Wat Is HOLO en Waar Kan Ik Het Kopen/Verkopen? + 4 Tips
Wie anno 2022 geld wil verdienen met de handel in financiële producten, moet een stuk meer huiswerk doen dan tien jaar geleden. Ooit bestonden de financiële markten uit niet veel meer dan aandelen en obligaties, maar tegenwoordig lijkt het alsof er iedere dag wel een nieuwe cryptocurrency of andersoortig digitaal product wordt uitgebracht.
Hierdoor kan het lastig zijn om de juiste keuzes te maken, omdat je een hele hoop informatie moet verwerken voordat je echt weet wat je aan het doen bent. In dit artikel hopen we wat verwarring weg te nemen rondom een relatief nieuwe cryptocurrency: HOLO. Wat is HOLO precies, wat onderscheidt het van andere crypto’s, en waar kun je erin handelen? Dat alles en meer lees je in dit artikel!
Wat zijn cryptocurrencies precies?
Zoals ik in de inleiding van dit artikel al even aangaf, is HOLO een zogeheten cryptocurrency. De kans is vandaag de dag groot dat je allang weet wat dat inhoudt, en als dat het geval is, kun je dit stukje gerust overslaan. Voor wie nog niet helemaal scherp heeft wat cryptocurrencies precies zijn, leek het me handig om eerst de basis beknopt uit te leggen.
Een cryptocurrency is in principe een digitaal betaalmiddel. In tegenstelling tot traditionele valuta bestaan deze munteenheden enkel digitaal, en worden ze niet uitgegeven door een land of centrale bank. Dit heeft het voordeel van anonimiteit, maar het betekent ook dat er geen overheid of instituut is die instaat (of zelfs garant staat) voor de waarde van de currency, waardoor die waarde flink kan schommelen van dag tot dag.
“Dat die staatsgarantie van je vermogen ook niet altijd evenveel waard is, werd na de bankencrisis in 2008 wel duidelijk…”
Cryptocurrencies zijn vaak gedecentraliseerd. Dat wil zeggen dat er geen centrale autoriteit (bijvoorbeeld een overheid of instituut) is die zich bemoeit met de waarde en de uitgifte van de “munteenheid”, zoals die er bij reguliere valuta wel is in de vorm van een centrale bank. Vaak wordt de controle van transacties en de uitgifte en registratie van nieuwe “munten” collectief gedaan door alle gebruikers van de cryptocurrency, via een technologie genaamd de blockchain.
Op dit moment zijn cryptocurrencies nog niet zo geschikt als betaalmiddel, en kunnen ze “normale” munteenheden zeker nog niet volledig vervangen. Wel zijn ze al erg geschikt als middel om mee te speculeren. Doordat de koers zo snel op en neer gaat, kun je veel geld verdienen door op het juiste moment crypto’s te kopen en verkopen. Als je goedkoop inkoopt, en duur verkoopt, dan is de koersstijging jouw winst.
Wat onderscheidt HOLO van andere cryptocurrencies?
Je mag dan nu wel weten dat HOLO een crypto is, maar je weet nog niet wat het onderscheidt van andere crypto’s, en dus weet je ook niet of je HOLO wel of niet zou moeten kopen. Daarom zal ik nu in HOLO en de technologie achter deze crypto duiken, om erachter te komen of het echt iets nieuws te bieden heeft op de cryptomarkt.
De meeste crypto’s werken zoals gezegd op basis van blockchaintechnologie, wat onder andere inhoudt dat alle betrokkenen bij een transactie individueel die transactie moeten controleren. Dat is erg veilig, maar het maakt het gebruik van crypto’s vaak ook behoorlijk traag, omdat iedere handeling opnieuw in een relatief groot aantal instanties moet worden gecontroleerd.
De technologie achter HOLO zou je kunnen zien als een soort gedecentraliseerde blockchain. Op de technologie van HOLO kunnen gebruikers zogeheten Dapps bouwen, ofwel gedecentraliseerde applicaties. Deze krijgen allemaal een eigen “stukje” van de blockchain, maar kunnen wel met de centrale database communiceren. Hierdoor kunnen transacties op die kleine “stukjes” van de blockchain veel sneller plaatsvinden.
Dit is een erg groot voordeel, want het maakt HOLO veel schaalbaarder dan andere cryptocurrencies. Voor andere cryptocurrencies geldt dat ze al heel snel traag worden wanneer te veel mensen er gebruik van maken, waardoor hun groei al snel wordt belemmerd. Zo worden ze dus eigenlijk het slachtoffer van hun eigen succes.
Wil crypto ooit een serieuze betaalmethode worden, dan moet dit probleem natuurlijk eerst worden opgelost, en HOLO lijkt die oplossing wellicht in handen te hebben. Technisch gezien is HOLO overigens de naam van de chain, en HOT de naam van de coin, maar in dit artikel gebruiken we die termen door elkaar heen, omdat het anders wel erg verwarrend wordt.
“Zolang het tien minuten duurt om je boodschappen af te rekenen met crypto, zal het nooit de euro of dollar kunnen vervangen.”
Waar kan ik HOLO het beste kopen en verkopen?
Als je HOLO wil kopen en verkopen, dan heb je, net als bij elke cryptocurrency, een hoop verschillende opties. In theorie is een wallet, een stuk software waarmee je HOLO kan kopen en verkopen, het enige wat je nodig hebt om te beginnen. Dit soort software is echter vaak niet al te gebruiksvriendelijk, en bovendien loop je er bepaalde veiligheidsrisico’s mee.
“Er zijn genoeg horrorverhalen van mensen die op papier cryptomiljonair zijn, maar het wachtwoord van hun wallet kwijt zijn…”
Ik zou daarom aanraden, zeker als je een beginnend crypto-handelaar bent, om te handelen via een exchange. Dat is een platform dat wordt gerund door een bedrijf, en dat het voor jou makkelijker maakt om verschillende crypto’s te kopen en verkopen. De technische kant wordt je dan uit handen genomen, en je hoeft ook niet voor elke crypto een nieuwe wallet te downloaden.
Een goede, betrouwbare exchange, waarop ook HOLO te koop is, is Bitvavo. Deze exchange is van een Nederlands bedrijf, waardoor ook Nederlandse wetgeving erop van toepassing is. Dat is fijn, want dat betekent dat je een bedrijf hebt dat je verantwoordelijk kan houden voor de rechter als jij (buiten je eigen toedoen om) ineens je geld kwijt bent.
Niet dat het ooit zover hoeft te komen, want de ervaring leert dat Bitvavo tot nu toe erg betrouwbaar en veilig is geweest. Daar kun je ook in de toekomst waarschijnlijk wel op vertrouwen, want Bitvavo staat als Nederlands bedrijf onder toezicht van verschillende financiële autoriteiten. Verder is Bitvavo makkelijk te gebruiken, zijn de handelskosten laag, en kun je zelfs HOLO kopen met de door Nederlanders zo geliefde betaalmethode iDeal!
Waar moet ik op letten bij het handelen in HOLO? 4 tips
Je weet nu wat HOLO is, wat HOLO uniek maakt, en waar je het ‘t beste kan verhandelen. In principe heb je nu alle basisinformatie die je nodig hebt om te beginnen met HOLO kopen en verkopen. Er is echter één vrij belangrijk ding dat je nog niet weet, en dat is hoe je er ook daadwerkelijk een succes van maakt. Laten we ons daar nu eens op richten!
Er zijn vele valkuilen op de weg naar crypto-winst, die je moet zien te vermijden om er een succes van te maken. Daarom zal ik je hieronder aan de hand van enkele tips uitleggen wat je precies wel en niet moet doen bij het handelen in HOLO (en andere crypto’s), zodat je niet door een domme fout al je geld verliest! De volgende tips passeren de revue:
Tip 1: Besteed nooit meer geld dan je bereid bent te verliezen
Als je sommige mensen moet geloven, is er geen enkele manier waarop je geld zou kunnen verliezen met de handel in crypto, zolang je maar geduld hebt. Crypto’s zouden op de lange termijn alleen maar kunnen stijgen in waarde, waardoor je er maar beter zo veel mogelijk van je spaargeld in kan investeren. Laat me je nu alvast vertellen: dit is enorme onzin.
“Er zijn ook mensen die beweren dat ze een winnende roulette-strategie hebben, maar gek genoeg zijn die mensen zelden rijk…”
Natúúrlijk kun je ook geld verliezen met handelen in crypto’s. Het idee dat dat niet zou kunnen, rust niet alleen op het idee dat crypto’s het betaalmiddel van de toekomst zijn, maar ook op het idee dat iedere cryptocurrency een toekomst heeft, en we in de toekomst dus allemaal tienduizend verschillende munteenheden gebruiken. Dat eerste is verre van zeker, en dat tweede is zelfs een absurd idee.
Bedenk je dus dat speculeren op crypto een vorm van beleggen is, en dat beleggen in de basis toch echt gokken blijft. Natuurlijk kun je je verdiepen in de achterliggende technologie en beredeneerde keuzes maken, maar je kan je altijd vergissen, en er zullen altijd ontwikkelingen zijn die je niet ziet aankomen. De mogelijkheid om geld te verliezen is iets wat je nooit volledig kunt uitbannen.
Het is daarom zaak dat je nooit meer uitgeeft dan je kan missen of bereid bent om te verliezen. Het is daarom ook een bijzonder slecht idee om in crypto’s te beleggen als je in geldproblemen zit, omdat er een reële kans is dat je je problemen alleen maar erger maakt (of dat je wel winst maakt, maar véél te langzaam, waardoor je lange tijd je rekeningen niet kan betalen en dieper in de schulden raakt). Zorg dat je in ál je levensbehoeften kan blijven voorzien, ook als je je volledige inleg zou kwijtraken.
Tip 2: Handel nooit uit paniek
Zoals ik eerder al zei, hebben crypto’s (waaronder HOLO) vaak een erg volatiele koers. Dat betekent dat de koersen zeer snel kunnen stijgen, maar ook zeer snel kunnen dalen. Wanneer je de waarde van je HOLO ineens heel snel ziet dalen, dan kan de verleiding groot zijn om het zo snel mogelijk te verkopen, en zo je verlies te beperken. In de meeste gevallen is dat echter niet slim!
De kans is namelijk aanwezig dat de koersen (ook) snel weer zullen stijgen, en je dus weer winst kan maken. Ik zei eerder dat je nooit zeker kan weten waar de koers op de lange termijn heen gaat, maar tot nu toe houden koersdalingen van crypto gemiddeld niet heel lang aan. Handel dus niet te snel als je in paniek bent, want dan is de kans groot dat je een fout maakt waar je heel snel spijt van zal krijgen.
Tip 3: Spreid altijd je beleggingen
Veel mensen die erg enthousiast zijn over één bepaald product, hebben de neiging om al hun geld in dát product te beleggen, omdat ze daar de meeste winst mee denken te kunnen maken. Ik zou me goed kunnen voorstellen als jij dat ook van plan bent met HOLO, want ik moet toegeven dat het een veelbelovend product is. Dat is echter een zeer risicovolle beleggingsstrategie, die je beter kunt vermijden.
Wanneer je al je hoop op één product vestigt, dan ben je namelijk ook héél veel geld kwijt als dat ene product toch weinig toekomst blijkt te hebben. Om dat te voorkomen, kun je beter je kansen spreiden. Door je inleg over verschillende crypto’s te verdelen (en ook over een aantal iets stabielere producten, zoals aandelen) voorkom je dat financiële klappen al te hard aankomen.
Tip 4: Check de waarde van je HOLO (en andere crypto’s) regelmatig
Ik heb al meerdere keren gezegd dat crypto’s over het algemeen een erg volatiele koers hebben. In beginsel is dat positief, omdat je daardoor een hoop geld kan verdienen als je op de juiste momenten handelt. Dat laatste is daarbij echter wel van groot belang: je moet op het juiste moment kunnen handelen, en dus steeds bovenop de feiten blijven zitten.
Je zal dus regelmatig de koersen moeten checken om te kunnen bepalen wanneer het tijd is om te kopen of verkopen. Doe je dat niet, dan loop je de kans dat je het perfecte moment mist, en daarmee dus een hoop winst misloopt. Ben je op zoek naar een belegging waarmee je hands off kan zijn, een belegging die gewoon rustig in waarde toeneemt tot jij een keer zin hebt om te verkopen, dan zijn crypto’s niet geschikt voor jou.