Beleggen Via Peaks: Hoe Werkt Dat? 4 Voordelen en 5 Nadelen

Wie droomt er niet van slapend rijk worden? Het is een droom die veel mensen koesteren. Niet iedere dag naar je werk hoeven gaan, maar wel veel geld verdienen zodat je een lekker leventje kan leiden. Veel mensen geloven dat dit alleen weggelegd is voor de lucky few. Maar er zijn mogelijkheden om vanuit je luie stoel veel geld te verdienen.

Want als er ergens veel geld verdiend wordt, dan is het wel met beleggen. In dit artikel leg ik uit hoe je via Peaks kunt beleggen. Daarvoor zal ik kort uitleggen wat beleggen via Peaks precies inhoudt en hoe het werkt. Daarnaast zal ik de voor- en nadelen tegenover elkaar zetten. Zo kun je goed beslagen ten ijs komen als je besluit te gaan beleggen via Peaks.

Wat is Peaks?

Wellicht heb je er onlangs al iets over gelezen in de media. Voor het geval dat je Peaks nog niet kent zal ik kort toelichten wat Peaks precies is. Peaks is een beleggingsapp die soms gekscherend ook wel piekenpijp 2.0 wordt genoemd. Maar dat slaat wel de spijker op zijn kop: je gebruikt je wisselgeld om te investeren. Alleen wordt het wisselgeld nu automatisch voor je verzameld.

Wat de app Peaks doet, is ervoor zorgen dat al je transacties op je bankrekening worden afgerond naar een rond getal. Het verschil tussen de daadwerkelijke transactie en het ronde getal is dan het bedrag dat geïnvesteerd zal worden.

Peaks is een beleggingsapp, maar er zit een grote financiële instelling achter: de Rabobank.

Als je Peaks wilt gaan gebruiken, kun je vrijwel meteen aan de slag. De app kun je downloaden in de App Store of de Play Store. Na het downloaden van de app kun je jezelf identificeren door middel van je vingerafdruk (of via een ouderwetse toegangscode). Zodra de app is opgestart zijn er vier verschillende segmenten.

De onderdelen van Peaks

  • Portfolio: Hier kun je het door jou gekozen beleggingsprofiel inzien. Bij Peaks kun je namelijk kiezen uit vier verschillende beleggingsprofielen. Met deze profielen zijn ook verschillende risiconiveaus verbonden. De risiconiveaus waaruit je als gebruiker kunt kiezen zijn Mild, Pittig, Scherp en Heet. Aan de hand van je keuze wordt er niet in losse aandelen, maar in indexfondsen geïnvesteerd. Het gemak is dat je met een druk op de knop heel makkelijk kunt wisselen van beleggingsstrategie.
  • In en uit: Hier kun je een overzicht inzien van de bedragen die je hebt ingelegd, maar ook van de bedragen die je hebt opgenomen.
  • Beleggingen: In deze sectie kun je snel je beleggingen inzien, evenals de rendementen die je op de beleggingen hebt gehaald. Ook kun je zien of je tot op heden winst of verlies hebt geleden op de indexen waar geld in gestoken is.\
  • Wisselgeld: In de sectie wisselgeld kun je inzien hoe het bedrag dat die week verzameld is (en wat dus geïnvesteerd gaat worden) opgebouwd is. Je kunt zelfs gedetailleerd iedere transactie inzien (en hoeveel wisselgeld daarmee gemoeid is).

Hoe kun je geld inleggen bij Peaks

Het inleggen van geld bij Peaks werkt anders dan bij andere aanbieders van beleggingsproducten. Er wordt ten eerste geld verzameld door je wisselgeld op een hoopje te gooien en dat te beleggen. Maar er zijn er nog een aantal andere manieren waarop je ook geld in je account kunt steken. Kort gezegd zijn er de volgende manieren om geld te investeren:

  1. Het verzamelen van wisselgeld: Het verzamelen van wisselgeld is eigenlijk vrij simpel. Stel je voor dat je een transactie van €15,65 hebt. Dan kun je instellen dat iedere betaling naar boven wordt afgerond (in dit geval naar €16,00). Als dit voor iedere transactie gebeurt, dan kan dit al snel een aanzienlijk bedrag worden. Maar in plaats van dat je contant betaalt en je wisselgeld overal laat slingeren, wordt het nu automatisch voor je geïnvesteerd.
  2. Het inleggen van €1 per dag: Je kunt er als klant ook voor kiezen om gewoon een klein bedrag (in dit geval €1 per dag) in te leggen. Dit is een optie voor mensen die hun transacties niet willen laten afronden en voor mensen die geen klant zijn van de Rabobank. De Rabobank is namelijk de bank achter deze beleggingsapp.
  3. Een vast bedrag per maand inleggen: Net zoals bij veel aanbieders kun je er ook bij Peaks voor kiezen gewoon een vast bedrag per maand opzij te zetten dat dan voor je wordt geïnvesteerd. Zo heb je als belegger wat meer grip op hoeveel er nu daadwerkelijk wordt geïnvesteerd.
  4. Een eenmalige storting: Naast de drie bovenstaande opties kun je er ook nog voor kiezen om eenmalig een groter bedrag in te leggen. Het maximum hiervoor ligt op €10.000.

Daarnaast biedt de app nog een mooie service. Als gebruiker verzamel je middels je transacties allerlei bedragen die samen het budget voor je investeringen vormen. Eens per week presenteert de app je wisselgeld. Vanaf het moment dat dit overzicht beschikbaar is, heb je nog 24 uur om te beslissen of je dit daadwerkelijk wilt investeren.

Is het moeilijk om via Peaks te beleggen?

Het moge duidelijk zijn: beleggen via Peaks is niet moeilijk. Als je regelmatig je smartphone gebruikt of aan internetbankieren doet, dan zal het een makkie zijn om ook deze app onder de knie te krijgen. De app is zeer overzichtelijk en spreekt eigenlijk voor zich. Het is eigenlijk een kwestie van één keer je persoonlijke voorkeuren goed vastleggen en dan doet de app eigenlijk de rest.

Hoe hoog is het rendement met beleggen via Peaks?

Een van de belangrijkste afwegingen die mensen maken alvorens ze besluiten of ze gaan beleggen of niet, is de afweging of er wel genoeg rendement tegenover het gekozen risico staat. Om dit systematisch te vergelijken heb ik even bijgehouden hoeveel rendement er gehaald kan worden. Er staat voor ieder portofolio een rekenvoorbeeld.

Portofolio (risicoprofiel) % aandelen % obligaties Verwacht rendement
Mild 30 70 2,6%
Pittig 50 50 3,7%
Scherp 70 30 4,9%
Heet 90 10 6,1%

Zoals uit de bovenstaande tabel gemakkelijk valt op te maken, is het rendement op aandelen een stuk groter dan op obligaties. Dit heeft ermee te maken dat dit riskantere beleggingen zijn, maar die, ook veel hogere rendementen kunnen realiseren, als ze goed uitpakken.

Zeker in het hoogste risicoprofiel is er wel een interessant rendement te realiseren.

Mocht je meer willen weten over de handel in obligaties, dan raad ik je van harte aan om dit stuk te gaan lezen. Er zal een wereld voor je opengaan.

Kan iedereen beleggen via Peaks?

In principe kan dus iedereen via Peaks beleggen. Maar zoals eerder al is aangegeven, is de kenmerkende ‘wisselgeld’-functie alleen beschikbaar voor klanten van de Rabobank. Dit heeft ermee te maken dat je account op Peaks gekoppeld wordt aan je bankrekening.

Maar omdat de Rabobank alleen de koppeling kan maken tussen eigen rekeningen en deze functie, is het beperkt toegankelijk. Dat neemt echter niet weg dat iedereen kan beleggen via Peaks. Er zijn (zoals hierboven al reeds aangegeven) namelijk nog andere manieren om geld in je portofolio te pompen.

4 voordelen van beleggen via Peaks

Nu ik kort heb toegelicht wat beleggen via Peaks inhoudt, is het tijd om te gaan kijken naar de voordelen die beleggen via Peaks je biedt.

Voordeel #1: De app maakt beleggen erg toegankelijk

Letterlijk iedereen kan beleggen via Peaks. Door de duidelijke UI (user interface) weet iedereen probleemloos de weg binnen de app te vinden. Daardoor kan de app goed als opstapje naar zelfstandig beleggen gebruikt worden.

Voordeel #2: Via Peaks ga je eindelijk geld verdienen met je wisselgeld

Ik weet natuurlijk niet precies wat jij normaliter met je wisselgeld doet. Maar veel mensen laten hun wisselgeld overal slingeren, raken het kwijt of geven het uit aan dingen die ze eigenlijk helemaal niet nodig hebben. Peaks zorgt er (potentieel) voor dat je geld kunt gaan verdienen met je wisselgeld.

Voordeel #3: Het risico is door de redelijk beperkte inleg goed beheersbaar

Met Peaks kun je heel goed zelf in de hand houden hoeveel geld er nu precies geïnvesteerd gaat worden. Een prettige dienstverlening is dat je wisselgeld van een week niet automatisch wordt geïnvesteerd, maar dat je altijd nog 24 uur bedenktijd hebt. Maar als je meer wilt investeren, dan is die optie er natuurlijk wel.

Voordeel #4: Het is een betrouwbare dienst

Last but not least: het is een betrouwbare dienst. Er zit namelijk een grote speler achter, namelijk de Rabobank. De kans dat men opeens met je geld gaat lopen en dat je je geld nooit meer terugziet lijkt daardoor nihil. Tijdens de testperiode die voorafging aan het schrijven van dit stuk waren er ook geen noemenswaardige storingen, waardoor ik altijd bij mijn geld en portofolio kon.

5 nadelen van beleggen via Peaks

Hierboven ben ik kort ingegaan op de 4 voordelen die beleggen via Peaks biedt. Maar wat mij betreft is dit niet bij uitstek een juichende review. Er zitten namelijk nog wel wat tekortkomingen aan de dienstverlening. Daarom heb ik besloten ook 5 nadelen van beleggen via Peaks op een rijtje te zetten.

Nadeel #1: Niet alle functies zijn beschikbaar voor mensen die geen klant zijn bij de Rabobank

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het is heel irritant dat een deel van de service niet beschikbaar is voor mensen die geen klant zijn van de Rabobank. En hoewel het een leuke manier is om kennis te maken met beleggen, denk ik niet dat de app een overstap naar een andere bank (en alle rompslomp daaromheen) legitimeert.

Nadeel #2: Je hebt zelf nauwelijks zeggenschap over waar je geld in geïnvesteerd wordt

Hoewel je als gebruiker wel het risicoprofiel kunt kiezen waarin je wilt investeren, heb je zelf nauwelijks invloed op waarin je geld nu precies geïnvesteerd wordt. Zeker voor gebruikers die ook iets goeds met hun geld willen doen kan dit enorm in de weg staan.

Nadeel #3: Alleen bij een hoog risicoprofiel zijn de rendementen aantrekkelijk

Slapend rijk worden gaat je niet lukken met deze app. Ten eerste zijn de rendementen daarvoor niet hoog genoeg. Natuurlijk kun je het rendement wel verhogen door naar een risicovoller profiel over te stappen, maar het is maar net de vraag of je daar nu zoveel beter van gaat slapen.

Nadeel #4: Het voelt een beetje als een gimmick

Hoewel Peaks een interessante dienst is, voelt het toch een beetje aan als een gimmick. Dit heeft met name te maken met de beperkte mogelijkheden en het feit dat je er niet daadwerkelijk veel geld mee kunt verdienen. Het is prima om met je wisselgeld een oogje in het zeil te houden op de aandelenmarkten, maar Peaks biedt niet genoeg om hier professioneel mee aan de slag te gaan.

Nadeel #5: Het leert je niet de kneepjes van het vak

Een laatste nadeel van Peaks is dat het beleggen wel toegankelijk maakt aan de ene kant, maar aan de andere kant heb je weinig vrijheid en hoef je zelf weinig uit te vogelen als het om investeren gaat. Voor veel mensen zal dit misschien een pluspunt zijn. Maar uiteindelijk zorgt dit er ook voor dat je als belegger zijnde geen scherper beeld krijgt van hoe de hazen lopen.

Dit betekent uiteindelijk dat je makkelijk vijf jaar lang kunt investeren, maar na 5 jaar beleggen nog precies evenveel kennis bezit over beleggen als op dag 1. Dit lijkt mij persoonlijk een onwenselijke situatie.

 

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *