Wat Is een Crypto Wallet? Uitleg + 5 Beste Wallets

Het kan tegenwoordig bijna niet anders dan dat je de verhalen hebt gehoord van mensen die enorme bedragen verdienen met de handel in crypto. Het is dan ook niet gek dat meer en meer mensen daarin geïnteresseerd raken. Veel mensen haken echter snel weer af, omdat het ze bij nader inzien toch wel erg ingewikkeld vinden lijken.

Dat is jammer, want in werkelijkheid is handelen in crypto écht niet zo ingewikkeld als het lijkt. Het is alleen de terminologie die verhalen over crypto vaak lastig te begrijpen maakt. Om wat van die verwarring weg te nemen, bespreek ik in dit artikel één zo’n crypto-term: de crypto wallet. Wat is het, welke soorten zijn er, en wat zijn de beste? In dit artikel lees je het allemaal!

Wat is een crypto wallet, en waarom heb je er één nodig?

Voordat we de verschillende soorten wallets en de beste voorbeelden daarvan gaan behandelen, is het natuurlijk wel zo handig om in de basis te weten wat een wallet eigenlijk is. Daarom begin ik dit artikel met een korte definitie en uitleg van crypto wallets in het algemeen. Wat zijn het, en waar heb je ze eigenlijk voor nodig?

Eén van de dingen die cryptocurrencies onderscheiden van traditionele munteenheden, is dat er geen centrale autoriteit is die bijhoudt hoeveel crypto er in omloop is en deze crypto bewaart. Er is dus geen centrale bank die dit in de gaten houdt, en crypto kun je ook niet op een gewone bankrekening storten. Daarom moet jij je crypto zelf bewaren.

Dit doe je in een zogeheten crypto wallet. “Wallet” is het Engelse woord voor portemonnee, en dat geeft wel een beetje aan wat een crypto wallet is: het is een soort digitale portemonnee voor je crypto’s. Een digitaal programma waarop je crypto wordt opgeslagen dus. Eigenlijk een soort bankrekening, maar dan eentje die door jou (of door een bedrijf, als je daarvoor kiest) wordt beheerd, en niet door een bank.

Een crypto wallet is te openen met een wachtwoord. Vul je dat wachtwoord in, dan kun je crypto’s kopen, verkopen of uitgeven aan producten en diensten. Omdat er geen centrale autoriteit is die je crypto’s in beheer heeft, is het extra belangrijk om dat wachtwoord goed te onthouden. Ben je je wachtwoord kwijt, dan zul je je crypto’s waarschijnlijk ook echt voorgoed kwijt zijn.

“Wat crypto’s zo aantrekkelijk maakt, is direct ook wat ze risicovol maakt: het feit dat banken en overheden er weinig invloed op hebben.”

Crypto wallet-variant nr. 1: De online wallet (bij een broker)

De eerste en meest gebruikte vorm van crypto wallets, is de online wallet die je bij een broker kunt openen. Een broker is een commercieel, online beleggingsplatform vanwaar je je crypto’s kunt kopen, verkopen en omzetten (bijvoorbeeld in euro’s of dollars). Omdat dit de meest gebruikte soort wallet is anno 2022, zullen we deze variant als eerst bespreken.

Een groot voordeel van een dergelijke wallet is de gebruiksvriendelijkheid. Online brokers hebben vaak een platform dat gericht is op niet enorm ervaren beleggers, waarop alles overzichtelijk is gehouden voor relatieve nieuwkomers. Vaak kun je via een broker bovendien niet alleen crypto’s, maar ook andere financiële producten verhandelen, zoals aandelen en obligaties. Dit geldt overigens niet voor alle online brokers, dus je zal hier wel even van tevoren onderzoek naar moeten doen.

Een ander voordeel van een broker is dat deze je enige garantie biedt. Een commerciële broker moet zich aan allerlei wetten houden, en staat onder toezicht van een financieel toezichthouder. Als je door een hack bijvoorbeeld je crypto kwijtraakt, kan het zijn dat een online broker verplicht is (een deel van) je schade te vergoeden. Heb je een eigen wallet, dan ben je je geld echter volledig kwijt.

Een belangrijk nadeel van online brokers is wel dat er altijd kosten bij komen kijken wanneer je zo’n wallet gebruikt. Het gaat nu eenmaal om commerciële bedrijven, die dus een winstoogmerk hebben, en die winst moet natuurlijk ergens vandaan komen. Hierbij kun je denken aan transactiekosten of aan kosten voor het openen van een wallet. Het verschilt erg van broker tot broker hoe hoog of laag deze kosten zijn.

“Kosten zijn natuurlijk vervelend, maar gebruiksgemak en garanties zijn ook wat waard!”

Beste online wallet nr. 1: Bitvavo

Naar mijn oordeel is Bitvavo één van de beste online brokers op het gebied van crypto, eentje met een geïntegreerde crypto wallet. Bitvavo is een Nederlands bedrijf, en dat is erg voordeliger als je ooit te maken krijgt met problemen, en een schadevergoeding zou willen vorderen van Bitvavo. Je kan dan namelijk gewoon voor de Nederlandse rechter procederen, wat een stuk makkelijker is dan voor een rechter in het buitenland.

Een groot voordeel van Bitvavo is de lage transactiekosten die dit platform hanteert. Per transactie zijn de kosten maximaal 0,25% van de waarde van die transactie, en voor bepaalde soorten transacties liggen de kosten zelfs op slechts 0%! Via iDeal kun je je account bovendien gratis opwaarderen. Een klein nadeeltje: PayPal wordt niet geaccepteerd als betaalmethode.

Beste online wallet nr. 2: eToro

Ook eToro is een online broker die ik enorm kan aanbevelen, en de een geïntegreerde crypto wallet aanbiedt. eToro is een platform dat erg vriendelijk voor beginners is. De site en de app zijn makkelijk in gebruik, en eToro biedt speciale diensten voor beginnende gebruikers. Neem bijvoorbeeld de CopyTrading-functie, die je in staat stelt om de portfolio’s van ervaren beleggers in te zien, en als je dat wil te kopiëren.

Een ander voordeel van eToro is het enorm grote aanbod aan producten dat je via dit platform kunt verhandelen. Naast een hele hoop verschillende crypto’s kun je ervoor kiezen om te handelen in aandelen, indexen, ETF’s en grondstoffen. Je betaalt over die aandelen en ETF’s geen commissie, en je kunt al beginnen met beleggen vanaf 42 euro.

Crypto wallet-variant nr. 2: De desktop- of mobiele wallet

De tweede variant wallet die ik wil gaan bespreken, is de meest klassieke wallet, zoals deze al bestaan sinds Bitcoin nog in de kinderschoenen stond: desktopwallets en mobiele wallets. Dit zijn, zoals de naam misschien al wel doet vermoeden, programma’s die je downloadt naar je mobiel of computer. Je bewaart zo je crypto’s dus eigenlijk op je eigen apparaat.

Dit heeft natuurlijk voordelen. Allereerst zijn dit soort wallets vaak gratis te downloaden. Je hebt dus niet te maken met de extra kosten die komen kijken bij een online broker. Je kan dus écht al je gemaakte winst zelf houden, zonder dat je een percentage moet afstaan aan een platform. Tegenwoordig zijn desktop- en mobiele wallets bovendien vaak ook nagenoeg net zo gebruiksvriendelijk als online brokers.

Er zit echter ook een héél belangrijk nadeel aan een desktop- of mobiele wallet, en dat is dat je zelf verantwoordelijk bent voor de veiligheid. Als jouw mobiel of computer wordt gehackt en mensen er met je crypto vandoor gaan, dan heb je dat helemaal aan jezelf te danken, en kun je dus ook bij niemand een schadevergoeding vorderen. Dat is natuurlijk nogal een risico, dus kies alleen voor zo’n wallet als je weet hoe je je apparaten goed beveiligt.

“Het kan fijn voelen om zelf de beveiliging in de hand te hebben, maar dat brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee…”

Een ander nadeel is dat je via dergelijke wallets vaak maar één soort crypto kunt opslaan en verhandelen. Op die manier kan de veiligheid van een wallet beter worden gewaarborgd, maar voor jou is het waarschijnlijk wel een groot nadeel, want er zijn maar weinig mensen die slechts in één specifieke crypto willen handelen.

Beste desktop-/mobiele wallet nr. 1: Coinbase

Het belangrijkste voordeel van de steeds populairder wordende wallet Coinbase, is dat je hier een enorm groot aantal verschillende crypto’s en tokens in kunt opslaan. Maar liefst 500 crypto’s worden door dit programma ondersteund, dus de kans is heel klein dat jouw crypto’s naar keuze niet worden ondersteund. Bovendien is deze wallet erg gebruiksvriendelijk.

Een nadeel van Coinbase is wel dat je verschillende kosten moet betalen als je deze wallet gebruikt. Je moet betalen om je wallet te openen, om crypto’s te verhandelen, en als je crypto’s wilt minen, moet je daar ook voor betalen. Een ander nadeel is dat deze wallet niet compatible is met hardware wallets (het soort crypto wallet die we hierna zullen bespreken).

Beste desktop-/mobiele wallet nr. 2: Electrum

Een wallet die niet alleen erg betrouwbaar, maar ook nog eens erg voordelig is, is Electrum. Electrum is gratis te downloaden, en rekent enkel 0.2 mBTC voor iedere Bitcoin-transactie die je uitvoert. Als je geen zin hebt om onnodige kosten te maken, en zoveel mogelijk voor jezelf wilt houden, dan is Electrum dus een erg goede optie om je Bitcoin in op te slaan.

Let wel: ik zeg niet crypto, ik zeg Bitcoin. Electrum is namelijk alleen geschikt voor Bitcoin; andere crypto’s worden simpelweg niet door het programma ondersteund. Dat maakt het een weinig geschikte wallet voor mensen die in diverse crypto’s geïnteresseerd zijn, maar ligt je interesse eigenlijk alleen bij Bitcoin, dan is Electrum zeker het proberen waard!

Crypto wallet-variant nr. 3: De hardware wallet

Aangezien crypto’s per definitie digitale betaalmiddelen zijn, zal het je misschien verbazen dat je deze ook offline kunt bewaren. Toch kan dit wel degelijk! Een hardware wallet is een fysiek apparaat waarop je crypto-balans kan worden opgeslagen, geheel offline, dus zonder dat iemand er via het internet op wat voor manier dan ook bij kan. Wil je je crypto’s gaan gebruiken, dan verbind je de wallet met je computer, en dan pas kun je via het internet iets met je crypto’s doen.

Het belangrijkste voordeel van zo’n crypto wallet is natuurlijk de veiligheid. Het feit dat een hardware wallet niet met het internet is verbonden, maakt natuurlijk dat zo’n apparaat niet te hacken is. Als iemand de fysieke wallet steelt, kan die persoon daar bovendien ook niets mee zonder jouw wachtwoord, dus dat zal zo niet snel gebeuren. Zeker als je grote bedragen aan cryptocurrency hebt, is het gebruik van een hardware wallet aan te bevelen.

Een belangrijk nadeel is natuurlijk de gebruiksvriendelijkheid, die je voor een groot deel moet inleveren om die extra veiligheid te realiseren. Je moet een flink aantal stappen doorlopen voordat je crypto kunt verkopen of toevoegen aan je wallet. Dat is niet alleen irritant, maar omdat crypto-koersen erg snel stijgen en dalen, kan je hierdoor ook daadwerkelijk winst mislopen.

Een ander nadeel is natuurlijk dat je een crypto wallet kunt kwijtraken. De meeste crypto wallets zijn niet enorm groot, en het is dus goed denkbaar dat je zo’n wallet per ongeluk ergens laat liggen en nooit meer terugvindt. Wees dus héél voorzichtig als je je crypto wallet vervoert, en laat hem zoveel mogelijk gewoon thuis liggen, het liefst op een beveiligde plek (zoals een kluis).

“Een hardware wallet heeft hetzelfde nadeel als een fysieke portemonnee: je kan hem per ongeluk ergens laten liggen.”

Beste hardware wallet: De Ledger Nano X

De beste hardware wallet die je op dit moment kunt krijgen (niet alleen volgens mijzelf, maar ook volgens een groot aantal ervaren cryptohandelaren) is de Ledger Nano X. Deze wallet ondersteund meer dan 1800 verschillende crypto’s, dus je moet wel héél erg bovenop de crypto-markt zitten wil je een coin vinden die je niet in deze wallet kunt opslaan. De Ledger Nano X is zeer goed beveiligd, wat natuurlijk het belangrijkste aspect van een hardware wallet is.

Crypto wallet-variant nr. 4: De “paper wallet”

Oké, een echte wallet kun je de zogeheten “paper wallet” niet noemen, en ik zou deze manier van crypto bewaren ook zeker niet aanbevelen, maar toch zal ik hem voor de volledigheid even noemen. Je kan je crypto’s bewaren door de bijbehorende codes op te schrijven op papier of uit te printen. Het voordeel hiervan is dat je je wachtwoord niet kan vergeten, maar erg praktisch is het natuurlijk niet om allemaal papiertjes te moeten bewaren, en je gaat er geheid eentje kwijtraken, of je koffie over een papiertje laten vallen waarna het niet meer leesbaar is. Niet aan te raden dus.

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *