Welke Crypto’s Kopen In 2022? De Top 7 Cryptomunten

Cryptomunten zijn in de breedste zin van het woord een vorm van digitale valuta die bestaat in een gedistribueerd, gedecentraliseerd register dat beter bekend staat als een blockchain. Daar waar Bitcoin nog altijd de cryptoleider blijft in termen van marktkapitalisatie, gebruikersbasis en populariteit, is er een groot aantal andere virtuele munten die bijdragen aan de totstandkoming van gedecentraliseerde financiële systemen (DeFi).

Deze alternatieve munten worden ook wel altcoins genoemd en hebben doorgaans andere kenmerken dan Bitcoin, zoals de mogelijkheid om meer transacties per seconde te verwerken, of het gebruik van andere consensusalgoritmen, zoals proof-of-stake. Het vinden van de beste altcoins kan moeilijk zijn omdat er zo veel te kiezen valt. Ze kunnen echter ongetwijfeld de moeite waard zijn, omdat deze munten vaak hogere rendementen binnenhalen! Om je wegwijs te maken in de wereld van crypto, hebben we in dit artikel de top 7 cryptomunten van 2022 samengesteld.

Naar welke crypto’s kijken we in dit artikel?

In dit artikel nemen we enkele crypto’s onder de loep die reeds een functioneel platform hebben gecreëerd, en die beschikken over een groot aantal gebruikers, wat betekent dat we crypto’s hebben gerangschikt met een noemenswaardige ‘use case’.  We behandelen hier dus geen cryptomunten met een klein marktaandeel die hun hype nog niet hebben kunnen waarmaken.

Ondanks deze kleinere crypto’s weliswaar een groot financieel potentieel kunnen hebben, zijn het tegelijkertijd risicovolle speculaties die zich doorgaans niet baseren op gebruikerspotentieel. Sinds februari 2022 bestaan er meer dan 10.000 cryptomunten, waarvan het merendeel weinig of geen commerciële aanhang of volume heeft. In dit artikel kijken we dus naar cryptomunten met een grote populariteit onder gemeenschappen van toegewijde supporters en investeerders die hun gebruikersnut inmiddels bewezen hebben.

Hoewel de crypto’s die we hier behandelen wel degelijk gekwalificeerd kunnen worden als investeringen voor de langere termijn, is het belangrijk om te onthouden dat we nog maar aan het begin van de adoptie van cryptovaluta zijn. Dit betekent dat we ons begeven op een speculatief speelveld met een aanzienlijk risico op verlies van (een deel van) je inleg. Dus: investeer met bedragen die je in staat bent om te verliezen en doe zelf extra onderzoek naar waar je in wilt investeren!

1. Ether (ETH)

Het eerste Bitcoin-alternatief op onze lijst is tegelijkertijd de meest bekende: Ethereum (ETH) is een gedecentraliseerd open source softwareplatform waarmee je slimme contracten en gedecentraliseerde applicaties, ook wel dApps genoemd, kunt maken en uitvoeren zonder tussenkomst, fraude, controle of inmenging van derden.

Het doel van het Ethereum-project is te fungeren als een platform waarop een reeks gedecentraliseerde financiële producten door iedereen ter wereld vrij kunnen worden gebruikt, ongeacht nationaliteit, ras of geloofsovertuiging. Dit biedt vooral inwoners van bepaalde landen de toegang tot bankrekeningen, leningen, verzekeringen en andere financiële instrumenten zonder de tussenkomst van een overheidsinfrastructuur.

Daarnaast zijn er verschillende dApps op de Ethereum-blockchain die artiesten en makers van creatieve content meer controle geven over hun werk, gedecentraliseerde en censuurbestendige sociaal netwerken, gedecentraliseerde videogames, en platforms waarop je werk kan vinden en wordt gecompenseerd in digitale valuta. Ethereum kent dus een ruime dekking aan functionele mogelijkheden, wat deze crypto ook meteen de grootste na Bitcoin maakt in marktaandeel.

“Ethereum is geen vreemde eend in de bijt – bedrijven als Microsoft, Barclays, Ubisoft en ING hebben allemaal toepassingen gevonden voor Ethereum in hun systemen.”

Toepassingen op de Ethereum-chain werken met een specifieke cryptotoken (ETH) die je kan kopen met je fiatvaluta. Dit is een ruilmiddel op het Ether-platform, dat vooral gezocht wordt door ontwikkelaars die toepassingen in Ether willen ontwikkelen en uitvoeren, of door beleggers die met Ethereum andere digitale valuta willen kopen.

Het consensusalgoritme van Ethereum, een proces in de computerwetenschap dat wordt gebruikt om de veiligheid van de blockchain te bewaren, werkt via Proof of Stake (PoS). Met dit systeem kunnen eigenaars van Ether hun munten inzetten om de veiligheid van het gedecentraliseerde netwerk te waarborgen, wat hen het recht geeft om nieuwe transactieblokken te controleren en toe te voegen aan de blockchain.

Dit proces helpt dus het netwerk te beschermen en in behandeling zijnde transacties te verwerken. Proof of Stake werkt bovendien met een lager energieverbruik en hogere transactiesnelheden dan Proof of Work (PoW), wat uiteindelijk zorgt voor de creatie van een deflatoire economische omgeving.

2. VeChain (VET)

VeChain (VET) is gebouwd voor het bedrijfsleven en stelt ondernemingen in staat om grote hoeveelheden gegevens te monitoren. Deze metingen kunnen betrekking hebben op factoren als kwaliteit, opslagtemperatuur, authenticiteit, verzendingsomstandigheden, enzovoort. VeChain garandeert al deze mogelijkheden via een betrouwbaar en gedecentraliseerd bedrijfsecosysteem.

VeChain is een platform dat gezien kan worden als een gedistribueerd bedrijfsecosysteem dat een transparante informatiestroom, efficiënte samenwerking en snelle waardeoverdracht mogelijk maakt. De verschillende gebruikscases die gebruikers en investeerders kunnen verkennen op de website van VeChain, hebben met name betrekking op de mogelijkheid voor eindgebruikers om hun producten te traceren en kwaliteitscontrole via VeChain uit te oefenen.

Dit gebeurt aan de hand van de VeChain-blockchain en het toewijzen van een unieke identificatiecode die gekoppeld is aan de blockchain. Bedrijven kunnen producten en diensten traceren door deze identificatiecode in een QR-code op het product te plakken. Door de verschillende datasets te bewaren op de VeChain-blockchain, kunnen bedrijven hun producten monitoren met lagere kosten en een hogere gebruiksvriendelijkheid.

VeChain is één van de toonaangevende crypto’s die voor dit doel worden gebruikt, en dat is te zien aan de partnerschappen die tot nu toe tot stand zijn gekomen. VeChain wordt door vele toonaangevende bedrijven in diverse sectoren als interessant gezien en zelfs al in gebruik genomen, waaronder door Walmart China, Bayer, BMW, H&M en Gucci.

VeChain is dus geen kleine operatie en weet zich echt te doen gelden door zijn bewezen blockchain-as-a-service model. Dit zorgt ervoor dat verschillende multinationals hebben besloten om de VeChain-blockchain te gebruiken voor het optimaliseren van hun toeleveringsketen.

De betekenisvolle innovatie die VeChain kan bieden in de wereldeconomie is ongekend, en één van de beste argumenten voor een enorm groeipotentieel is dat het het meest bekende voorbeeld is van de integratie van blockchain-technologie en fysieke goederen. Hoewel de VeChain-blockchain nog in de kinderschoenen staat, zijn er veel mogelijkheden voor bedrijven om hun activiteiten te optimaliseren en hun productiviteit te verhogen door VeChain te gebruiken.

3. Litecoin (LTC)

Eén van de eerste cryptocurrencies die in de voetsporen van Bitcoin trad, was Litecoin (LTC). Daar waar Bitcoin wordt vergeleken met goud, wordt Litecoin vaak gezien als zilver. Litecoin vertegenwoordigt een wereldwijd open-source betalingsnetwerk dat niet wordt gecontroleerd door een centrale autoriteit.

Hoewel Litecoin in veel opzichten vergelijkbaar is met Bitcoin als een store of value,  genereert het veel sneller blokken in de blockchain en biedt het daarom razendsnelle transactiebevestigingen. Het doel van Litecoin is om gedecentraliseerde geldovermakingen en dagelijkse betalingen efficiënter te maken door grotere blokken en lagere transactiekosten aan te bieden. Dit is één van de belangrijkste redenen dat het aantal handelaren dat Litecoin accepteert gestaag aan het toenemen is.

4. Cardano (ADA)

Cardano (ADA) is de directe concurrent van Ethereum en is een proof-of-stake crypto die is gecreëerd door zeer ervaren ingenieurs, wiskundigen en cryptografen. Het project werd mede opgericht door Charles Hoskinson, één van de oorspronkelijke vijf oprichters van Ethereum. Na enkele meningsverschillen over de richting van Ethereum, verliet Charles het ETH-project en werd hij medeverantwoordelijk voor de oprichting van Cardano.

Dit is waarom Cardano ook wel de “Ethereum killer” wordt genoemd, omdat de de ADA-blockchain naar verluidt tot veel meer in staat is. Op dit moment is het netwerk van Cardano veel sneller, verbruikt het minder energie en kent het lagere transactiekosten dan zijn grootste concurrent. Het moet echter nog blijken in de toekomst of Cardano de hype kan waarmaken, aangezien Cardano zich nog bevindt in een vroeg stadium van ontwikkeling en nog lang niet de adoptiestatus heeft van Ethereum.

Hoewel dit betekent dat Cardano nog een lange weg te gaan heeft in termen van DeFi-toepassingen, wordt het project door vele insiders gezien als een platform met een enorm groeipotentieel. Cardano wil het financiële besturingssysteem van de wereld worden door een DeFi-product te creëren dat vergelijkbaar is met wat Ethereum biedt, maar daarnaast sneller en goedkoper in gebruik is, en oplossingen weet te bieden voor keteninteroperabiliteit, stemfraude, het traceren van juridische contracten, et cetera.

5. Enjin (ENJ)

Crypto’s nemen een steeds belangrijke rol in de gamewereld in. Ze kunnen namelijk bijdragen aan het delen van digitale items in videospellen, zoals collectibles, wapens en cosmetische skins. Eén van de belangrijkste elementen van blockchain-ondersteund gamen, is het kopen en verkopen van digitale eigendom. Dit is één van de elementen waardoor de Enjin Coin tot leven is gekomen.

Enjin (ENJ) is een project dat gebouwd is op het Ethereum-netwerk en dient als de basis voor een onderling verbonden ecosysteem van blockchain-gedreven games. Enjin wil het blockchain-aspect van zijn games snel en naadloos laten verlopen, zodat het zich kan richten op de games zelf.

Enjin is één van de crypto’s met enkele sterke argumenten die ze waarde geven. Hoewel het project verschillende gebruiksscenario’s in verschillende sectoren kent, van gaming tot vastgoed, brengt Enjin de meeste innovatie in de gamingindustrie. Dit is dan ook de voornaamste reden dat spellengigant Atari de samenwerking met Enjin is aangegaan om blockchaintechnologie in hun videogames toe te passen.

Met behulp van de blockchaintechnologie van Enjin is het mogelijk om virtuele gaming-goederen te beheren en op te slaan, zoals accessoires voor personages of in-game munten. Bovendien kunnen gebruikers ook Enjin-munten verkrijgen door NFT’s aan te schaffen en te verkopen. De Enjin-munten kunnen dan weer worden gebruikt om virtuele goederen te kopen en verkopen.

Wat blockchaintechnologie zo belangrijk maakt in de wereld van gaming, is dat het meer veiligheid biedt van digitale assets. Blockchain-gaming geeft spelers namelijk de volledige controle over hun digitale activa en voorkomt dat ze de toegang ertoe verliezen als de server ooit wordt uitgeschakeld.

6. Chainlink (LINK)

De populariteit van ChainLink (LINK) komt voort uit het unieke bedrijfsmodel van het bedrijf. Daar waar veel andere projecten in de industrie hun voortbestaan proberen af te dwingen door de concurrent te kopiëren, probeert Chainlink juist de industrie als geheel te ondersteunen via zijn unieke protocol.

Dit tracht Chainlink te doen door één van de grootste problemen op het gebied van blockchain op te lossen, namelijk de wijze waarop informatie naar de blockchain wordt overgebracht. Dit gebeurt middels Chainlink aan de hand van een zogeheten orakel; blockchain-technologie voor slimme contracten die kan worden geconfigureerd om bijna alles te controleren. Zo zijn er orakels die het weer, sportuitslagen, rekeningsaldi en aandelenkoersen in de gaten houden.

Hierdoor kan Chainlink de praktische bruikbaarheid van blockchain uitbreiden, omdat het een betrouwbare manier biedt om slimme contracten te starten wanneer er wordt voldaan aan externe parameters. Het enige minpuntje: orakels zoals Chainlink zijn wel degelijk gecentraliseerd. Deze centralisatie is tegelijkertijd het zwakste punt van de blockchain, want als een orakel corrupt of gecompromitteerd is, loopt het hele netwerk gevaar.

Chainlink probeert deze problemen echter op te lossen door verschillende protocollen van de volgende generatie te integreren en te bouwen aan een netwerk van onafhankelijke node operators om unieke integraties aan te bieden. De node operators worden vervolgens beloond met LINK coins voor het uitvoeren van verifieerbaar, eerlijk en kwalitatief hoogstaand werk. Daarentegen kunnen ze ook worden gestraft voor oneerlijkheid of het leveren van een resultaat van mindere kwaliteit.

7. Theta Network (Theta)

Tot slot nemen we een interessante speler op het gebied van gedecentraliseerde streaming onder de loep. Theta Network is een gedecentraliseerd peer-to-peer streamingnetwerk dat is gebaseerd op blockchaintechnologie en gratis levering van content met hoge bandbreedte mogelijk maakt. Dit werkt als volgt: terwijl gebruikers video’s bekijken, wordt een deel van hun computerkracht gebruikt om deze video’s naar andere gebruikers te streamen, waarbij de primaire gebruikers Theta tokens als beloning verdienen.

Het doel van Theta Network is om de volgende generatie van entertainmenttechnologie te bewerkstelligen door een gedecentraliseerde infrastructuur voor streaming aan te bieden die goedkoper is dan op concurrerende gecentraliseerde platforms. En dit is niet alleen goedkoper, maar Theta wordt als peer-to-peer platform ook aangestuurd door de gebruiker, waardoor het censuurbestendiger is dan platforms als YouTube!

Theta Network biedt een brede waaier aan inhoudstypes, waaronder eSports, films, tv-series en muziek. Dankzij Theta zijn makers in staat om meer controle uit te oefenen over hun inhoud en het te gelde maken ervan, wat ongetwijfeld alleen maar zal bijdragen aan de populariteit van het netwerk. Overigens wordt Theta Network gesteund door investeerders als CAA, Sony en Samsung. Mede waardoor Theta is uitgegroeid tot de blockchainleider op het gebied van media en entertainment.

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *