Tips om Geld te Verdienen Op de Vrijmarkt Tijdens Koningsdag

Zoals ieder jaar, viert de koning op 27 april aanstaande zijn verjaardag. Tijdens deze nationale feestdag worden er door het hele land allerlei festiviteiten georganiseerd om dit zo groot – en oranje! – mogelijk te vieren. Er zal geen dorp op de kaart zijn waar geen in het oranje gehulde mensen te vinden zijn, of waar de vlaggen niet uithangen. Hoe meer oranje, hoe beter.

Koningsdag is tevens een dag waar mensen met geld lijken te smijten. Ach, het is feest. Vandaag mag het. Maar waarom zou je binnen één dag bakken met geld uitgeven, terwijl je juist binnen diezelfde veel meer geld kunt verdienen, wat je vervolgens kunt investeren in andere leuke of nuttige dingen? Wie zegt dat alleen de organisatoren van Kingsland binnen kunnen lopen tijdens Koningsdag?

koningsdag

De vrijmarkt

Ieder jaar weer bevinden zich door het gehele land vrijmarkten tijdens Koningsdag. Vrijmarkten zijn markten waarop je – in het geval van Koningsdag – je handelswaar gratis mag verkopen. Oftewel, anderen betalen jóu wel voor jouw producten, maar jij hoeft zelf geen geld te betalen om op de markt te staan. Je hoeft vaak zelfs geen vergunning aan te vragen (controleer dit eerst voor jouw plaats)!

In essentie is het enige wat je hoeft te doen om jezelf verkoper te noemen op de vrijmarkt je producten meenemen en plaatsnemen. En vervolgens is het wachten op klanten, die in groten getale rondslenteren op de markt. Makkelijk zat, toch?

Hoe Jacko met 1-2 uur per week duizenden euro’s per maand verdient

Ontdek het beste verdienmodel om een passief inkomen op te bouwen op het internet en dat:

 • Zonder technische kennis
 • Zonder product
 • Zonder opstartkosten
 • Zonder te adverteren
 • Zonder vooropleidingen

Start hier met het verdienen van duizenden euro’s per maand

Plan van aanpak genereren

Wanneer je zelf eens over een vrijmarkt hebt gelopen tijdens Koningsdag, heb je vast al gezien dat sommige mensen enkel een oud laken meenemen en al hun oude zooi hierop dumpen. ‘Zoek maar uit!’ En dan zijn er inderdaad vaak genoeg kopers om een groot deel van de spullen kwijt te kunnen. ‘Mammie, mag ik deze?’ Kinderen worden vaak al lyrisch van een oude pop, en ouders denken al snel ach, het is toch maar een paar euro.

Maar wat als je jouw plekje/kraampje beter organiseert, er meer voorbereiding in stopt? Zal je er dan niet veel meer uit kunnen halen? Denk maar eens na. Zou jij sneller op een oud kleed afstappen, waar allerlei oude spullen op gedumpt zijn, of zou jij eerder op een kraampje afstappen waar alles netjes verzorgd bij ligt? Een goed begin (een verzorgde representatie) is immers het halve werk.

vrijmarkt

Stap #1 Kies een product

Zonder product kom je uiteraard nergens. Maar een product at random kiezen is wellicht ook niet de meest verstandige keuze, in ieder geval niet wanneer je het optimale uit de mogelijkheid wilt halen. Daarom moet je van tevoren goed bedenken wat een goed product is om te verkopen.

Houd bij je keuze rekening met ten eerste: wat zullen mensen het snelst kopen? Met andere woorden, anticipeer wat in trek is bij het grote publiek. Wat vinden mensen de meest aantrekkelijke, en tegelijkertijd een nuttige aankoop? Want als mensen al met geld smijten tijdens Koingsdag, is het dan niet slim om ze te laten denken dat hun aankoop ook werkelijk nuttig zal zijn?

Wanneer je een product kiest, moet je uiteraard ook rekening houden met de eventuele investeringen die er bij het product komen kijken. Bedenk je of het het waard is om een bepaald product te kiezen; of het je wel genoeg winst op zal leveren. Het beste is om een aantal ideeën op een rijtje te zetten en bij alle na te gaan wat de uiteindelijke opbrengst mogelijk zal zijn, en van daaruit het beste idee te kiezen.

Stap #2 Ga na waar je je product vandaan gaat halen

Vervolgens moet je nog gaan beslissen waar je je product vandaan gaat halen. Ga je bijvoorbeeld langs de deuren om het product in te zamelen? Of ga je het inslaan bij goedkope zaken als de Action of de Bazaar? Misschien kan je wel een deal sluiten met een lokale winkelier. Maar aan dat laatste idee zit hoogstwaarschijnlijk weer een nadeel: de winkelier zal een deel van de winst willen hebben.

Stap #3 Bedenk hoe je je product gaat presenteren

Hoewel er op de vrijmarkt tijdens Koningsdag vaak weinig tot geen aandacht aan besteed lijkt te worden, kan een goede presentatie wel degelijk het koopgedrag van mensen beïnvloeden. Wanneer mensen de keuze hebben tussen producten gedumpt op een oud kleed of op de straat en een tafel of complete stalling waar de producten op gepresenteerd worden, zal de keuze al snel vallen op het laatste.

Dit heeft namelijk tevens te maken met het feit dat het laatste zorgt voor veel meer overzicht in het aanbod. Wanneer producten netjes uitgestald zijn, zullen mensen veel eerder zien waar ze aan toe zijn. Bovendien is het makkelijker om in de gaten te houden of mensen niet stiekem iets meenemen zonder ervoor te betalen, omdat je zelf ook meer overzicht hebt over de producten.

Het lijkt dus verstandiger om een stalling te kiezen. Je kunt zelf gewoon een tafel neerzetten, maar je kunt het ook nog aantrekkelijker maken door bijvoorbeeld – als je daar handig in bent – met hout zelf een stalling in elkaar te timmeren, compleet met bovenlaag om je producten te beschermen tegen eventuele regenbuien. Tot slot zou je nog een spandoek of banner op kunnen hangen om je stalling nog aantrekkelijker te maken.

vrijmarkt-rommelig

vrijmarkt-netjes

Waar zou jij sneller op afstappen? De kraam op de foto onder of boven?

Stap #4 Kies een strategische plek uit

Mensen lopen over het algemeen op nagenoeg elke hoek van de markt tijdens Koningsdag, maar toch kan het geen kwaad om van tevoren te bedenken waar je gegarandeerd de meeste klanten voorbij zult zien komen. Dit betekent dus echter ook dat je ervoor moet zorgen dat je vroeg uit de veren zult moeten, wil je ook werkelijk die plek zien te veroveren. Maar ach, kleine moeite, nietwaar?

Extra #5 Leer enkele verkooptechnieken uit je hoofd

Tot slot voor de echte toegewijden: leer hoe je een goede verkoper kunt zijn. Wanneer jij je namelijk de juiste verkooptechnieken eigen weet te maken, vergroot je de kans dat je je producten verkoopt.  Hieronder vind je enkele van zulke technieken.

Techniek #1 Wees ALTIJD professioneel

Hoewel het eigenlijk vrijwel van zelf spreekt – of in ieder geval wat vanzelf zou móéten spreken – is het van belang dat je als verkoper een professionele houding aanneemt. Dat wil zeggen dat je klanten jou als betrouwbaar moeten kunnen bestempelen. Of je vriendelijk bent, speelt een veel minder grote rol – hoewel dat niet wegneemt dat je niet vriendelijk moet zijn naar je klanten toe!

Bepaal dus van tevoren hoe jij jezelf gaat opstellen als verkoper; wat een professionele houding inhoudt. Jouw professionaliteit klinkt namelijk door in de manier waarop jij jezelf draagt; wat je zegt en wat je doet.

Techniek #2 ‘Verstop’ de prijs

Wanneer je alvast een bordje met de prijs neerzet, is de kans groot dat mensen als het ware over het product heen kijken; ze kijken wel, maar nemen niet de moeite het echt te zíén. En dan vooral als ze denken dat ze het product ‘verderop’ nog wel voor een betere prijs kunnen krijgen. Daarnaast kunnen mensen schrikken van een prijs, en snel weer verder lopen.

Wanneer je de prijs echter niet erbij zet, worden mensen gedwongen om jou als verkoper aan te spreken, waardoor ze meer betrokken raken bij jouw product. Vervolgens kan jij dan een kort verhaaltje vertellen omtrent de prijs, waardoor de mensen – indien het aannemelijk klinkt! – sneller geneigd zijn de prijs als gerechtvaardigd te zien het product te kopen.

Techniek #3 Pregiving

Een erg bekende verkooptechniek is de zogenaamde ‘pregiving’ aanpak. In essentie betekent dit dat je je klant eerst alvast iets kleins geeft, waarmee je een positieve band opbouwt met je klant (je doet iets voor hem/haar), waarna deze eerder geneigd iets voor jou terug te doen, het terug te willen betalen door de grotere portie te kopen.

Op de vrijmarkt zou dit kunnen betekenen dat je je klanten eerst kennis laat maken met een kleinere portie (‘sample’) van jouw product (bijvoorbeeld in het geval van fruit), waarna je aangeeft dat de klant deze portie er gratis bij krijgt wanneer ze de grotere portie kopen.

Uiteraard moet je dan wel bereid zijn om te investeren in deze kleinere, gratis portie. Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat mensen enkel willen profiteren van de gratis sample, en jou niet zullen ’terugbetalen’ door vervolgens de grotere portie te kopen.

Voorbeelden van aan te bieden producten op de vrijmarkt

Gedurende de tijdsperiode van 06:00u tot 20:00u ben je vrij om van alles te verkopen op de vrijmarkt. Hieronder vindt je een aantal voorbeelden van producten die je zou kunnen verkopen:

 • Kleding (ingezameld ~, tweedehands)
 • Speelgoed (ingezameld ~, tweedehands)
 • Etenswaren (fruit, snoep, zelfgebakken cakejes, hartige of zoete broodjes e.d.)
 • Dranken (frisdrank, water etc.)
 • Boeken (ingezameld ~, tweedehands)
 • Zelfgemaakte sierraden
 • Zelfgemaakte kunstwerken/schilderijen

vrijmarkt-eten

Uitzonderingen

Echter, er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je van plan bent op de vrijmarkt producten te gaan verkopen. Er zijn namelijk enkele uitzonderingen op de toegestane te verkopen producten. Deze volgen hieronder.

 • Wanneer je dranken besluit te verkopen, zorg er dan voor dat deze:
  1. niet alcoholisch zijn (tenzij je hier een vergunning voor hebt).
  2. niet in glazen aangeboden worden, maar in plastic bekertjes.
  3. niet in flesjes van glas aangeboden worden (gevaar van scherven).
 • Je bent niet toegestaan om bederfelijke etenswaren (voedsel wat koel gehouden of verhit (gekookt/gebakken) moet worden), zoals gebakken kip of vis, te verkopen (tenzij je hier een vergunning voor hebt).

Het is verboden om dieren te verkopen, evenals andere zaken, die verboden zijn door de wet Verordening op straathandel

VIDEO: Hoe een leek binnen no-time duizenden per maand kan verdienen

Ontdek de gedetailleerde stap-voor-stap methode waarmee zelfs de grootste kluns een passief goed inkomen via het internet kan verdienen.

Geen technische kennis, hoge kosten, website of hoge kosten vereist.

Ontdek meer over dit perfecte verdienmodel

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *