op. Als je ziet dat iedereen zijn aandelen verkoopt, weet je zeker dat de prijzen van de aandelen dalen. Hierdoor kun je ze goedkoop inkopen en wachten tot ze weer gaan stijgen.

Dit geheim is wel heel geheim. Als iedereen dit weet, dan werkt het niet meer. Vertel dit daarom aan niemand!

Geheim nummer 6: Begrijp je aandelen

Aandelen zijn behoorlijk ingewikkeld; je koopt namelijk een onderdeel van het bedrijf. Als het bedrijf goed presteert, stijgt de marktwaarde van de aandelen. Als het bedrijf slecht presteert, daalt de waarde van de aandelen.

Dit houdt in dat je de bedrijven waar je aandelen in hebt goed moet kunnen begrijpen. Als je begrijpt waar de bedrijven mee bezig zijn, is beleggen een stuk veiliger. Je kunt dan namelijk beter voorspellen of het bedrijf beslissingen neemt die goed zijn voor de marktwaarde van het bedrijf en dus ook voor jouw aandelen.

Maar hoe kun je zorgen dat je je aandelen begrijpt? Ten eerste moet je je altijd inlezen over de bedrijven waarin je belegt. Beleg je bijvoorbeeld in Tata steel? Lees dan alles over dit bekende staalbedrijf. Je kunt de eigen website van de bedrijven bestuderen, maar lees ook van andere bronnen.

Houd ook altijd het nieuws in de gaten. Schrijf je in op de nieuwsbrief van de bedrijven waar je in belegt, zodat je altijd op de hoogte bent van wat het bedrijf aan het doen is. Houd ook je oren en ogen open voor het journaal voor als jouw aandelen in het nieuws komen. Ook kun je de social media van bekende beleggers volgen. Zij geven soms nieuws en tips over in welke aandelen je het best kunt beleggen.

Geheim nummer 8: Beleggen in een indexfonds

Een indexfonds is een fonds waar meerdere bedrijven zich bij hebben aangesloten. Het fonds belegt dan met jouw geld in de bedrijven die onder dit fonds vallen. Zo wordt jouw geld eerlijk verdeeld over verschillende aandelen.

Een fonds heeft vaak bepaalde regels die zorgen dat de kans op grote verliezen geminimaliseerd wordt. Hierdoor is het een goede manier om te beginnen met beleggen. Je kunt ook volgen wat er gebeurt met de bedrijven waarin het fonds belegt om een beter begrip te krijgen van hoe het eraan toe gaat bij het beleggen.

Wel is het onmogelijk om net zoveel winst te behalen als met zelf beleggen. Je betaalt namelijk een klein bedrag aan het indexfonds en het rendement is een stuk minder hoog.

Geheim nummer 9: Laat je verlies niet teveel oplopen

Dit geheim is tegenstrijdig met geheim nummer 1. Bij geheim nummer 1 liet ik je weten dat je je beleggingen zo lang mogelijk moet laten staan, nu zeg ik je om op tijd te verkopen. Dit is lastig als je net begint, maar je moet het af en toe gewoon aanvoelen.

Zie je dat de daling van je belegging lang doorzet? Of lees je in het nieuws dat een bedrijf waar jij in belegd hebt enorme fouten aan het maken is? Verkoop je aandelen dan! De verliezen kunnen namelijk enorm oplopen als je niet oppast.

Bovendien betekent een waardedaling van een aandeel dat het daarna meer moet stijgen dan het daalt als je nog winst wil maken uit je aandeel. Als je aandeel bijvoorbeeld met 50 procent is gedaald, moet de waarde daarna weer verdubbelen! Probeer daarom altijd goed na te denken over of het wel verstandig is om je belegging vast te houden.

Geheim nummer 10: Kies tussen veilig en risicovol

Dit klinkt natuurlijk als een logische keuze: als je net begint met beleggen wil je veilig beleggen. Bedenk wel, beleggen gaat om risico. Hoe hoger het risico, hoe hoger het rendement. In dat opzicht is het net als gokken.

Als je veilig belegt zul je dit doen door te spreiden over verschillende bedrijven en verschillende branches zoals staalproductie, voedingswaren en entertainment. Dit betekent dat je niet snel al je geld verliest.

Als je risicovol belegt spreid je je geld minder over verschillende soorten aandelen. Dit betekent dat je meer winst kunt behalen, maar ook makkelijker je geld kunt verliezen. Het is echter goed mogelijk dat dit de betere optie is, want mits je je goed inleest en het nieuws over je beleggingen in de gaten houdt kun je enorme winsten behalen met risicovolle beleggingen.

Het belangrijkste is dat je kiest, anders blijft het veilig. Zolang je een aantal veilige beleggingen hebt gedaan zul je namelijk nooit je mogelijke maximale winst behalen. Wil je maximale winst kunnen behalen? Neem dan een risico. Wil je zekerheid? Beleg dan veilig.

Geheim nummer 11: Volg een cursus

Voor de echte beginner is er maar één investering die de beste keuze is, en dat is een cursus beleggen. Voor een paar honderd euro kan je in een paar maanden de gehele basis van het beleggen leren. En daar kun je alle winst die je gaat maken met beleggen na de cursus beleggen al direct van aftrekken!

“De beste eerste investering is een investering in een cursus beleggen.”

Bij een cursus beleggen leer je ontzettend veel, niet alleen zomaar een beetje over hoe je aandelen koopt en verkoopt. Je leert over tal van onderwerpen, van wat beleggen precies is tot hoe je aan de belangrijkste informatie over je beleggingen komt. Deze cursussen zijn er op gericht om de risico’s op verlies te verkleinen en de kans op winst te vergroten. 

Om je op weg te helpen, heb ik hier een lijstje met een paar professionele cursussen beleggen:

  • LOI: Beleggen voor beginners
  • NHA: Beleggen voor beginners
  • NIBESVV: Vakopleiding beleggen
  • BINCK BANK: Cursus beleggen

Geheim nummer 12: Vraag advies aan je bank

Banken zijn ontzettend blij als jij gaat beleggen. Hoe meer jij je geld gebruikt, hoe beter dit is voor de economie en hoe beter het is voor de banken. Investeringen houden de economie gaande en daar zijn de banken heel blij mee.

Het is daarom ook niet voor niets dat de websites van banken vol staan met informatie over beleggen. De bank wil dat jij belegt! Lees daarom vooral alle informatie die je kunt vinden op de website van je bank!

Ook hebben veel banken een informatieservice voor mensen die beleggen. Beleggers kunnen hier naar bellen of mailen met dringende vragen of voor algemeen advies. Wees niet bang om gebruik te maken van deze hulp!

Ook kun je aan andere instanties informatie vragen. Je kunt natuurlijk je vrienden of familie om advies vragen, als je vrienden hebt die al langer beleggen. Ook kun je blogs lezen van professionele beleggers, of zelfs advies aanvragen van de bedrijven waar je in wilt beleggen. Laat angst niet in de weg staan van de winst die jij kunt behalen!

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *