Rijk Worden Met Daytrading? 5 Tips van Expert

De beurs biedt voor iedereen een hoop interessante verdienmogelijkheden, maar ik snap heel goed dat het voor veel mensen maar ingewikkeld lijkt. Allereerst zijn er natuurlijk tal van verschillende effecten waarin je kan handelen, maar er zijn ook nog verschillende manieren en strategieën die je kunt toepassen.

Neem bijvoorbeeld daytrading. Dit is een groot fenomeen, dat bovendien alleen maar groter aan het worden is. Maar wat is het nou eigenlijk precies, waarom zou je het doen, en waar moet je op letten als je aan daytrading doet? Die vragen zal ik in dit artikel voor je beantwoorden, zodat jij kan bepalen of en hoe je wil gaan daytraden.

Wat is daytrading precies?

In beginsel is handelen op de beurs in de basis altijd hetzelfde: je koopt effecten (zoals aandelen of obligaties), en op een later moment verkoop je ze weer. Dit probeer je natuurlijk tegen een hogere prijs te doen dan waarvoor je het effect hebt gekocht, want op die manier maak je winst. Dit alles gaat ook op voor daytrading, maar wel met een zekere twist.

Daytrading wordt ook wel daghandelen genoemd, en dat geeft eigenlijk al wel een beetje aan wat je als daytrader of daghandelaar doet. Je koopt effecten, en je verkoopt ze vervolgens op dezelfde dag weer. Op het moment dat de beurs haar deuren sluit, heb jij dus geen aandelen, obligaties of andere effecten meer: die heb je allemaal alweer verkocht.

Het aantal aankopen en verkopen op een dag kan verschillen, net als de snelheid waarmee je koopt en verkoopt. Zogeheten high-frequency traders werken veelal met automatische algoritmes, waardoor ze binnen milliseconden kunnen kopen en weer verkopen. Er zijn echter ook daytraders die hun effecten uren vasthouden voor ze weer te verkopen. Wat de beste keuze is, hangt natuurlijk sterk af van het effect in kwestie.

“Op de beurs kan één seconde het verschil zijn tussen winst en verlies.”

De populariteit van daytrading is de laatste jaren enorm toegenomen, ook vanwege de nieuwe mogelijkheden die op dit gebied worden geboden door steeds sneller wordende technologie. Grote handelskantoren hebben tegenwoordig vrijwel allemaal daytraders in dienst. Ook vanuit huis is daytrading vandaag de dag vrij gemakkelijk.

Wat zijn de voordelen van daytrading?

Je weet nu wat daytrading is, maar daarmee weet je nog niet waarom deze vorm van handelen tegenwoordig zo populair is. Daar zijn verschillende redenen voor, maar in de basis is het natuurlijk niet zo lastig te begrijpen: succes op de beurs is altijd al afhankelijk geweest van snel handelen. Daytraders zitten de hele dag bovenop de koersen, waardoor je kans op winst beter wordt.

Maar bovenstaande wil natuurlijk nog niet zeggen dat je alles ook op dezelfde dag moet kopen en verkopen, wat je bij daytrading dus wel doet? Heeft dat dan nog specifieke voordelen?

Dat heeft het zeker! Met daytraden vermijd je bepaalde risico’s die te maken hebben met de nabeurs. Onervaren beleggers kennen deze term misschien niet, dus ik zal hem even uitleggen; de term nabeurs refereert naar beursgevoelige informatie die pas na het sluiten van de beurs bekend wordt gemaakt. Soms gebeurt dit expres, zodat beleggers tijd hebben om erop te reageren, maar soms komt beursgevoelige informatie simpelweg ‘toevallig’ op dat moment uit. Het nadeel hiervan is dat je pas later kan reageren op deze informatie, als de beurzen de dag erna weer openen.

Vooral als dit negatieve informatie is, kan dat zeer vervelend zijn. De dag erna kunnen je effecten dan namelijk ineens gekelderd zijn in waarde. Met daytrading voorkom je dit risico, omdat die hele nabeurs voor jou niet relevant is: jij hebt immers al voor het sluiten van de beurs al je effecten verkocht, en hebt je winst dus al gecasht.

Wat zijn de nadelen van daytrading?

Daytrading heeft dus een aantal belangrijke voordelen. Dat is logisch, want anders zou het niet zo populair zijn geworden. De eerlijkheid gebiedt echter te zeggen dat er ook nadelen aan deze vorm van handelen zitten. Ook dat is logisch, want anders zou daytrading de énige vorm van handelen zijn die men nog beoefende.

Een belangrijk nadeel is bijvoorbeeld dat de nabeurs ook positieve effecten kan hebben op de koers van je effecten. Beursgevoelige informatie kan natuurlijk ook positieve informatie zijn (of negatieve informatie over een concurrent, waardoor jouw aandelen ineens stijgen). Als de aandelen die jij net hebt verkocht ineens overnacht het dubbele waard worden, dan zul jij wel flink balen als je die net allemaal hebt verkocht.

Daarnaast heb je te maken met volatiele effecten, ofwel effecten die snel kunnen stijgen of dalen. Bij daytrading ga je immers uit van waardeverschil op de dag zelf, en dat gaat lastig bij meer stabiele aandelen. Dit brengt natuurlijk een zeker risico met zich mee. Er zit een hoog winstpotentieel in zulke aandelen, maar ook een hoog verliespotentieel.

Waar moet ik op letten bij daytrading? 5 tips van een expert

Je weet nu wat de voor- en nadelen van daytrading zijn, maar daarmee weet je nog niet hoe je dit op de juiste manier doet. Daarom leg ik je ook nog beknopt uit waar je op moet letten als daghandelaar, zodat je geen beginnersfouten maakt. Ik zal de volgende vijf tips op het gebied van daytraden bespreken:

  1. Wees bereid om flink wat tijd te investeren
  2. Begin klein
  3. Houd rekening met de mogelijkheid op verlies
  4. Houd niet religieus vast aan daytrading
  5. Blijf weg van penny stocks

Tip 1: Wees bereid om flink wat tijd te investeren

Bij beleggen hebben mensen vaak het idee dat ze op die manier makkelijk rijk zullen worden, en dat ze daar weinig moeite voor hoeven te doen. Dit is over het algemeen niet waar: de enige mensen die écht achterover kunnen leunen, zijn de mensen die het zich kunnen veroorloven om hun geld te laten beheren door een professionele belegger.

Wie zelf wil gaan beleggen, zal bovenop de koersen moeten zitten. Dit geldt voor elke vorm van beleggen, maar het geldt nog veel meer voor daytrading. Als daytrader maak jij je winsten door snel in te spelen op koersschommelingen gedurende de dag, dus moet je de koers echt continu in de gaten houden.

Daytrading is dus geen hobby, maar een baan, en zo moet je het ook behandelen. Daytraders die denken dat ze tijdens hun werk af en toe even de koersen kunnen checken, zullen weinig tot geen succes hebben, en waarschijnlijk vooral geld verliezen. Wie slapend rijk wil worden, kan daar dus beter een andere manier voor zoeken (als zo’n manier al bestaat).

“Als er écht een manier was waarop iedereen slapend rijk kon worden, dan zou iedereen dat toch allang doen?”

Je moet dus wel bereid zijn om flink wat tijd te investeren. Daytrading is daarom eigenlijk niet te combineren met een full-time baan, tenzij je er vervolgens je hele weekend aan wil besteden. Je moet echt een vrije dag tot je beschikking hebben, en ook die hele dag de koersen in de gaten blijven houden. Dit is zeker niet voor iedereen weggelegd.

Tip 2: Begin klein

Veel mensen die gaan beleggen, doen dat met de intentie om rijk te worden. Onder het mom van “spending money to make money” denken ze daarom vaak dat ze grote bedragen moeten uitgeven aan effecten, omdat het anders nooit wat zal worden. Op den duur ben je misschien klaar voor dat soort grote bedragen, maar in het begin zou ik dit niet aanraden.

Ik zou je eerder aanbevelen om klein te beginnen. In dit artikel probeer ik je natuurlijk voor beginnersfouten te behoeden, maar het is onvermijdelijk dat je er toch een paar gaat maken. Als beginnende belegger zul je nog een hoop moeten leren, en een beetje gevoel moeten krijgen voor wat de koersen doen. Je eerste paar beleggingen zullen echt een soort oefenronde zijn.

Daardoor loop je aan het begin ook meer kans op verlies. Je zou daarom wel gek zijn om meteen de helft van je vermogen op het spel te zetten, want er is een grote kans dat je een groot deel van dat geld nooit meer terugziet. Door met een klein bedrag te beginnen, kun je ervoor zorgen dat je niet te grote verliezen maakt in die moeilijke beginfase.

“Je moet niet willen vliegen voordat je kan lopen.”

Dit is tegenwoordig makkelijker dan ooit, omdat je steeds vaker ook delen van aandelen kan kopen. Als jij bijvoorbeeld maar 50 euro wil inleggen, maar één aandeel van een bedrijf al 200 euro waard is, zou dat vroeger niet kunnen. Tegenwoordig kun je echter gewoon 1/4 aandeel kopen voor die 50 euro. Bijna geen bedrag is dus meer te klein om mee van start te gaan!

Tip 3: Houd rekening met de mogelijkheid op verlies

Dit is een tip die geldt voor alle vormen van beleggen, maar ook zeker voor daytrading. Zelfoverschatting is iets waar belegger na belegger aan onderdoor gaat, en niemand lijkt hier volledig immuun voor te zijn. We kennen natuurlijk allemaal de verhalen van mensen die al hun geld kwijtraken op de beurs, maar het is toch makkelijk om te denken dat dat jou nooit zal gebeuren, omdat ‘jij immer slim bent en met een intelligente strategie handelt’.

Laat me je, voor je eigen bestwil, uit die droom helpen: dit kan iedereen overkomen. Beleggen blijft, tot op zekere hoogte, een vorm van gokken. Natuurlijk kun je een goed uitgedachte strategie hebben, en rekening houden met verschillende scenario’s, maar de kans op verlies zal altijd aanwezig zijn. Er gebeuren dagelijks relevante dingen op de markt die vrijwel niemand had zien aankomen!

“Op de beurs moet je het onverwachte verwachten.”

Je moet dus altijd rekening houden met verlies. Concreet houdt dit in dat je niet meer inzet dan je bereid bent te verliezen. Er is niks bijzonders aan jou ten opzichte van andere beleggers (sterker nog: zij hebben waarschijnlijk toegang tot een hoop hulpmiddelen die jij niet hebt). Er is dus geen enkele reden dat jij niet ook je geld kan verliezen.

Ik wil je overigens niet té pessimistisch maken over je kansen. Als je echt bovenop de koersen zit, en dus niet te veel geld inzet, kun je aardige winsten behalen, terwijl je de kans op verlies zo klein mogelijk houdt. Ik wil alleen maar zeggen dat winst niet gegarandeerd is, en dat het één van de grootst mogelijke fouten is om dat te vergeten.

Tip 4: Houd niet religieus vast aan daytrading

Eerder in dit artikel heb ik uitgelegd dat je bij daytrading al je effecten moet kopen en verkopen op dezelfde dag, om de negatieve effecten van de nabeurs voor te zijn. Dat is inderdaad in de basis wat daytrading inhoudt, maar ik wil je wel op het hart drukken om dit niet als een onschendbare regel te beschouwen.

Als je dogmatisch wordt in je manier van handelen, dan is het wachten tot het misgaat. Tijdens het beleggen moet je je gezonde verstand nooit uitschakelen! Daytrading heeft zo zijn voordelen, maar als jij te laat bent geweest met verkopen, en je effecten daardoor flink in waarde gezakt zijn, dan zul je natuurlijk wel gek zijn om die te verkopen, enkel en alleen omdat de beurs bijna sluit. In dat geval mag je de regels van daytrading best even breken, en wachten tot je effecten de volgende dag weer wat stijgen in waarde (mits je verwacht dat dit zal gebeuren natuurlijk).

“Daytrading is een strategie, geen religie.”

Vasthouden aan je strategie is tot op zekere hoogte goed. Het behoedt je ervoor dat je in paniek gaat reageren (want in paniek maak je meestal geen goede beslissingen). Geen enkele strategie is echter waterdicht. Als het overduidelijk is dat je verlies gaat maken door een beleggingsstrategie, is het tijd om die strategie tijdelijk opzij te schuiven.

Tip 5: Blijf weg van penny stocks

Penny stocks zijn heel goedkope aandelen die sterk schommelen in waarde. Dat lijkt handig te zijn voor daytrading, maar ze zijn ook extreem risicovol. Heel vaak wordt het niks met dit soort aandelen, en vaak verdwijnen ze al snel weer van de grote beurzen. Aandelen die minder dan 5 dollar waard zijn, zijn in mijn ogen daarom te risicovol om mee te daytraden.

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *