Zelf Beleggen of Beleggen bij de Bank? 4 Voor- en Nadelen
Beleggen: het is iets waar veel mensen wel eens over na hebben gedacht. Als je het goed doet, kun je er immers een hele hoop geld mee verdienen. Toch zijn er veel mensen die er uiteindelijk niet aan beginnen, omdat ze denken dat ze hiervoor niet genoeg kennis hebben, of totaal niet weten hoe ze daaraan moeten beginnen.
Als jij dat probleem ook hebt, dan zal ik je daar in dit artikel mee gaan proberen te helpen. Ik zal je twee manieren van beleggen laten zien: beleggen bij de bank (in beheer) of zelf beleggen. Wat houden deze vormen van beleggen precies in, en wat zijn nou precies de voor- en nadelen van beide manieren van investeren? Dat alles leer je in de rest van dit artikel.
Beleggen bij de bank
De eerste manier van beleggen waar ik bij stil ga staan, is beleggen bij de bank. Wat houdt dit precies in, en waarom zou je eraan beginnen? Als je dit artikel hebt gelezen, weet je het allemaal! Ik zal bij de volgende vragen stil gaan staan:
Wat houdt beleggen bij de bank precies in?
Voordat ik jou kan gaan uitleggen wat de voor- en nadelen van deze vorm van beleggen zijn, is het natuurlijk wel handig om eerst te weten wat beleggen bij de bank precies is, anders snap je waarschijnlijk maar heel weinig van wat ik je verder zal uitleggen. Daarom begin ik met een uitleg van wat deze beleggingsvorm nou precies inhoudt.
Met beleggen bij de bank bedoel ik eigenlijk hetzelfde als beleggen met beheer. Als je aan deze vorm van beleggen doet, beleg je niet zelf, maar laat je een beleggingsexpert voor jou beleggen. Een bank heeft een heleboel van deze beleggingsexperts in dienst. Zodra jij je geld hebt belegd, gaan zij ermee aan de slag, met als doel om voor jou winst te maken.
Je betaalt wel hogere kosten voor beleggen met beheer dan met zelf beleggen, dus voor kleine bedragen is het minder geschikt.
De bank is eigenlijk de babysitter van je geld.
Vaak kun je wel enkele uitgangspunten voor beleggen vastleggen voor je begint, waardoor je zelf nog enige controle hebt over wat er met je geld gebeurt. Als je bijvoorbeeld niet in bepaalde industrieën wil beleggen, dan kan dat meestal wel. Of als je graag wat meer of minder risico wilt lopen (en daarmee ook iets meer of minder kans hebt op grote winsten).
Hoewel je dus wel enige invloed hebt op je beleggingen, is het grootste verschil met zelf beleggen dus dat jij niet degene bent die belegt. Je kan vaak wel precies zien wat er met je geld gebeurt, en wat je verwachte winst is. Je hebt alleen zelf niet heel veel invloed op wat er met je geld wordt gedaan.
Wat zijn de voordelen van beleggen bij de bank?
Je weet nu ongeveer wat er bedoeld wordt met “beleggen bij de bank”, maar daarmee weet je natuurlijk nog niet meteen of dit iets voor jou is. Daarvoor moet je eerst weten wat de voor- en nadelen zijn van deze specifieke beleggingsvorm. Daar zal ik je nu me gaan helpen, door de volgende, naar mijn idee belangrijkste, voordelen uiteen te zetten:
Dit zijn dan natuurlijk ook meteen de nadelen van zelf beleggen, aangezien je al deze voordelen bij zelf beleggen niet hebt.
Voordeel 1: Beleggen bij de bank is veiliger dan zelf beleggen
Eén van de redenen dat veel mensen niet aan beleggen beginnen, is het risico dat hieraan verbonden is. Je moet een aardig bedrag van je eigen geld inleggen, zonder dat je de garantie hebt dat je daar ooit nog iets van terug gaat zien. Het is natuurlijk mogelijk om met beleggen grote winsten te boeken, maar grote verliezen zijn ook heel goed denkbaar.
In dit geval is beleggen bij de bank voor jou een ideale oplossing. Beleggen bij de bank is namelijk veel veiliger dan zelf beleggen. Beleggen zal natuurlijk altijd risico’s met zich meebrengen, maar dit is een relatief veilige variant om met investeren te beginnen.
Dit heeft er alles mee te maken dat er deskundige experts met je geld bezig zijn. Zij weten hoe risicospreiding werkt, hebben ervaring met het voorspellen van koersen, en houden continu de beurs in de gaten. Dit zijn dingen die jij in je eentje onmogelijk kan doen. Daardoor is de kans veel groter dat je fouten maakt wanneer je zelf belegt.
Je laat je haar toch ook liever knippen door een kapper dan door jezelf?
Daarnaast heeft dit er ook mee te maken dat de bank graag haar goede naam wil behouden en aansprakelijkheid wil voorkomen. Als de bank ineens voor veel van haar klanten verlies begint te draaien, dan zal de reputatie van de bank schade oplopen. In de toekomst zullen dan minder mensen hun geld aan de bank toevertrouwen. Daarnaast kunnen ze ook nog eens aansprakelijk zijn voor schadevergoedingen als er echte fouten worden gemaakt.
Dit alles wil de bank natuurlijk het liefst voorkomen, aangezien de bank ook in de toekomst winst wil blijven maken. De bank zal er dus alles aan te doen om te zorgen dat jij geen verlies maakt op je beleggingen.
Voordeel 2: Beleggen bij de bank kost bijna geen moeite
Een andere reden dat veel mensen niet aan beleggen beginnen, is dat ze denken dat beleggen heel veel moeite kost. Als je wilt weten met welke aandelen je winst gaat maken, moet je je verdiepen in die aandelen, de beurs in de gaten houden, en continu opletten of het niet tijd is om te verkopen. Dit kost veel moeite, en een heleboel mensen hebben hier simpelweg geen zin in.
Ook dit probleem wordt opgelost als je kiest voor beleggen bij de bank. Waar je normaal een dagtaak hebt aan beleggen, wordt op deze manier al het werk uit jouw handen genomen. Het enige wat jij hoeft te doen, is je geld op je beleggingsrekening storten. Daarna nemen de experts van de bank het verder voor je over. Beleggen bij de bank kost dus bijna geen moeite.
Beleggen bij de bank is net als een hondenuitlaatservice: het is niet echt nodig, maar het scheelt je wel tijd en moeite.
Mensen hebben bij beleggen vaak het idee van “slapend rijk worden”, geld verdienen terwijl je er niets voor hoeft te doen. Hoewel dit beeld natuurlijk nooit helemaal klopt, komt je er bij deze vorm van beleggen aardig bij in de buurt. Als jij wat rendement over je geld wil behalen terwijl jij lekker in je luie stoel zit, dan is beleggen bij de bank iets voor jou.
Zelf beleggen
Nu we beleggen bij de bank behandeld hebben, zal ik de andere manier van beleggen gaan bespreken: zelf beleggen. Aan de hand van de volgende punten ga ik jou uitleggen wat zelf beleggen precies inhoudt, en wat de redenen zouden zijn om ermee te beginnen:
Wat houdt zelf beleggen precies in?
Ook nu is het wel weer slim om eerst even te weten wat zelf beleggen precies is. Anders kun je ook niet echt begrijpen waarom het bepaalde voor- en nadelen heeft. Daarom zal ik eerst uitleggen wat deze vorm van beleggen precies inhoudt.
Als je naar de naam van deze beleggingsvorm kijkt, wordt er namelijk al een heleboel duidelijk: bij zelf beleggen gaat het ook daadwerkelijk om zelf beleggen. Ofwel: jij bepaalt zelf wat je koopt, wanneer je koopt, wat je verkoopt, en wanneer je verkoopt. Bij deze vorm van beleggen heb je dus zelf de meest optimale controle over je beleggingen.
Als jij graag alles zelf in de hand houdt, dan is dit de beleggingsvorm voor jou.
Waar aan beleggen bij de bank vaak allerlei transactiekosten verbonden zijn, is dit bij zelf beleggen meestal niet het geval. Dit is ook wel logisch, want je doet zelf al het werk, terwijl er bij beleggen bij de bank deskundigen aan het werk zijn die het werk van je overnemen. Jouw “beloning” voor dit werk is dus als het ware dat je minder extra kosten maakt.
Je weet nu wat “zelf beleggen” inhoudt, maar daarmee weet je nog niet of dit iets voor jou is. Daarvoor moet je eerst weten wat de voor- en nadelen zijn van deze specifieke beleggingsvorm. Daar zal ik je nu me gaan helpen, door de volgende, naar mijn idee belangrijkste, voordelen uiteen te zetten:
Dit zijn dan natuurlijk ook meteen de nadelen van beleggen bij de bank, aangezien je al deze voordelen bij beleggen bij de bank niet hebt.
Voordeel 1: Je betaalt geen onnodige kosten bij zelf beleggen
Zoals ik eerder al even heb genoemd, moet je bij beleggen bij de bank enkele extra kosten maken. De bank moet namelijk mensen voor jou in dienst nemen om voor jou te beleggen. Dit kost de bank geld, dus moet je hiervoor betalen. Dit is logisch, maar wel vervelend, omdat het hierdoor langer duurt en je meer geld moet inleggen voor je winst kunt maken.
Als je je geld gaat riskeren door te beleggen, dan wil je je winst toch zelf houden?
Bij zelf beleggen heb je dit probleem niet, want je doet al je beleggingen zelf. Soms worden er wel wat administratiekosten gevraagd, maar dat zal niet heel veel geld zijn. Een belangrijk voordeel van zelf beleggen is dus dat je geen onnodige kosten maakt. Dit maakt de drempel voor jou lager om winst te gaan maken.
Voordeel 2: Je hebt meer controle over je beleggingen bij zelf beleggen
Zoals je eerder hebt kunnen lezen, worden de beleggingsbeslissingen je uit handen genomen als je kiest voor beleggen bij de bank. Hoewel dit er dus zoals eerdergenoemd voor zorgt dat je beleggingen een stuk minder risicovol zijn, heeft dit ook een belangrijk nadeel. Het geeft je maar heel weinig controle over je beleggingen.
“Veel mensen maken liever zelf fouten dan dat anderen het voor hen doen.”
Bij zelf beleggen heb je dit probleem niet. Omdat jij helemaal zelf bepaalt waar je in belegt, hou je ook zelf veel meer controle over je beleggingen. Als jij je in een bepaald aandeel hebt verdiept, en je bent écht van mening dat je nu moet kopen of verkopen, dan kun je dat gewoon meteen doen. Dit maakt zelf beleggen ideaal voor mensen met kennis en ervaring.